Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Conservatives have more fun

04.11.08 i HumoristISK

Det er ikke bare blondiner som har det morsommere enn andre.

John Tierney i NYTimes skriver i dag om en undersøkelse av humor foretatt av amerikanske forskere. De ba 300 personer, halvparten konservative (republikanere) og halvparten liberale (demokrater), om å si noe om hvor morsomme de synes forskjellige vitser og humorformer er.

Forskerne forventet at de konservative var stivere og mindre sofistikerte når det gjaldt hva de synes var morsomt enn liberalere. Man forventet at de konservative nok likte stereotypiserende humor, men ikke den mer abstrakte og surrealistiske humoren. Den trodde lå mer for liberalere. Som er ansett for å være mer fleksible og åpne for nye ideer.

Psykologen Willibald Ruch deler humor inn i to typer:

Motsetnings-humor (Incongruity-resolution)
Dette dekker de mest vanlige vitser og tegneseriestriper. Den motsetningen som ligger i punch-line kan løses ved annen informasjon. Ofte er denne formen for humor full av stereotypier. Eksempel fra undersøkelsen:

Jack skal til slå et golfslag, i det han ser et begravelsesfølge gå forbi. Han stopper midt i slaget, tar av seg hatten, lukker øynene og bøyer seg i bønn. Medspilleren hans blir meget imponert. «Det er noe av det mest omtenksomme og rørende jeg noen gang har sett», sier han. Jack svarer: «Vel, ja, vi var jo gift i 35 år.»

Mannen går glipp av konas begravelse fordi han spiller golf.

Tulle-humor (Nonsense)
Her befinner Far side, Monty Python og mye av den ganske absurde humoren. Poenget er ikke alltid lett å finne, det er en avansert form for humor. Eksempel fra undersøkelsen:

Jeg synes det skulle være noe i vitenskapen kaldt «reisdyr-effekten». Jeg aner ikke hva det skulle være, men jeg tror det ville være deilig å høre noen si: «Mine herrer, det vi har her er et skremmende eksempel på reinsdyr-effekten.

Typisk tullehumor fra i dag, i fjor:

Forskerne forventet at de konservative ville like den første typen best, men de liberale ville like den andre typen best. Slik var det IKKE. Riktig nok likte de konservative den første typen best, men de likte også den andre typen humor bedre enn de liberale. De syntes kort sagt at det meste var morsommere enn liberalerne.

I følge forskerne er konservative generelt mer happy enn liberale. De forklarer det slik:

“A conservative outlook rationalizes social inequality, accepting the world as it is, and making it less of a threat to one’s well-being, whereas a liberal outlook leads to dissatisfaction with the world as it is, and a sense that things need to change before one can be really happy.”

Men i tillegg er det slik at de fleste ideer om hvordan folk er, er forsket frem av samfunnsforskere. Og blant dem er det ikke mange konservative. Det er minst 7 demokrater på en republikaner. Så når de analyserer konservative mennesker, kan de høres ut som folk fra Viktoriatidens England som beskriver hodejegere på Borneo. De er ikke objektive, selv om de prøver, for disse konservative er som fremmedkulturelle for dem.

Økonomen Daniel Klein sier det slik:

If you’re a professor who truly “seeks new experiences,” try going into a faculty club today and passing out McCain-Palin buttons.

I tillegg vil jeg mene at mange liberalere, i hvert fall her, er så opptatt av å være politisk korrekte at det er veldig mye det ikke er lov å le av, for eksempel alt som har med rase, seksuell legning og kjønn å gjøre. Kanskje de mer konservative bare ler? Mens liberaleren, før han ler, tenker tre ganger over hvorvidt det er lov til å le av dette?

Nå er ikke begrepene konservativ og liberal det samme her som i USA, men dette var faktisk ganske gjenkjennelig likevel. Konklusjonen er:

Å være konservativ gjør deg rett og slett lykkeligere. Dermed kan vi slutte at Siv Jensen både har det morsommere og sannsynligvis er lykkeligere enn Kristin Halvorsen noen gang vil bli.

Og det, mine damer og herrer, er et skremmende eksempel på reinsdyr-effekten. La det være hevet over tvil.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: , ,

14 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  😀 Stakkars reinsdyr. Hvorfor blande Rudolf opp i dette? Han har da nok med å ligge i hardtrening foran den store dysten om nøyaktig 50 dager?

  Jeg lo mest av nonsens’en, og jeg regner meg for å være nokså liberal. Hvilket skulle bevise at disse amerikanske humorforskerne tar feil 😎

 2. Iskwew sier:

  Ja, det kan du si. Jeg tror vi må kartlegge den reinsdyr-effekten ved hjelp av noen raffe statistiske metoder, Goodwill. Men det er mulig reinsdyr ikke har tid til å være forsøksdyr på denne tiden av året, i det hele tatt.

  Neida, det beviser ikke at de tar feil, at du ler mest av reinsdyret. For de konservative ler også av den i like stor grad, og i tillegg ler de av den andre humoren. De ler rett og slett mer.

 3. abre sier:

  Hvis Siv Jensen har det morsommere enn oss liberale, skjuler hun det godt.

  Nå vil sikkert Siv påstå at det er hun som er liberal. Det synes jeg er morsomt.

 4. Iskwew sier:

  Jeg synes heller ikke Siv ser ut til å ha det spesielt morsomt, nei. Hun må ha det morsomt veldig inni seg, i så fall.

  I tråd med definisjonen brukt i Tierneys artikkel, så er hun absolutt ikke liberal.

