Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Du er en del av norsk kulturarv

10.08.08 in Cyberspace

VG har i dag et oppslag om at alt innhold på .no domener lagres av Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Siden 2005 har de lastet ned alt innhold fra samtlige .no domener, og de skal også lastes ned fra internasjonale domener med norsk innhold. Iskwew.com for eksempel.

Dette får vi ikke beskjed om, det er bare noe som skjer. Rafiq Charania, gründeren bak blogg.no sier:

Da må man kunne reservere seg mot dette. Hvorfor i all verden skal de få lov til å ta vare på våre private tanker?

For blogging er jo i stor grad nettopp dét. Private tanker.

Konmmunikasjonsdirektøren ved Nasjonalbiblioteket, Tonje Grave, mener at folk er klar over at de deltar i en offentlig samtale når de skriver på nett. Dessuten skal informasjonen bare brukes til forskning og dokumentasjon.

Når du ser på en del av det som skrives i blogger, så undrer jeg meg på om folk faktisk er helt klare over at de deltar i en offentlig samtale. Dessuten tenker vel folk at man jo kan slette, om det er ting man ikke vil ha på nett lenger. Men det vil jo ikke hjelpe helt, selv om du får postene ut av søkemotorene til Google (som visstnok er en krevende prosess). Nasjonalbiblioteket har jo lagret det til evig tid. For forskningsformål og dokumentasjon av kulturarv.

Dette vil si at en 13-åring som blogger om ulykkelig forelskelse, en mann som blogger om sin utroskap, alle blogglandias krakilske metadebatter og brevet mitt til psykopaten er dokumentert som en del av norsk kulturarv. Poster jeg har gjort private etter offentliggjørelse er en del av norsk kulturarv, og lagret i Mo i Rana. Sammen med noen av de veldig gode bloggpostene flinke bloggere har skrevet. Dem er det selvsagt også mange av. Så jeg skjønner jo hvorfor det er definert som en del av norsk kulturarv. Men det fratar meg all styring på hva jeg har liggende på Iskwew.com. Om jeg sletter domenet, er det fortsatt noen som har lagret det.

Dette burde vi ha fått vite. Jeg ante ikke noe om dette, og er nok en gang glad for at jeg er forsiktig med hva jeg skriver på nett. Datatilsynet etterlyser strengere regler for søk i arkivene og bedre varsling for brukerne. Folk skriver annerledes på nett enn når de skriver leserinnlegg i papiraviser, sier Georg Apenes. Ja det er sikkert. Avisenes leserbrevsensur er et betydelig mer smalmasket filter enn tilgangen til en blogg på blogg.no. For å si det mildt.

– Om jeg blotter meg i spisestuevinduet, og gardinene er borte, må [jeg] ta ansvar for det, sier Apenes.

– Men mange tror nå at gardinene er trukket for.

Ja, mange tror at gardinene er trukket for. Det er de altså ikke. Tvert i mot. Du kan være helt sikker på at noen står og tar bilde utenfor den åpne gardinen i spisestuevinduet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

62 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hjorthen says:

  Det var jammen godt at Fr.Martinsen, Bjørn Stærk og Knut Johannesen kom inn på slutten her med litt motvekt, for jeg begynte et øyeblikk å lure på om jeg plutselig var havnet på den litt merkelige planeten Bizarronoia. Det burde da være åpenbart for de aller aller fleste at i det øyeblikk man publiserer noe på nettet så har man ikke lenger full kontroll over hva man har tenkt og skrevet. Bjørn nevner Internet Archives, Google lagrer mye, og det finnes programvare som kan laste ned hele blogger til din egen maskin med et tastetrykk eller to. Jeg har faktisk et par blogger lagret på den måten selv. Eller man kan kopiere og lagre bloggposter inn i et word-dokument og lagre det. Jeg tror jammen jeg har noen sånne liggende på harddisken også.

  Og så blir folk paranoide fordi Nasjonalbiblioteket lagrer det vi skriver!

  Det finnes et ganske interessant kommentarfelt borte hos Frøken Skavlan som drøfter det at en mastergradsstudent har skrevet en oppgave og brukt bloggen til Frøken Skavlan uten å spørre først. Dette begrunnet med at tekstene i bloggen er offentliggjort, det er publisert tekst som er offentlig tilgjengelig. Frk. Skavlan er forfatter, ikke forskningsobjekt, og tekstene hennes er det fritt frem å forske på. (At vanlig høflighet tilsier at studenten burde gitt beskjed når oppgaven var ferdig og ble gjort tilgjengelig for alle er en helt annen sak)

  http://skavlan.wordpress.com/2008/08/05/case-study-nr-1/

  Det er godt mulig at Nasjonalbiblioteket burde opplyst bedre, og fikk vel kritikk for akkurat det av Datatilsynet, men allikevel, det har da ikke skortet på advarsler fra flere kanter om at man må være forsiktig med hva man legger ut på nett, for er det først der SÅ ER DET DER FOR ALLTID?!?

