Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Dårlig planlegging i offentlig sektor

På nyhetene i dag tidlig hørte jeg at førskolelærere nå er så attraktiv arbeidskraft at de lønnes på høyde med lærere, og det har visst også vært sign-on fees betalt. Dette skyldes selvsagt i hovedsak at mens man har hatt mål om full barnehagedekning og bygget barnehager så til de grader at det ikke er sement igjen i det ganske land, så har man ikke hatt en langsiktig plan som har bidratt til utdanning av flere førskolelærere. Det er altså for få av dem. At man i tillegg har satt makspriser og dermed økt etterspørselen etter plasser har ikke akkurat bidratt positivt.

Det er vel og bra med et løfte om full barnehagedekning, men de barna som får plasser må ha et tilbud. Når man så ikke har klart å utdanne nok førskolelærere, så vil de selvsagt benytte anledningen til å få høyere lønn. Det som imidlertid kommer til å skje ved neste korsvei er at lærerne også vil ha høyere lønn, og så har vi kostnadsspiralen i offentlig sektor i gang for fulle mugger. Fordi politikerne har gitt løfter som er blitt hellige kuer og som de samtidig ikke har greid å planlegge skikkelig i forhold til.

Det samme er tilfelle innenfor togtransport. Det utdannes for få lokførere, med det resultat av Flytoget har sign-on fee på 250.000, NSB ikke får lokførere og togene står i rushtiden i Oslo-området.

Altså: ulike offentlig bedrifter konkurrerer om de samme ansatte. Det offentlige legger til rette for hvor mange det utdannes av disse samme ansatte. Politikerne vedtar flotte mål, og de skal man gjennomføre, åkke som, enten det er barnehager eller togtransport. Men har de evne til planlegging på en sikt som er noe lenger enn et budsjettår, spør jeg meg. Skjønner de konsekvensene av det de vedtar? Altså for eksempel at førskolelærernes lønn presses kraftig opp fordi det er for få av dem, siden man har bygget flere barnehager enn det er utdannet personale til? Eller at man ønsker å kjøre flere tog (togtransport er så miljøvennlig, må vite), men at det da må utdannes folk som kan kjøre togene?

I hvert fall er det sikkert og visst at konkurranseutsatt sektor går en grim fremtid i møte, når det ikke er styring i den offentlige delen av skjermet sektor. Selvsagt vil dette etterhvert påvirke det totale kostnadsnivået. Noe annet er jo ikke mulig å resonnere seg frem til.

PS. Dette har ikke noe å gjøre med at noen ikke fortjener høyere lønn.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

14 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Bluebird sier:

  Ja til mer offentlig styring? Tvangsomskolere finansutdannede til førskolelærere for å senke offentlige kostnader ? ;-))

  Mvh

  Bluebird, som er litt usikker på om man ikke av og til må gjøre politiske krafttak selv om man ikke rekker å planlegge gjennomføringen før en stund etterpå.

 2. Problemet er vel, som du mistenker, at politikere aldri tenker lenger enn til neste valg. Som regel stortings- eller kommune- og fylkestingsvalg, men ofte også interne valg i de politiske organisasjoner. (Nei, jeg er slett ikke kategorisk i utsagnet over…)

  Spesiellt interessant blir det når partier går til valg på saker de kunne ha gjort noe med i sin periode ved makten. Som for eksempel slik Høyre gjør i Bærum, når de nå lover å redde Kolsåsbanen. Og Høyre har vel hatt makten i Bærum i ganske mange år.

  Og så var det det å bruke demografiske data i planleggingen. Øker barnekullene vet man at etter 6 år skal disse barna begynne på skolen… Da har man 6 år på seg til å forberede kapasiteten på klassetrinnet til økningen… Det burde holde. Man må selvfølgelig ta hensyn til eventuelle nye boligområder tilpasset barnefamilier, men det er jo kommunen selv som regulerer hva som skal bygges, så det bør heller ikke komme som noen overraskelse…

  Så har man den fine modellen med budsjetter på årsbasis. Og bruker man ikke opp budsjetterte midler kan man ikke regne med å få like mye neste år. Og flytte penger mellom budsjettår for å gjøre investeringer kan man jo bare glemme… Slike forhold gjør det jo ikke særlig attraktivt å planlegge.

  Jeg vet ikke om jeg sporet av allerede ved Kolsåsbanen, men det var dette jeg kom til å tenke på når jeg leste innlegget… 😉

 3. Og jeg vet selvfølgelig at man skriver «Spesielt» med en l på norsk, men har man emigrert og skriver mest på svensk er det lett at fingrene ikke er raske nok med å omstille seg til norsk. Da kommer det gjerne doble l-er og litt annet (och for og, till for til med mer)…

  Bare sånn at ingen henger seg opp i mine skrivefeil… 😉 Og ikke fant jeg redigeringsmulighet på innlegget heller…

 4. Iskwew sier:

  Bluebird, det hadde nok blitt en dyr fornøyelse 😛

  Hobbyfilosofen, full barnehagedekning har man jo hatt som mål i mange år, og dermed bør det ikke overraske noen at det ikke er nok kvalifisert personale til å bemanne dem. Her skulle man ha gjort noe for lenge siden.

  Kolsås-banen er jo definisjonen på politiker-avsporing :o) Det og Fornebu-banen, maken til kaos i 10 år skal man lete lenge etter.

  Og om noen hadde hakket på en l for mye i spesielt, så kunne du ha frest tilbake. Såpass tåler vi virkelig :o)

 5. Weinberg sier:

  Dette er jo typisk ved politisk styring. Man styrer etter ett mål og lar virkninger som er mer eller mindre eksterne seile sin egen sjø. Flere utdanningsplasser – ikke flere studenthybler. Flere barnehager – ikke flere barnehageansatte. Større flyplasser – ikke flere flygeledere.

