Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Champagne-krise

17.08.07 i Absolutt Iskwew

Av alle ting som strengt tatt ikke er viktige, er champagne noe av det aller viktigste.

I går sto følgende overskrift på NA24:

champagne.jpg

Selvsagt er det ikke tilfeldig at slike kriser rapporteres på NA24, tross at er det vel de som leses av flest av de som drikker de dyre boblene fra Champagne-distriktet.

Saken er at etterspørselen etter champagne øker voldsomt, og produsentene klarer ikke å holde tritt med utviklingen. Det sies at det absolutte maksimum du kan presse ut av Champagne-distriktet er 350 millioner flasker i året, og etterspørselen på verdensmarkedet var i 2006 på 320 millioner, en økning på 12% fra 2002.

100 millioner flasker ligger på lager i kjellere i Champagne, men eierne nekter å selge dem. De er nemlig den lille vinbondens pensjonssparing. De legger 10% av hver avling på lager, så de har til å bøte på minstepensjonen med.

spesialchampis.jpg

Dermed har vi et champagne-problem av dimensjoner. Noen er så desperate etter de edle boblende dråpene at vi i kveld kunne lese følgende både her og der, for eksempel i Aftenposten:

En champagne-tørst svenske betalte visstnok 1.688 £ (20.000 kroner) for denne Möet & Chandon herligheten fra 1937. Flasken skal ha vært en del av Hitlers personlig vinsamling, og ble tatt av en britisk soldat like etter Det tyske riktets sammenbrudd.

«Soldaten og avdelingen hans tok seg inn i kanslerens hovedkvarter. Russerne hadde vært der først, og det var mye plyndring, så soldatene tok med seg noen suvenirer. Det gikk rykter om at noen av champagneflaskene var blitt forgiftet ved en innsprøytning gjennom korken, så det er kanskje grunnen til å soldatene aldri drakk innholdet», sier Chris Copson ved Charterhouse.

Sannsynligvis er den blitt til eddik for lenge siden, ettersom champagne ikke holder seg så godt.

Hvilket vil si at jeg har et lite luksusproblem. Jeg har en flaske Veuve Cliquet Ponsardin 1988 stående, i påvente av en god anledning. Den fikk jeg som takk for innsatsen i et prosjekt med høy arbeidsbelastning i vår. Og du setter deg bare ikke ned og bælmer en flaske årgangs-champis uten en god anledning og godt selskap. Selv Hitler skjønte det, og gudene skal vite at han verken var eller hadde særlig godt selskap.

For champagne er en mirakuløs drikk, den er dronningen av alkoholholdige drikkevarer. I motsetning til annen alkohol, som har det med å forsterke det gjeldende humør (er du deppa, blir du mer deppa, er du glad, blir du gladere), så skaper champagne lykkefølelse og strålende godt humør, uansett utgangspunkt.

Noen utvalgte kloke ord om gudedrikken:

There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of champagne.
Bette Davis (in Old Acquaintance)

In victory, you deserve Champagne, in defeat, you need it.
Napoleon Bonaparte

My only regret in life is that I did not drink more Champagne.
John Maynard Keynes

I only drink champagne when I’m happy, and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I am not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty.
Lily Bollinger

Og så det er sagt og ikke glemt: Jeg kommer aldri til å skrive sjampanje. Aldri.

Det heter CHAMPAGNE.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

22 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Håkon sier:

  Jeg tviler litt på at verden går tom for Champagne. Det som har skjedd er ikke verre enn at flere har råd til å drikke det, og jeg mener vagt å huske noe om at et er en markedsmekanisme som høyst sannsynlig vil sørge for en prisøkning som vil medføre at ikke fullt så mange har råd likevel.

  Litt trist å tenke på at markedet tilsynelatende har lignende mekanismer for å begrense antall dårlige overskrifter.

 2. Iskwew sier:

  Prisen kommer nok til å gå opp ja. For det er visstnok fysiske begrensninger på hvor mye det kan produseres.

  Jeg har en følelse av at det mangler et «ikke» i den siste setningen?

 3. Håkon sier:

  Takk, Iskwew, selv om det kanskje hadde gøy om verden gikk tom for «ikke» nå og da :o) Kanskje dét er en enkel løsning på Champagne-krisen?

 4. Håkon sier:

  Hådde «vært» – fælt så det glipper med små ord i dag da…

 5. Iskwew sier:

  Ja, verden kunne med fordel ha hatt mindre «ikke» for seg. Det er det mye av.

  Mer champagne og mindre ikke! Det høres ut som et godt motto :o)

 6. Håkon sier:

  Det blir spennende å se hva journalisten skriver om i fortsettelsen. Hva med et scoop om at mangelen på penger skyldes at noen mennesker hamstrer penger?

