Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Finanskurs for datere XXIII – Finanskrise

De fleste har med sannsynlighet fått med seg at det er finanskrise i den ganske verden. Banker går over ende, aksjemarkedene stuper og rentene stiger til høyder vi ikke har sett siden det akk så mye morsommere 80-tallet *lengter*

Og dette har selvsagt paralleller i datemarkedet.

Parallellen er en situasjon der datemarkedet begynner å se overkjøpt ut. Som en boble. De som har snust på om de skulle fisjonere for å se om det kan finnes noe bedre i markedet, ombestemmer seg. Skilsmisse-statistikken synker dramatisk. Og det er som kjent den som skaper likviditet i markedet. Samtidig vil de som har noe løslig og halvbra på gang, brått også bli usikre, og dermed fusjonerer de fort som svint. Når de to tingene sammenfaller har vi en durabelig likviditetsskvis i datemarkedet.

I så fall skjer det som må skje. De selskapene som er igjen i markedet må skru prisen sin ned, om det skal bli noe på dem. Det er enten det, eller å ta seg selv av børs til det meste blir som en gjengrodd sti i en urskog. Uansett står du overfor at egenkapitalmarked som faller som en stein. Det som tidligere var å anse som diamanter, er brått vurdert til å være gråstein. Det er rett og slett null og niks kapital i markedet.

Da er gode råd dyre, det skjønner jo alle. Og hvem kan tilføre likviditet i markedet, når alle nekter å skille seg, og sitter mutte der de er og lar være å dele av seg selv. Hmm. Jovisst. Staten. Staten må bidra til at folk skiller seg. Eventuelt må Staten tilføre likviditet fra utlandet. Det kan bli dyrt, og dessuten snakker vi om en verdensomspennende krise, ikke sant? Jo nettopp.

Dog skal det sies at man jo kan se til deler av utlandet som allerede er konk så det holder. Island.   Islendingene er jo dessuten ganske like oss, de er vant til dårlig vær og fisk til middag, så overgangen vil ikke bli så stor. Dessuten har de allerede sagt at de gjerne vil ha norske kroner som valuta. Det kan de få, mot alle de single på Island. Både de som er og de som blir.  Kriser har det jo med å balle på seg.  De kommer til å bli lei hverandre der de står i matkø og drømmer om den gangen de hadde en valutakurs.  Men i hovedsak må Den Norske Stat rydde opp i skvisen i det innenlandske markedet.

Staten kan bidra til skilsmisse på flere måter. De kan selvsagt overta selskapene som nekter å skille seg for å bidra til likviditeten i markedet. Men det spørs om det er en lur måte å gjøre det på. Folk liker ikke å tvinges, ikke sant?  Ei heller kan Staten klone fusjonerte selskaper og på den måten pøse likviditet ut i systemet. Slik juksing vil markedet gjennomskue med en gang, og da vil de holde enda hardere på kronene.

Men det betyr ikke at folk ikke kan lures.

Nå er ikke Staten alltid av de lureste. De ansatte lever jo et liv i støvete byråkratiske krinkelkroker, og har liten forståelse for markedsmekanisker i utgangspunktet. Staten trenger selvsagt råd fra noen som vet at 1+1=2, at selvrapportert likviditetssituasjon på internett er tøys, hvordan man skal regne ut verdien på en junk bond og at Information is the only true commodity. Vi stiller oss til disposisjon. Selvsagt gjør vi det.

Det vi økonomer kan best er insentiver. Det handler om hvordan vi kan lure folk til å gjøre som vi vil ved å legge opp fiffige økonomiske ordninger, bruke skattesystemet til å styre atferd og premiere folk som gjør det vi vil. En kombinasjon av pisk og gulerot fungerer gjerne best. Det er her Staten bør begynne.

