Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Anniken Huitfeldt ny Barne- og likestillingsminister?

Det er vanskelig å tolke Jens Stoltenbergs bastante avvisning av tredeling av fødselspermisjon på noen annen måte. Det blir i hvert fall neppe en minister som er tilhenger av dette forslaget. Jeg kan forøvrig ikke huske å ha sett en statsminister som så raskt og så bastant avviser en kommisjons innstilling. Dette mener han åpenbart rimelig sterkt.

Gårsdagens debatt på Redaksjon1 var interessant. Både fordi saken var interessant, og fordi en tidligere og muligens ny Barne- og Likestillingsminister var helt uenige. Opposisjonen var brått statister i debatten.

Selv får jeg problemer med å vite hva jeg skal mene om saken når Karita på sedvanlig vis breker i vei og er 100% for og mistenkeliggjør alle synspunkter mot som bakstreverske, og Gro Nylander (hun var på Dagsrevyen) er helt mot fordi forslaget er krise i forhold til amming. Når Per Sandberg er enig med Nylander og uenig med Karita. Erna hadde noen gode resonnementer, men ble statist i debatten, siden de rundt henne var mye mer høylydte. Spesielt Karita i svært kjent stil.

Men den kommende Barne-og Likestillingsministeren klarte seg ganske bra. Er det statsråd på slottet i dag?

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

10 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Jeg fikk ikke med meg den debatten, dessverre, men jeg merket meg også at Stoltenberg var uvanlig tydelig og rask på labben her.

  Jeg tror det kommer av at han mener saken ville bli en stor belastning for Ap i forhold til endel viktige velgergrupper. Jeg har litt vanskelig for å ta standpunkt selv, for det er en kompleks problemstilling. Det viktigste er kanskje noe helt annet enn tredelinga, nemlig menns rett til selvstendige opptjening?

 2. Iskwew sier:

  Ja, han var det, gitt.

  Jeg synes også dette er komplisert. Men jeg tror du har rett – det viktigste er at menn har selvstendig opptjeningsrett. Har de ikke det, tror jeg uansett deling at man fort endre opp med at permisjonen totalt blir kortere – fordi menn tjener mer, og det blir for dyrt for familien å ta ut permisjonen.

 3. Goodwill sier:

  Jeg syns det er noe prinsipielt viktig her. Fedre og mødre bør være likeverdige foreldre, da blir det ulogisk at fedres rettigheter avhenger av mors opptjening, eller hva?

 4. Iskwew sier:

  Javisst er det ulogisk, og det er sannsynligvis det største hinderet for at fedre tar en større del av permisjonen.

 5. Flopsy sier:

  Jeg er neimen ikke sikker på hva jeg skal mene jeg heller. Annet enn at jeg er helt enig med dere i forhold til det med fars selvstendige opptjeningsrett.

  Jeg synes også at det er et viktig arbeid som er gjort av likelønnskommisjonen, og at temaet likelønn er kjempeviktig. I tillegg kunne jeg godt tenke meg at det ble vanligere at foreldrene delte permisjonen litt mer enn det som gjøres i dag- slik at det ble mer legitimt for far å ta permisjon (arbeidsgivere er ikke så innstilt på at far skal ha mer enn 6 uker).

  Det finnes nok også kvinner som kunne tenke seg å gå tilbake til jobb tidligere enn det som er normen, og jeg tror kanskje de må forsvare valget sitt i overkant mye i dag.

  Men likevel er jeg usikker. Det blir veldig regulerende, og det kan bli komplisert for ammende mødre og pendlende mødre å skulle gå tidligere tilbake i jobb enn nå. Så jeg vet som sagt ikke helt.

  Jeg lurer også litt på om det ikke finnes mer effektive tiltak enn akkurat dette mht likelønn- dette kan umulig være det eneste tiltaket som vil virke?

