Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nordiske tv-kanaler burde være standard

25.07.08 in Kultur

I dagens Aftenposten skriver Niels Chr. Geelmuyden om sitt savn av svenske fjernsynskanaler (ikke på nett enda). I parabol-pakken hans er det store mengder søppel, men ingen tilgang til svenske og danske kanaler. Slik var det ikke da jeg vokste opp. Han kaller kommentaren “Nabolandet som forsvant”.

Jeg tipper jeg var omtrent 10 år da vi fikk inn de svenske kanalene – eller det var vel kanskje den svenske kanalen, de hadde kanskje bare en de også, på den tiden. Det var selvsagt i en tid uten alternativer til nrk1, og svensk tv var rett og slett mye sprekere. Først var det selvsagt barne- og ungdomsprogrammer jeg så på, senere ble det nyhetssendinger og aktualitetsprogrammer, som et alternativ til nrk. Så på et tidspunkt var jeg like oppdatert på svenske forhold, som på norske, nesten.

Fortsatt ser jeg gjerne på svensk tv når det gjelder vintersport. Jeg får spader av de norske supernasjonalistiske sendingene.

De fleste nordmenn i min generasjon er tospråklige. Vi er vokst opp med å høre det svenske språket, og har ingen problemer med å skjønne rareste svenske uttrykk. Nå er det ikke gjensidig – svensker har aldri sett på norsk fjernsyn på samme måte som vi så på svensk. Ikke rart kanskje, norsk tv var og ble kjedeligere. Men i hvert fall, vi som vokste opp på 70-tallet, vi skjønner svensk. Det gjør ikke Tigerungen. Han strevde voldsomt med å skjønne hva folk sa der borte i Karlstad, og der snakker de jo veldig likt oss, siden det ikke er langt fra grensen.

En kulturskandale kaller Geelmeyden det. Han mener kanalpakken hans er slik satt sammen at det er mulig å leve et helt liv uten å vite forskjellen på NATO og Norges Automobil-Forbund. Jeg har en lignende pakke som kabelkunde, men heldigvis har jeg svenske kanaler. Jeg ser ikke like mye på dem som før, både fordi jeg ser mye mindre på tv og fordi tilbudet selvsagt er vanvittig mye større enn for 30 år siden. Men de er der, heldigvis.

Geelmeyden mener at tilgangen til broderforlkenes kanaler er en viktig kilde til kultivering, kunnskap og engasjement, som blir fratatt oss. Og han har rett i det. I den grad vi er interessert, da, nå for tiden. Vi lever jo i de lettbente reality-serienes tid, der kultivering ikke står spesielt høyt på agendaen. Strengt tatt er det ikke rart at jeg ser mindre på tv. Det er jo det samme mølet som serveres i de fleste kanaler. For, det er som Geelmeyden sier (blomstrende bra):

“Her får man kronerullende kristenvrøvlprogrammer, tanketomme popkanaler, spiseforstyrrede amerikanske sladreprogrammer, ubegripelige makedonske forlkesangkanaler, åndssvake internasjonale aksjekurssendinger, The poker channel og nedsponsede motorsportkanaler.

I mitt såkalte familieabonnement finnes det dertil flere pornografiske kanaler. Fra det ville Østen får jeg inn kanaler hvor det reklameres for dildoer i alle størrelser og utførelser. Fjernsynsapparatet er i praksis omdannet til en stinkende komposthaug av søppelsendinger fra hele verden. Men Sverige og Danmark får jeg altså ikke inn.”

Jeg skjønner ikke at Nordisk Råd ikke for en gangs skyld gjør noe fornuftig av betydning for det nordiske samarbeidet, og sørger for at vi alle i hvert fall har tilgang til hverandres tv-signaler. Så får det være opp til oss om vi ser på dem, og mottar kulturelle impulser fra våre broderland.

Print Friendly, PDF & Email

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Undre says:

  Bifalles, Isk.

