Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

B-mennesker EIER A-mennesker

24.04.09 in Absolutt Iskwew

Noen av oss er så trøtte om morgenen at vi er mannevonde til vi i hvert fall har fått en kopp kaffe eller tre. Det er oss B-mennesker.  Bare for å være på den sikre siden kan du la være å snakke til oss til vi inviterer til det selv.

Så har vi den andre typen.  De som kvitrer som en lerkefugl klokken 06:00 og ikke trenger kaffe for å sprudle en bekmørk morgen i november mens regnet øser ned og verden er så grå, så grå at katter ligger i en krøll i sofaen hele dagen lang og skikkelige folk (det er B-mennesker) kunne tenke seg det samme, i hvert fall til klokken er ti.

Disse sprudlefuglene har av en eller annen merkelig grunn fått snekret hele samfunnet etter sin døgnrytme.  Så ALLE må opp i otta, enten vi liker det eller ikke.  Det er til og med noe moralsk litt høyverdig over å “komme seg opp om morra’n”, virker det som.  Vi er noen latsabber, egentlig, vi som drar oss ut av sengen i søvne og glefser til alle rundt oss på bussen om morgenen (hvorfor skjønner de bare ikke at vi vil lese avisen i fred? Hæ? Hæ?).

Men den som våkner sist, ler sist og best.  Såh!

I følge Aftenposten (har ikke sjekket videre) har noe belgiske forskere nemlig funnet ut at vi B-mennesker både jobber lenger og er mer konsentrerte enn morgenfuglene.

Forskerne fant ut at de som følte seg mest våken om morgenen kunne konsentrere seg for en kortere periode enn de som jobber best om kvelden:

Etter å ha vært våkne i ti timer så forskerne redusert hjerneaktivitet hos morgenfuglene i områdene relatert til oppmerksomhet.

De følte seg også trøttere og hadde en tendens til å utføre oppgavene saktere.

lolcats funny cat pictures

Dette har vi jo visst, selvsagt, men det er greit å få det bekreftet av forskning. Nesten gang en kvitrelerkefugl klager over at du er sur og trøtt, så kan du ta opp tråden igjen utpå kvelden. Mens du fortsatt kjører på for fullt, sitter vedkommende og er i ferd med å sovne.  Er han våken, fungerer ikke hjernen hans.  Det gjør din.

Så det så!

Neste gang noen snøfter om at du er sur om morgenen er det bare å geipe, vel vitende om at du er med til langt på natt, det er gjerne da du er best faktisk.  Mens han er heldig om han holder ut til etter Redaksjon1. A-mennesket blir jo ikke grinete, han sovner fra alt.

Du eier det kvitrende A-mennesket, rett og slett.

Print Friendly, PDF & Email

25 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mäklare Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Godt å få det vitenskapelig bekreftet, selv om det må ha vært klart for alle. 😀

 2. Kristin says:

  Jeg tror egentlig dette er helt riktig, – man bør ikke spørre meg om noe etter kl. 13.00 om dagen, med mindre det går på blind rutine 😀

 3. Iskwew says:

  Nettopp, Mäklare Smekk. Takk for tips 😀

  Hehe, Kristin, du er sikkert betydelig mer effektiv ved 5-tiden om morgenen, da 😀

 4. Håkon says:

  Jo da, det eneste Aftenposten bommer grovt på er at det slett ikke er et engelsk tidsskrift som har publisert forskningsrapporten (det er et amerikansk).

  Og vi B-mennesker er da ikke sure om morran. 😐 Det er bare ikke så smart å snakke til oss før vi har forsøkt å være våkne en times tid (eller to). 😉

 5. Nemlig!!! Der fikk vi endelig bekreftet det vi har visst lenge!!
  😀

 6. Undre says:

  Herregud! Det er på tide å ta makta fra A-menneskene og som jeg selvsagt visste fra før bør vi slå til etter mørkets frembrudd for da er de så trøtte at de ikke kommer til å skjønne hva som traff dem før det er for sent.

 7. Iskwew says:

  Jepp, Cat, vi har visst dette lenge 😉

  Undre, det blir som å stjele sukkertøy fra barn, ja. Jeg tror tiden rundt midnatter best. Da er de knapt nok blant oss.

 8. Iskwew says:

  Håkon, jeg innrømmer det. Jeg ER sur om morgenen. Jeg snerrer til folk 🙂

  Men bare jeg får litt kaffe er det greit. Og så er jeg veldig blid sent på kvelden 😀

 9. abre says:

  Selv er jeg ikke morragretten, jeg er bevisstløs. Og jeg funger best på alle måter på ettermiddag/kveld.

  Det er rart det der med at man blir sett på som lat hvis man er treg om morgenen. Derimot er det visst helt OK å runde av arbeidsdagen litt tidlig av og til. Av langt dårligere grunner enn bevisstløshet.

  Jeg har skrevet om samme tema selv, for flere år siden, og er veldig fornøyd med at flere kommer på banen. Og, ikke minst, at vi har forskerne på vår side!

  Undre: Leve revolusjonen!

 10. Iskwew says:

  Det var en veldig bra post du hadde skrevet der, Abre! Vi er en uglesett gruppe, og det burde være mulig å kunne leve side om side med eplekjenne A-mennesker uten å beskyldes for å være lat.

  Da jeg studerte fikk jeg alltid gjort mest mellom 2200 og 0200. Forelesninger 0830 og møter 0900 er et lite helvete.

  Hva galt har klokka 1000 gjort?