 2. Hjorthen says:

  Tenk heller på hvilket unikt materiale dette er, hvilket innblikk det kan gi fremtidens forskere i hva vi var opptatt av, og hva vi tenkte på? Dette er jo egentlig aldeles strålende!

 3. Håkon says:

  Detr er veldig bra dersom dette blir et tema som dukker opp med jevne mellomrom, Iskwew. Det bidrar til at flere vet mer om det samfunnet vi lever i. 😉

  Det eneste jeg er litt kritisk til er hvordan VG slår opp saken. Det er slett ikke noe nytt at det vi skriver blir lagret både her og der, ikke minst i andre land og langt utenfor vår kontroll. I denne sammenhengen tror jeg det er greit å oppfatte Nasjonalbiblioteket som en seriøs aktør med et svært ryddig forhold til norske lover. 🙂 (Og, det som lagres er det som er lagt ut åpent på nettet. Dersom du ikke publiserer f.eks. IP-adresser så har heller ikke Nasjonalbiblioteket anledning til å lagre dem.)

  Det er mulig det tar ganske lang tid å modne tanken om at det som legges åpent ut på nettet er privat, selv om det vi skriver startet som svært private tanker. Det er bare bra om den modningsprosessen får litt fart på seg. :mrgreen:

 4. Håkon says:

  …at det som legges åpent ut på nettet ikke er privat…

  (makan til slurv 🙄 jeg bør visst ta kvelden 💡 )

 5. Håkon says:

  Det store spørsmålet er vel hvor langt inn i framtiden folk flest er i stand til å lese norsk. 😛

 6. Iskwew says:

  Oh, vi leser da runer i dag, Håkon, så det er sikkert noen fremtidige arkeologer som er i stand til det. Selv om jeg stiller meg tvilende til om entusiasmen for norske blogginnlegg vil matche entusiasmen for runeinnskripsjoner fra vikingtiden, altså.

  😀

 7. Håkon says:

  ➡ folk flest ❓

  :mrgreen:

  Du skal se at Finanskurs for datere får status som religion en gang i en fjern framtid. 😯

  (Det er ikke sikkert de vet hva en dater er for noe. Noen detaljer støver ned selv i historiens klare lys.)

 8. Iskwew says:

  Neida, ikke folk flest 🙂

  FfD-kulten… ja, det hadde vel tatt seg ut, tenker jeg!

 9. Iskwew: “Bjørn, det er mange, mange som ikke er klar over dette.”

  Jøss. Jeg er faktisk _veldig_ overrasket over at mange blir overrasket av dette, noe som tyder på at jeg nok lever i mer av en IT-boble enn jeg var klar over. 😉

 10. Oslofyr says:

  Jeg er egentlig ganske sjokkert.

  At nasjonalbiblioteket lagrer alle norske websider er særdeles velpublisert. Det ble annonsert lenge før de startet. Det at enkelte ikke har fått med seg dette tyder på at de følger ekstremt dårlig med.

  Videre, at det kommer som en overraskelse på noen at det som legges ut på åpne nettsider faktisk blir lagret rundtomkring .. det overrasker meg noe helt ekstremt. Jeg ser at Iskwew skriver “Hjorthen, jeg tipper du vet like godt som meg at det IKKE er åpenbart for de fleste”. Jeg er ikke Hjorthen, men jeg må si at det overrasker meg VELDIG at dette ikke er åpenbart.

  Internet Archive har eksistert i to evigheter. At nasjonalbiblioteket følger opp og lager en norsk variant har som nevnt vært velkjent lenge. At dette på noen måte skulle være overraskende er direkte *rart*.

 11. Iskwew says:

  Det gjør du kanskje da, ja, Bjørn. Jeg regner meg selv som noe over snittet bevandret i IT-verden, og jeg visste det ikke.

  Oslofyr, det er mange som ikke vet dette. Helt sikkert og visst.

 12. Sigrun says:

  Fra “Internett skal arkiveres” i Aftenposten 08.04.06:
  Vi er ikke kulturarv, Iskwew, men en bivirkning:
  Jurist og seniorrådgiver Charlotte Børde i Nasjonalbiblioteket:
  – At vi samler inn personopplysninger er mer en bivirkning av at vi tar vare på kulturarven, og det gjør vi fordi vi har en lovhjemmel til slik innsamling.

  Hvem får tilgang til arkivet:
  – Du må oppsøke biblioteket på Solli plass i Oslo eller i Mo i Rana og oppgi et grunnlag, for eksempel lokalhistorisk arbeid, for å søke i basen.