Altså; Staten (C’est moi) ønsker at folk skal skille seg. Da er det et hav av mulige insentiver Staten kan iverksette. Staten må gjøre singellivet mer forlokkende ved hjelp av skattesystem og støtteordninger.  Vi foreslår følgende tiltak på ulike områder:

Skattesystemet:

Skatteklasse 2 for alle single. Skatteklasse 3 for alle enslige foreldre.  Innhold kommer etter hvert, men vi tipper skatteklasse 2 x 2

Skattefradrag for investeringskostnader:

 • Hårklipp
 • Sminke
 • Pene (NB: pene) slips
 • Penklær som egner seg til dating
 • Høyhælede sko
 • Barnevakt
 • Hudpleie
 • Solarium

Skattefradrag for driftskostnader:

 • Restaurantregninger
 • Barregninger
 • Taxiregninger
 • Kinobiletter

Dokumentavgift på 5% ved inngåelse av ekteskap eller samboerskap. Beregnes på markedsverdien av selskapene, ikke nedskalerte ligningsverdier.  Overgangsordning til markedet har stabilisert seg.

Skattlegging av besøk hos samlivsterapauter

Støtteordninger:

Overgangsstønad ved skilsmisse

Støtte til psykologbesøk for å komme fort over skilsmissen

Au pair til alle single med barn

Støtte til italiensk-kurs (fremkommet i SMS-samtale med Rockette)

Støtte til Syden-tur i vinter-halvåret.  Etter begrunnet søknad, og vedlagt bilder av gustenblek hud.

Øvrige tiltak:

Sletting av mugne balanseposter etter skilsmisse.  Nulling av tidligere løfter og overbud for å gi plass for nye.  Nysingle begynner med blanke ark og fargestifter til.

Forbud mot katter i single hjem.  De kan få deg til å glemme at du burde være i aktiv i datemarkedet i stedet.

Én, senere to, ekstra ferieuker for single

Finansiering:

Skatteklasse -2 (husk at minus her gir påslag i inntekt) for alle som er i ekteskap eller samboerskap, eller har hatt kjæreste over noe tid.

Veien videre:

Dette er den foreløpige krisepakken for datemarkedet.  Det er rørende enighet i regjering, opposisjon, sentralbank og den generelle befolkningen om at dette er helt nødvendige minimumstiltak for å stabilisere situasjonen.  Dersom ytterligere tiltak viser seg nødvendige, vil regjeringen selvsagt, i samarbeide med FKD komme tilbake med nye tiltak.  Samfunnssystemet er tross alt i fare.  Og da er vi alle på ballen!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

23 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marina says:

  Denne krisen har visst ikke nådd Los Angeles enda. Her ser det ut til at tilgangen på single menn er like god som tilgangen på billige aksjer. Kvaliteten er riktignok noe variabel på begge deler, men hvis man gjør hjemmeleksa er det ikke vanskelig å finne noe brukbart.
  Og i et volatilt market er det ikke nødvendigvis lurt å tviholde på noe som helst ettersom det helt sikkert finnes noe bedre på markedet hvis man bare tar seg tid til å lete litt. Ikke at det er så dumt å holde på hva man har, heller, hvis man har funnet en som er på vei oppover.

  Og jeg liker skatteforslagene dine. Skattefradrag for hårklipp er jo helt nødvendig hvis man skal få råd til det her i omegn!
  Høyhælte sko er en annen sak; jeg tror neppe jeg ville ha nytte av den. Derimot lurer jeg på om jeg burde kjøpe meg motorsykkel, noe du glemte skattefradrag for. Sikkert bare midlertidig glemsomhet, riktig?

 2. Håkon says:

  Hm, vil ikke den tiltakspakka medføre en risiko for at folk vil foretrekke vedvarende dating i stedet for at det blir noe mer ut av det? Et datingmarked breddfullt av daytradere?

 3. Iskwew says:

  Kan de ha skrudd ned prisen, Marina? Er det derfor det er så mange? De høres ut til å være fanget i likviditetsskvisen, rett og slett.

  Motorsykkel? Du tenker deg at du skal cruise rundt i markedet, men vind i håret og kule solbriller, mens du synger “Wild thing”?

  Det høres ut som et godt tiltak!