 6. Iskwew sier:

  Ja, det virker veldig regulerende. For tar ikke far sin tredjedel, så må barnet tidligere i barnehage, man mister jo de månedene. Det er ikke sikkert det er en løsning som passer for alle. Og det er jo åpenbart problematisk til målsettingene om amming.

  Jeg tror det å gi far selvstendig opptjeningsrett faktisk vil virke like bra som den tvungne løsningen – og det er jo dessuten helt bak mål å ikke gjøre noe med det, om man nå vil at menn skal velge å ta ut permisjon.

  Dessuten MÅ kvinner velge andre retninger i yrkeslivet enn de gjør i dag, om jønnsforskjellene skal utjevnes. Kvinner velger mye mer tradisjonelt enn menn gjør, faktisk. Det endrer man ikke med tvungen oppdeling av fødselspermisjon.

  I tillegg jobber kvinner ofte mye deltid – det er heller ingen lønnsvinner.

  Når jeg får litt mindre å surre med skal jeg lese rapporten. De foreslår jo andre tiltak, også.

 7. Flopsy sier:

  Ja, det er ikke helt enkelt dette. Jeg var i utgangspunktet positiv, for jeg synes det er viktig å få fedrene mer på banen også i det første leveåret. Men som sagt, jeg ser at det kan få enkelte uheldige konsekvenser med en rigid tredeling.

  Kvinner velger veldig tradisjonelt ja, vi har vel det mest kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Europa? Så det er klart at det er noe å hente på det området, ved at man velger annerledes.

  Men uansett, det burde jo også gå an å sette pris på den jobben som gjøres av dagens yrkesaktive kvinner også, selv om de jobber i tradisjonelle yrker.

  Og for ikke å snakke om bruken av deltid- særlig innen pleie og omsorg. Det er jo nesten umulig å få en hel stilling der, selv om man ønsker det.

  Dessuten ligger det sterke forventninger på mødre vedrørende dette med deltid. Jeg tror i hvert fall at mange mødre føler at det forventes at de skal jobbe mindre når de har små barn. Sånn har neppe fedrene det- statistikken sier vel til og med at mange menn jobber mer i småbarnsperioden enn i andre livsfaser.

 8. Iskwew sier:

  Selvsagt skal man sette pris på det. Men jeg tror ikke jeg klarer å rope hurra for forslaget om at staten skal øke lønnsnivået i kvinneyrker med 3 milliarder per år, for å utjevne forskjellen. Det er av de forslagene jeg har tenkt å sette meg godt inn i, og skrive om etterhvert. For det vil jo løfte det norske kostnadsnivået generelt.

  Når det gjelder deltid er det snurrige greier. Jeg leste om en sykepleier som måtte sy sammen flere forskjellige jobber for å få full tid. Den ene stillingen tror jeg hadde en brøk på 1/10. Her er det noe hoppende galt.

  Og ja, det er fortsatt en forventning om at kvinner skal jobbe mindre mens de har små barn. Samtidig viser det seg at menn, spesielt mens de har små barn, jobber veldig mye overtid. Der må det kunne gjøres noe, og det er i stor grad et valg menn må gjøre. Jobber de mindre, kan selvsagt kvinner jobbe mer.

 9. Anne sier:

  Jeg har en post om uønsket deltid, som man kaller det på fint, om jeg skal få reklamere litt. Det verste eksemplet jeg har vært borti var forresten en 6% stilling…

  Og jeg tror det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og kvinners deltidsarbeid er et større hinder for likestilling og likelønn enn hva foreldre gjør med svangerskapspermisjonen. For akkurat den problemstillingen følger av den førstnevnte.
  Ikke har jeg tro på noen milliarder som slenges ut, heller. Det er litt for enkelt og løser ingen ting på lang sikt.

 10. Iskwew sier:

  Jeg er helt enig i at det er større hunder for likestilling og likelønn enn fødselspermisjon, ja. Og alt henger dessuten sammen med alt. Jeg tror ikke de nødvendige endringene skjer over natten som følge av en tredeling av permisjon.

Top