Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Gå i rødt på fredag

som en stille støtte til folket i Burma. Det brutale militærdiktaturet i Burma er i gang med å slå ned de fredelige demonstrasjonene for frihet til Burmas folk som har pågått en stund. Munker og vanlige mennesker står foran geværmunninger og tanks, med livet som innsats. For 19 år siden ble 3.000 mennesker slaktet ned etter lignende demonstrasjoner. Burma har vært styrt av en militærjunta siden 1962 – altså så lenge jeg har levd, vokst opp, utviklet meg og levd som et fritt menneske.

Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap
og tenke på hva der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på åker og fe
og at du har mer enn nok med det!
Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme
Du har ikke lov å gå der og glemme!

Arnulf Øverland (Hele diktet her)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

34 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Avil says:

  Eg stiller i raudt!

 2. Iskwew says:

  Jeg også, det er helt sikkert!

  (Og Synnøve kommer tilbake øverst om noen dager)

 3. -> erik ® says:

  Kina, som sitter med nøkkelen også her, ikke bare i Darfur, sier at det er “en intern affære”. Det hadde vært kjekt om noen tok et initiativ som truet med å gjøre Olympiske Leker 2008 til en intern affære,

  Egentlig er et slikt prosjekt som skapt for det nye mediesamfunnet. Ikke sant, bloggere, fjesbokere, myspacere -?

 4. Iskwew says:

  Kina sa vel noe ala “ta det med ro” her i går, men det kommer ikke til å hjelpe, det må betydelig sterkere lut til. Og jeg er helt enig i at det av både denne og andre, mer interne grunner, kan være et poeng å gjøre OL 08 til en intern affære. Men det kommer ikke til å skje, Kina har for mye makt.

  Muligens er det som skapt for det nye mediesamfunnet, men jeg vet ikke helt hva vi kan gjøre annet enn å skrive. Det kan vi imidlertid gjøre.

 5. -> erik ® says:

  Ja, det kreves like mye “mot” av handlende & investerende nasjoner å støtte boykott, som det kreves av munker i disse dager.
  Og jeg har mer tiltro til munkene.

  Men det er interessant å se at brekkstangen for å tvinge monsteret i kne, faktisk ligger der. (Og at det. atter en gang, kun er amerikanere som kan løfte det.)

 6. Iskwew says:

  Jeg har i grunnen også mer tiltro til munkene, Erik. Og jeg tror dessverre at brekkstangen denne gangen er Kina, og jeg er ikke spesielt optimistisk når det gjelder hva de vil utrette.

  Dette har jo pågått i årtier. Ikke noe endrer seg.

 7. Håkon says:

  [quote comment=”36625″]Det hadde vært kjekt om noen tok et initiativ som truet med å gjøre Olympiske Leker 2008 til en intern affære,[/quote]
  Jeg har sansen for en enkel og grei aksjon som kanskje kan fungere som en påminnelse om at dette er mennesker som ganske enkelt viser at de bryr seg i dag, og i neste omgang kan det hende de bryr seg om naboen har hagemøbler av burmateak eller finner på andre aksjonsformer som er litt mer plagsomme.

  Hvorfor vente til OL 2008 når det gjelder interne affærer i Kina. Dessverre har ikke TV2 filmen China Blue på nett lenger, men denne filmen burde gi noen idéer om hvordan vi som forbrukere kan og bør bruke vår påvirkningskraft lenge før OL.

 8. Lothiane says:

  Det er litt rart… Jeg fikk melding om dette av ei venninne for en liten time siden. Og greia er at jeg allerede har planlagt å ha på meg noe rødt på fredag. Vanligvis planlegger jeg ikke sånt på forhånd, men akkurat den dagen skal jeg intervjues (litt skummelt) og da er det greit å vite hva jeg skal ha på meg.

  Men nå skal jeg selvsagt ha på meg den rød toppen min som min lille støtte til folket i Burma. 🙂

 9. Iskwew says:

  Og da klarte selvsagt ikke sikkerhetsrådet å bli enige om en fordømmelse:

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/27/513308.html

  Munkene er definitivt modigere enn verdenssamfunnet.

