Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Kløktige beskrivelser av barn

steiner_pedagogikk.JPGsteiner_pedagogikk.JPGDu skal ikke undervurdere betydningen av astrologi, engler, hårfarge og andre ytre ting i skolen så lenge man kan undervise med utgangspunkt i at barns egenskaper avgjøres av deres kroppsfasong, og hvor skolemodne de er av hvor mange melketenner de har mistet?

steiner_pedagogikk.JPG
(Klikk for større bilde)

På Steinerskolens Lærerutdanning undervises studentene i tolkning av barn basert på hvordan de ser ut og i vurdering av skolemodenhet basert på tannfelling.  Men hvorfor stoppe der?  Inkluder også horoskop, hårfarge, tannstilling samt mengden fregner som kriterium for å avgjør hvordan barn er og hvordan de best kan behandles. 

Får Steinerskolen statsstøtte, er det noen som vet? 

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

24 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tb says:

  For en med sterke interesser for det mer eller mindre okkulte, er det jo rett og slett storartet å møte fysiognomikken igjen, midt i 2008! Sist den løftet sitt merkelige hode var vel rundt 2. verdenskrig? Driver de med frenologi og skallemåling også, tro? 😈

  Bør jo ikke være overraskende for noen, Steiner-læren en jo et okkult system, med utgangspunkt i teosofien. Steiner er riktig nok ikke så underholdende som Blavatsky, som han stjal masse fra, men gøy er det.. Som overordnet ideologi og prisnipp for en offentlig godkjent og støttet skole derimot, veeeel…. 😕

  Men nå er jo vår offentlige skole basert på et annet “okkult” system Jfr grunnskolelovens formålsparagraf som ble sitert her forleden dag, så forskjellen er vel ikke så stor? 😈

 2. Iskwew says:

  Jeg synes jo man skal sette karakterer ved bruk av Tarot-kort når man først er i gang, tb.

  Ikke godt å si hva slags andre teknikker de bruker, men i hvert fall fremgikk det fra Dagbladet at foreldrene synes bruk av melketannfelling som kriterium for modenhet er helt på sin plass. Jammen, da så!

  Jeg synes dette er på kanten av hva man bør utsette sakesløse små for, altså. Virkelig!

 3. tb says:

  Tarot-kort? Glimrende ide. Kanskje til karaktersetting, men aller mest til yrkes- og utdanningsrådgivning.
  Fysiognomikken og litt frenologi skulle holde langt til karakterfastsettelse. 😀

  Nå swinger det av norsk skole igjen! 😈

  Hmmm, burde være mulig å få godkjenning og støtte til en skole basert på Aleister Crowleys lære også? Noe for OTO eller Den gnostiske katolsk kirke?

  (for å være helt ærlig så er det mer fornuft i finne inne i alt det stormannsgale tåkepratet til Crowley enn i Steiners versjon av teosofien… 😈 )

 4. Goodwill says:

  Grøsser!!

  Denne pedagogikken ser ut som noe vi putter i samme sekken som “Lightning Process” og en stor tung stein, og senker på havets bunn. Makan!

 5. Håkon says:

  Får Steinerskolen statsstøtte, er det noen som vet?

  Siden du leser om konspirasjonsteorier for tiden.. 😯

  (mao, er det staten som får Rudolf Steiner-støtte?)

 6. Iskwew says:

  tb, her kommer de gode forslagene på løpende bånd! Jeg tror vi og Steinerskolen kan reformere hele tilnærmingen til elever i norsk skole.

  Denne Crowley har jeg ikke snøring på, men skal sjekke!

  Jepp, det kan være en god ting å gjøre, Goodwill!

  Jasså, Håkon, her kan det spinnes noen konspiratoriske teorier, ja. Forøvrig ser jeg med spenning frem til kveldens Nytt på nytt. Jon Almås er også Steinerskolebarn.

 7. Undre says:

  Hæhæ! Så bra, Isk!

  tb: Godt poeng!

 8. Iskwew says:

  Undre 😀

 9. Espen says:

  “Vennlig, så lenge hun er i kommandoen”
  Si meg, står det virkelig så dårlig til med norskkunnskapene på Steinerskolen?

