Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Kredittilsynet på ballen

12.12.07 in Finans/økonomi

Kreditttilsynet sier, i følge DN:

“I et brev til styret i meglerhuset Car asa skriver Kredittilsynet at de nye styremedlemmene har ingen eller meget begrenset erfaring knyttet til markedet for finansielle instrumenter. “

Kredittilsynet mener altså at man bør ha finanskompetanse for å sitte i styret i et meglerhus. Du verden! Er ikke finans noe alle kan? Trenger man virkelig spesialkompetanse for å plassere hundrevis av millioner i verdipapirer? Eller for å sitte i styret i et meglerhus, som kjøper og selger de samme verdipapirene? Du verden, igjen! Hvor skal dette ende? Skal vi kreve at de som styrer faktisk har peiling nå, eller?

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

37 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Anne says:

  “Den Gud giver et embede, giver han også forstand.”
  Så det hadde nok gått greit med Karita i styret. Det er da vel ikke meningen at de faktisk skal gjøre noe, de derre styremedlemmene? De er der til pynt, ikke sant? Bare spør sjefen for vannverket på Romerike, han overkjørte glatt det ene styret etter den andre.

  Jeg syns meglerhuset Car asa skal ha credit (ikke kreditt) for å plukke ut noen andre enn de vanlige styregrossistene. Nå ble det kanskje litt for tydelig at de ville fylle opp dame-kvoten med noen som ikke kunne noe, men hei, de slo to fluer i en smekk.

 2. Iskwew says:

  Jeg tror det er mottoet for mange flere styreutnevnelser enn denne, Anne.

  Tatt i betraktning at styremedlemmer og ansatte i meglerhus kan saksøkes dersom noen kunder plasserer penger der de ikke burde ha plassert dem, ville jeg ikke blitt styremedlem i et meglerhus, med mindre jeg hadde skikkelig snøring.

  Men Karita er jo kanskje blånd nok til å overse det lille faktum :o)

 3. Goodwill says:

  Kompetanse, hva er det??? *humrer*

 4. Iskwew says:

  Et eller annet helt unødvendig! Hva skal vi med det, sier nå jeg.

 5. Goodwill says:

  Det burde være nok å kunne synse. Og skulle vi slumpe til å synse feil så kan vi alltids saksøke våre dårlige rådgivere etterpå.

 6. Iskwew says:

  Javisst! Bortsett fra at det i dette tilfellet handler om å sette seg lagelig til for hogg for å bli saksøkt.

  Var jeg Karita ville jeg innsett min begrensning. Meeen, slikt har ikke pleid å plage henne før.

  :o)

 7. Goodwill says:

  Hehe – noen synes fortsatt å tro at all PR er god PR. I dette tilfellet syns jeg det var god underholdning 😀

 8. Iskwew says:

  Jah, jeg synes også det :o) Jeg tror det er ganske sjelden at Kredittilsynet stopper styreutnevnelser. Dette handler om totalt fravær av kompetanse.

  Godt Tilsynet er på ballen!

 9. Goodwill says:

  Tipper de generelt er på hugget nå, etter Terrasaken! Jeg ser dem på andre siden av veien her, de sitter klar til å kaste seg over nestemann!

 10. Iskwew says:

  Veldig, veldig bra! De bør være på ballen, og dette er en helt betimelig påpekning fra Tilsynets side.

  Forøvrig tror jeg Car ville ha kunnet finne kompetente kvinner (om det er poenget), men de gikk etter mediafjes. Bekkemellem og Ditlev Simonsen er kjente fjes.

 11. Iskwew says:

  Joa, det var nok kvinneandelen det sto om.

  “Arbeidende styreleder i meglerhuset Per Chr. G. Hoel uttalte seg slik da det ble kjent at damene i oktober sa «ja takk» til styreplass:

  – Meglerhuset Car var blant verstingene når det gjelder mangel på kvinner i styrer. Nå er vi klare i god tid før loven om kjønnskvotering trer i kraft,.