  Grunnen til at vi ikke får svensk TV er nok dette:

  På “magisk” vis har RiksTV nylig fått tak i ny teknologi og kan dermed innlemme tre kanaler til i det digitale bakkenettet, men svensk TV er fremdeles ikke velkommen i pakka. Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV begrunner avgjørelsen med frykt for rettighetstrøbbel:

  “- Vi ønsker svensk tv, og vi vet at mange nordmenn gjør det, men vi er redde for å måtte fjerne en kanal fordi vi havner i rettighetstrøbbel med de andre kanalene. Det kan være filmer, serier og sport som de norske kanalene har kjøpt inn, som også svenske eller danske kanaler har kjøpt inn eksklusive rettigheter for til sitt hjemland, sier Søreide.”

  Hentet fra Undreverset | RiksTV gir etter for kritikk og nå er det vel på tide med en skandinavisk TV-kanal?

 2. Iskwew says:

  Jepp, det er muligens grunnen. Men dette bør de altså løfte opp på politisk nivå, og få det ordnet.

 3. Inspirert av at jeg for tiden utfører et oppdrag for NHO, minner jeg om at det før om årene var adskillig verre å holde styr på kortversjonene av Norges Automobilforbund og Norges Arbeidsgiverforening.

  Alt var nemlig ikke bedre under krigen. Bare det meste.

 4. Håkon says:

  Her har du jo en god grunn til å finlese gjeldende utgave av EU-direktivet med det lovende navnetFjernsyn uten grenser.

  Med hensyn til spørsmålet om rettigheter har RiksTV et poeng, men det kan kanskje være et motargument at de nordiske landene er så små at en del programmer kjøpes inn med rettigheter for f.eks. Danmark/Norge/Sverige av et “spleiselag”. En annen ting er at de nordiske kringkasterne selger programrettigheter til hverandre i dag, selv om mange har anledning til å se nordiske kanaler. Da kan man spørre seg om det har noen praktisk betydning for markedet at vi kan se svenske kanaler.

  For min egen del spiller det ikke så stor rolle, jeg ser mindre og mindre på fjernsyn.

 5. Iskwew says:

  Yes, det har du helt rett i, Jarle – det var en vrien greie å holde orden på 🙂

  Kan hende de har et poeng når det gjelder rettigheter, Håkon, men det får jaggu være et problem det er mulig å komme seg rundt. Om det er vilje.

  Men, nei, det er ikke noe stort problem. Jeg ser heller ikke mye på tv, verken på den ene eller den andre kanalen.

 6. Tiqui says:

  Men de svenske tv-kanalene finnes iallfall fortsatt på det analoge nettet. Det er ikke fjernet enda datoen skulle være 20. mai for Oslo. Dansk tv har vi aldri hatt, hvorfor det tro?

 7. Håkon says:

  Mange av dem som bor langs kysten på Sørlandet har hatt mulighet til å se dansk fjernsyn.

 8. Mads says:

  Jeg ser lite på svensk tv, av de samme grunner som du oppgir, iskwew, men jeg hadde blitt opprørt om de svenske kanalenen forsvant. Svensk språk er flott, både muntlig og skriftlig. Det er bare tull at det er vanskelig – vår norsk gir oss 90 % gratis.

  Jeg har nå satt meg som mål å lese hele Stieg Larssons Millenniums-triologi på svensk! Jeg har aldri lest en hel bok på svensk før. Anledningen bød seg da jeg fant de to første i pocketversjon på Norli til latterlige 58 kroner.

  Har selvfølgelig Kunnskapsforlagets blå svensk-norsk-ordbok ved siden av.

  Og jeg skal jammen prøve å se mindre tant og fjas på fjernsyn og MER svensk 🙂

 9. Anne says:

  Vi har faktisk stilt inn antenna mot Sverige og får inn den svenske pakka – som inneholder flere kanaler enn Riks TV. (De tekniske detaljene overlater jeg til min mann. Opplegget funker forøvrig ikke akkurat nå, men det er jo sommmer, så det gjør ikke noe)
  Og jo mer jeg finner ut om omlegginga til digitalt bakkenett, jo mer ovebevist er jeg om at Stortinget eller deptet eller begge ble grundig lurt. Men det er en annen historie.

