Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Change has come to America

05.11.08 in Mennesker

I’m a bit lost for words, but the American President elect is not.

I slept on my couch last night, with the tv on. I didn’t want to miss this moment in history. I slept, woke up, watched a bit of TV. At 6 a.m., Oslo time, I was woken up by my 9 year old son, saying: “Mummy, he won!”

You see, my american friends; even 9 year old boys, who do not understand what Barack Obama is saying, are touched and moved by just watching your new president. His ability to inspire is evident even without understanding his words.

He has a tough job ahead, but it is like he said himself: Anything is possible in America.

In November 145 years ago, Abraham Lincoln gave his Gettysburg adress, stating that: “Fourscore and seven years ago our fathers brought forth on this continent a new nation, conceived in liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal.”

145 years ago a civil war raged to remove slavery.

The text is inscribed on the walls of the Lincoln memorial in Washington DC. Thanks to my friend Jeff I have seen it. The speech was given at the Gettysburg cemetary, and again thanks to Jeff I have been there too.

In August 45 years ago, Martin Luther King Jr. gave his “I have a dream”-speech, stating that: “I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: ‘We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal.”

45 years ago an unarmed civil war raged to realise that dream.

The speech was delivered at the steps of the Lincoln Memorial in Washington DC, where the words of the Gettysburg adress are inscribed.

In November 2008 the people of the United States proved that it is possible to win that dream.

Please forgive me for taking out the big words. Thank you for electing Barack Obama. You are not the only ones with high hopes for his reign in the White House.

We all have them!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Morten says:

  Hipp Hipp Hipp.

  Det skremmer meg at nesten halvparten av amerikanerne synes Sarah Palin var en god visepresidentkandidat. Politiske meninger satt til side, men allikevel; gud bedre meg……

  Det landet skremmer meg, folket skremmer meg, holdningene skremmer meg, valgjuksforsøkene som hadde blitt erklært ved stygge navn og fått FN-styrke tilstedeværelse andre steder, alt skremmer meg ved det landet.

  men det er altså håp.
  La oss håpe Obama er den vi oppfatter at han er.

  M:)rten

 2. Morten says:

  PS:
  Anne-Hilde fortalte meg til morgenen idag, jeg la meg nemlig tidlig, at en valgforsker på tv2nyhetene hadde uttalt seg om at vi nordmenn i grunnen var ganske toskete som interesserte oss for et valg som vi ikke kunne påvirke og som ikke hadde betydning for oss.

  Screw you!!

  m:)RTEN

 3. Iskwew says:

  Hipp hipp HURRA :o)

  Jeg har da lest at bare 20% av amerikanerne synes hun er en god vsepresidentkandidat. Tanken på henne et hjerteslag fra presidentstolen er skremmende.

  Jeg er glad i USA, glad i amerikanere, og ikke så skremt av dem. Det er et land fullt av muligheter, og det er et meget forandringsdyktig land.

  Klart dette valget har betydning for oss! Men jeg drømmer jo om en norsk politiker av lignende kaliber, og det er jo en utopisk drøm.

 4. Goodwill says:

  Veldig godt skrevet, Iskwew! *tørker en tåre*

  Dette er sterkt. For en mann, for et valg!

 5. Iskwew says:

  Ja, dette er sterke saker! Jeg har aldri sett en taler med en slik evne til å gripe publikum.

  Jeg tror Tigerungen er grepet av den rolige styrken som lyser ut av øynene til Obama. Du trenger ikke skjønne hva han sier en gang.

 6. morten says:

  Med skremt så mener jeg at amerika ikke er The land of freedom, som de selv ynder å tro. Det foregår for mye der borte til at jeg kan tro det. Det skremmer meg at det er så mye gammeldagse fordommer der borte. Det skremmer meg at NRA er den mektigste organisasjonen og at deres slagord er:
  (ca) “There are no good guns, there are no bad guns. Any gun in the hand of a bad man is not a good thing. Any gun in the hand of a good man is no threat to noone.”

  Det er det jeg legger i ordet skremt. At et land som påstår å være verdens navle, eneste supermakt, verdenspoliti etc også er et land med helt hårreisende holdninger a la dette.

  M:)rten

 7. Beamer says:

  *snufser rørt i dag*… og dette innlegget var helt på sin plass. Dette er dagen for store ord.

 8. Anders says:

  flott skrevet. 🙂

 9. Iskwew says:

  Morten, jeg tror vi har et ganske vridd syn på hvordan amerikanerne er, og hvor mange av dem som har disse gammeldagse fordommene. Min erfaring er at amerikanere flest ikke ser verden slik.

  Min venn Jeff, som jeg skriver om, er republikaner på sin hals – men har et menneskesyn jeg kjenner meg godt igjen i, og er et av de klokeste menneskene jeg vet. Det er flere som ham, tror jeg. Vi har et veldig stereotypt bilde av USA og amerikanere.

  Jeg mener jo det faktisk er mulighetenes land.

  Ja, det synes jeg også, Beamer :o) Dette er stort.

  Takk, Anders 🙂

 10. Jeff Miller says:

  Iskwew,

  It was my pleasure to take you to those places. For the first time, we have elected an African-American to the highest office in the land. This is a great moment in American history. I may not have voted for him, because I don”t agree with everything he says, but that doesn’t prevent me from appreciating the occasion.

  To be honest, I wasn’t happy with either candidate. 🙂

  Love,
  Jeff

 11. Iskwew says:

  Hey Jeff!