  Håkon, pakka er selvsagt midlertidig, til markedet har stabilisert seg. Hvor lang tid det tar, er ikke godt å si, men midlertidig.

 4. Håkon says:

  Hm, så det du egentlig sier er at du er for et relativt strengt regulert datingmarked? :mrgreen:

 5. caterina says:

  dette må jo vøre minimumstiltak. det er mange poster som kan legges inn i revidert krisebdusjett. for eksempel nevner du ingenting om lettelser av importreglene, og trading over landegrensene.

 6. Iskwew says:

  Så cowboy som det markedet tildels er, så ser jeg ikke bort i fra at dét kan være en ide, Håkon 😈

  Nå har jeg jo gitt løyve til import fra Island, Caterina. I bytte mot at de får norske kroner, mat og så videre. Vi begynner der, tenker jeg, så ser vi om ytterligere tiltak er påkrevet.

 7. Goodwill says:

  Interessant dette, meget interessant! 😀

  Bare ikke noen har fått opplysninger under bordet og driver innsidehandel her… 😉

 8. Iskwew says:

  Hmm. Du mener om noen sprintet til rådhuset på fredag og giftet seg før dokumentavgiften ble innført? En skandale i så fall. Vi setter Tilsynet på saken!

 9. Goodwill says:

  Du vet, noen kan ha snakket sammen på forhånd. Det er jo viktig å vite om tiltakene kan treffe, må vite!

 10. Iskwew says:

  Javisst, men innsidehandler er ikke akkurat en ønsket effekt! Vi synes det er ublu når nå myndighetene kommer med en så omfattende tiltakspakke.

  (Det var vaffal ikke JEG som sa det!)

 11. Marina says:

  Sånn som trafikken er her i omegn er det enklere å komme seg steder på motorsykkel, nemlig. Om noen vil spille “Wild Thing” er frivillig, men det ville kanskje passe godt.

  Forresten tror jeg skattefradrag på solarium er noe unødvndige her. Mer fritid sånn at man kan dra til stranden oftere ville gjort seg i stedet.

 12. Håkon says:

  Etter å ha lest søndagens aviser er jeg en smule bekymret for at denne datingkrisepakken din kan gi en viss samfunnsrisiko knyttet til økning i antall forlovere, men det er kanskje en akseptabel risiko?

 13. Iskwew says:

  Pakken inneholder jo én, senere to, uker ekstra ferie, Marina. Det vil vel bety omtrent en dobling borte hos deg?

  Jeg leste ikke noe om forlovere i søndagens aviser, Håkon. Hva sto det der?

 14. Håkon says:

  Tja, mulig det var lørdagens aviser. 🙄

 15. Undre says:

  Hmmm… Jeg synes i grunn at prevensjon må opp føres opp blant fradragene også.

 16. Undre says:

  Forresten kan vel gratis prevensjon være et godt incentiv for å få folk til å gjøre seg tilgjengelige i markedet.

 17. Iskwew says:

  Godt poeng, Undre! *notert*

  I hvert fall fradrag for kondomer. Å proppe seg med hormoner med mindre man snakker om i hvert fall intensjonsavtale, vil ikke jeg gå inn for.

 18. Undre says:

  Å proppe seg med hormoner med mindre man snakker om i hvert fall intensjonsavtale, vil ikke jeg gå inn for.

  Klassiker! :mrgreen:

 19. Iskwew says:

  :mrgreen:

 20. Tiqui says:

  Genius! Dette er jo eneste måten å løse problemet med at “alle de beste er allerede opptatt” 🙂

 21. Iskwew says:

  Nettopp, Tiqui, du har skjønt det 😀 It’s a cunning plan, if I ever saw one.

 22. Marina says:

  To ekstra ferieuker ville gjort seg, ja! I mitt tilfelle betyr det en økning på, vel, fra 0 til 2 uker.
  Å jobbe på kontrakt er ikke bare fryd og gammen, må jeg si.

 23. Iskwew says:

  Det kan jeg tenke meg, Marina. Så du får benytte deg av den krisepakke-ferien.

Top