Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Drikkfeldige småjævler

20.12.08 in Liv og levned

Vi har fått uvelkomne julegjester.  Man skal jo være blid og hyggelig i juletiden, men et sted går grensen. Disse ble bragt i hus med en korianderplante.  Små etellerannet-fluer, altså.  Som formerer seg som om huset er en urtehage.  Eller frukthage, eller noe sånt.

Så langt har jeg bare funnet en måte å fange dem på.

ØL.

Dette er koriander-frukt-ølhund-fluer.  Jeg har et norgesglass på kjøkkenbenken som snart er fullt av drikkfeldige småjævler.  De vil ha øl.  Etter en stund smekker jeg fellen igjen.  Det vil si lokket.  Så rister jeg glasset, så de drukner.  Av med lokket, venter på neste fangst, og sånn går no timan.

image_456

Sukkervann ville de ikke ha.  Mandarinskall funker, men det er vanskelig å fange dem med det.  Ergo er det øl som gjelder. I Brasil ville man sannsynligvis ha anbefalt full nedvasking med sprit.  Men selv ølhund-irriterende-småfluer får ikke den dyre cognac’en min.

Er det noen som har noen glupe ideer i tillegg til øl?  Som ikke innebærer full evakuering i flere døgn for folk og katter?

Print Friendly, PDF & Email

34 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Lothiane says:

  Aj aj, jeg har ingen råd annet enn å gjøre noen søk på nett for å se om det finnes smarte måter å bli kvitt dem på. Det høres innmari irriterende ut. Det er bra de liker øl, i hvert fall og ikke har dyrere smak. Tenk om de bare ville ha…. kokain..?! 😯

 2. smgj says:

  Man kan også ta turen til FK (felleskjøpet), Plantasjen eller nærmeste blomsterbutikk og kjøpe Bayer(?) sine stikkpiller. Dette er giftpiller med gjødsel som du putter i jorda til plantene dine. Avliver hærmyggene i løpet av de neste 14 dagene samt gir plantene dine litt gjødsel. Du har sannsynligvis fått dem inn sammen med hippeastrum- eller svibelløker. De trives i (litt for) fuktig jord og har du først fått den så er gift eller rødvinsskvetter det mest effektive. Du bruker rødvinen på samme måte som ølfella du har kommet fram til.

 3. smgj says:

  Eller om flua er brun, liten, tykkfallen og flyr som en garvet alkoholiker så har du fått bananflue. Da må du ut med søpla, alle tilgjengelige matrester, fruktfat osv og vente tålmodig en ukes tid…

 4. smgj says:

  … spammer videre. De små svarte som liker neseganger og fuktig jord – beskrevet i første innlegg – heter forresten hærmygg. Kan være til hjelp når du skal lete etter remedier.

 5. Iskwew says:

  Ja, tenk om, Lothiane. Men jeg gir dem omtrent whatever.

  smgj, dette har du åpenbart god oversikt over! Jeg har ingen planter, så det er det ikke. Men jeg tror de kom med en koriander-plante. Det var derfra de begynte.

  Om de er små og tykfalne og flyr som garvede alkoholikere, vet jeg ikke. Men de er i hvert fall glade i øl. Frukten er pakket inn, søpla er innelukket, og ølglasset fylles sakte opp.

  Mener du rødvin ville fungere bedre?

 6. Undre says:

  *se for seg bittesmå giftfrie fluefeller som knekker nakken på krekene*

  *SMAKK!*
  😆

  (jeg kommer til å bli rik)

  • Iskwew says:

   Du ser for deg hele huset fullt av bittesmå feller, Undre? Vil vel bli litt vanskelig å få til det bittelille ølglasset som trengs som åte?

 7. smgj says:

  Rødvin, portvin eller dyr balamico fungerer – fant vi ut 😈 . Jeg har ikke forsøkt øl, men jeg tenker det er like greit.
  Kom de med en koriander er det nok hærmygg. De forsvinner etter en ukes tid om de ikke får fuktig jord å klekke i.