  – Selv fora som i dag er skjult for søkemotorer blir støvsugd og lagret av Nasjonalbibliotekets automatiske arkivarer. Webmastere som ikke ønsker sidene sine tilgjengelige via søkemotorene kan legge inn dette i en egen fil på hvert nettsted kalt robots.txt. Dette respekteres av alle de store søkemotorene, men Nasjonalbiblioteket tar ikke slike hensyn. Alt er interessant som arkivmateriale. Å få noe slettet fra Nasjonalbibliotekets arkiv kommer etter alt å dømme til å bli meget vanskelig. Det står ingenting om sletting i pliktavleveringsloven. Ulovlig informasjon kan imidlertid bli klausulert. Dette vil si at informasjonen blir fjernet fra offentliggjøring så lenge omtalte personer for eksempel er i live.

  Men for at biblioteket skal gå så langt, må det foreligge en rettslig kjennelse om at nettsiden for eksempel er rasistisk, eller at påstandene er funnet døde og maktesløse. Biblioteket skal i følge lovverket ta vare på all informasjon som er offentliggjort, også den som viste seg å være feilaktig.

  – Det norske nettet er en del av kulturarven vår. Det gjelder også bildene av lettkledde ungdommer som nå ligger ute på Deiligst.no, og bildene fra fyllefesten på jobben der du for alvor dummet deg ut. Rykter og feilaktige påstander andre har lagt ut om deg er også kulturarv.

  – Dette betyr at den norske staten går inn og lagrer mye stoff som aldri ville blitt arkivert hvis det var snakk om å samle inn skriftlig materiale. Man samler jo ikke inn toalettvegger, og det finnes nettsteder som ligner mer på toalettvegger enn noe annet, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

  Hun peker på at Nasjonalbibliotekets oppgaver skaper et voldsomt dilemma.

  – Det er ikke tvil om at materialet kan være nyttig for forskere, men også at det er en massiv utfordring for personvernet, sier hun.

 13. Iskwew says:

  Takk for info, Sigrun 😯 Som sagt, jeg er slett ikke beroliget.

  Dette betyr at den norske staten går inn og lagrer mye stoff som aldri ville blitt arkivert hvis det var snakk om å samle inn skriftlig materiale. Man samler jo ikke inn toalettvegger, og det finnes nettsteder som ligner mer på toalettvegger enn noe annet, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

  Hun har så rett, så rett.

 14. Håkon says:

  Nå fines det nettsteder som samler tekster fra og for den saks skyld bilder av toalettvegger, og du får kjøpt gode gamle bøker med samme tema. Om jeg ikke husker feil har en en engelsk sanggruppe samlet slike tekster og laget en plateutgivelse. :mrgreen:

  På den annen side, det finnes sikekrt mange ting som ikke er verd å samle på – noen av dem er godt forvart i museumsmagasiner rundt omkring i hele verden. 😉

 15. fr.martinsen says:

  Jeg syns det er bra at det er et bredt materiale i fjellet i Mo i Rana til bruk når noen vil se på hvordan vi har uttrykt oss og fremstilt oss og hva vi har tenkt på. At det ikke bare er mer høytidelige tekster, offisielle tekster. Det er jo noe med hvem som får bli med i historieskrivingen, nok et skritt bort fra statsledere og krigere, tenker jeg.

 16. Iskwew says:

  Joa, Håkon, men de kan ikke samle inn alle dagens dovegger på et nanosekund. I det sekund de skrives.

  fr.Martinsen, jeg er av de som er ytterst skeptisk til all den kartleggingen, registreringen og lagringen som foregår av oss som privatpersoner. Før vi vet ordet av det, kan det misbrukes. Det er utrolig viktig at det ligger klare regler som sikrer at slikt misbruk unngås. Det kan jeg ikke se at det gjør i dette tilfellet, og er glad for at Datatilsynet er på ballen.

 17. Iskwew: “Før vi vet ordet av det, kan det misbrukes. Det er utrolig viktig at det ligger klare regler som sikrer at slikt misbruk unngås.”

  Nei. Det gir lite mening. Jeg forstår at det er mange som har misforstått dette, men la meg så forklare hva situasjonen er: Blogger er åpent tilgjengelig på web, og de blir lest automatisk av mange forskjellige aktører, de fleste av dem internasjonale. Jeg har nevnt et par tidligere – Google (sjekk ut cache-linken ved søkeresultater) og Internet Archive (muligens de første til å gjøre dette). I tillegg har du diverse bloggtjenester så som norske Bloggrevyen (kun ingressen), RSS-lesere (hele teksten), og til og med spammere som bruker dine tekster for å fylle sine egne automatisk genererte spam-blogger. Til og med enkeltpersoner uten spesialkunnskaper kan vha gratisverktøy skaffe seg en kopi av _alt_ som ligger på f.eks. iskwew.com.