  Karita ble vraket som statsråd 18. oktober og uttalte dagen derpå at hun ville seg med norsk politikk.”
  http://www.nettavisen.no/innenriks/article1489958.ece

  Det hadde vært mulig å finne kompetente kvinner!

 12. Goodwill says:

  “Styremedlemmene Per Chr. G. Hoel og Gunnar Holen er begge deleiere i Car og er sentrale i den daglige ledelsen av meglerhuset. Kredittilsynet mente at selskapet kunne havne i en situasjon der selskapets daglige ledelse i realiteten kontrollerte seg selv.”

  Kanskje det var dette de egentlig ville?

 13. Iskwew says:

  Ja, det skal du ikke se bort fra… men det tror jeg er dumt, siden man jo både kan gå konk og saksøkes.

  Forøvrig har jeg ikke hørt om dette meglerhuset. Siden det heter Car, er det muligens startet av noen tidligere bruktbilselgere?

 14. Goodwill says:

  Hehe! Det skal du se! I så fall er det ikke rart Kredittilsynet følger med!

 15. Iskwew says:

  Ja, det er veldig bra at Tilsynet følger med!

 16. Anne says:

  … og siden bilselgere er kjent for damer på panseret, så utpeker de Karita og Cecilie som frontfigurer, æh styremedlemmer?

 17. Iskwew says:

  Nå tror jeg vi begynner å nærme oss en forståelse av bakgrunnen, Anne!

 18. Iskwew says:

  Kanskje overskriften burde vært:

  Avvist som styremedlem i Veikanten Auto og Finansielle instrumenter.

 19. Håkon says:

  Regnes kjønn som erfaring eller kompetanse?

  All ros til Kredittilsynet som setter foten ned for å blande sammen et vidløftig virkemiddel som panserberter med en viktige funksjon som virksomhetens styre.

 20. Iskwew says:

  I følge Karita var det visst erfaring fra Regjering og Storting de var ute etter :o) Det kan de jo det meste om finansmarkedene og finansielle instrumenter.

 21. Milton Marx says:

  Jeg mener ikke man skal se bort fra at enkelte selskaper virkelig kan utnytte tidligere politikeres erfaringer og kontakter. Spesielt det siste.

  Men innen finans blir det spesielt. Statens regulering av verdipapirer har ikke tradisjonelt vært preget av total udugelighet, småkorrupsjon, kameraderi og ideologi – slik som f.eks. bistandsområdet.

  Hadde det handlet om et stort konsulentselskap eller internasjonalt anleggsfirma, ville kontakter til den politiske galskapen være gull verdt. Det samme gjelder trolig også energi & miljø. Innen finans er jeg mer tvilende. At finanstilsynet faktisk også har reagert, mener jeg understreker denne argumentasjonen.

  Jeg ville gjerne hatt et enda mer aktivt finanstilsyn. Hvor fint hadde det ikke vært dersom finanstilsynet eller en annen statlig aktør virkelig greide å straffe Dagbladet for dere totalt villedende markedsføring av aksjefond. Jeg synes faktisk at pressen burde kunne straffes for villedende markedsføring av blant annet finansprodukter.

 22. Milton Marx says:

  Mulig rekrutteringsreggel for kvinnelige styremedlemmer: Man ber kandidaten folde henderne bak nakken og holde albuene fremover. Kandidaten går så mot en vegg. Dersom albuene treffer veggen først, er kandidaten ikke kvalifisert.

 23. Marina says:

  “Den Gud giver et embede, giver han også forstand.”

  Men Car asa (hvem de nå er) går neppe så grundig til verks…

 24. Iskwew says:

  Jeg ser heller ikke bort fra det, Milton, men ikke for et meglerhus som dette. Og jeg tror Kredittilsynet kommer til å bli mer aktivt etter den siste skandalen.

  Pressens gjennomgang av finansprodukter er jo rimelig hønsete, ja.

  Nei, Marina, de gjør nok ikke det. De tenker kjente fjes og glem resten.

 25. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Hadde de som de burde, krevet samme grad av kunnskap på Stortinget hadde salen vært tom.

