Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Som om ikke offentliggjøring av skattelister er nok

så har Skatteetaten nå klart å sende ut CD’er med alle norske skatteyteres personnummer i filen.  “En  glipp”, sier Skatteetaten.  Det skal ikke skje.

Men det gjorde det jo.

Nå sitter et ukjent antall medieredaksjoner på alle våre personnummer.  Statteetaten håper at redaksjonene er ansvarsbevisste, og ber om å få tilbake CD’ene, uten at dataene er kopiert.  Det får vi alle håpe på at de er.  Og at det ikke flyter diverse CD’er rundt med data som gjør det mulig å stjele identitetene våre, så lett som bare det.  Det holder ikke at vår store Far Staten i sin uendelige visdom sprer alle våre skattedata, som vi ikke kan reservere oss mot å sende inn.  Det holder ikke at den informasjonen er søkbar og tilgjengelig på nett for alle som vil snoke, planlegge innbrudd, erte nabogutten og finne ut hva naboen eller sjefen tjener så han får litt næring til den norske misunnelsen.

Vår store Far Staten klarer jaggu ikke å hindre at vi ligger lagelig til for identitetstyveri heller.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet sier det slik:

Dersom uvedkomande får tilgang til ein CD med 3.9 millionar namn og adresser knytta til fødselsnummeret, så er det lett å foreta selektering av kva individ det er mest interessant å utøve ein type økonomisk kriminalitet mot.

Nettopp. Det eneste som mangler er at det utleveres nøkler.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

25 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Sigrun says:

  Herregud!
  Jeg er kjempekritisk til registreringsmanien som rir myndighetene for tiden, men dette hadde jeg likevel ikke greid å forestille meg.
  Moralen må være: Man kan aldri bli paranoid nok.

 2. Iskwew says:

  Nei, man kan ikke være paranoid nok, det er helt sikkert. Dette er en blunder som rett og slett ikke skulle være mulig.

 3. Håkon says:

  Vel en ting skal de ha, journalistene: De fikk disse CD’ene i juni. 😯 🙄

 4. Hjorthen says:

  Det er dette som er den store faren ved overvåkingssamfunnet, ikke nødvendigvis overvåkingen i seg selv, men at det ofte er litt tilfeldig hvem som har tilgang til hvilke opplysninger.

  Og da kan det skje sånne ting, for Skattesatan er først og fremst flinke med tall, og har åpenbart ikke nok fokus på personvern datasikkerhet. Det samme er tilfelle i helsevesenet, og det finnes vel eksempler fra politiet også mener jeg å huske?

  Skremmende

  (Sier jeg som bruker Gmail, Google Chrome, og fortsatt ikke har slettet Facebook-kontoen. Nå vel, jeg har ikke penger nok til at noen skulle gidde å stjele min identitet tror jeg)

 5. Iskwew says:

  Ja, det skal de ha, Håkon, de har ikke akkurat kastet seg over dem 🙄

  Hjorthen, dette er faren ved overvåkning, ja. Informasjon som lagres i store mengder er utsatt for risiko både for misbruk og “glipper”. Glipp er vel forøvrig i sammenhengen understatement of the year.

  G-mail er jo tvilsom, ja, men det er hotmail og alle de andre også 🙁 Så om du skal ha en webmail, må du finne deg i å bli registrert.

 6. GRRRRRRRRRRRR, KNURRRRRRRRRR, i innerste svarteste…… 👿

  Dette er ikke et resultat av overvåkingssamfunnet. Dette er et resultat av kikker- og sladresamfunnet.

  Hvorfor i svarte skal gud-og-hvermann ha tilgang til å gravse i skattelistene? Det er kun Skattetaten som har myndighet til å gjennomgår folks økonomi, for å illegg skatt – ev straffeskatt..

  At “offentligheten” har interesse av å se hva naboen tjener, har aldri vært noen god begrunnelse for å gjøre skattelistene åpne; bortsett fra for rødgrønne politikere. Regjeringen liberaliserte som kjent dette etter at den forrige finansministeren strammet til.

  Og nåværende finansminister beklager at det har skjedd en “GLIPP”, knapt uten å nevne personvernet. 👿

 7. Iskwew says:

  Jepp. Jeg har jo knurret og grrrrr’et og brummet over offentliggjæring av skattelister før. Jeg er så mot det som det omtrent lar seg gjøre. Dette er ren kikker- og sladrementalitet.

  Alle beklager at det har skjedd en “glipp”. “Glipp” dekker ikke helt hvor ille jeg synes dette er. Som sagt i posten – det eneste som mangler er overlevering av nøkler.

 8. IvarE says:

  Jeg har heller aldri kunnet fatte og begripe hvilken interesse offentligheten skal ha av skattelistene. Spesielt siden de i beste fall forteller om fint lite annet enn hvorvidt du har hatt en god regnskapsfører eller ei!

  Forhåpentligvis aktualiserer denne “GLIPPEN” igjen diskusjonen om hvorfor i hule helv… dyneløftersamfunnet skal få lov til å bestå.

  Kanskje en ide om noen nå benytter anledningen til å samle og legge ut i søkbar form absolutt alle tilgjengelige data (inkl bankkortnummer etc dersom noen har klart å snappe det opp) om de politikere som forsvarer ordningen med offentlig kikking.
  👿
  Hey, ingen dum ide. Noen som blir med i “kikker-alliansen”?
  😈 😈 👿

 9. Håkon says:

  Hm, det var i alle fall én større avis som prestrte å skrive “Skatteetaten sendte i går ut skattelister” og fikk altså ikke med listene ble sendt ut for flere måneder siden. Skattedirektoratet har nevnt at et par aviser har klaget på at innholdet ikke var som det skulle, men det tok noen måneder før en journalistr sjekket hva filene faktisk inneholdt.

