Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Vaksine mot amorøse følelser

13.01.09 in Mennesker

John Tierney har kommet til at det snart bør være mulig å komme opp med en vaksine mot amorøse følelser. Det kan ha mange fordeler.

Her i Hjørnet er det tidligere skrevet om likheten mellom menn og mus, eller rettere sagt menn og sork. Og her er det Tierney har funnet vaksine-muligheten begravet.

Nevrologen Larry Young har forsket på sork, som sammen med mennesket tilhører de 5% av pattedyrene som er monogame. De 95% andre har seg til høyre og venstre etter innfallsmetoden. Noe det ble vist at en del menn også gjør. Det vil se, de som mangler et bestemt hormon. Og basert på forskningen sin mener Young at det ikke er lenge før det er mulig å lage en kjærlighets-eleksir. Som en type som er overbegeistret for deg kan snike i drinken din, og så er du redningsløst fortapt, på linje med Romeo og Julie, Tristan og Isolde og så videre. Det er hevet over tvil at kjærlighet er en av de skumleste tingene som kan ramme et menneske, som fort mister både vett, forstand, matlyst, munn, mæle og ikke minst IQ. Det funker slik, faktisk:

Love is the triumph of imagination over intelligence.
H. L. Mencken

Dermed ser Tierney snarere på muligheten for å utvikle en vaksine mot amorøse følelser, heller enn det motsatte. Vi trenger liksom ikke mindre kontroll over disse kjærlighetsgreiene, mener han. For vet vi hva som skaper problemet, kan vi også går den andre veien og komme frem til en vaksine. Han har sjekket av med nevrolog Young at det kan gå. Alternativet er nemlig å gjøre som Odyssevs; binde seg til masten når man skal seile forbi de fristende Sirenene.

Odysseus escaped because on the advice of Circe, he blocked his men’s ears with beeswax, and made them tie him to the foot of the mast so he could not be drawn away by the lure of the Sirens’ song. When he begged to be released, the crew had orders to tighten his bonds.

Bivoks i ørene eller mastebinding er rett og slett tungvint. Det er mye enklere med en liten eleksir.

Young mener teorien hans forklare både hvorfor hunnene blant Homo Sapiens vil ha sex selv om de ikke er fertile, og også menns brystfascinasjon. Oftere sex og enda mer puppefiksering mener han vil bidra til stabilere parforhold. Dermed er ikke veien lang til piller som øker folks trang til å forelske seg. Men han mener det ville være uetisk å dope andre. Derimot kan du bruke dopet dersom du er i et forhold, og kjeder deg. Du kan bli nyforelsket i partneren altså.

Men her er det noen problemer, altså. Hva om du tok denne pillen og plutselig fikk trang til å hoppe på naboen på bussen? Eller tannlegen?

What if you went to a business convention and then, like an artificially stimulated prairie vole, bonded with the nearest stranger? What if, like Tristan, you developed an overwhelming emotional connection to your boss’s spouse?

Skumle saker. Derimot kunne det være veldig greit å ha dette dopet for å beholde kontrollen og ikke stadig vekk dumme deg ut ved å miste vett og forstand stilt overfor et attraktivt vesen. På date, for eksempel. Snarere enn å bli overbegeistret og dermed fort drite deg ut, kan du beholde kontrollen, vurderer personen med klart blikk og stille de rette spørsmålene snarere enn å si Bæææææ eller noe annet helt idiotisk, mens du smiler som en sau som er i ferd med å bli fårikål. Eller, dersom du står med begge bena i en midtlivskrise og vet at du ikke vil klare å styre deg på seminar, med hotellovernatting, vin og flørt. En liten pille er det som trengs for at du ikke skal gå rundt med dårlig samvittighet i tykke lag i lang tid etterpå.

I doubt many people would want to permanently suppress love, but a temporary vaccine could come in handy. Spouses going through midlife crises would not be so quick to elope with their personal trainers; elderly widowers might consult their lawyers before marrying someone resembling Anna Nicole Smith. Love is indeed a many-splendored thing, but sometimes we all need to tie ourselves to the mast.

