Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Blondiner gjør menn dumme

20.11.07 in Mennesker

og det betyr ikke at blondiner er dumme, men at menn får blonde øyeblikk når de konfronteres med stereotypien “blondiner er dumme”. Den er ifølge forskere så grunnfestet etterhvert, at det resulterer i at menn blir dummere enn de er. De tror de står overfor et mindre intelligent individ.

En studie på Universitetet i Paris X-Nanterre , funnet hos Times online, viser nemlig at menn skorer lavere på en rekke tester dersom de er vist et bilde av en blondine, snarere enn en brunette eller en kvinne med rødt hår. Thierry Meyer, professor i sosial-psykologi sier følgende:

Dette beviser at mennesker som konfronteres med stereotypier, generelt agerer på linje med dem. Blondiner har dermed potensial til å få mennesker til å agere dummere, fordi de ligner den ubevisste stereotypien “den dumme blondinen”.

På samme måte har forskning vist at folk går saktere foran eldre, og at ubevisste rasebilder og fordommer viser seg i skriftlige tester.

Meg bekjent finnes det ikke forskning som viser at blondiner er dummere enn brunetter, derimot. Vi står altså foran en god, gammeldags fordom. Og denne undersøkelsen1 belyser altså den effekten fordommer har på oss – for dette gjelder nok ikke bare menn, og ikke gjelder det bare blondiner heller.

Det snåle med fordommer er at vi helt bevisst kan mene at det ikke er noe hold i dem, i det hele tatt. Likevel ligger de der i unverbevisstheten, og påvirker det vi sier og gjør. Dette er ingen fri for, men selvsagt, den eneste fordomsfrie blant dere lesere kan godt kaste en stein eller to. Si fra, så jeg vet hvem du er. Hallo? Halloooo? Det var ingen nei.

Når det gjelder blondiners intelligens, så tror jeg vi kan slå fast at det er sinnstilstand og ikke hårfarge det går på. Jeg har møtt utrolig dumme brunetter og brunatter. Og skikkelig smarte blondiner.

I følge en artikkel om den samme forskningen i Daily Mail hadde forøvrig Marilyn Monroe en IQ på 170. Kanskje det var en av årsakene til at livet hennes ble så vanskelig? Hun spilte jo stort sett roller som (veldig) dum blondine2. Det er kanskje ikke så lett å spille roller som er så fremmedgjort til den man egentlig er. Det som er sikkert, er at det selvsagt er mulig å spille på fordommer. Det kan kanskje (uten at jeg helt ser det, i hvert fall ikke i lengden) være mulig å skaffe seg fordeler å gjøre menn dummere enn de egentlig er. Muligens er det derfor Lene Alexandra faktisk får gitt ut plater.

En av kommentatorene under artikkelen i Times skal ha kred for et sjarmerende innspill:

Blond, black or redheads, all women make men dumb. We males are so infatuated with the opposite sex that all forms of logic and reason succumb to their indefinable charms. Do we llike them? Not really. We love ’em!

Ray Massart, Hombeek, Belgium

*smiler blidt til Ray gjennom cyberspace*

Print Friendly, PDF & Email
 1. Jeg har ikke sjekket kilden, jeg finner bare en fransk versjon av websiden til universitetet []
 2. Forøvrig var hun egentlig brunette []

Tagged With:

35 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tonita says:

  Du så kanskje hva en av kommentarerene på nettavisen var:
  ” … please tell me what the difference is between making jokes about blondes being lesser humans, than making jokes about the colour of a person’s skin?! Imagine if society flipped that joke around, ‘ What do you call a black person with two brain cells…pregnant.’ ?” We’d have riots on the streets of London.”

  Blondinevitser og rasistiske vitser – de er helt like, men det er altså helt legitimt å vitse om blondinene? Hm.
  *falmet redhead*

 2. Iskwew says:

  Ja, det er det nok, Tonita. Jeg syntes også den kommentaren var to the point.

  Blondiner kan man vitse om som man vil, det blir det neppe opprør av.

 3. Weinberg says:

  Ray sier selvsagt sannheten. Egentlig er det vel ikke så veldig så strategisk å si det, men dere vet det sikkert allerede.

  Selv tror jeg selvsagt ikke at jeg oppfører meg annerledes overfor blondiner enn overfor brunetter. Muligens gjør jeg det likevel og det er vel kjernen her.