  Jørn Rattsø har forresten et innlegg i DN i dag der han blant annet skriver at [quote]Barnehagereformen viser problemene tydelig. Det handler om å bygge brakker i parker i full fart, og ta inn folk fra gata for å passe på ungene. Når alt skal skje samtidig går fort kostnadene i været og kvaliteten i gulvet. Ingen gir lokalpolitikerne æren for barnehagene. Men de får skylda om det går for sent. Og de kommer til å få skylda når man oppdager at barnehagene er blitt dårligere.[/quote]

 6. Iskwew sier:

  Det er et godt poeng, Weinberg. Det kommer til å være lokalpolitikerne det går ut over når tilbudet i brakkene viser seg å være for dårlig, eller når det blir dyrere og budsjettsprekk fordi personalet må betales høyere for å få dem på plass.

  Førskolelærerne bør jo kjenne sin besøkelsestid. Aldri har de hatt bedre sjanser til å øke lønnen sin.

 7. bluebird sier:

  Jeg er forsåvidt enig i kritikken mot den situasjonen vi har der politikere vedtar tiltak uten å ta tilstrekkelig hensyn til konsekvensene.

  Men hva er alternativet? Et byråkrati kan sikkert prioritere, evaluere, vedta og gjennomføre tiltak som barnehagereformen på egenhånd med bedre resultater enn den ordningen vi har i dag, der politikerne vedtar og byråkratiet kommer halsende etter.

  Men er det det vi ønsker ? Politikk utformes løpende, med innspill fra media og velgere, pressgrupper og lobbyister. Det er og må nødvendigvis være en prosess som ikke er helt rasjonell (jfr. div tunnelprosjekter på Vestlandet).

  Men er det ikke kostnadene ved en demokratisk styringsform vi diskuterer? Selvsagt kan prosessen alltid bli bedre, dvs bedre informasjon til politikerne før beslutninger osv, men jeg tror vi må leve med et eller annet nivå av irrasjonalitet (i bedrifts/samfunnsøkonomisk forstand) i denne prosessen så lenge vi ikke ønsker andre styringsformer (les mer autoritære) enn de vi har idag.

 8. Jeg tror førskolelærere lenge (alltid?) har vært en så uinteressant gruppe arbeidstagere (bare noen damer som passer på barn, liksom) at hverken politikere eller byråkrater har tenkt på at det skulle være problemer med å skaffe nok av dem, engang. Så den mangelen på kvalifisert personale som nå har oppstått er helt sikkert en kjempeoverraskelse. For alle unntatt oss vanlige folk…
  Husker jeg lurte på hvordan de hadde tenkt å få til dette på så kort tid, da barnehagelovnaden kom i SoriaMoria-erlæringen. Så viser det seg at de slett ikke hadde tenkt.

  Lurer forresten på når bibliotekarene blir attraktiv arbeidskraft, jeg!!

 9. Goodwill sier:

  Det er vel helst politikerne våre som ikke ser hele rekkevidden av vedtakene sine snarere enn dårlig offentlig planlegging vi her ser resultatet av. Som oftest når slike ting skjer har de offentlige forvaltningsleddene, og organisasjonene ikke minst, ropt varsku her ganske lenge uten at politikerne har villet eller kunnet høre. Det har i hvertfall skjedd lenge her hvor jeg jobber, ettersom vi konkurrerer med det private markedet om den samme arbeidskraften.

  Jeg tror dessverre som Bluebird at dette er et utslag av demokratiet vårt som vi fra tid til annen må finne oss i. Også er det jo slik at vi har et rimelig fungerende arbeidsmarked her i landet som vil tilpasse seg etterhvert.

  Voksesmertene må vi kanskje bare tåle?

 10. Iskwew sier:

  Bluebird, dette er jo et betydelig prosjekt, med betydelige konsekvenser. Og jeg kan godt se for meg et byråkrati som har revet seg i håret og kommet med innspill om hvilke problemer vi ville få om vi ikke fulgte opp på andre områder enn det som har med tak over hodet til barna å gjøre.

  Jeg tror det er fullt mulig å forbedre disse prosessene uten at vi kaster den demokratiske styreformen på bålet. Det er ikke enten eller.

  Skorpionkvinnen, her tror jeg du er inne på noe! De hadde nok bevisst eller ubevisst trodd at det sikkert ordnet seg. Det er i så fall skremmende, men jeg ser ikke bort fra det.

  Goodwill, jeg tror vi nå har flyttet lønnsnivået for førskolelærere for godt. Så kommer kravene om å gjenopprette en viss lønnsforskjell mellom lærere og førskolelærere. For det er knapphet på arbeidskraft, og dermed vil det lede til varig endring av nivået, før du får sukk for deg. Lønninger er svært sjelden fleksible noen annen vei enn oppover, er jeg redd.

 11. E.R.II sier:

  Dette er en ganske god illustrasjon av poenget. Alle oljepenger i verden løser ikke alle våre velferds- og utdanningsutfordringer. Når ikke penger løser problemene må det kløkt til!

 12. Iskwew sier:

  Jepp, det må det, E.R. – kløkt og planlegging.

 13. Helge sier:

  Godt innspill dette, Iskwew. Men jeg trodde ikke politikere gjorde stort annet enn å vri konkurransefortrinn den ene eller andre veien, jeg ;O)

  Forresten – Norcem tjener visst store penger på dette også.

  Å forutse effekter av politiske vedtak er en rask måte å tjene penger på.

 14. Iskwew sier:

  Norcem tjener stoooore penger. De klarer ikke produsere nok!

Top