Jepp. Noen ganger trenger vi rett og slett å binde oss selv til masten. Særlig når det ikke har blitt noe på oss på en stund. Da er vi fort så enkle ofre at ingen trenger å droppe noe som helst i drinken vår en gang.

Men kanskje ikke for evig. Denne pillen bør ha kortsiktig virkning. Trur eg.

[youtube]6Znhjc2Pk4c[/youtube]

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

10 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  *humre*

  Kunne vært greit – og ugreit. Jeg vet sannelig ikke jeg.

  Strengt tatt er det vel best å ta ansvar selv…

 2. Iskwew says:

  Kan være noe leie bivirkninger der, ser jeg for meg. Jeg tror egentlig det er best å ta ansvar selv jeg også.

 3. Astrid says:

  Pssst… Det ligger en liten utmerkelse inne hos meg til deg 🙂

 4. Håkon says:

  Bivoks i ørene eller mastebinding er rett og slett tungvint.

  Tja, har man tilfeldigvis en mast i nærheten så er det ikke så tungvint. På den annen side foretrekker jeg å surre den ene enden av hengekøya til masta og proppe ørene med musikk.

  Ikke tror jeg vaksine mot amor er noen god idé heller, men du verden så fint om noen hadde utviklet en vaksine mot dumskap. :mrgreen:

 5. Iskwew says:

  Oh takk, Astrid! *iler inn*

  Håkon, jeg tror kanskje at nøkkelen til en vaksine mot dumskap kan ligge i materialet til Young. Jeg tror det kan være to sider av samme sak 😉

 6. tb says:

  Dette må da være noe for store bedrifter? I dag betaler jo mange bedrifter for influensavaksine til sine ansatte, for å få ned sykefraværet og holde profitten oppe. Og når en tenker på all den tiden som går med til flørting over drikkevann-tanken, forelskelser på kopirommet, bondeanger* etter julebord, småtafsing på rekvisittlageret, etc, så kunne jo en slik vaksine mot amorøsitet være vel investerte penger?

  Men bundet til masten? Kinky?

  * hvorfor heter det egentlig “bondeanger”? Jeg er oppvokst blant bønder, kjenner mange bønder, er vel innerst i sjela en slags “bonde” selv, og de angrer da ikke hverken spesielt mye eller spesielt hardt?

 7. Håkon says:

  Vaksine mot dumskap blir vel universalmedisin mot alt som ikke er sykdom, men blir vi egentlig lykkelige av å bare gjøre smarte valg?

  Med hensyn til en vaksine mot amorøse greier har jeg en liten mistanke om at svært mange enten vil bruke slikt for å ikke avspore egen yrkeskarriere eller gi det til den partneren man allerede har (i stedet for åta det selv).

 8. Iskwew says:

  Jeg tipper forelskelse koster norske bedrifter betydelig mer enn influensa, tb, så dette er en god ide.

  Det eneste jeg fant ut om bondeanger, er at det stammer fra det svenske “bondånger”. Vi har jo også “bondefanget” og i svensk har de visst noe som heter “bondneka” – bondenekte altså. Muligens er det noe spesielt med svenske bønder? Interessant om noen vet hva opprinnelsen er.

  Om vi blir lykkelige av å bare gjøre smarte valg, Håkon? Ikke vet jeg, men jeg jobber jo med risikostyring, og dermed vet jeg at du må ta litt sjanser for å få de virkelig store gevinstene 🙂

 9. tb says:

  Bare smarte valg høres litt kjedelig ut?

  bondeanger er vel noe en bonde får etter å være bondefanget, det da? Og bondefanget handler vel om å skjenke og lure naive folk fra bygda når de er i by’n?
  Litt sånn som Terra gjorde? 😈

 10. Iskwew says:

  Jepp, tb, litt sånn som Terra gjorde 🙂

Top