 10. Iskwew says:

  De er vel kanskje mer opptatt av kroppsfasong enn av å lære bort norsk?

  Det sto en ting i VG i går, som var fascinerende: “Faller for eksempel håret ned i ansiktet på barnet, blir dette lagt merke til”, sier Gerd Eva Valøen, ansvarlig for innholdet i høyskolens praksishåndbok.

  Å? Barnet vil endre personlighet av hårklipp?

 11. Undre says:

  Dette ligger ute på http://www.steinerskolen.no. Det kan se ut til at VG har vært i manko på en framside og vært litt kreative:

  PRM: Steinerskoleforbundet / Om dagens oppslag i VG
  Publisert: 03.04.2008 13:58
  Dagens oppslag i VG om praksisopplæringen ved Rudolf Steinerhøyskolen inneholder feil som må rettes opp.

  Den groveste feilen ligger i selve utgangspunktet: Under henvisning til Steinerhøyskolens praksishåndbok “skal studentene allerede første studieår bruke praksisperioden til å vurdere elevenes fysiske fremtoning og ganglag”. Dette er feil. Studentene skal ikke vurdere elevenes fysiske fremtoning og ganglag, og derfor er det usannferdig at dette gjøres “ifølge Steinerhøyskolen praksishåndbok”.
  Sett fra samme feilaktige utgangspunkt heter det så “Mener kroppsform viser personlighet”. Hensikten må være at leseren skal tro at Steinerhøyskolen “mener” at kroppsform viser personlighet. Dette er feil. Utsagnet i VG, ledsaget av tegninger og løsrevne sitater, baserer seg på del av et foredrag av Rudolf Steiner. Steiners livsverk i skriftlig form er omgangsrikt, mangfoldig, 100 år gammelt og uegnet til å bruke sitat for sitat. Det gjøres da heller ikke i Steinerhøyskolen. Steinerhøyskolen mener ikke at kroppsform viser personlighet, og en slik tankegang er derfor ikke del av praksisopplæringen. Dette ble gjort uttrykkelig klart overfor journalist, Frank Ertesvåg, fra VG.
  Dagens forside i VG, med overskriften “Steinerskolen mener kroppen avslører personligheten”, blir følgelig også helt feil og kan ikke underbygges av noen uttalelse fra dem som har uttalt seg på vegne av Steinerhøyskolen eller steinerskoler.
  Vi forstår at kunnskapsministeren ønsker en redegjørelse fra Steinerhøyskolen på bakgrunn av påstandene i VG. Det skal han få.
  Vi forstår likeledes at en anerkjent pedagogisk forsker som Peder Haug tar avstand fra en slik elevvurdering som oppslaget gir uttrykk for. Det gjør vi også.

 12. Undre says:

  … eventuelt er det noen som fossror. 😆

 13. Iskwew says:

  Jeg tror kanskje det, Undre, for kreti og pleti fra Steinerskolen har uttalt seg i opptil flere aviser, og bidratt til forståelsen.

  Blant annet med den om lange lugger, for eksempel.

  Something smells fishy!

 14. Iskwew says:

  “Vi forstår at kunnskapsministeren ønsker en redegjørelse fra Steinerhøyskolen på bakgrunn av påstandene i VG. Det skal han få.”

  Det er jammen godt å høre.

  Jeg leser dem til å si noe ala “ja, det står der, men det er ikke som dere tror”.

  Det skal bli interessant å se hva som kommer ut av den redegjørelsen til kunnskapsministeren.

 15. Håkon says:

  Det er av sine egne man skal ha det, og da er det jo greit at kreti og pleti av støttespillere slipper til i mediene. Når det kommer til stykket er jeg positiv til at det finnes skoler som er knyttet til forskjellige livssyn og religioner, og at myndighetene skal få lov til å stille krav om at disse skolene holder seg innenfor visse grenser.

  Egentlig er det vel denne prosessen vi ser nå, samtidig som det virker som kontrollen har vært noe slapp.

