Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Sliten forvalter av upopulær politikk

I går gikk sjefen for Utlendingsnemda, Terje Sjeggestad, til det svært uvanlige skritt å skrive brev til Lars Sponheim, der han kritiserer i sterke ordelag utspill som er kommet fra Olaf Thommesen om UNE. 

Sjeggestad mener at kritikken fra Thommesen er urettferdig, udokumentert og at det er slitsom for de som jobber i UNE.  Det er sikkert kritikk som kan ha noe for seg.  Men at lederen for et forvaltningsorgan går ut på denne måten, er mildt sagt originalt.  Kort sagt så skal et forvaltningsorgan overlate det å svare på kritikk av forvaltningen til politisk ledelse, mens de biter tennene sammen og gjør jobben sin.  Å gå ut å kritisere kritikk fra at opposisjonsparti på denne måten virker strengt tatt mot sin hensikt. 

Jeg kan skjønne at det er frustrerende å jobbe i UNE, for det er mildt sagt ikke noe som gir seier i popularitetskonkurranser.  Medier, politikere og rikssynsere mener til enhver tid noe, og det med styrke, om den jobben som gjøres.  Og det må UNE og dets ansatte leve med, akkurat som Barnevernet og dets ansatte må leve med tildels sterk, udokumentert og krass kritikk de ikke kan svare på.  Å skrive forurettede brev til ledere for opposisjonspartier virker rett og slett mot sin hensikt. 

Uansett om Sjeggestad selvsagt har et godt poeng når han sier: “Vi vil ha beskjed dersom våre vedtak bryter med de regler politikerne har gitt oss. Men Thommessen grunngir ikke sin kritikk.”  UNE forvalter regler og retningslinjer gitt av Storting og Regjering.  Det er politikken som bør angripes, snarere enn forvaltningen av politikken, med mindre man mener at UNE ikke forvalter i tråd med gjeldende lover, regler og retningslinjer.  I så fall bør Regjeringen få beskjed om å rydde opp.

Å kritisere Thommesen i et brev til Sponheim er vel forøvrig som å sparke inn vid åpne dører.  Og Sponheim er ingen ridder på hvit hest for Thommesen akkurat.  Han føler ikke noe behov for å kritisere Thommesen sier han, men legger til at det han sier får stå for hans egen regning.  Og Sponheim “kjenner ikke til enkeltsaker der UNE har gjort segt skyldig i feil saksbehandling.” 

Men at Sponheim ikke rykker ut og forsvarer Thommesen med styrke, det er jo ingen bombe.  Bomben i denne saken er at en leder for et forvaltningsorgan går i rette med opposisjonen på Stortinget.  Det burde han ha overlatt til andre å gjøre.  Som Harald Stanghelle sier i en kommentar i Aftenposten:

“Frustrasjonsnivået må være svært høyt når Sjeggestad velger seg Sponheim som brevvenn.”  Stanghelle mener at UNE-sjefen nok har et påtrengende feriebehov.  Det tror jeg han har rett i.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Elle says:

  Har i grunnen sympati ned Sjeggestad- For en jobb!

 2. Iskwew says:

  Å ja, det har jeg også. Den jobben ville jeg ikke hatt for veldig god betaling!

 3. Håkon says:

  Tja, nå er UNE et politisk uavhengig forvaltningsorgan og da tror jeg ikke Sjeggestad har brutt med de skrevne og uskrevne regler når han skriver til Venstre angående påstander fra Thommesen.

  UNE er eit politisk uavhengig forvaltningsorgan under Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Departementet kan ikkje instruere om lovtolking, vurdering eller avgjerder i enkeltsaker (unntatt i saker som gjeld omsynet til rikets tryggleik eller utanrikspolitiske omsyn).

  Noe sier meg at det kan bli ganske mange artige utspill dersom både Sponheim og Thommesen blir valgt inn på Stortinget en gang i framtiden :o)

 4. Weinberg says:

  Min første tanke var, noe overraskende, “hvorfor sender ikke Skjeggestad brevet i pdf?”

  Hvor uvanlig er det at lignende brev sendes? Jeg tenkte litt i samme retning som Håkon og ser ikke umiddelbart hva som er galt, men det finnes så mange kodekser jeg ikke forstår.

