Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Gode grunner til å reise til Karlstad

Det viste seg å være mange gode grunner til å reise dit:

Det går tog fra Oslo, og SJ stiller med tog som går i rute og hyggelig personale, samt kafevogn
Den kaotiske returen skyldtes sannsynligvis NSB som hårdnakket påsto at det ikke var mulig å kjøpe plassbiletter. Det var det åpenbart. Den blide konduktøren, som kom etter at de svartkledde horder som skulle på rockefestival i Arvika gikk av, fortalte at det ikke var første gang folk hadde fått høre at det ikke var mulig. Jeg klarte så vidt å skaffe min gamle mor sitteplass (kinesiske turister på tur viste seg å ikke være spesielt forstående, siden de jo hadde plassbilett).

Byen er veldig trevlig, folk er veldig hyggelige, og det meste er litt billigere
Men, det er ikke så mye billigere som jeg forventet på restauranter og ellers (kommer tilbake til dagligvarer). Dog skal det sies at Imsdals-vann er veldig mye billigere, selv på overprisede kiosker. Interessant nok.

Samtale med hyggelig svensk kelner:

“Kan gamle damer også få barnemeny?”, spurte mormor.

“Nu ser jag inga gamla damer här just nu, men om jag gjorde det, vore det självfallet helt okej”, svarte den hyggelige svenske kelneren.  Og mormor, som ikke var så sulten, fikk barnemeny.  Servert i bamse-skål.

Mariebergsskogen
Min vane tro gjorde jeg litt undersøkelser på nett før jeg reiste, og fant frem til en stor park som ligger i Karlstad, men både kafe, restaurant, samt levende dyr som kunne klappes og beskues av tigerbarn som simpelthen elsker sånt. Disse småtassene, for eksempel:

Tigerungen løp rundt, og mormor og jeg løp etter. Det fungerte underholdningsmessig for alle.

Historisk grunn
Karlstad er norsk historisk grunn – det var her fredsavtalen mellom Norge og Sverige ble inngått i 1905. Nærmere bestemt var det på Frimurerlosjen ved Stora Torget. 50 år etter reiste svenskene et monument, som hadde et brilliant motto, synes jeg:

Fejd föder folkhat
Fred främjar folkförståelse

Den tanken bør kunne eksporteres til en del andre områder av verden.

Glass, glass, glass
Restauranten på Mariebergsskogen hadde den mest fabelaktig kreative og göttegoda glassen jeg har sett og spist på det jeg kan huske. Tigerungen gikk nesten i tilt, og mormor og jeg var ikke særlig mer beherskede:

Flere kreative varianter finnes her.

Dagligvarer
var ikke så mye billigere enn en skulle tro. Det har nok litt sammenheng med at jeg handlet på Konsum (dyr butikk) midt i en by, og ikke på Olav Thons handlemekkaer rett over grensen. Men billigere var det, spesielt kylling. Kjøttet kostet omtrent det samme, men til gjengjeld var det økologisk.

Oppsummering:

Karlstad var en hyggelig by som det frister å besøke igjen, som oppsummering. Glemt er at vi omtrent gikk oss bort på Stadshotellet, som var under oppussing, siden vi var plassert så langt unna resepsjonen som mulig. Heisen virket ikke, og for mormor var ikke det så veldig kjekt. Glemt er også det komplett kaotiske toget i går ettermiddag. Det greieste er å huske bare det hyggelige.

Men NÅ er det på tide å komme seg på stranden, altså!

😎

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

19 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Bare de iskunstverkene alene er jo grunn god nok til å reise til Karlstad! Havreälgen! 😆

  Men nå, ut på stranden, ja. Løp, løp, du som kan! – så skal jeg sitte her inne og hutre… :-/

 2. Iskwew says:

  Tigerungen har gått til streik. Han ha vært så mye borte i det siste at han ikke vil på stranden i dag. Så da soler jeg meg på verandaen.

  Du hutrer, Goodwill? For mye aircondition på jobben? Men du skal vel ha ferie snart, du også?

 3. Goodwill says:

  Vil ikke på stranden? Har du tatt tempen på ham? *ser bekymret på*

  Ja, vi har alt for mye AC på jobben. Det er på grensen til at jeg setter på panelovnen her. Fleecen tar jeg ikke på, det får være grenser. Utelunsjen i sola ble ganske drøy idag, ja :o) Men jeg holder ut, for i morgen er siste dag. Fire uker i strekk. Først en drøy uke i Arendal, så en uke på o-løp i Sverige (http://www.oringen.se/449.php) sammen med 20 000 andre, og så den siste uka på hytta i Fredrikstad.

  …og så en uke i august hjemme alene, på jobb, men med full frihet ellers… ;o)

 4. Iskwew says:

  Han ser pigg ut, men han leker og leker. Helt greit med en slaraffendag 🙂

  Det høres ut som om du har en super sommerferie foran deg, Goodwill. Det er deg vel unt ❗

 5. Karlstad er visstnok byen i Sverige med flest soltimer (soldager?) i året. Nå fikk jeg også lyst til å dra og spise sånn dessert! (alle tre!)