 16. Iskwew says:

  Ja, jeg er også positiv til det, Håkon. Men det må sikres at innholdet og innretningen på skolene er i tråd med en viss fornuft og norske lover ellers.

  Forøvrig har jo Grunnskolen tatt opp i seg en god del Steiner-lignende pedagogikk de siste årene, når det gjelder prosjekter og kreativitet i tilnærmingen. Det har muligens en del for seg, det. Så alt er ikke bare tull med Steinerskolen.

 17. Anna Ja says:

  Fra Steiner selv:
  (…) Kritik kommer det alltid att finnas – det gäller bara att försäkra sig om att den är och förblir oberättigad(…” 😆

 18. Iskwew says:

  Ja, det er del det som gjelder, Anna 🙂

 19. Iskwew, jeg håper ikke du kommer til å bruke VG og Dagblabla som sannhhetskilder for din holdning til ting, det er du da alt for reflektert til!? Ting som blir tatt helt ut av sin sammenheng har lite med sannheten om Steinerpedagogikken å gjøre. Og som du selv sier, en god del av den nyere pedagogikken i vanlig skole er faktisk påvirket av Steinerskolenes opplegg.
  Tabloidavisene har til og fra i årevis hatt en slags anti-Steinerskole kampanje. Selvfølgelig er det kritikkverdige ting som skjer innenfor Steinerskolen, i likhet med i den offentlige skolen. Jeg har daglig kontakt med lærere fra den offentlige skolen, og må bare si at det finnes veldig mye rart og mye kunnskapsløshet der…
  Mine tre barn har alle gått ti år på Steinerskolen, og har blitt flotte, reflekterte, interesserte og kunnskapsrike ungdommer. Selv mistrivdes jeg fryktelig under skolegangen, selv om jeg var “flink” elev, derfor var jeg sjeleglad for å ha et alternativ til mine egne unger. Jeg er veldig for et mangfoldsamfunn, og her har Steinerskolen sin naturlige plass!

  Skorpionkvinnens siste bloggpost er..Til hovedstaden for å gjøre meg kulturell

 20. Iskwew says:

  Det jeg har bitt meg mest merke i er uttalelser fra Steinerskolens egne, Skorpionkvinnen, og dessuten fra en representant fra FAU, som altså støtter bruken av dette. Valøens uttalelser for eksempel, de er ganske sjokkerende.

  Jeg ser frem til den redegjørelsen Steinerskolen skal gi til Kunnskapsdepartementet. Den vil forhåpentligvis gi beroligende svar.

 21. Jeg håper også den redegjørelsen blir beroligende. Og det er helt sikkert en del merkelige mennesker som jobber innefor Steinerskole-systemet. I likhet med vanlig skolevesen. Det er bare så mye lettere å “henge ut” dem fra en privat skole.
  Selfølgelig er det viktig med kontroll av Steinerskolene. Men den unyanserte måten VG og Dagbla slår opp ting på, trekker ting ut av sammenhengen osv, synes jeg ikke om.
  🙂

  Skorpionkvinnens siste bloggpost er..Til hovedstaden for å gjøre meg kulturell

 22. Håkon says:

  Jeg er ikke helt sikker på hva som er “Steiner-pedagogikk” (og ikke bare alternativer til det som til en hver tid er godtatt i den offentlige skolen). Det som er positivt er at den offentlige skolen utvikler seg. (Med Montessori-bestemor og antroposof-naboer er det mulig at den offentlige skolen ikke har satt like stort preg på meg som andre, så jeg aner kanskje ikke hva jeg uttaler meg om her.)

 23. Iskwew says:

  Det har jo vært mye rart rundt Steinerskolene her i strøket i hvert fall, men pengerot og konflikter. Oppslag man ikke liker kan mange oppleve, og det må Steinerskolen leve meg, og forsøke å korrigere om det er feil.

  Den offentlige skolen utvikler seg, ja, Håkon. Noen ganger i for stor grad, for eksempel har ikke dette med store grupper vært noen suksess. Jeg er ikke sikker på at det store fokuset på prosjektarbeide er det heller.

Top