 10. hvor skal jeg begynne – på slutten: Ikke at jeg leser mye dikt, men diktet til Øverland er et av de sterkeste jeg kjenner – og her passer det.

  Munkene er ikke bare modige, de er nesten overmodige ved at de går på kanten av sin egen ttro. Det står respekt av dem.

  Jeg frykter at vi ikke ser en snar slutt på diktaturet. Men jeg nekter å akseptere at det *aldri* vil skje! Vi må holde fast ved troen på at demokratiet vil seire. Men vi må støtte det og vi må slå ring om det.

  Jeg PROTESTERER – med “all pust i min stemme”!

 11. -> erik ® says:

  [quote comment=”36679″]Og da klarte selvsagt ikke sikkerhetsrådet å bli enige om en fordømmelse

  Munkene er definitivt modigere enn verdenssamfunnet.[/quote]

  Russland (!) og Kina synes at juntaen i Burma opptrer “normalt”. (Noe å tenke på for oss, som løsner båndene til Nato, og får stadig flere olje/gass/fiske-problemer med det Stor-Russland som vokser frem – og ser på oss som en fristende liten munnfull.)

  “Verdenssamfunnet” er modig nok til å fordømme Burmas generaler. Men antagelig ikke modig nok til å true Kina til anstendighet. Kfr. Darfur og Tibet etc.

  Røde fotgjengere i Oslo og Berlin er vel og bra, men en kronglete vei til resultater. Jeg tror de fleste ikke fatter hvor sårbare Kina faktisk er når det gjelder olympisk suksess. Lederne vil gjøre alt for ikke å “tape ansikt” – også overfor sin egen nye middelklasse.

 12. Goodwill says:

  Jeg syns det skinner tydelig igjennom her at Burma er alt for betydningsløse til at stormaktene vil bruke muskler for å snu utviklingen…

  *pessimistisk Goodwill*

 13. Iskwew says:

  PS, dette er et utrolig sterkt dikt som med fordel kan leses om igjen og om igjen. Og ja, vi må støtte og slå ring om demokratiet. Og vi må gjøre det lille vi kan. Protestere, og bruke kjøpekraften vår om mulig. Dessuten sparke noen politikere bak om de ikke er klare i holdningene sine.

  Erik, noen har nok mer flytende definisjoner av “normalt” enn andre. og du har rett i at det er Kina som må trues. At vi kommer til å se noen utstrakt boikott av OL 2008 tror jeg neppe. Selv om det kunne være ønskelig.

  Kanskje har du rett i det, Goodwill, men da må vi på de måtene vi kan, fortelle dem at menneskene i Burma ikke er betydningsløse i det hele tatt.

 14. Håkon says:

  Det er litt for lett å snakke om f.eks. en boikott av OL 2008 når det er mye mer nærliggende, men trolig litt dyrere for den enkelte av oss å boikotte billige varer som er produsert i Kina. Varer som er produsert med hjelp av barnearbeid eller slaverilignende arbeidsforhold har en tendens til å bli så billige at fristelsen til å glemme blir for stor.

  Når det gjelder Burma har norske tollmyndigheter av en eller annen grunn gjort det vanskeligere å identifisere hvilke virksomheter som importerer varer produsert i Burma. Forstå det den som vil. 😐

 15. CyberGhost says:

  [quote post=”1009″]Erik, noen har nok mer flytende definisjoner av “normalt” enn andre. og du har rett i at det er Kina som må trues.[/quote]
  Kina har noe å svare for med Massakren på Den Himmelske freds plass i ballasten, så hvorfor skulle Kina ta avstand fra en praksis som for dem er normal?

  Pensjonsfondet har kanskje også noe å svare for?

  Det blir nok innslag av rødt på fredag!

 16. Iskwew says:

  Håkon, det er dyrere og vanskeligere å boikotte varer fra Kina, ja. Du får vel knapt nok tak i en leke, for eksempel, som ikke er produsert der.

  At det skal være vanskeligere å boikotte varer fra Burma, er jo relativt hårreisende.

