Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ferieværet mitt – metodisk tilnærming

Været i år ligner forurligende på været i fjor. Veldig varmt og tørt på forsommeren, og så i midten av juni skifter det til realt drittvær, men omtrent 15 grader og regn, dag etter dag etter dag. Dermed får jeg lettere noia, for jeg orker IKKE en sommer til som den i fjor, da tror jeg at jeg flytter for godt og viser fingern når jeg gjør det. Jeg er nemlig over snittet værsyk.

Ferien nærmer seg med stormskritt. I desperasjon kommer det sedvanlige dypdykket i databasene til Meteorologisk Institutt, for å finne tro og håp om at denne sommeren blir knall, like knall som sommeren 2006, eller noe sånt. Bare ikke som sommeren i fjor. En sommer til meg 15 grader dagtemperatur og sammenhengende regn i 2 måneder, det orker jeg ikke.

Litt håp var det å finne 😎 Følgende kan sies om mitt feriemål på det blide Sørland:

Siden 1956 har det i den uken det gjelder vært helt nedbørsfritt 69% av dagene. Tilsvarende for Blindern er 51%.

Det har i gjennomsnitt kommet 2,1 mm nedbør per dag, tilsvarende for Blindern er 2,8 mm. Noe som nok vil si at når det først regner, så regner det mer på mitt feriemål, enn på Blindern.

Men det regner mindre sammenhengende på mitt feriemål enn på Blindern. Om du ser på ukene, fra 1956 til i fjor, er antall regnværsdager den uken fordelt slik:

Så mens det på Blindern er en sannsynlighet på 42% for at det regner mer enn halve uken, er det bare 10% sannsynlig på mitt feriemål. HAH! Det der er hyggelig lesning, altså. En ting er at det regner annenhver dag, noe annet er om det regner hver eneste dag.

Etter å ha most historiske tall gjennom arbeidsgivers statistiske programvare (Ssssshhhhhhh!), predikerer jeg følgende for min ferieuke på Sørlandet:

Med 90% sannsynlighet vil den daglige nedbøren ligge på mellom 0 og 6 mm. Forventningen er 2,1 mm. Til sammenligning er det for Blindern grunn til å vente mellom 0 og 15 mm med 90% sannsynlighet. Yesss. Det er ganske stor forskjell.

Dersom det kommer 6 mm per dag, til sammen 32 mm, satser jeg på at de kommer på et par dager, eventuelt om natten. Tross alt har 42% av ukene hatt 0 (27%), 1 (10%) eller 2 (6%) nedbørsdager.

Men først er det en drøy jobbeuke med dertil hørende rørleggerbesøk og bytte av baderoms-innredning. Så er det en tur til Søta Bror for å Harry-handle litt, samt besøke stedet der Norges frihet ble forseglet. Så snus nesen etterhvert mot Sørlandet.

Hvor jeg skal? Det burde være enkelt, basert på denne rebusen:

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , , ,

24 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Som bestilt? « Goodwill | 26.06.08
 1. Luka says:

  På den annen side skal man ikke lenger tilbake enn 2006 for å finne en sommer som var så varm at jeg vurderte å dra til Island for å kjøle meg ned (var litt dyrt, så ble Irland istedet).

  Forøvrig har jeg nå fått jobb på nevnte institutt, så skal se om jeg ikke kan omdirigere litt godvær i din retning.

 2. Iskwew says:

  Joa, det er ikke så lenge siden. Jeg kan imidlertid ikke husket jeg klaget så mye over varmen. Det lar seg sannsynligvis sjekke i blogg-arkivet. Jeg vet at jeg klaget mye i fjor 😉

  Du er veldig grei om du omdirigerer litt godvær, altså, Luka 😀 Og grattis med ny jobb!

 3. Goodwill says:

  😉 Jeg vet jo hvor du skal hen, så jeg skal ikke avsløre det for eventuelle nysgjerrige rebusløsere!

  Men statistikken stemmer, det kan jeg skrive under på. Du kan jo lete opp statistikken for antall soltimer også, det bør være hyggelig lesning.

  Så er jo du like klar over det som jeg er det at statistikk er bare statistikk. 50-årsflommen kan komme to år på rad uten at det rokker noe særlig ved statistikken. Vi har ingen garanti for sol og varme i ferien noe sted i Norge, men vi kan bruk statistikken som grunnlag for valg av feriemål, og håpe det beste. Jeg tror du har gjort et godt valg ;o)

 4. Iskwew says:

  🙂 Den rebusen tror jeg er veldig enkel, altså, Goodwill. Den bør være det.

  Neida, det er ingen som kan garantere noe som helst vær, noe sted i Norge. Det kan godt finne på å regne i åtte dager sammenhengende, selv om det ikke er så sannsynlig.

  Dog; da det regnet som verst her hjemme i fjor, regnet det IKKE på feriestedet mitt. Såh!

  Nå, finne data for soltimer!

  (Ferie blir godt, uansett 😉 )

 5. Goodwill says:

  Hehe – du vet hva de sier på de traktene? “Åffår (hvorfor) ska mi dra te Syden? Mi e’ jo her!”