  Å fokusere på hva Nasjonalbiblioteket gjør, og kreve retningslinjer for dette, er altså å be om rent symbolske tiltak mot noe du aldri får kontroll over. Selv om du skulle klare å få de få store som lagrer alt til å ignorere akkurat deg, (de fleste respekterer nok robots.txt, men da kan man heller ikke finne deg i Google lenger), så kan du aldri føle deg trygg på at det ikke ligger enkeltutdrag spredd omkring på nettet, tilgjengelig på Google i all framtid. Og hvis det altså er slik at du har lagt ut flaue detaljer i en nettdagbok, så er det vel langt værre at det dukker opp når du googles, enn at det er mulig be om hele bloggen fra Nasjonalbiblioteket?

  Enda vikigere: Å behandle åpne blogger som privat kommunikasjon er å misforstå teknologien. Jeg forstår altså at det er mange som har misforstått dette – men det er likefullt en misforståelse. Det du bør gjøre da er altså å endre kartet så det stemmer med terrenget.

 18. “Nasjonalbiblioteket respekterer ikke en gang robots.txt.”

  Det burde de gjøre. Noe annet er uhøflig.

  “Noen ganger handler problem-adressering om å adressere de problemene du faktisk kan adressere.”

  Burde man ikke prioritere å opplyse folk om hvordan web’en fungerer? Å jobbe for den typen symbolske tiltak gir vel heller den stikk motsatte effekten å forsterke inntrykket av web som en halv-privat kommunikasjonsform? I tillegg synes jeg det er feil å adressere det – det blir litt som når nettsteder klager til andre fordi de linker direkte til undersidene deres. Man lurer litt på hvorfor i all verden de har websider i det hele tatt.

  “Bloggrevyen må du pinge selv.”

  Og blogger må du publisere selv. Forskjellen er liten.

  “En ting jeg forresten lurer på er om de lagrer kommentarfeltet også. Er det noen som vet det?”

  Jeg vil gjette at de lagrer hele siden som HTML, alternativet er å bruke RSS, og det inneholder som du sier ikke nødvendigvis alt.

 19. Sigrun says:

  Vedr. robots.txt, så er jeg like klok. I artikkelen fra Aftenposten som jeg siterte fra, sto det altså at NB tar også dette med, http://www.aftenposten.no/kul_und/article1272228.ece

  Men på NBs eget nettsted står det: “Innhaustaren er sett opp til å respektere robots.txt.” http://www.nb.no/aktuelt/ny_innhausting_av_den_norske_delen_av_internett

 20. Håkon says:

  Jeg må nok innrømme at den kvikkeste replikken jeg noen gang har hørt fra advokater i en rettssak er at: det er forskjell på avis og bevis.

 21. Iskwew says:

  Bjørn, jeg har alltid prioritert å opplyse folk om hvordan webben funker, og at alt du skriver på web per def. er offentlig. Det betyr ikke at jeg ikke er opptatt av hvordan Nasjonalbiblioteket lagrer og sikrer så store mengder data.

  Nå pinger jeg aldri bloggrevyen, så jeg mener visst at det er en viss forskjell. Det er også en forskjell på at noe lastes, uansett, og noe du pinger selv. Jeg linker ikke til Dagbladet heller, for å slippe Twigly. Jeg er altså ikke ute etter så stor spredning som mulig, i absolutt alle kanaler.

  Sigrun, jeg vil tro det som står på siden til Nasjonalbiblioteket er riktig. Artikkelen i Aftenposten er jo gammel, det er noe de kan ha gjort endringer i.

  Håkon, advokater har noen ganger kvikke replikker så det holder. De er jo gjerne oratoriske begavelser 🙂

 22. Milton Marx says:

  Jeg synes det er litt morsomt å tenke alternativ historie: Hva om Internett hadde eksistert for 80 år siden?

  Hvordan hadde krigen sett ut? Hvordan hadde landssvikoppgjøret sett ut (“ahhh. NN. Så du hadde nazisympatier allerede i 39?”.

  Jeg er ikke sikker på at man hadde likt å ha et laangt politisk spor liggende etter seg da landet ble okkupert.

  Men dette gjelder jo uansett nasjonalarkivets arkivering.

 23. Iskwew says:

  Det er et godt poeng, Milton. Og jeg tenker også at det må være vanskelig å skille klinten fra hveten i dette gigantiske registeret.

 24. Håkon says:

  Kan hende enkelte personer hadde begynt å blogge i stedet for å gjøre andre ting, Milton.

Top