 7. Iskwew sier:

  Hehe – ja det kunne vært et skikkelig scoop.

  Jeg har noen ganger lurt på om jeg skulle skrive Finanskurs for journalister, men det slår meg hver gang at oppgaven er for stor og omfattende.

  Døgnet har ikke mange nok timer.

 8. Håkon sier:

  Kanskje det er noen som hamstrer timer også?

  The plot thickens!

 9. Iskwew sier:

  Aha! Det er dèt som gjør at tiden min ikke strekker til!

 10. Ingen fare, Iskwew. Med dagens morsomme klimaendringer kan vi snart produsere vår egen sjampis. Kjøp litt brakkmark og sett i gang! Dette er veien til mange penger, (og kanskje litt færre timer i døgnet)

 11. Helge sier:

  Hele poenget med Champagne er jo at den er litt fin og dyr – er det ikke? Dette er jo en gladnyhet!

  Uansett – det hjelper jo ikke i lengden om produsentene skulle selge «pensjonslageret sitt». Den totale mengde produsert per år går ikke opp.

  Og Champagne produsert i Norge – til det vil jeg bare si: Sjampagne er ikke Champagne.

 12. Cirkelin sier:

  Jeg har inntrykk av at champagne er noe «alle» liker, så antakelig er det noe galt med meg. Hvis ikke champagne bare er noe alle «liker» da…

  For min del er det ingen større katastrofe om verden går tom for champagne. Jeg har smakt både Möet & Chandon og Veuve Clicuot og synes ikke det ville være noen stor krise om jeg slipper å gjøre det igjen! Ikke smaker det godt og etterpå får jeg halsbrann.

  Om sjampis blir kvotebelagt så stiller jeg min kvote til disposisjon 🙂

 13. Iskwew sier:

  Sukkerspinnengelen, om det er tilfelle så betyr vel det at det blir vanskeligere å produsere den i Champagne… :o/ Færre timer i døgnet tror jeg dessuten blir vanskelig.

  Helge, fin og dyr er vel og bra, bare ikke om den blir så fin og dyr at jeg ikke kan kjøpe. Og ja, pensjonslageret ville jo bare hatt en kortvarig effekt på markedet. Den siste setningen din kan forgylles! Sjampanje er ikke Champagne, nei.

  Cirkelin, jeg visste det var noe galt med deg, jeg har bare ikke klart å sette fingeren på hva. NÅ vet jeg det! Mer Champagne til meg, altså ;o) Og om ikke kvoteprisen blir for høy, kjøper jeg gjerne din 😀

 14. Frida K sier:

  Næh? Er det snart? Hva skal vi gjøre uten champagne da? Drikke irish selvfølgelig!

 15. Iskwew sier:

  Når det gjelder alkohol, Frida, så er vel Champagne forretten og Irish coffee desserten?

  /me like both

  :o)

 16. Sexy Sadie sier:

  Det der kommer jeg aldri til å fatte, jeg liker ikke champagne. Gi meg heller et glass med god rødvin i stedet. :ler:

 17. Iskwew sier:

  Da kommer vi ikke til å slåss om drikkevarene, Sadie :o))

 18. Marina sier:

  Duverden! Dette hadde jeg ikke hørt! Men hvis du tror du har et luksusproblem med ene eneste flast Veuve Cliquot, så har jeg en luksuskrise! Jeg har hele tre flasker i kjøleskapet. To vanlig størrelse og en mini. Er egentlig ikke helt sikker på hvorfor, men de kommer nok godt med en gang.

 19. Iskwew sier:

  ÅÅåååå! Jeg burde planlegge et besøk hos deg, Marina!

  Det er bare å lytte til Lily Bollinger, så finner du nok en anledning 😀

 20. CyberGhost sier:

  [quote comment=»31422″]ÅÅåååå! Jeg burde planlegge et besøk hos deg, Marina!
  [/quote]

  Hvis abstinensen tar helt overhånd er du velkommen til å smake på en flaske maken til hitlerflaska. Jeg har en av omtrent samme årgang stående på kjøla.

 21. Iskwew sier:

  Ho ho ho! Men jeg tror kanskje jeg bare skal se på den, jeg. Den er vel neppe drikkbar :o)

 22. Helge: Hvis klimaet blir elendig i Champagne, så elendig at champagnen smaker piss, og klimaet blir så bra her i Norge at vår musserende smaker som dagens champagne, ville du da fortsette å drikke «piss» eller satse på den norske sjampanjen? Jeg trur smaksorganet ditt ville ha jublet over sjampanje! Yohooo 😉

Top