  CG, Kina har jo et særdeles lemfeldig forhold til rettsikkerhet på alle vis. Det henrettes vel for eksempel flere i Kina enn i noe annet land. Men en stor økonomisk makt er vanskelig å stoppe.

 17. Hadde det vært bare “slemme” fabrikker i Kina, hadde det jo ikke vært noe problem å boycotte dem. Problemet er at det i denne fantastiske, globaliserte tidsalder der det aller meste produseres, og det er i stor grad europeiske foretak – eller rettere, foretak vi tenker på som “vestlige” – som produserer der.

  Hvis vi skal boycotte Kina, vil vi for eksempel ikke kunne kjøpe Thinkpad PC’er, Sony Ericsson mobiltelefoner, Philips forbrukerelektronikk, Creative MP3-spillere, billige batterier …

  Kinas synder er våre synder, fabrikkene som kjøper billige råvarer fra Burma produserer våre varer og det er vestlige investorer som stikker av med overskuddet. En boycott av kina vil føre til at disse – på mange måter oss tjener veldig mye mindre penger. Da er det selvfølgelig en illusjon at vi skulle boycotte Kina.

  Men vi kan jo begynne med oss selv – er det noen som kommer til å la være å kjøpe siste kule dings fordi den etter all sannsynlighet er produsert med råvarer fra et terrorregime?

 18. Shoaib says:

  Teller slips? Tror nesten jeg skal lete frem en rød skjorte. Har ikke akkurat overskudd av de da men …

 19. Iskwew says:

  Slips teller! Jeg sendte en mail til kollegene mine i dag, der jeg sa at om de måtte ha dress, så kunne de jo ha rødt slips :o)

 20. Shoaib says:

  Nettopp mitt dilemma … skal stille i dress imorgen. Men har funnet frem en rosa skjorte og da .. vi får se 🙂

 21. Iskwew says:

  Rosa skjorte og rødt slips går ikke, Shoaib!

 22. Shoaib says:

  Nei det så jeg også … så da er det erkekonservativ blå skjorte og sort dress, men med et rødt slips! 🙂

 23. Shoaib says:

  poenget var forøvrig aldri å blande sammen rosa skjorte og rødt slips (grøss), men å ha enten det ene eller det andre. Men den rosa skjorten passet liksom ikke heeelt med dressen. 🙂

 24. Iskwew says:

  Godt å høre, Shoaib! Jeg var bekymret der et lite øyeblikk :o))

 25. Shoaib says:

  Kunne risikert arrest fra motepolitiet mener du 😀

 26. Iskwew says:

  Nja, for alt jeg vet kan jo rosa skjorte og rødt slips være mote i år.

  Jeg kunne ha funnet på å gjøre en “citizen arrest” derimot :o))

 27. -> erik ® says:

  Ser man det! På svensk TV for tre minutter siden: Desmond Tutu sa at “if China do not take a stance against the military rulers in Myanmar, I will join a campaign to boycott the Beijing Olympics next year”.

  Alle monner drar. Våre kommende verdensherskere, vordende capo di tutti capi, lot seg seg bevege litt i Darfur-saken. Og har de siste månedene sågar kjølt ned vennskapsbåndet til Mubabe. Så de er påvirkelige.

  Ser at det er noen her som snakker om boykott av kinesiske varer, som et supplement/alternativ til OL-boykott. De skyter bom. Det lar seg ikke gjøre. Jeg avstår fra å forklare hvorfor – du har sikker en begrensning her på max. 20-30.000 ord. 🙂

  Men OL-boykott er noe som kineserne fryker. /Det/ er en brekkstang. En stadig mer selvbevisst kinesisk middelklasse skal endelig menge seg med andre “avanserte folk” – og det vil være flaut å tape ansikt. Det vil de ikke tilgi sine ledere.

 28. Iskwew says:

  Jeg tror heller ikke det lar seg gjøre å boikotte kinesiske varer. Da ble det lite klær og leker her i huset i hvert fall.

  Jeg er mer enn villig til å argumentere for boikott av OL i Kina. Det kan nemlig være det er som du sier… at det vil virke.

Top