Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tvilsom (!!) tidsbruk på Stortinget

05.03.08 in Diverse

I dag stilles det i spørretimen på Stortinget følgende spørsmål: 

Fra Ulf Erik Knudsen (FrP) til kultur- og kirkeministeren

Norsktoppen har gått på NRK radio i 34 år og er et av P1s mest kjente merkevarenavn, men fra 1. januar 2009 er det slutt. Norsktoppen tas av sendeskjemaet, og en institusjon i norsk kulturliv og en del av den norske folkesjela blir gravlagt. Programmet har vært “viktig for å fremme norsk musikk, spesielt for norske artister og de låtskrivere og tekstforfatterne som skriver på norsk” (sitat Tove Karoline Knutsen). Vil statsråden gripe inn og sikre NRKs overgrep mot trofaste lyttere?

Jeg håper følgende skjer som et resultat av dette spørsmålet:

1. At Trond Giske svarer at han selvsagt ikke har noen tanker om å blande seg inn i NRKs programprofil på detaljert nivå.

2. At stortingspolitikere som bruker tid på denne typen irrelevanser trekkes i lønn.

3. At partier som godtar et det stilles så absurd detaljerte spørsmål, bøtelegges eller trekkes i partistøtte.

4. At det norske folk skjønner at de, norsk musikkliv og norsk kultur kommer til å overleve helt fint uten Norsktoppen.

Makan!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

18 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Søt jente says:

  Er HELT enig med du!

  Han burde ikke bare bli trukket i lønn – han burde fått fyken, og aldri blitt tillatt å sette sine ben på Stortingen igjen!

  Hiver meg på ‘Makan!’ jeg også. 🙂

 2. Goodwill says:

  *gapskratter*

  …og får en alvorlig rynke i pannen når jeg kommer på at en hel haug med nordmenn faktisk stemmer på slike folk.

  *grøsser*

 3. Anne says:

  Vidar Kleppe stilte en gang spørsmål om statsråden hadde tenkt å presse politikerne i Kristiansand til å sørge for grønne planter i en svømmehall. (Eller noe i den duren)

  Jeg blir mest provosert over at han uttaler seg om kulturpolitikk i det hele tatt. Og ja, jeg er klar over at han er Frps kulturpolitiske talsmann. Det er nettopp derfor. Han har stort sett ikke peiling. Han er stort sett opptatt av at kultursektoren skal få/bruke mindre penger, men her kunne han jo foreslått garantiinntekt/statslønn for Vidar Lønn-Arnesen. 🙂

  “Overgrep mot NRKs trofaste lyttere”. Herregud.
  Enkelte begreper er etterhvert tømt for mening.

 4. Iskwew says:

  Søt jente, dette tar kaka i totalt bortkastet bruk av tid. Virrrkelig!

  Goodwill, det er all mulig grunn til å få rynke i pannen, ja. :o/

  Han er vel FrPs kulturpolitiske talsmann, ja, Anne. Nå har jeg vel aldri trodd de har hatt en framifrå kulturpolitikk, men dette er lavere nivå enn hva jeg hadde forestilt meg.

  Overgrep er et ord som ikke lenger har noen mening.

 5. tb says:

  Sjølsagt er det absurd.
  Og der kapret FrP noen hundre stemmer igjen. Kommunistene i ARK driter i “vanlige folk” som lytter på Norsktoppen, men FrP bryr seg, ikke sant…

 6. Goodwill says:

  Får ikke lagt inn linken fra Aftenposten fra mobilen på toget, men Giske tok ballen på hel volley her. Lot Frp-mannen steke i sitt eget fett med å henvise til utsagn om detaljstyring av kulturen, og avviste kontant at han skulle styre NRK her.

  Til og med nidvise på rim, etter Benny Borgs Morgan Kane klarte han å levere.

  Bra!

 7. tb says:

  http://www.aftenposten.no/kul_und/musikk/article2294878.ece

  Eller, som det vel heter på FrPsk: “Den arrogante, finkulturelle sosssialisten Giske rakket ned på og gjorde narr av folkelig kultur og vanlig folks forsvarere.”
  200 stemmer til i boks 😉

 8. Helge says:

  Jeg synes at det må være lov å ha litt komedie på Stortinget også. Det er jo relativt tørrt det meste som skjer der ;O)

  Dessuten bør FrP oppfordres til å vise hva de virkelig brenner for. Det ville kanskje være til alles beste? Mer tulleforslag – ikke mindre – sier nå jeg!

  LOL!

 9. Håkon says:

  Det er slett ikke hersk’teknikk, men kulturminister’ns rett og plikt: å deklamre dikt.

  (Her er det ikke bare tidsbruken som er tvilsom, Iskwew.)

 10. Iskwew says:

  tb, dette er rett og slett under pari. At det går an å bruke tid og ressurser på det er en gåte.

  Goodwill, jeg er jo ikke megafan av Giske, men der var han GOD! *ler og ler*

  Helge, litt humor er ikke å forakte, men det verste er at jeg tviler på at det var ment sånn. Men ja, det er selvsagt bra at de flagger disse prioriteringene i full offentlighet.