 5. -> erik ® says:

  Her må jeg si meg dypt uenig med deg. At det går an, sier jeg! Trodde virkelig ikke at du var så tøysete. Alle vet da at brev til Sponheim, spesielt om Thommesen, ikke har dører, vidåpne eller lukkete, kjære deg! De har små luker, med grå kanter, som man sender ulne pakker igjennom. Eller katter, eller mus, eller …hva som helst. Liksom.

  Og et nytter da slett ikke å stå på sin egen regning. Det er feil, tro meg! Det har jeg prøvd, både på Theaterkaféen og Lorry. Men de kommer bare med en ny.

  Så slikt tøys synes jeg ikke du bør anbefale dine lesere. Det bør de overse. Det er min bestemte mening.

 6. Iskwew says:

  Muligens har han ikke det, Håkon, men var det lurt? Det tror jeg ikke det var. Og Sponheim og Thommesen på stortinget fra samme parti, blir vel noe så nær en thriller, tenker jeg :o)

  Godt poeng, Weinberg, .pdf hadde vært bedre. Når det gjelder lignende brev har jeg ikke hørt om noen, men jeg får langt fra med meg alt.

  Aha, Erik, det er luker de har. Selvsagt er det det. Når har jeg aldri prøvd å stå på regninger selv, men skjønner at du har erdaring, og tar dermed ditt ord for god fIsk. Selvsagt gjør jeg det.

  Kjære lesere, bare overse!

 7. -> erik ® says:

  Da er det vel ikke rart at du ikke behøver å stå på regningen, heldiggrisen: Når du får god fisk bare med å ta mine ord, liksom.

  Jeg vil anbefale breiflabb i skalldyrsaus med tomater, piquillos og blomkålpuré. Det hadde jeg idag.

 8. Iskwew says:

  Selv spiste jeg sushi. Og det uten noe behov for å stå på regningen. Fabelaktig mat! Sunt OG godt. Jeg sier ikke mer.

 9. phalloides says:

  Med det mandat UNE er gitt synes jeg Sjeggestads håndtering av saken fortjener respekt. Det er alvorlig at stortingspolitikere sandstrør et vanskelig arbeidsfelt slik Thommesen gjør, og det uten å kunne dokumentere sine kritiske bemerknnger.

  Henvendelsen til Sponheim er gjennomført saklig og korrekt, og det at Sponheim avfeier henvendelsen med å si at Thommesen selv må stå for det han sier, understreker bare mangel på seriøsitet i partiet Venstre i en slik sak.

  Om noen skal klandres her er det bløffmakeren Thommesen og Sponheims manglende vilje til å ta dette opp internt i partiet (les: med Thommesen). Tror dette er et stupid og totalt misforstått forsøk fra Thommesen på å slå politisk mynt på et betent saksområde. Usmakelig!

 10. blues4u says:

  rent bortsett fra at jeg er på “feil vidder” når det gjelder innvandringsspørsmål, så ville jeg bare nevne min (intensjon av) middag i dag. Fiskeboller i hvit saus, ala fjellfoten, hehe, med gulrøtter, timian og sitron, og stekt lettsaltet flesk. – Anbefales!! 😀

 11. blues4u says:

  ….i muskat-inspirert hvit saus….

  *klasker hendene sammen, og ler så jeg rister”

  ..men jeg lover, dette er DIGG!!

 12. blues4u says:

  tilgi meg Ingrid H!

  glemte rent å nevne kruspersillen gitt.. 😉

 13. Iskwew says:

  Phalloides, Thommesen sitter ikke på Stortinget, så vidt meg bekjent. Og han har selvsagt en rett til å mene hva han vil. Dessuten ser jeg ingen grunn til å diskreditere Thommesens motiver. Han er vel født med engasjement for asylsøkere, siden hans mor stiftet Norsk forening for asylsøkere.

  Jeg synes det virker rimelig spesielt at lederen for UNE går til angrep på en enkelt politiker. Men det er visst ikke første gangen, leser jeg i avisen i dag. Han har stadig vekk ringt politikere som har uttrykt misnøye. Jeg synes han heller skal konsentrere seg om å gjøre jobben sin, og så finne seg i at folk er uenige, uten å verken kaste seg over telefonen eller datamaskinen.