  Om det skulle finnes (signifikante) forskjeller mellom hårfarger vil jeg vel uansett tro at det ikke er hårfargen som bestemmer iq-en, men genene som bestemmer begge.

 4. Goodwill says:

  Artig sak.

  Kjernen her er vel at vi bygger vår forestilling om verden på en grunnmur av en mengde forskjellige blokker, hvor det inngår både bevisste og ubevisste oppfatninger.

  De bevisste oppfatningene har vi dannet oss gjennom refleksjon og egne tanker, mens de ubevisste mer eller mindre er pådyttet oss gjennom ytre påvirkninger. Noen av dem kan helt sikkert med rette kalles fordommer, andre ikke – avhengig av øynene som ser. Og kanskje er det at noe kalles en fordom – en fordom i seg selv?

  For egen del vil jeg uansett si at det er helt andre ting enn hårfarge som kan vekke interessen for en kvinne. Lyset i øynene, for eksempel.

  Samtidig må jeg innrømme at den godeste Ray har et poeng han også…

 5. Iskwew says:

  Ja, det gjør vi, og det er veldig, veldig vanskelig å gjøre noe med fordommer, for vi trenger ikke en gang være bevisste på at vi har dem.

  Grensen mellom fordommer og sosial tilpasning er noen ganger veldig flytende, tror jeg.

  Ray har muligens et poeng ;o) Og det er jo et hyggelig ett, også.

 6. Håkon says:

  Forskningen som blir referert her viser vel bare at vi er litt for raske til å sette andre mennesker i feil bås, og tester muligens hypotesen om at fordommer gjør deg litt dummere. 😉 HHS har skrevet et godt innlegg som forklarer litt om hvordan hjernen virker når det gjelder slikt.

  En annen mulig årsak er selvsagt at menn, som etter sigende skal ha begrenset simultankapasitet, blir noe distrahert når de får se bilder av vakre kvinner samtidig som de skal løse mentalt krevende oppgaver. I allefall heterofile menn. Og vi har vel alle litt forskjellige smak når det gjelder hårfarge. Ray har muligens et poeng, ja. 🙂

 7. Iskwew says:

  Jepp, den sier noe om hva som skjer når vi ubevisst har med oss tankegods uten hold i virkeligheten.

  Undersøkelsen viste jo at de i hvert fall ble mer distrahert av blondiner enn brunetter.

  Problemet med at Ray kanskje har et poeng, er at jeg ikke ønsker at menn skal bli dummere….

  (Ikke lurt å fortsette den setningen, tenker jeg)

 8. Goodwill says:

  For egen del kan jeg her tilføye at jeg har opplevd å bli hjelpeløst distrahert av en brunette også…

 9. Iskwew says:

  :o)) Det lar seg nok gjøre, ja :o))

 10. Hallo, har dere ikke skjønt dette da? Dette er jo iscenesatt av hårfargingsindustrien….For å forvirre kvinnene med hvilken farge de skal ha på håret….og for å forvirre mennene..eh..det blir vi likevel av kvinnene 🙂

  …hm..kan du ikke fortsette på setningen din da Iskwew….er litt spent på hvor du havner ;-D

 11. Iskwew says:

  Jeg tror det er best å la være å fortsette den setningen, PS ;o))

  (Eventuelt kommer det som egen post)

  Hårfargingskonspirasjon? Hmmm! Der kan det ligge noe. Tom frisør, som jeg har gått til de siste 23 årene, har aldri anbefalt blondering, i hvert fall. Men en gang ble det så rødt at bilene stoppet for rødt lys.

 12. Håkon says:

  [quote comment=”46263″]Problemet med at Ray kanskje har et poeng, er at jeg ikke ønsker at menn skal bli dummere….

  (Ikke lurt å fortsette den setningen, tenker jeg)[/quote]
  Hvis jeg erstatter “dummere” med “legge beslag på en del av simultankapasiteten” så kan jeg jo spørre om dette er mindre problematisk i de tilfellene det er du som legger beslag på nevnte del av simultankapasiteten. 😀

  (Selvsagt forutsetter jeg at det ikke er snakk om de tilfellene du fortjener at all oppmerksomhet og ikke bare en del av den…)

  Om det er noe poeng å fokusere på håret (som om menn skulle bry seg om håret i seg selv) så er det nok ikke fargen alene tilstrekkelig til å distrahere meg. Eller, den fargen har jeg i så fall ennå ikke sett.