  Håkon: Dansk TV var da bare under høytrykk? Ikke hver dag? (Og det er en myte at det er fint vært hver dag, altså. Skjønt, etter noen år i Bergen oppfattet jeg det slik)

  Mads: Larsson har et rikt svensk språk. Jeg burde hatt ordbok jeg og…

 10. Iskwew says:

  Tiqui, det er vel som Håkon sier, at det er geografien som har avgjort. Der jeg bodde fikk vi tidlig svensk tv, ettersom det var i nærheten av grensen.

  Jeg har aldri lest en helt bok på svensk, Mads. Jeg synes det er tyngre å lese enn det er å høre det. Noe med rettskrivingen som virker ganske annerledes. Men den hadde jeg kanskje vendt meg fort til?

  Anne, jeg tror også noen er temmelig lurt med det digitale bakkenettet, ja.

 11. Undre says:

  Digitalsatsinga er noe skikkelig lureri. Jeg fatter ikke at den har gått igjennom så lydløst. Den går først og fremst ut på at NRK, TV2 og Telenor skal tjene mer penger og holde utenlandske selskaper ute av Norge. Digitalnettet eies av de NRK, TV2 og Telenor. De leier så ut nettet til RiksTV som eies av, ja, nettopp NRK, TV2 og Telenor. I tillegg må vi gå ut ifra at NRK og TV2 betaler seg selv for å sende via nettet de selv eier eller at de betaler seg selv for å sende sine egne TV-programmer (dette husker jeg ikke i farten hva jeg fant ut om).

  Og TV2 eies blant annet av Apressen og hvem er hovedaksjonær i Apressen? Jo, LO og Arbeiderpartiet.

  Og her tenker jeg det er på sin plass å slenge på en oversikt over NRKs TV- og radiokanaler. Det er ikke få:

  NRK1
  NRK2
  NRK3
  NRK Super
  NRK1 for døve
  NRK P1
  NRK P2
  NRK P3
  NRK P3urørt
  NRK mp3
  NRK gull
  NRK sport
  NRK super
  NRK 5.1
  NRK Oslofjord
  NRK alltid nyheter
  NRK klassisk
  NRK jazz
  NRK folkemusikk
  NRK stortinget
  NRK sami radio
  NRK P1 Buskerud
  NRK P1 Finnmark
  NRK P1 Hedmark
  NRK P1 Hordaland
  NRK P1 Møre og Romsdal
  NRK P1 Nordland
  NRK P1 Oppland
  NRK P1 Oslo og Akershus
  NRK P1 Rogaland
  NRK P1 Sogn og Fjordane
  NRK P1 Sørlandet
  NRK P1 Telemark
  NRK P1 Troms
  NRK P1 Trøndelag
  NRK P1 Vestfold
  NRK P1 Østfold

 12. Jeg har vokst opp nær svenskegrensen med tilgang til svensk TV. For meg har aldri parabol vært noe aktuelt alternativt. Bor nå i Sverige, og har kjøpt svensk digitalboks. Programpakken (gratisdelen) der er mye bedre en den norske. Jeg vil spesielt fremheve Kunnskaps kanalen.

 13. Iskwew says:

  Kunnskapskanalen har vi ikke her, nei. Den tror jeg sikkert at jeg kunne tenke meg.

 14. Lykke Til says:

  Jeg har parabol og har av oligopolistiske årsaker blitt tvunget til å kjøpe svensk Canal Digital-kort via gode venner i Sverige.

  Måtte Telenor og deres nordiske allierte brenne i helvete.

  Og det som er det aller værste er at de som har lederstillinger i Canal Digital har kort som tar inn absolutt alle kanaler de distribuerer i Europa.

Top