 26. Iskwew says:

  Ja, det vil jeg tro den hadde vært. Kanskje vi bør få et Politikertilsyn?

  :o)

 27. Håkon says:

  Politikertilsynet heter kalles vel vanligvis folket og forslag om et mer aktivt tilsynsarbeid lanseres rett som det er. Stedlig tilsyn hvert fjerde år er nok i snaueste laget.

  En tanke er å erstatte det selvoppnevnte kontrolluvalget som kaller seg pressen med noe mer kvalifisert og myndig, men kanskje holder det å gi kommunal- og riksevisjon utvidete fullmakter?

 28. centipede says:

  Munnhellet “Den Gud giver et embede giver han også forstand” er så vidt jeg vet en forvanskning av det opprinnelige uttrykket, som var “Den Gud giver et embede give han også forstand”. Altså “give” istedenfor “giver”. En subtil forskjell, men den endrer uttalelsens karakter fra en påstand til et ønske, noe som slik jeg ser det gjør den mer rimelig og forståelig.

 29. centipede says:

  Hm. De første innleggene jeg skrev her ble satt på vent før de ble tatt inn. Nå ser det ut som om de får sin mer eller mindre berettigede plass direkte. Er det programvaren som har endret seg, eller får nye bidragsytere prøvetid før man lar dem slippe til uten forhåndskontroll?

 30. Goodwill says:

  Ja, det vil jeg tro den hadde vært. Kanskje vi bør få et Politikertilsyn?

  Men for en kjedelig jobb! Hvem vil vel sitte som flua på veggen og se til disse politikerne hele tiden?

  – elegant ny siteringsfunksjon her, Iskwew!

 31. Iskwew says:

  Det har du rett i, Håkon. Og jeg vil mene at folket ikke bruker tilsynsretten. Og pressen tror jeg ikke vi kan stole på, så kanskje diverse revisorer er like greit, ja.

  Centipede, dersom du ikke allerede har en godkjent kommentar, settes du automtisk i modereingskø. Det gjør du også om du har en kommentar med lenker i. Utover det slipper du rett ut i Iskwews hjørne. Dersom du endrer noe av den underliggende informasjonen, e-mail, f.eks. havner du også i modereringskø. Alt dette for å unngå spam.

  Goodwill, ikke jeg, ikke jeg.

  Den gamle siteringsfunksjonen kræsja sa jeg oppgraderte, og denne nye er jo fin, bortsett fra at det var kjekt å ha med “Iskwew sa” etc. Men det funker :o)

  Ellers er jeg mest fornøyd med “Iskwew teller ned” i kolonnen til høyre. Siden jeg altså teller ned både til solsnu og ferie i varmere strøk 😀

 32. Goodwill says:

  Åja, den var fin! Men jeg ble brått misunnelig også! På ferien, altså!!!

 33. Iskwew says:

  Jeg kan ikke si annet enn at det skjønner jeg godt, Goodwill 8o)

 34. Håkon says:

  Hm, ferie… *griper etter fremmedordboken* :o)

  Nå vel, jeg har planer om å jobbe meg gjennom neste ferie, men ettersom det er snakk om to uker som kokk i Karibien så tviler jeg litt på at jeg får lov til å kalle det noe annet enn ferie av så vel feministbloggere som andre normale mennesker. 😀

  Jeg unner alle å telle ned til noe de gleder seg til.

 35. Iskwew says:

  :o) Det synes jeg hørtes ut som en skikkelig krevende ferieaktivitet, ja! Rett og slett en ganske fabelaktig en.

  Det er kjekt å telle ned. Jeg tror forventningen er det som gjør at slike prosjekter varer mye lenger enn de egentlig gjør :o)

 36. Håkon says:

  Det er kanskje godt at hjørnets katter ikke kan telle, men en gang må de vel lære åpne kjøleskapdøra selv.

 37. Iskwew says:

  De er ikke helt klare over at de skal på feriekoloni om et par uker, i hvert fall :o) Da hadde de nok gjemt seg under sofaen.

Top