 6. Iskwew says:

  Jepp, det kan de godt si:

  8,46 soltimer i snitt per dag på Blindern
  9,43 soltimer i snitt per dag på feriestedet

  This is berry, berry good 😀

 7. bluebird says:

  Jeg er ganske sikker på at de fleste lavtrykkene kommer til å gå i land sånn ca. akkurat på det stedet der jeg måtte ta et par pinlige æresrunder med seilbåten en gang på nittitallet (noe med et skjøte og og gasshåndtak, orker ikke å gå nærmere inn på akkurat det) før vi fikk gått i land og spist den berømte fiskesuppen.

 8. Tiqui says:

  Jeg har gaatt helt feil frem, og det med vitende og vilje. Her er ferievaeret enda hakket mer surere enn det er hjemme. Men jeg visste det jo paa forhaand. Avhengig av sannsynligheten for uvaer, saa kan jeg anbefale aa ta med en eller begge kattene. Jeg har nemlig vendt tilbake til min argentinske katt, og Darwin har ikke forlatt fanget mitt siden jeg kom hit i gaar. Bare motvillig latt meg faa lov aa gaa paa toalettet og en og annen tur ut. 😉 AAAh, katter er virkelig fine aa ha i hoestkulda. 😉

 9. Marina says:

  Hah! Dere klager på været? Det er jo forskjell på noen regnværsdager og hele syndfloden på en uke og en halv, vettu!

 10. Iskwew says:

  Bluebird, lavtrykk er for banneord å regne, og banning vil vi ikke ha noe av her i Hjørnet! Hrmmmmmf. 👿

  (Fortell historien dah!)

  Ahhhh, Tiqui, så herlig at du er tilbake i Argentina, uansett vær og føreforhold! Kattene blir ikke med på ferie, så kaldt får vi tro det ikke blir her.

  Marina, jeg klager ikke på årets vær enda, jeg får bare flashbacks til fjoråret med regn og 15 grader hele sommeren. Da foretrekker jeg syndfloden på en og en halv uke, altså!

 11. Håkon says:

  Godt du nevner det, Tiqui, så slipper jeg å lure på om jeg skulle takket ja da jeg fikk tilbud om å låne et feriehus på i overkant sørlige breddegrader i sommer. 😉

 12. Rockette says:

  Øh, skal du til Riddersporesand?Ligger det i nærheten av Åremål, kanskje? 😳

  Uansett; jeg ønsker deg en strålende ferie med MASSE sol og varme. Kanskje Luka kan styre inn bare H-er på værkartet…

 13. Spaniasol says:

  Forventninger om sol kan gjøre ferien mislykket. Hvorfor ikke ta med en god bok eller fem, noen gøyale spill og en varm kofte, for sikkerhets skyld?

  Dine sannsynlighetsberegninger gir tro på at du også trygt kan ta med bikinien! 😆

  Her til lands, er været et ikketema. Endelig. Etter å vært gjennom en tørr og varm vinter, samt en våt og kald vår, er det normale på plass.

  God ferie uansett!

 14. Tiqui says:

  Haakon: Hvor var det du skulle laant feriehus, og hvor endte ferieplanene opp i stedet? Idag tittet solen endelig frem her, men fortsatt er det vel ikke mer enn 10 grader.

  Ja, Iskwew: Det er herlig aa vaere tilbake. Det foeles som aa komme “hjem”.

 15. Iskwew says:

  Ehhh, Rockette… nei, dit skal jeg ikke 🙂 *ser mistenksomt på blomsten*

  Spaniasol, jeg skal nok ta med litt av hvert, ja. I Norge er det viktig å være rustet for alle slags værtyper. Sønnen min er heldig, han skal til Spania etterhvert 🙂

  Tiqui, den følelsen har jeg full forståelse for 🙂

 16. Håkon says:

  Hm, Tiqui, fra ditt ståsted blir det omtrent på samme breddegrad som San Pedro, men på et annet kontinent. 😉

 17. Rockette says:

  Jammenjammenjammen, jeg er nesten like dårlig på blomsternavn som jeg er på rebuser:-(
  Blomsten ser mer rosa ut enn lilla(e), og jeg er ganske skråsikker på at blomster ikke heter Kristian…

 18. Iskwew says:

  Oh.. men jeg er ikke helt sikker på hva den blomsten er, annet enn at jeg fant den på google da jeg søkte etter det jeg var ute etter 😉

  Det er ikke Kristian-blomsten, nei, det er det ikke.

 19. Martin K says:

  Revebjelle-sand?

 20. Iskwew says:

  Revebjelle har vel gjerne noe større blomster, Martin?

  I følge nrk, som bildet er knabbet fra, er dette ikke en revebjelle. Men en xxxx-plante.

 21. Bluebird says:

  >Så det er ikke Lyng – ør (ur?)? Det andre bildet er sand? Ok. Rebuser har aldri vært min sterke side. Hvis det er denne uken ser det vel noenlunde ok ut på Sørlandet selv om det ikke helt er sydentemperaturer.

 22. Iskwew says:

  Ør=aur=sand. Du hadde selvsagt løst rebusen, Bluebird 🙂

  Jeg trodde blomsten så åpenbart var en lyngplante, at jeg måtte komplisere den andre delen litt.

 23. Iskwew says:

  Og det er ikke før om to uker, så håpet er fortsatt lysegrønt 😉

Top