 13. Minneapolise says:

  Noen ganger kan det være en fordel. Som når man spiller pokerturnering med for det meste menn som aldri har møtt man før.. 🙂

 14. Iskwew says:

  Håkon, kan du legge beslag på noe som ikke finnes, som Maskulin Simultankapasitet? Jeg tror det er en teoretisk umulighet.

  *smiler blidt*

  Minneapolise, det kan jeg skjønne at er en fordel, ja :o)

 15. Marina says:

  Interessant forskning, vile jeg si!

  Jeg ‘forsket’ faktisk litt på dette selv i min ungdom. Fra naturens side er jeg mørk, men jeg har lys hud (lys olivenfarget hud, tenk ‘svakt grønnskjær’). Så en gang i tiden blekte jeg håret og var plutselig platinablond istedet for nesten svarthåret. Bortsett fra at jeg også har mørkebrune øyne var jeg egentlig en ganske overbevisende blondine.

  Hvis noen tror det ikke gjorde noen stor forskjell på hvordan andre mennesker så meg, tar de skammelig feil. La gå jeg stort sett var omgitt av amerikanere på den tiden, men jeg tok da en tur til Norge også.
  Det var som om jeg forvandlet meg fra en slags ikke-person som folk flest ikke engang la merke til, til en slags B-kjendis. Jeg var plutselig omsvermet. Ingen la merke til at jeg har små pupper mere. Ingen kalte meg ‘feit’. Ingen sa andre stygge ting om kroppen min heller. Jeg behøvde ikke høre på lange jeremiader om disse horrible feministene og alle de fæle tingene kvinner gjør mot menn eller noe som helst om ting kvinner gjør som de ikke ‘skal’ gjøre. Jeg fikk komplimenter fra fremmede, både menn og kvinner. Folk sa jeg var søt (muligens den minst nøyaktige beskrivelsen av meg noensinne).

  Jeg var blond bare for noen måneder, men det var nok til å lære at folk virkelig er meget overfladiske. Det er iallefall ikke en fordom!

 16. abre says:

  Våre forventninger til andre er helt klart farget av ubevisste fordommer. Men jeg tror det samme gjelder forventningene til oss selv. Og i såfall blir denne stereotypien – blond og dum – forståelig. For det er vel ikke usannsynlig at:

  *) Mennesker som stadig får fortalt at de er veldig søte og vakre, helt fra de er små, blir mer opptatt av denslags, lærer seg å spille på det, og i mindre grad vektlegger intellektuelle ferdigheter.

  *) Mennesker som møter forventninger om å være “enkel” ubevisst tror at dette stemmer, og dermed lever opp til og bekrefter forventningene.

  Nå er jo ikke “blond” og “vakker” synonymer, men de korrelerer vel, utfra rådende idealer på våre kanter. Og det er jo ikke lenge siden kvinner generelt ble frarådet å bry sine små, søte hoder med vanskelige ting.

 17. Sauegjeteren says:

  Det meste angående blond jeg ville si har vel blitt sagt allerede, men visste du at rødhårede blir ansett som mer villige? Fyrrige, eller hva man skal si?

  Og hva i all verden er feil med kommunebrunt?

 18. Håkon says:

  [quote comment=”46332″]Håkon, kan du legge beslag på noe som ikke finnes, som Maskulin Simultankapasitet? Jeg tror det er en teoretisk umulighet.[/quote]
  Intet er umulig i teorien. I praksis derimot, … 🙂

  Så fanger du kanskje all oppmerksomhet da, og da blir det i hvert fall ikke mye stas på noen IQ-test.

 19. Marina says:

  abre: I USA ER “blond” og “vakker” synonymer.
  Bare ta en titt på amerikanske kjendisdamer, de blir så godt som alle blonde etterhvert, sånn at de kan oppfattes som vakre og beholde oppmerksomheten.

 20. Milton Marx says:

  Jeg har en datter som er lys i huden og blondt, mykt og krøllet, nesten kruset hår, til tross for at hennes mor er neger. Kommentarene som møter folk når de har henne med på gata her i Colón i Panama er:

  Nei så vakker hun er. Akkurat som ei dokke!

