Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Den amerikanske drømmen

USA er mange ting. En av de tingene er å være mulighetenes land. Den amerikanske drømmen, som de fleste amerikanere har innoperert i ryggraden, er drømmen om at alle, uansett rase, kjønn og sosial bakgrunn kan bli til noe. Det skal være mulig å begynne med to tomme hender og bygge seg opp til noe stort. Så kan man jo finne mange gode begrunnelser for at Den amerikanske drømmen er en illusjon, men på mange vis er USA mulighetenes land.

Ingen viser vel mer bokstavelig at Den amerikanske drømmen er levende som bare det, enn Barrack Obama. Hvem ville vel ha trodd at en mann med hans bakgrunn kunne velges til president i verdens mektigste land? Ikke bare er han afro-amerikaner, men hans far er fra Afrika og ikke en gang rotfestet i USA. Obama er oppvokst på fjerne Hawaii, og han har vært senator bare i noen år. Han er ikke en del av det politiske establishment. Han kom nærmest fra det store intet og klarte å bli det demokratiske partiets presidentkandidat. Ved hjelp av sine formidable oratoriske evner som har truffet den gjeldende samfunnsånden rett i planeten.  Ved hjelp av en visjon om endring.

Om det er nok til å vinne, vil vise seg. Historisk er  det uansett, det Obama har gjort. Og jeg drømmer om en norsk politiker med lignende evne til å begeistre. Vi har ingen slike. Erik Solheim sa det slik, på Grosvold forrige fredag:

Obama kommer nå inn med et budskap om håp og tro og optimisme. Du verden hvor mye negativitet og sutring og klaging vi har i norsk politikk, og hvor mye vi har å lære av dette positive budskapet. De amerikanske politikerne forteller de store historiene, de snakker om de store linjene i historien, de snakker om de viktige spørsmålene i enkeltmenneskers liv. Og det er ikke en liste over tiltak som om vi skulle være byråkrater alle sammen.

Det har han rett i. Det er ingen norske politikere som er i nærheten av å kunne begeistre på samme måte som Obama evner å gjøre det.

Det gjenstår å se om Obama blir valgt, selvsagt, selv om det ser slik ut basert på meningsmålingene. Det gjenstår også å se i hvilken grad han vil klare å endre retningen. Men det er ingen tvil om at dette er en politiker som har en utrolig evne til å begeistre, og til å få folk med seg. Spesielt de unge. Det sies at omtrent 70% av de under 30 år sier at de vil stemme på Obama.

Han hadde definitivt fått min stemme også.

Her om kvelden gikk det en meget interessant dokumentar om de to amerikanske presidentkandidatene. Den beskriver både deres bakgrunn og deres strategi for å velges til amerikansk president. Fikk du ikke sett den, kan den ses på nrk.no. Den er lang, men veldig interessant. Anbefales!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

4 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Jeg kjenner at jeg får litt frysninger på ryggen bare av tanken på at dette kanskje går veien. Det vil være et enormt steg framover for USA om Obama blir president, og for oss andre også.

 2. Iskwew says:

  Jeg også, Goodwill! Jeg tror jeg kommer til å våkne midt på natten natt til onsdag og skru på tv’en 🙂

  Det er historisk, uansett, men dersom han vinner og bli President er det utrolig spennende hva han får gjort utav det.

 3. Morten says:

  Sitat iskwew: ingen tvil om at dette er en politiker som har en utrolig evne til å begeistre, og til å få folk med seg. Spesielt de unge. Det sies at omtrent 70% av de under 30 år sier at de vil stemme på Obama.

  Han hadde definitivt fått min stemme også…

  29 år tipper jeg du er. Stemmer det?

  For å bli litt seriøs:
  Vi håper på Obama vi også, min kone, nemi, jeg og Sara og Eowyn. (Våre to søte rampete og politisk interesserte kattunger)

  M:)rten

 4. Iskwew says:

  Nettopp, Morten, jeg er 29 år og bare noen måneder 😉

  Tigerungen mente han kom til å skru på tv’en om han våkner natt til i morgen, for å se om Obama vinner. Han synes det nesten er like viktig som at Stabæk vinner cupfinalen 😀

Top