 8. Iskwew says:

  smgj, her er det ikke en tøddel fuktig jord noe sted, heldigvis.

  Dere fant det ut ja… 👿 Veldig irriterende små tasser.

  De ser på en måte ut som mikroskopiske vanlige fluer. Ikke spesielt runde, i hvert fall.

 9. kamikaze says:

  Jeg har brukt rødvin på samme måten som du bruker øl, men problemet er jo at da får du bare dem som kommer til rødvinen.

  Det som derimot fungerer utmerket (i hvert fall på bananfluer) er å vanne med salmiakkvann. Da blir de helt borte, og det luktet ikke i leiligheten (heldigvis). Men sjekk at blomstene tåler det! Og lykke til!

 10. Isobel says:

  Det er ikke for ingenting at de heter beer flies på engelsk. Om det er bananfluer det er snakk om da. Det er jo klassisk at de digger øl. Jeg stiller meg bak tipset om å gjemme søppel og matrester og vente litt. Så lenge de ikke har et næringsrikt sted å legge eggene sine så dør de snart ut. De har ganske kort generasjonstid.

 11. kamikaze says:

  Aj, nå så jeg at du ikke har blomster, da blir det verre. Vaske med salmiakk? Men det blir jo like slitsomt som brasilianske metoden…

 12. Iskwew says:

  Kamikaze, jeg håper det er som smgj sier, at det er hærmygg som kom med korianderen. Og at de da ikke har en unse jord å klekke noe i, her i huset. Dermed vil de forhåpentligvis dø ut.

  Muligens skal kjøkkenet få en omgang med salmiakk-vann. Det er stort sett her de er.

 13. Iskwew says:

  Isobel, jeg har pakket inn frukten, og har ikke sett noen i søplekassen, som har lokk. Dermed får jeg fange så mange jeg kan med øl, og håpe de har reist sin vei mens vi er borte mellom julaften og annen juledag.

  Beer flies, ja… De liker definitivt øl 💡

 14. IvarE says:

  Det å sette ut et par små drammeglass med tequila over natten er min resept (hvis det er fruktfluer). Cognac funker også til nød. Enkelte andre former for brennevin er også prøvd men med magert resultat. Whiskey og vodka er helt bortkastet. Men i teqilaglassene lå de som et teppe neste morgen. 😈

 15. Iskwew says:

  Cognacen min får de aldri, Ivar! 👿 Det ser ut til at øl funker også. Tequila har jeg ikke.

  Eddik også, ja – her kommer mange gode tips 😀 Takk, Luka! Ellers var det et tips på Youtube om å ha plastfolie over glasset, med lite hull i. De har jo ikke akkurat høy IQ, så det finner ikke veien ut igjen.

 16. blues4u says:

  Her lar jeg edderkoppene herje i krokene,
  mine venner,
  lar meg i fred,
  og rydder kåken for ufo´er.

  edderkopper er undervurdert…

 17. blues4u says:

  er så mange der ute med fobi for disse vennene,
  hvorfor,
  vel har de mange ben
  er det dumt?,
  vel er de ikke spess pene?
  Er DET dumt+
  Edderkopper er venner,
  rydder opp,
  tar unna det som fins av ufoer i hjemmet,

  om du bare lar dem spinne sine nett i fred…

  vips,
  summern er historie. 😀

  du er korttenkt om du bruker støvsugern….

 18. blues4u says:

  …en liten avrundende tanke…

  bor i skogkanten,
  åker og fe motsatt,
  aldri plaga av fluer og annet,
  spindelvevet er ikke bare vakkert,
  men også effektivt..!