  Hva blir det neste? At noen sender ut selvangivelsen i stedet for ligningen? 🙄

 10. IvarE says:

  Og ikke minst: Politikernes hemmelige telefonnummere. Med egne angivernettverk og stadig oppdatering etterhvert som idiotene bytte nummer.
  Arghhhhh! Hate-hate-hate- grrrr.

 11. Iskwew says:

  Offentligheten er nysgjerrig som bare det, Ivar. Selvsagt er de interesserte i skattelistene! Dersom du er tyvaktig, er den dessuten en ypperlig mulighet til å finne ut hvor det er noe og hente.

  Den kikker-alliansen kunne vært noe!

  Håkon, det er det de sier, i hvert fall. Men jo, dette er en såpass stor sak at den nok var blitt slått opp om den ble oppdaget.

  Personlig tror jeg det neste som sendes ut er kontoutskriftene våre. Er det ikke i offentlighetens interessa å vite HVA vi bruker pengene våre på, kanskje?? Hæ? Selvsagt er det dét.

 12. Håkon says:

  Kontoutskriftene har vel Se&Hør fått en god stund allerede? 😕

 13. Goodwill says:

  Her må da noen ta sin hatt og gå???

 14. Iskwew says:

  Ja, det er jo sant, Håkon ❗

  Goodwill, det var jo bare en “glipp”. Selv om den nesten burde føre til at alle nordmenn får nye personnummer 😯

 15. Det som forundrer meg er at man ikke sitter på bedre rutiner, kompetanse og teknologi som forhindrer at slike “glipper” skjer!

 16. Håkon says:

  Teknologi i seg selv forhindrer ikke glipper,men du verden så fine bortforklaringer teknologien kan gi. Denne gangen blir det lagt stor vekt på at opplysningene var krypterte,og at man trenger en nøkkel på hele 30 siffer for å få se opplysningene.

  Hvor smart det er at alle mottagerne skal bruke samme nøkkel 😐 og for den saks skyld at nøkkelen er den samme som ble brukt i fjor 🙄 snakker man helst ikke om. 😕 Man snakker heller ikke om hvor lett det er å lage en kopi som ikke er kryptert, og hvor raskt opplysninger kan bli spredd dersom de blir lagt ut på et fildelingsnettverk. Ingen spør hvem som faktisk har håndtert CD-platene hos dem som har fått dem.

 17. Iskwew says:

  Cat, jeg mener å ha lest at forklaringen var at dette hadde med ferieavviklingen å gjøre. Og spør meg da om de hadde satt ferievikarer på jobben.

  Håkon, du måtte jo logge inn på internett for å få nøkkelen! Det er sikkert, vet du.

  Jeg føler meg ikke berolighet, rett og slett. Medieredaksjonene har diskutert om de skulle beholde dataene, siden det er et så ypperlig hjelpemiddel research. De har nok litt motvillig gitt dataene tilbake, og du har selvsagt rett i at vi ikke har noen oversikt over hvem som har håndtert dem hos mottakerne.

 18. Tamen says:

  Nå er ikke fødselsnummer noe stor hemmelighet i seg selv og det er ikke altfor vanskelig å få tak i fødselsnummeret til noen om en ønsker det. Men dessverre er det mange aktører som bruker fødselsnummer som et bevis på at man er den man sier man er – og det er feil. Fødselsnummer er ment som et verktøy for å skille de 92 Jan Johansen’e i Norge fra hverandre i et register. Så når man ringer banken og de spør etter fødselsnummeret og man oppgir det så er det kun en påstand om at man er en bestemt person – påstanden er ikke bevist enda. Og fødselsnummer er ikke et slikt bevis selv om mange dessverre godtar det som bevis.

  Håkon: De redaksjonene som leverer tilbak CDene ble også bedt om å signere en bekreftelse på at CDen ikke er kopiert. Man kan selvfølgelig diskutere hvor mye verdt en slik bekreftelse er.

 19. Iskwew says:

  Det er problemet ja, Tamen. Det brukes som en sikker og absolutt identifikasjon av en person, uten å være det.

 20. Utrolig. Men på samme tid overhodet ikke uventet alle slike andre glipper tatt i betraktning. På tide å ta personnummeret på alvor? En mulighet er å bytte det ut for samtlige. På den annen side har jeg ingen tro på at det offentlige ville hatt kompetanse til å gjøre dette på en fornuftig måte. Systemet er blitt et troll med altfor mange hoder.

 21. Iskwew says:

  I hvert fall må det da bli slutt på bruk av personnummer som utvetydig identifikasjon. Det er alt for lett å gjøre store endringer med bare det.

 22. M says:

  Publisering av skattelister er en så utrolig tåpelig ide. Ingen som legger ut legejournalene til folk, men det kunne de like gjerne gjort. Vi har jo ‘rett til å vite’ alt om alle.

  Hvorfor ble disse cd’ene sendt ut? Har ikke fått med meg denne saken (kanskje mest fordi jeg leser ikke norske nyheter…)

 23. Iskwew says:

  De ble vel sendt ut for å gi redaksjonene oppdaterte lister for ligningen 2006, tror jeg.

 24. Luka says:

  Overrasket over at du ikke har kommentert denne ennå:

  http://www.idg.no/computerworld/article107068.ece

 25. Iskwew says:

  Jeg har sett og lest og ikke kommet så langt. Men det føyer seg pent inn i rekken av de ikke spesielt positive ting som skjer.

Top