 11. abre says:

  Vi hadde noe vi kalte “nattforelesninger”. Tror det var 0800 eller 0830. Husker ikke helt, det er litt tåkete. Jeg var jo aldri våken i noen av dem.

 12. Iskwew says:

  Det er et lite helvete, ja. Samme med tidlige møter. Hos oss har de *skrekk og gru* noen 0800. Det funker veldig dårlig, altså.

 13. Goodwill says:

  Abre, på gode gamle NTH var nattforelesninger ett eller annet som foregikk mellom 8 og 10 om natta. Veldig dårlig besøkt.

  Gjennom tvang har man tilpasset seg noe, men møtestart tidligere enn kl 9 er en uting. Det skal jo helst være både produktivt og hyggelig!

  Nattlig revolusjon? God idé! Den blir jo helt fredelig! I’m in!! 😀

 14. abre says:

  Iskwew: Tidlige møter er betenkelig. Da blir det jo bare A-menneskene som bestemmer. Vi andre har mer enn nok med å møte opp.

  Goodwill: Ja, det er NTH jeg tenker på. Var ikke akkurat fulle auditorier på den tida, nei. Men det tyder jo på at vi B-mennesker var i flertall. Da burde vi være det fremdeles, selv om de fleste har klart å tilpasse seg.

 15. Håkon says:

  Ah, nattforelesninger – er du B-menneske og kan forelese på autopilot går det ganske bra, og er du heldig og ikke har for mange A-mennesker i auditoriet så får du heller ikke plagsomt mange spørsmål selv når klokka nærmer seg 10. 😯

  Ok, for å være ærlig er det eneste positive jeg kan si om å holde nattforelesninger at det var kjekt å forberede seg kvelden før. :mrgreen:

 16. IvarE says:

  Jeg må si meg enig med abre, når han sier “Selv er jeg ikke morragretten, jeg er bevisstløs”.

  Jeg har aldri blitt beskyldt for å være “morragretten”. Men jeg fungerer definitivt ikke før kl. 11.30, og jeg fungerer definitivt bedre enn de aller aller fleste mellom 23.00 og 04.00.

  Men hvem gir meg medalje for det? 😡

 17. Marina says:

  Jeg er aldri morragretten; jeg sover som en gråstein på den tiden av dagen. Ettersom jeg nå bor i Los Angeles er det helt greitt. Dette må visst være det eneste stedet i USA det er helt i orden å komme på jobb litt småtrøtt klokka kvart etter ni.

  Men jeg må innrømme at det kunne vært greit å være A-menneske ibant også. Det er for eksempel mye enklere å finne billige flybilletter hvis man er villig til å kravle ut av senga før sola har fått skoene på, og tidlig morgen er også en fin tid for å fotografere mange ting, som for eksempel fugler.
  De er visst A-mennesker hele hurven.

 18. Iskwew says:

  Ivar, det får du aldri medalje for, nei. Alle hedersforlk er jo A-mennesker 🙄

  Fugler er ekstreme A-vesener ja, Marina. Katter derimot, skikkelige nattdyr.

  Der minte du meg forresten på at sommerferien har flyavgang veldig, veldig tidlig 😯

 19. Milton Marx says:

  Løsningen for deg, Iskwew – og andre B-mennesker, er forflytning. Dersom du hele tiden reiser mot vest, så flytter du dagen til din fordel. Du blir værende på et sted inntil du ikke rekker jobben på morgenen, og drar videre.

  En mulighet kunne være følgende:
  1: Norge
  2: Azorene
  3: Østspissen av Brasil
  4: Peru eller Acapulco
  5: California
  6: Hawai
  6: Fiji
  7: Australia
  9: Indonesia
  10: Swat-dalen i Pakistan, Sri-Lanka eller Maldivene
  11: Moskva, Teheran eller Doha
  12: Norge

  Løsningen fungerer bra for mange yrker. Eksempelvis er nomadefolk med husdyr ingen nyhet historisk sett, så empirien er for så vidt i orden for å hevde at løsningen også passer for bønder. Personlig har jeg mange års erfaring med å leve som såkalt digitalnomade, om enn jeg etter hvert har blitt fastboende. (dog skal det bemerkes at jeg ikke har hatt med meg større dyr enn at de kan fjernes med kam eller en pillekur).

 20. Iskwew says:

  Biorytme-nomade! Det hadde jeg ikke tenkt på. Katter er jo husdyr. Og PC’er med.

  Glimrende ide, Milton 😀

 21. Goodwill says:

  Iskwew, sånne sommerferiereiser med grytidlige flyavganger opphever på en måte B-mennesketilstanden midlertidig. Jeg har aldri opplevd noe problem med å komme meg opp tidsnok til å rekke sydenflyet!

 22. Håkon says:

  Jeg har aldri opplevd noe problem med å komme meg opp tidsnok til å rekke sydenflyet!

  Skap-A-menneske? 😯 (Det hjelper selvsagt på troverdigheten dersom du forsover deg til hjemreisen. 😎 )

 23. Hm…. Hvis B-mennesker jobber mer, og A-mennesker mindre = A-mennesker bør ha 6-timers dag, og B-mennesker 8-timers dag.. ;-D

 24. Iskwew says:

  Ja, jeg tror det jeg også, Goodwill. Men kommer til å bestille telefonvekking og kjøpe en ekstra vekkeklokke.

  Håkon, det beste er kanskje å ikke legge seg i det hele tatt 🙂

  PS, A-mennesker bør få lønnen avkortet, er vel mer riktig.

 25. Tiqui says:

  Endelig skjønner dere vel hvorfor jeg til stadighet drar til Argentina? Der lever man om natten… *knegg*

Top