  Og det er jo sandt. Her leker negerbarna med hvite dokker. Du ser ikke en eneste bleiereklame med et mørkt barn. Vellykede barn er hvite, og gjerne blonde, til tross for at lyst hår og blå øyne er sjelden vare i et land hvor befolkningen er en blanding av sorte, indianere, folk med spansk avstamning og kinesere.

  Selv lever jeg med at “alle” vet at jeg er en rik gringo, og følgelig et bra ransoffer, til tross for at jeg verken er fra USA eller har mange penger.

  Det er faktisk sånn at det hender jeg kommer gående på gata, og møter folk som kommer tuslende i sine egne tanker, og så får de øye på meg. Og plutselig er den neste ideen at “her skal det ranes”, til tross for at de sikkert tenkte på resultatet av gårsdagens fotballkamp 30 sekunder før.

  Du legger etter hvert merke til det når folk skifter kurs straks de får øye på deg.

  Men jeg bruker det jo også, fra tid til annen. Skal jeg inn på et offentlig kontor, lyttes det litt mer til meg enn til Mr. Gjennomsnitt. Kanskje er det resultatet av at jeg er vant til å tenke på andre som mine likemenn. Jeg snakker til andre her som jeg ville gjort i Norge, og det er de kanskje ikke vant til.

  Jeg snakker til andre som mine likemenn, og så ender de opp med å bli det, mens en lokal panamaner vil utvise en viss underdanighet, og følgelig blir tatt tilsvarende mindre alvorlig.

 21. Iskwew says:

  Marina, dette er veldig interessant. Jeg hadde ikke tenkt over det før jeg leste artikkelen. At bildet av blondinen som dum og deilig er såpass grunnfestet er faktisk ganske skremmende. Muligens er det mindre av det i Skandinavia, side det er realtivt mange blondiner, men likevel..

  Folk er overfladiske, ja. Det synes ikke jeg er noe fordom heller.

  Abre, det tror jeg du har veldig rett i. At det ikke bare er de andre, men også den det gjelder dette påvirker. Selvsagt påvirkes selvbildet av hvordan man møtes av andre.

  Sauegjeteren, det har du nok rett i, det er fordommer knyttet til rødhårede også. Brunhårede vet jeg ikke, vi er vel mer… kjedelige?

  Ikke noe galt med kommunebrunt!

  I praksis er det nok umulig, ja, Håkon :o) Og fanges all oppmerksomhet, bør vel IQ-testene vente til noe kapasitet er ledig.

  Milton, sør i Brasil var det til min store overraskelse ganske vanlige med blondt hår. Jeg hadde jo ikke tenkt på alle innvandrerne fra nord-Europa som slo seg ned der. Vi skilte oss altså ikke nevneverdig ut, selv om Tigerungen er blond.

  Å snakke til andre som likemenn utgjør nok en stor forskjell – for det gir deg en autoritet som respekteres. Du må jo være et-eller-annet, siden du gjør det, ikke sant?

 22. Morten says:

  Og hvordan i huleste klarte du å bli min første gjest?
  Hyggelig 🙂

  Og ja, jeg håper da jeg er igang igjen.
  Finner roen her ute….

  M:)rten

 23. Iskwew says:

  Jeg er alltid beredt, vet du ;o)

  Det skal bli kjekt å ha M:)rten på plass i Blogglandia. Savnet, er du!

 24. Morten says:

  Takk. Det var hyggelig å høre 🙂

  M:)rten

 25. Iskwew says:

  Bare hyggelig :o)

 26. tb says:

  Selv opplever jeg vel at det er mye som gjør meg tidsavgrenset(?) dummere enn jeg egentlig er. Jeg ville nok helt sikkert fått dårligere resultat på enslik test hvis noen samtidig viste meg et bilde av en åpnet flaske blå Chimay, en Catherham Super Seven, en stor porsjon bacalo eller fårikål, eller en ekte rødhåret kvinne for den sak skyld… 😉 Men det med at vi agerer i henhold til våre egne sterotypier og fordommer er helt sikkert sant.

