Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Master of Science i luksus

Det er stadig vekk snakk om at man ikke får betalt for utdannelse, at utdannelse ikke har høy nok status og så videre. Det er muligens ikke så rart, når omtrent hva som helst kan kalle seg Master of science. Som for eksempel den som er nevnt i Aftenposten i dag:

Master of Science in Luxury Goods and Services
10 måneders videreutdannelse, 60 studiepoeng
Koster 14 500 euro i 2009
For nylig utdannede studenter eller yrkesaktive som ønsker spesifikk kunnskap om luksusindustri, operasjonelt, finansielt, marketing, produkter og strategi.

Ifølge Wikipedia er en Master of Science følgende:

A Master of Science (Latin: Magister Scientiæ; abbreviated MSc, M.Sc., M.S. or S.M.) is a postgraduate academic master’s degree awarded by universities in a large number of countries. The degree is typically studied for in the sciences and occasionally in the social sciences.

Det rommer vel ikke helt utdannelse for å bli en flink personlig assistent for rikinger i Monaco, vil jeg mene. Det virker, om noe, mer praktisk enn akademisk. Selv om den norske p.a.’en som er intervjuet bedyrer at det er en skikkelig krevende jobb: “Dagene kan bli lange. Å jobbe med luksus på heltid er beinhardt. Det er ikke noe kjære mor.” Til gjengjeld er det visstnok betalt 400.000 i måneden, så dette er en MSc som betaler seg, i hvert fall. I motsetning til en del av de mer tørre MSc gradene, der det ligger en hel masse kjedelig akademisk arbeide bak.

Jeg har ikke noe imot at folk tjener penger. Men må de knabbe en anerkjent, akademisk tittel i tillegg, for å late som om de gjør noe akademisk? Og ikke Bachelor en gang, men Master? Når dette strengt tatt er beveggrunnen:

“Egentlig har luksus vært mitt liv hele tiden. Hjemme tilbrakte jeg hver ledige lørdag i en klesbutikk for å få impulser. Finans er interessant og nyttig, men luksus er min lidenskap.”

Kall meg gjerne snobb eller elitisk (pun intended!) altså, men la de akademiske gradene være i fred når du utdanner deg til å organisere hortensiaene, klubbopptaket og ankring for luksusbåten, samt leie limousin, til en riking i Monaco.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

9 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mäklare Smekk says:

  Hei Iskwew,

  Jeg leste den svært interessante artikkelen du viser til og må bare konstantere at en kjedelig grad fra et kjedelig Norsk universitet nok ikke strekker til. Yrkesveiledningen er nok bedre i dag.

  Merd trist hilsen fra Mäklare Smekk

 2. Iskwew says:

  Jeg tror det bør være grunnlag for å saksøke noen p.g.a. dårlig yrkesveiledning her, ja, Mäklare Smekk. For det strekker virkelig ikke til.

 3. Elle says:

  Apropos dårlig yrkesvalg, står jeg midt inne i en periode av livet mitt hvor jeg stiller spm ved mine livsvalg- Spesielt når det gjelder karriere og bovalg (mann og barn er på plass- i alle fall snart (gutt kommer i november, så får tulla en bror).

  Til tross for et arbeid og en lønn som mange ville vært fornøyd med, er jeg ikke tilfreds, og lurer på om jeg skal gå i mer kreative – ukjente baner. Har noen noen tips for hva som bør være viktig når man tenker på å endre karriere? Og så er det jo litt skummelt å begynne på nytt igjen og da- men en har jo alltids retrettmuligheter og.

 4. Sexy Sadie says:

  Hvor virket hun bare teit i hodet. 🙄

 5. Håkon says:

  Det der med Science var litt pussig valg av “fakultet” ja, men det skulle kanskje vært Master of Social Science? 😀 (eller var det Master of Socialite Science 😯 )

 6. Iskwew says:

  Litt nærmere det, ja, Håkon 😀 Master of socialite quasiscience. Eller noe.

 7. Tiqui says:

  Jaja, jeg er glad jeg fikk den gamle graden, jeg, før master ble innført. De kan iallfall ikke lenger kopiere Candidata Politicarum! 😛

  Men enig, det blir enda mindre jævt å ha en master i noe, om alt skal kunne kalles master. Og det er tross alt forskjell på akademisk-vitenskapelig utdannelse og ikke-vitenskapelig yrkesrettet sådan.

 8. Håkon says:

  Hm… Så det vil ikke være det minste jævt å kvalifisere seg som yachmaster?

  😐

  :mrgreen:

 9. Iskwew says:

  Nei, det kan de ikke, Tiqui! Nå spiller det vel strengt tatt ikke så stor rolle for de fleste hva luksusskolen kaller “graden sin”, men det belyser det faktum at en del titler er kraftig utvannet.

  Yachtmaster er vel kult, nærmest uansett, Håkon? Vil tro det!

Top