Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ligg unna Spania!

12.06.08 i StatistISK

Det er selvsagt bedre å lage en overskrift det står Kjønnssykdommer i, enn en det står Meldepliktige smittsomme sykdommer. Det har side2 selvsagt skjønt, og dermed laget overskriften «Her får nordmenn kjønnssykdommer» når de skriver om tall Folkehelsa har offentliggjort om nettopp rapporterte meldepliktige smittsomme sykdommer nordmenn har pådratt seg i utlandet.

Det blir jo spesielt interessant når Side2 samtidig lister opp de farligste landene å dra til, ved å presentere sumtallene for alle sykdommer, selv om kjønnssykdommer da altså bare utgjør 3% av totalen. Så mens 95 nordmenn ble smittet av kjønnssykdommer på turistreiser og 145 på forretningsreiser, er dette tallene som presenteres for de farligste sykdomslandene:

Spania (387 tilfeller)
Thailand (285 tilfeller)
Tyrkia (215 tilfeller)
Hellas (130 tilfeller)
Egypt (103 tilfeller)
Bulgaria (100 tilfeller)

Spania er altså farligst. Drar man til Spania er det bare å passe på, altså. Neida. Det er ikke Spania som er «farligst». For du må selvsagt ta høyde for hvor mange som reiser til de ulike landene på et år. Vekter du for det, og gjør tallene om til antall sykdomstilfeller per 100.000 reisende, så er bildet et helt annet. Spania er av de minst farlige landene.

Her ligger det et viktig poeng når det gjelder å forholde seg til alskens tall og oversikter. Tall bør gjerne være relative og ikke absolutte, for å si noe som gir et snev av innsikt. Og den lille jobben jeg gjorde med å finne antall reisende1, kunne så klart side2 også ha gjort. Og fortalt oss at det er Thailand som er det farligste ferielandet. Men når det gjelder det artikkelen basert på overskriften skal handle om, så har ikke en gang Side2 noen detaljert oversikt, de har bare antall på totalnivå.

I tillegg burde det vært korrigert for ulik alderssammensetning og andre demografiske data. Er det de samme gruppene som reiser til disse landene, eller er det slik at de som reiser til Thailand har større grad av risikoatferd? Mens det er mange pensjonister som reiser til Spania? Det ville kunnet vise at for akkurat deg, om du er en person med lav risikoatferd, så kunne alle disse landene vært lite farlige når det kom til stykket.

Men da ville det jo ikke være mulig å bruke «Kjønnssykdommer» i overskriften, og det hadde jo ikke være like morsomt og fått like mange klikk. Etterettelighet skaper ikke nettaktivitet, må vite.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:
  1. Noen tall er omtrentlige og basert på websøk, siden ssb ikke hadde tallene for alle land, som jeg kunne se []

Tagget med: , ,

2 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

  1. Cat sier:

    Du er så herlig saklig og samtidig så fandenivoldsk når du avslører teit journalistikk 😀

  2. Iskwew sier:

    Saklig og fandenivoldsk passer meg utmerket 😀

Top