  Et hjertesukk (som egentlig ikke handler om denne posten eller denne bloggen i det hele tatt): En hver blogger med respekt for seg sjøl har med mer eller mindre jevne mellomrom innlegg der man kritiserer forskning; latterlige forskere og forskningsresultater henges ut, gjerne med bakgrunn i presentasjoner i media. De samme bloggene har også jevnlige angrep/kritisk søkelys på tabloidpressen. De to tingene er på en måte blant det obligatoriske blogg-stoffet.
  Men jeg skulle ønske at man av og til/litt oftere også kombinerte de to, og så litt kritisk på massemedias, og særlig de tabloide massemedias forskningsformidling; hvordan forskning og forskningsresultater presenteres f.eks. i VG og Dagbla’. Sammenhengen meellom forskningen som faktisk er utført og det som har kommet fram der, og det som ender i media, er ofte relativt svak, for å si det på den måten. Forskning handler svært sjelden om bastante sannheter, svar med to streker under, men er derimot ofte fylt med forbehold og antakelser og hypoteser og grader av sannsynlighet osv, slik må det være, men alle disse gråsonene og nyansene forsvinner nesten uten unntak i den tabloide formidlingen, der spørsmålstegn ikke eksisterer, og der alt som har interesse er KATASTROFER og SENSASJONER, eller har noe med SEX å gjøre! Så derfor, og dette er en utfordring til alle oppegående bloggere: Skriv mer kritisk om forskningsformidling i tabloide media! (og fortsett for all del å skrive om dårlig forskning også…)

  hmmm, tror jeg skal legge inn denne kommentaren i så lmange kommenatrfelt som mulig.. en sånn liten “kartago bør ødelegges”-kommentar? (og Kartago ble jo ødelagt, så det nytta..)

 27. Håkon says:

  [quote comment=”46413″]I praksis er det nok umulig, ja, Håkon :o) Og fanges all oppmerksomhet, bør vel IQ-testene vente til noe kapasitet er ledig.[/quote]
  Er ikke en kvinne IQ-test god nok for en mann uten nevneverdig simultankapasitet?

  :o)

 28. Iskwew says:

  TB, jeg mener bestemt at det er det jeg ofte gjør, altså kritiserer medias lettvinte omgang med forskningsresultater og totale fravær av innsikt i metode og tolkning av resultater. Jeg ser det faktisk som en oppgave, rett og slett.

  Håkon, i forhold til kvinner tror jeg kanskje menn kan bruke litt mer EQ, snarere enn IQ?

  :o)

 29. tb says:

  All honnør til deg, både for det du gjør og det du ser som en oppgave. Som sagt, hjertesukket var nok ganske generelt, og denne posten var mer et påskudd for å få sagt fdet.

 30. Håkon says:

  [quote comment=”46568″]Håkon, i forhold til kvinner tror jeg kanskje menn kan bruke litt mer EQ, snarere enn IQ?[/quote]
  Nå røper du vel fasiten til et av de viktigste spørsmålene 😀

  :o)

 31. Iskwew says:

  :o))

  Det røper jeg med glede, Håkon. Jo flere som kan fasit, jo bedre!

 32. Håkon says:

  Hva blir vel blondt hår mot et hjerte av gull, Iskwew?

 33. Iskwew says:

  Hmmm. Jeg tror nok verden noen ganger vil bedras, Håkon :o)

 34. MEG!FORBANNA says:

  jeg blir svært porvosert ved å lese dette! hva slags påstand er det å legge blondiner blandt dumme mennesker? det stemmer umulig! blondiner kan iallefall ingenting for av å hente fram såkalt “dumhet” i menn, tror vel heller det er noe menn finner tiltrekkende. iallefall finnes det INGEN fysiske eller logiske bevis på at blondiner er dumme. dette er noe av det tåplingste jeg leser. når skal folk slutte å dra alle under samme kam?! jeg er blondine, får kun 5-6 karakterer på skolen, føler jeg ordretter meg voksent, og føler meg absolut ikke dum-blond. for min del er blondt hår pent, men har noen ganger vurdert å farge det, pga jeg plages med at alle sømmer utifra min medfødte hårfarge. når skal denne misunnelsen eller hva jeg skal kalle det gå over? ærlig talt alle vet innerst inne at det er umulig at om du føder en blondhåret unge, er den bevisst dum.

  – Hilsen en 15 år gammel NATURLIG blondine!

 35. Iskwew says:

  Det er ikke blondinene som er dumme, det er andre som har tilegnet seg den fordommen at de er det. Ingen grunn til å tro at blondiner er dummere enn andre.

Top