  Håkon, jeg tror det er gått en god politiker tapt i deg. Og ja, det er mangt og mye tvilsomt med dette spørsmålet.

 11. Anathema says:

  For ikke å snakke om det logiske problemet at FrP er for helprivatisering av NRK og derigjennom null statlig styring av kanalen.

  Så hvordan får de det til å gå overens med stortingskrav om å overprøve NRKs beslutning om å nedlegge spesifikke, foreldede programmer?

 12. Iskwew says:

  Oh. Du mener det må være sammenheng i politikken, Anathema? Det tror jeg ikke FrP er helt enige i.

  :o)

 13. tonita says:

  Det som er helt merkelig er at folk ikke forstår at dette er helt absurd.
  Pottit er ikke fornavnet engang.
  Tenk bare tanken at et parti som pretenderer virkelig å være opptatt av noe slikt, at det tror at det kunne og burde styre landet. Jeg grøsser.

 14. Undre says:

  Men hvorfor ble “Norsktoppen” bestemt lagt ned?

  I og for seg synes jeg det er synd at NRK fjerner programmet. Nei, jeg hører ikke på det. NRK er statskanal og bør også ha som del av sitt virke å være en institusjon som fremmer bruken av norsk språk og i det henseendet har “Norsktoppen” en funksjon.

  At dette blir tatt opp av FrP er nå utrolig billig stemmefisking og uhyre komisk FrPs politikk tatt i betraktning. Men i og for seg kunne spørsmålet vært relevant om det var knyttet opp til en eller annen målsetting for NRK og det å fjerne “Norsktoppen” og ikke finne en erstatning ville være et brudd med denne målsettinga.

 15. tb says:

  Under pari, pottit, absurd, komisk, bak feil mål og så langt ute på feil jorde det er mulig å komme.. Men i dag gikk norsktoppridderen en tre-kvart side i Adresseavisen, der han sjølsagt sa det vi visste ville komme; at statsråden var arrogant og foraktet vanlige folk, de hundretusener av lisensbetalere som FrP nå forsvarer, hele leksa.. Tror jeg tok feil; FrP kan nok telle ekstra stemmer i tusen og ikke i hundre etter dette meningsløse utspillet. Velkommen til norsk politikk anno 2008! The future’s so bright…

  “Norsk på norsk” er forresten et mye bedre NRK-alternativ for norsk musikk enn Norsktoppen.. 😉 Norsktoppen har jo ikke en gang noe krav om bruk av norsk språk lenger

 16. Anne says:

  Jeg er ikke blant NRKS trofaste lyttere og hører på Norsktoppen kanskje et par ganger i året. Det som slår meg ved lytting er hvor corny programmet virker. Det er en salig blanding av stiler – og språk – og framstår som et program som skal appellere til alle og dermed ikke passer for noen, hvis dere skjønner hva jeg mener. One size fits all, liksom.

  Jeg er heller ikke tilhenger av formatering og kjernepublikum eller hva det nå er som er uken buzzword, men en viss sortering hadde gjort seg. Og da er Norsk på norsk mye mer interessant for meg.

  Frp er tilhengere av minst mulig statlig styring – unntatt når staten må rydde opp. Og det må staten ofte, har jeg merket meg.

 17. Iskwew says:

  Det er veldig lenge siden jeg har hørt på Norsktoppen, skal jeg innrømme. Det er jo en hybrid av et program.

  FrP er for og imot alt ettersom hva som passer best – les skaffer flest velgere.

 18. Luka says:

  Nå har jeg ikke hørt på Norsktoppen siden 70-tallet, men det finnes da andre sendinger som jeg sårt beklager at NRK har lagt det. Blant disse kan regnes Roxrevyen som gikk mandag-torsdag på P3, samt det ekstremt gode filmprogrammet som gikk på NRK2 i siste halvdel av 90-tallet. I dag er ingen av disse kanalene verdt et besøk, fyllt opp som de er av listepop og Dansband-Jukebox i et slapt forsøk på å konkurrere med de kommersielle kanalene.

  Det som dere tydeligvis dog glemmer, er at NRK er i en særstilling siden de a) er finansiert av en pålagt særavgift, og b) er stiftet av Staten for å være folkeopplyser og et alternativ til de kommersielle kanalene. Med andre ord er det vi (via Staten) som eier NRK, og NRK er til for oss (enten vi vil eller ikke).

  Men hvor mye bestemmelsesrett har vi egentlig? Både P3-sjef Moslet og de fleste NRK-toppsjefene har jo utvist en skremmende arroganse og til dels nedlatende holdning til å gi folk det de vil ha (og betaler for). Den eneste muligheten vi dog har til å påvirke tilbudet er å gå via folkevalgte politikere som gjennom ministeren kan påvirke styret.

  Derfor er det ganske unødvendig å bruke denne saken som påskudd for å latterliggjøre FrP (det greier de utmerket godt på egen hånd), uten samtidig å komme med noen bedre forslag til hvordan man kan påvirke programutvalget som man må betale for uansett om det dekker ens behov eller ikke.

Top