 19. blues4u says:

  en liten en passant i den forbindelse,

  alle småkryp i våre nabolag er viktige,
  viktigere enn DU kan tenke deg,
  og historisk utrydder vi langt flere årlig,
  enn vi aner perspektivene av,
  og så lenge lønnsoppgjøret er greit,
  driter flertallet i konsekvensene…

  Økologisk konsekvens 1:

  minst 16 bie-arter i Norge er utryddet de siste årene.
  Antagelig konsekvens;
  reduserert pollinering
  som betyr,
  redusert gjenvekst i faunaen,
  som betyr,
  dårligere vilkår for insekter,
  som betyr,
  dårligere vilkår for pippipene
  (stam og trekkfugler)
  som betyr dårligere matfat for rovfugl,
  ….osv….

  faen

 20. Shoaib says:

  noe fornuftig kan man altså bruke alkohol til 😈 😉

 21. Iskwew says:

  Blues4u, jeg skulle gjerne hatt noen edderkopper akkurat nå, så kunne de spunnet nett og tatt fluene. For uansett – fluene skal VEKK 👿

  Jepp, shoaib, noe fornuftig kan man bruke alkohol til 😀

 22. Anathema says:

  Hm. Siden de liker øl, høres det ut som bananfluer (svarte minifluer). De finnes på Lorry, som er en av mine favorittpuber, og der greier de ikke å bli kvitt dem. Fjerne alt øl og andre ting de kan like og få inn et profesjonelt team?

 23. Håkon says:

  Jeg har alltid hatt en mistanke til at det kan komme mye rart med urteplantene de selger i matvarebutikker. Har hatt et par tilløp, men tydeligvis er det en god side ved at jeg konsekvent glemmer å vanne potteplanter (og dermed ikke kjøper slikt selv). 😉

  Har ikke for vane å la det stå igjen skvetter med øl og rødvin, så jeg vet ikke om dette er effektve feller. Det som har vært et fornuftig tiltak hos meg er å tømme alle skap på kjøkkenet og vaske med salmiakk. 🙂

 24. smgj says:

  Jeg hadde ikke giddet å vaske på grunn av de der. Det høres ut som at korianderen var infisert med hærmygg og at du har en hjemløs sverm som venter på å dø og som i mellomtiden oppsøker fuktige steder. Det eneste jeg hadde gjort i tillegg er å slå en skvett salmiakk i vannlåsen på kjøkkenet med jevne mellomrom etter du har brukt vasken. De vil antakelig forsøke å klekke der ettersom du ikke tilbyr fuktig jord. 😆

 25. Iskwew says:

  Ikke vet jeg hva de er, Anathema, men nå har jeg inndratt ølet. Så får vi se om sulteforing hjelper.

  Håkon, jeg elsker fersk koriander, altså. Men for fremtiden får det bli når den kan stå ute.

  smgj, jeg har ikke tenkt å vaske ned hele kjøkkenet riktig med en gang, nei. Det må jo være en fordel at jeg ikke tilbyr fersk jord.

  Salmiakk i sluket er notert!

 26. Goodwill says:

  Æææææsj!!!! :-s

 27. Iskwew says:

  Det kan du si ja, Goodwill 😥

 28. Anne says:

  Hadde samme problemet her, og da kom en løsning helt av seg sjøl. Sylteagurk-glasset var tomt etter frokosten og ble stående, uten lokk, på benken litt for lenge… På det meste var det over 20 stykker oppi der. Sylteagurkene varer kort her i huset, så jeg bar bytta ut glass etter hvert.
  (Etter hvert kom en slektning med Permitrin, en skikkelig dødar-spray. Litt ekkel å bruke på kjøkkenet, all mat må vekk og alle flater vaskes etterpå. Funka fint på badet.)

  Helt sikkert sånn de fleste store problemer finner sin løsning – ved at noen ikke gidder å ta oppvasken.

 29. Håkon says:

  Fersk koriander er viktig nok til at det må finnes strategier for å unngå at småkryp flytter inn, Iskwew.

 30. Fornuftig prioritering av cognac-bruken.

 31. Iskwew says:

  Ja, det er jeg enig i, Håkon, men hvilke strategier?

  Et sted må grensen gå, ja, PS.

 32. Iskwew says:

  Hah! Har funnet ut en ting til de ikke liker. Å sprayes med Jif kjøkkenspray.

  😈

Top