 6. Milton Marx says:

  Bare tull å hate svensker. Enkelte ting har de faktisk å lære oss – hvilket danskene også har.

 7. Iskwew says:

  Flest soltimer, Prinsesse Lea? Da noterer jeg en god grunn til for å reise til Karlstad 🙂 Og om du klikker på en av lenkene, ser du hele ismenyen – det er enda flere gode saker 😀

  Milton, ingen grunn til å hate svensker, eller dansker eller amerikanere, for den del. Vi kan lære noe av alle.

  De eneste jeg ikke ble imponert over på turen, var de sure kinesiske turistene 🙄

 8. Goodwill says:

  Fine badeplasser har de også, bl.a Skutberget, som har vært fast stoppested for oss i mange år på vei til Stockholm 🙂

 9. Tiqui says:

  Ååååh, stranden! Jeg tror jeg gleder meg litt til å komme hjem til sommeren likevel 😉 *hutrer og forkjølelsesharker*

  Og Karlstad er en finfin by. Jeg har vært der et par ganger jeg også, siden min familie har gjort halv-svensker av seg. Hver gang det regner tilstrekkelig i Bergen (når gjør det ikke det?) drar de over fjellet til huset i solen like utenfor Karlstad 😉

 10. Åsmund says:

  Høres ut som en fin tur! Fint er det også i Nabobyen Kristinehamn. Der var vi for noen år siden på en idyllisk campingplass med innsjø, badeplass og “multron-ställen”. “Då blir barna fulla av sommar, och bena blir fulla av spring”. Og så har Kristinehamn en flott statue ved Vänern som er tegnet av Picasso og laget av nordmannen Carl Nesjar.

  God sommer Iskwew og tigergutt!

 11. Marina says:

  Fredsavtalen mellom Norge og Sverige fra 1905 er egentlig den beste grunnen som finnes for å like svenskene. Nesten hele resten av Europa var mot oppløsningen av unionen, men svenskene (vel, dem av dem som satt i Riksdagen iallefall) var forutseende og fornuftige nok til å gjøre hva som var best for Norge og Sverige, og det var selvsagt å slutte fred med naboene. Det er nok mange som kunne lært litt fra dem, ja!

 12. tb says:

  …og hadde man spurt folk som hadde greie på slikt, i 1904 f.eks., så ville de vel sagt at det minst sannsyulige som kom til å skje var nettopp det som skjedde i 1905. En stor krig var faktisk mer sannsynlig, litt mindre klokskap, litt flere uheldige omstendigheter, og det ville blitt krig. I verste fall; “1. verdenskrig” kunne ha funnet på å starte i 1905, her oppe i nord… Og da ville Norge blitt et helt annet, for å si det mildt.

 13. Lothiane says:

  Høres bra ut!!! Kos dere videre, Sverige er et flott land å feriere i, synes jeg.

  Hilsen Lothiane som oppholder seg langt utpå landet i Nord-England.

 14. Summer says:

  Ja, både Karlstad og Kristinehamn er herlige feriebyer! Mariebergsskogen er vakker om sommeren og et”must” å få med seg! I kristinehamn finnes det til og med et hotell med norske eiere! Selv ble vi nokså overrasket da vi kom inn i resepsjonen på Hotell Marieberg og ble mottatt av en sunnmöring 😉 Trivelig hotell med bra pris forresten!

 15. Iskwew says:

  Hehe Summer, en sunnmøring i Kristinehamn 🙂

  Karlstad ga mersmak!

 16. Jorunn says:

  Prøv dette !
  Vi har bodd flere ganger på Hotell Marieberg i Kristinehamn Eieren er Svensk og med kone fra Sunnmøre.
  Hotellet har den beste frokost mann kan tenke seg.
  Det er fine rom med gode senger.Kun kr 650 for enkel/dobbelrom.ink.frokostbuffet.De har også familierom
  (2 soverom ink.kjøkken,vc/dusch)Det koster kr 1050 for 2 voksne og opp til 4 barn under 15 år.
  Meget fine omgivelser.Hotellet har litt utsikt ned mot sjøen Vänern.Konstmuseum like i nærheten og fine sykkelveier

 17. caterina says:

  Jeg liker Karlstad nå. For hver gang jeg er minstesulten og spør om å få en barnemeny – og betale for voksen – er det alltid:
  – Heh, nei, det går nok ikke.
  Karlstad neste.
  Kristinehamn er jo kjempekoselig.
  Hygg deg glugg ihjel! 😛

 18. Iskwew says:

  Jeg skal ikke dit nå, men kunne gjerne reist dit igjen. En veldig trivelig by 🙂

Top