Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

WordPress sier nei til sponsored themes

16.07.07 in Cyberspace

Dette er en ganske så intern post, i hvert fall for de som ikke selv blogger. Men det får stå til.

Når man har wordpress på eget domene, eller betaler for det på wordpress.com har man muligheten til å bruke et utall av templates for å gi bloggen et personlig preg. For meg er det å skape et helhetlig “produkt” en viktig del av bloggingen. Jeg liker at det ser pent ut, er godt satt opp, brukervennlig, og ikke minst har et personlig preg. Og de templatene jeg bruker har noen laget. Noen synes at de bør få betalt for det. Og det er det lett å ha sympati for.

Men noen tar seg betalt for det uten å gjøre oppmerksomme på at de gjør akkurat det. Dette gjør de i form av linker som de baker inn i templaten. Såkalte sponsored links. Det er en lenke som går til en eller annen webside, og så får han eller hun som laget den penger for det. Det problematiske er at det er mange som ikke en gang gjør deg oppmerksomme på at du, ved å bruke deres template, også lenker til en side med direkte betaling til h*n som laget templaten. Det trenger slett ikke være en side du på noe vis ville være villig til å linke til. Og du trenger ikke vite om det en gang. Som regel vil du se lenkene i footeren, men ikke alltid det en gang. Den kan ligge et eller annet sted i koden til templaten.

Google liker ikke sponsored links. De gjør det de kan for å luke bort slike lenker når de for eksempel beregner pagerank. De anser mange av disse lenkene som spam, og behandler dem deretter.

For those who are new to the topic, in the past yew years a market has developed around advertisers that pay money to websites to have plain-text links back to their properties so they can rank better in search engines like Google for the text in those links. At some point the people gaming Google realized instead of buying links from dozens of individual sites, they could pay theme authors to bundle their links with their download and get hundreds or thousands of sites with their link for a small fraction of the cost. This is politely referred to as “theme sponsorship.”

I’ve seen some designers claim if we discourage bundled advertising with themes we’re taking away their livelihood and saying they should work for free. (Conveniently ignoring the fact that WordPress was built “for free.”) However just because you can make money from something doesn’t mean you should. Something doesn’t have to be illegal for it to be wrong.

Matt Mullenwegg (mannen bak WordPress) i en tråd om dette på Weblog tools collection

Mullenwegg har nå offisielt sagt at det ikke skal være sponsored themes i wordpress theme collection – altså den du finner på themes.wordpress.net. Det sa han etter at Weblog tools collections Mark Gosh sa at de ikke lenger vil presentere slike themes der.

Det synes jeg er en god ting. Mitt template har ikke slike, og Michael Pollock, som har laget det, lager ikke sponsored themes. Det eneste som ligger i min footer er lenke til wordpress og til Michael, og det synes jeg er helt ok. Det er en direkte takk for jobben fra meg til ham, og er ikke noe wordpress.org har noen problemer med at er der. Dessuten er den synlig og kan tas bort om jeg ville det.

Det jeg ikke vet, er om det ligger noen slike skjulte lenker i de plugins jeg bruker. Men det skal jeg sjekke. Det hadde vært teit å lenke til en skikkelig hardpornoside, for eksempel…

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

8 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Takk takk Iskwew!

  Jeg var ikke klar over dette, men har nå fjernet den sponsede linken i footeren 🙂

  Kun link til wordpress og han som laget tamplatet igjen hos meg nå

 2. Iskwew says:

  Bare hyggelig, Knut Stian! Jeg var ikke klar over det før jeg leste det jeg heller.

 3. Hverken linken til Mullenwegg eller Solostream fungerer i skrivende stund. ma.tt er blank, og Solostream gir 500-error…

  Tror jeg skal fjerne linken i innstikket mitt. just in case. Den er ikke skjult på noen måte men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke dette. Den gir meg lite uansett.

 4. Iskwew says:

  Lenken til Weblogs tools collection virker i hvert fall.

  Og den hos Solostream virker også.

  Siden til Matt Mullenwegg ser derimot ut til å være nede.

  Jeg vet ikke, men jeg husker jeg leste at folk som hadde sponsored themes plutselig mistet treff.

 5. Ja, ad fikk jeg ihvertfall en unnskyldning for å “oppdatere” innstikket mitt. Fjernet linken, og tagget med “1.3”. Ganske sikker på at den ikke har skylden, men har tenkt å fjerne den linken uansett da den ikke har noen nytte likevel.

  Jeg har mistet nesten 40% av trafikken til siden min over nyttår. 🙂 Ikke den mest verdifulle trafikken heldigvis.

 6. Iskwew says:

  Det er jo veldig snodig, ja. Jeg mener forresten å huske at jeg hadde en slik periode en gang også, uten at jeg skjønte hvorfor. Men så tok det seg opp igjen. Kanskje noe hikke i systemet et sted?

 7. Ja, vi får håpe på det. Eller ta lærdommen med en gang: De viktige leserne kommer ikke fra en søkemotor.

 8. Iskwew says:

  Nei, det gjør de ikke. Ingen lesere er vel mindre trofaste enn google-søkerne 🙂

Top