 14. Milton Marx says:

  [quote post=”862″]Selv spiste jeg sushi.[/quote]

  Gollum! Gollum!

 15. Iskwew says:

  Where is my pressssciousssssss????

 16. phalloides says:

  Ups! Det gikk visst litt fort i svingene. Politikeren Thommesen burde det stått. Like fullt mener jeg Thommesen som fremtredende venstrepolitiker bør dokumentere sine utspill, f.eks. om saker han hevder å ha gått gjennom og mener er feilaktig behandlet av UNE. Er det noe man ikke trenger er det unødvendig støy i debatten. Saklig og godt begrunnet kritikk er beste vei å gå.

 17. Håkon says:

  [quote comment=”22704″]Jeg synes han heller skal konsentrere seg om å gjøre jobben sin, og så finne seg i at folk er uenige, uten å verken kaste seg over telefonen eller datamaskinen.[/quote]
  Høres ut som et godt råd, men det finnes kanskje en historisk forklaring på iveren til brevskriving og telefonering. Siden den politiske hukommelsen er ganske kort så var tilstanden for drøye ti år siden kort og tørt som følger:

  En kan lett få inntrykk av at den politiske styringen med feltet dreier seg om å gripe inn i den enkelte sak fordi det stort sett er enkeltsakene som omtales i media og fordi også den mer generelle debatten som regel tar utgangspunkt i en enkelt avgjørelse.

  Det er altså politikerne som har gitt selv lovpålegg om å holde fingrene av fatet, og det er kanskje behov for at noen minner dem på dette. Det mest effektive hadde kanskje vært å opprette et eller annet organ som kunne gi den enkelte politiker en liten smekk hver gang hun eller han snakket tull. (Dette burde kanskje vært pressens oppgave, men de er visst stort sett opptatt med andre ting… :o)

 18. Iskwew says:

  Phalloides, jeg synes Thommesen skal få uttale seg som han vil, og om forvaltningsorganer skulle skrive brev til partiledere hver gang noen uttalte seg om saker (der de gjerne ikke KAN få fullt innsyn) fikk de ikke mye annet å gjøre.

  Håkon, skal det da bety at UNE overhode ikke kan utsettes for kritikk av noen politiker? Siden politikerne har gitt seg selv lovpålegg om å holde klypene unna? Sånn kan vi da ikke ha det.

 19. Håkon says:

  Jeg antar det er snakk om forskjellen på kritikk av UNE og kritikk av vedtakene, og det kan godt hende at både politikere og Sjeggestad trår over en eller annen grense her 😉

 20. phalloides says:

  Da er vi uenige og det er greit. Jeg ser det som et problem for demokratiet at politikere slenger ut påstander de ikke kan/vil dokumentere. Det gjør at programmer som Holmgang går på tomgang og debatten låser seg i umulige og tidkrevende forsøk på å tilbakevise udokumenterbare utspill. Uten etterrettelighet for politiske utspill fungerer kort og godt ikke et demokrati. Forøvrig mener jeg Thommesen har spilt seg selv langt ut over sidelinjen her, og det er helt greit for meg.

  Det er flere sider ved dette også. Sjeggestad har et ansvar for arbeidsmiljøet blant sine undersåtter. Han etterspør saklig kritikk og dokumentasjon fra Thommesen, noe som ville ført til mer konstruktiv debatt og evt. bedring i rutiner. At du mener Thommesen skal få fortsette å slenge med leppa uten å bli stilt til ansvar for sine påstander om feil saksbehandling, og ved det forsure arbeidsdagen for de i UNE, finner jeg det vanskelig å forstå.

 21. Iskwew says:

  Håkon, jeg skjønner bare ikke helt hva Sjeggestad tror han oppnår med dette.

  Phalloides, selvsagt skal Thommesen få ytre seg som han vil, det er da ytringsfrihet her i landet.

  At UNE-sjefen ringer til politikere og skriver brev til politikere når de sier noe han ikke er enig i, finner jeg ganske så tøvete.

Top