 5. Håkon sier:

  halvparten konservative (republikanere) og halvparten liberale (demokrater)

  Det jeg har litt problemer med er å sette norske merkelapper på amerikansk partipolitikk. 😕

 6. Marina sier:

  Skal vedde på at republikanerne ikke har det så veldig morsomt akkurat nå…

 7. Iskwew sier:

  Nei, norske merkelapper fungerer ikke, Håkon. Men så er jo tråden basert på en undersøkelse basert på amerikanske merkelapper 🙂

  De har det nok ikke så morsomt nå, nei, Marina. McCain måtte jo stoppe dem fra å bue. Men han holdt en veldig raus tale da han erkjente tapet. McCain er en all right fyr, han.

 8. Marina sier:

  McCain har endel positive sider. Men han har endel negative sider også, så jeg vil si det er bra han ikke ble president.
  Men i det minste har han forstand of dannelse nok til å forstå at slaget er tapt, og innrømme det. Det skal han ha kreditt for.

 9. Goodwill sier:

  Jeg syns også McCain framsto som raus og sympatisk i natt, og ikke minst som seg selv, tor jeg. Jeg tror det har vært noen strategier i kampanjen hans som han ikke alltid har vært helt komfortabel med.

  Men da Obama holdt sin tale – da fikk jeg frysninger på ryggen igjen. Det var sterkt.

 10. Iskwew sier:

  Ja, det er jo jeg glad for også, Marina. Men han var raus i nederlaget, det skal han ha.

  Jeg så den talen nå, og måtte legge den ut her så jeg kan finne den lett igjen, Goodwill.

  Det er lenge siden verden har sett en politiker med slike talegaver og en slik evne til å begeistre. Det er stort!

 11. IvarE sier:

  Begrepene er ikke helt de samme der og her, nei.
  Det gjør direkte vondt når du nevner Kristin Halvorsen i samme setning som ordet «liberal». :mrgreen:

 12. Iskwew sier:

  Hehe Ivar, det ligger nok forskjellig innhold i dette, ja.

  Men jeg fikk en aha-opplevelse av dette med at jo lenger man er til venstre, jo mer politisk korrekt blir man fort, og jo mindre kan man le av ting.

 13. --> erik ® sier:

  Hovedbeviset på at konklusjonen du referer er feil – eller i beste fall meningsløs (hvis vi lodder humoristisk sans): Har du hørt om en konservativ humorist? (Bortsett fra Wodehouse.) En konservativ Bill Maher, George Carlin, Jon Stewart eller Stephen Colbert?

  Hvis noen kan nevne meg navnet på en (god) konservativ ståoppkomiker, skal jeg overveie donasjon til Fremskrittspartiet.

  Jeg glemte vel å opplyse om at jeg er Ekspert på Konservative & Humor -? (En «konservativ» i amerikansk sammenheng betyr et høyrevridd Frp-menneske hos oss)

  For oss, eksperter på dette felt, er det viktig å skjelne mellom
  – det å ha godt humør, og det å ha humoristisk sans.
  – at enkle mennesker er «lykkeligere» (selvpåstått) enn kompliserte mennesker (ligger i sakens natur>
  – at slike som Sarah Palin synes dumme vitser og TVørten-programmer er v-e-l-d-i-g morsomme. Mens folk som kan navnet på en avis ikke vil bli utsatt for slikt.

  Jeg kjenner et slikt konservativt menneske som undersøkelsen din fremhever, serru. Lykkelig, leende, humørfylt.

  Hun er antirisiko-benefaktor for immaterielle verdier, en utmerket kvinne på alle måter, med afgansk mynde og patio og jacucci. Hun snakker så tydelig og klart i telefonen at du må holde røret litt på avstand. Og hun synger to linjer av «O sole mio» til alle som nevner Italia. Hun er munter, frittalende og impulsiv, flink til å lage baccalao, er imot utroskap og den fjerde konjakken, for bokklubber og kunstgallerier.

  Hun har bare en svakhet – den at hun i ganske usedvanlig grad er blottet for humor. Til gjengjeld har hun massevis av humør.

  Hun er blottet for humor på same måte som andre mennesker har andre plager, for eksempel ikke ser forskjell på grønt og blått, er inntilbeins, ikke har nok røde blodlegemeer eller ikke kan danse; det er åpenbart medfødt, og hun klarer aldri å få bukt med det, selv om hun strever. Hun blir urolig i stolen hvis andre bruker lang tid på slikt de finner morsomt. Da begynner armer og bein å bevege seg, og hun finner på noe å gjøre.

  Når det er store festligheter, som gullbryllup, konfirmasjon og slikt, banker hun på glasset og reiser seg. Hun har boken «Festlige poenger ved høytider» liggende ved kuverten, og leser ofte derfra mens hun strever med ikke å le høyt og lenge. I håret har hun stukket inn ordroser av Bjørnstjerne Bjørnson og Æsop og Jonas Lie, og rundt barmen og midjen kveiler det seg lange sitatdraperinger, signert Sigrid Undset, Det Beste, Walt Disney og Shirley Bassey.

  Og det ender ofte med at hun ler høyt og lenge. Hovedpoengene er at man skal være glad i kongehuset og flagget og hjelpe gamle damer i trafikken og at barn kan si så mange festlige ting, og at nå må vi tenke gode tanker mens vi koser oss, for vi har det jo så godt.

  Poenget -? Du finner ikke så mange slike som er «liberale».

 14. Iskwew sier:

  Denne lange og innsiktsfulle kommentaren skal jeg kose meg med i morgen tidlig, Erik 🙂 En skumlesning identifiserte noe særdeles velskrevet, interessant og morsomt som jeg ikke makter å yte rettferdighet så sent på kvelden. Dermed ligger den på vent til i morgen.

Top