  I was thinking a lot about our trips to Gettysburg (especially that), Washington and Arlington last night. I’m so happy to have been there 🙂

  Love,
  Iskwew

 12. Morten says:

  😀

  Ja, vi har et vridd syn på amerikanere, men det var fremdeles Bush som vant for fire år siden fordi erkekonservative kristne syns homolovgivning var viktigere enn å få byttet ut en fyr som allerede da var kjent for å drive et kontinent i grøfta. Og i går var det 43% som ikke hadde problemer med sannsynligheten for at Sarah Palin skulle kunne bli president.

  Jeg kjenner mange amerikanere og vet det finnes titalls millioner fornuftige og oppegående individer. Men; det finnes et titalls millioner mennesker som syns det er ok med en særdeles liberal våpenlovgivning, og derfor ser på drepte skoleungdommer som martyrer for å kunne opprettholde Land of Liberty 🙂

  Don’t get me started. :mrgreen:

  Men resultatet fra valget var svært gledelig, endelig tok fornuften tak i problemet og gjorde noe med det.

  Sånn, så fint å ha en blogg å rase ut i 🙄

  M:)rten

 13. Iskwew says:

  Joa, men vi er da i ferd med å velge FrP her også, Morten. Ser ikke helt den store forskjellen 😈

  Jeg tror mange fort ville finne ut at Palin ville være en problematisk president. Veldig fort!

  Men ras bare ut, du :mrgreen:

 14. Morten says:

  Jeg sa jo heller aldri at nordmenn var noe bedre 😉
  (Bortsett fra noen få av oss da)

  M:)rten

 15. Iskwew says:

  Ja, jeg har vaffal ikke tenkt å stemme på dem 😉

 16. Milton Marx says:

  God bless America. (Det kan være påkrevd).

  Jeg er litt redd Obama. Han kan bli en ny Kennedy – en som ikke sender ut tilstrekkelig klare signaler, slik at han etterfølgende står med en skjebnesvanger konflikt i hendene. Ville verdens eklinger tørre å yppe seg mot McCain? Neppe. Obama? Det vil vise seg. Selv hans visepresident Biden er jo enig med meg i dette.

  For Latin-Amerika er det ikke nødvendigvis godt med en president som lover å reforhandle NAFTA. (Frihandlesavtalen med Canada og Mexico). Den bunken med frihandelsavtaler som Bush-administrasjonen har banket gjennom, vil trolig bli arkivert. De frihandelsavtalene som ikke er undertegnet, vil trolig ikke bli ferdigforhandlet. Det gjelder blant annet den avtalen som Panama har jobbet med. Når Obama skrur opp for proteksjonismen, er det temmelig mange mennesker som kommer til å sulte.

  Utenrikspolitikken og den økonomiske politikken angår også andre land, mens den amerikanske innenrikspolitikken mer blir deres egen sak, synes jeg.

  Men skal jeg synse litt – og det skal jeg jo – så liker jeg dårlig tanken på at Obama bare forsøker å gå i retning av det han vagt har antydet. Nå har bla. de skandinaviske landene rotet med ideen om velferdsstat i 60 år uten å få det til (man har etter mitt syn stort sett ikke fått til noe annet enn å bygge et svært arsenal med veldig kostbare stoler man kan falle mellom), og så skulle USA følge etter.

  Mens noen synes det er flott at USA går i samme retning, kanskje som en slags anerkjennelse av at Norge har gjort noe riktig, ser jeg det motsatt. Jeg synes ideen om at det eksisterer et stort sted ute i verden hvor man respekterer enkeltmennesket, har vært en fin tanke.

  Men sånn er det. Man er jo ikke alltid enig.

  Nå har jeg ikke fått med meg at våpenlovgivningen har vært noen stor sak i denne valgkampen – kun at Obamas folk og vel han selv også, har bekreftet gjentatte ganger at de ikke vil gjøre noe som helst – og heller ikke kan som følge av en høyesterettskjennelse som reelt fjerner mulighetene for de våpenrestriksjonene som demokratene hadde forsøkt å innføre enkelte steder. NRA var på TV og gikk rett i strupen på Obama-kampanjen for at de vil “ta våpnene fra folk” – og da var Obama-gjengen lynraskt på pletten med forsikringer om at dette verken kan eller vil skje.

  Jeg forstår meget godt folk som ønsker å ha sine egne våpen i et land som er temmelig annerledes enn Norge. Det demokratene stort sett ønsker, er jo ikke å ta våpnene fra slemmingene – ettersom det ikke lar seg gjøre – men å ta våpnene fra alle andre.

  I Norge, hvor væpnede ran hører til sjeldenhetene, og det stort sett ikke forekommer at bevæpnede folk trenger seg inn i private hjem mens beboerne sover, synes også jeg at det er fornuftig med en restriktiv våpenlov som likevel tilgodeser de positive sidene ved våpenhold (skytesport og jakt), samtidig med at antall affektdrap og drap som følge av sinnsykdom holdes nede. Men USA er ikke Norge.

 17. Iskwew says:

  Vi ser nok dette ganske ulikt, Milton.

  Men vi vet lite om hva han vil legge i den faktiske politikken, så det skal bli spennende å se. En eller annen kommentator påpekte her om dagen at Obama ikke er en kosebamse, han vil jobbe for USAs interesser, som andre presidenter og som han skal.

  Uansett blir det spennende å se hvordan politikken utformes.

Top