Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Typisk Sankthans-vær, og ekstrem hukommelse

I morgen er det Sankthans. Dagen er også kalt Jonsok, og er en kirkelig høytid som markerer Døperen Johannes fødsel. Nærmere bestemt er Sankthansaften, den 23.juni, kvelden før Døperen Johannes fødsel. Men tradisjonen går lenger tilbake i tid enn den kirkelige høytiden.

Den folkelige tradisjonen innebærer bålbrenning, fest og moro. Spesielt om været er sånn noenlunde og det ikke pøsregner så alle bål slukkes. Da kan vi sitte ute i den lyse nordiske sommerkvelden og nyte lys, varme og feire at sommeren er her.

Slik blir det neppe i morgen. I morgen kommer det med all sannsynlighet til å pøsregne. Og på bussen hjem snakket jeg med en kollega som mente at det i grunn var typisk Sankthansvær. Jeg var helt enig, jeg husker mange trøstesløse forsøk på Sankthansfeiring som regnet bort, mens vinden blåste og det var omtrent 10 grader.

Men så kom begynte jeg å tenke på det faktum at vi gjerne husker ekstreme hendelser bedre enn normale og dermed “kjedelige” hendelser. Så den Sankthans-aftenen vi omtrent frøs av oss fingre og tær mens vi insisterte på å grille pølser på et bål som sloss mot vannet og til slutt ga opp, den husker vi bedre enn den nydelige kvelden da vi var ute til klokka 3 og ikke trengte å ta på jakke en gang. Det ekstreme (og det negative?) husker vi bedre, og dermed sier vi “Typisk!” når de da altså pøsregner på Sankthans-aften.

Tesen om at dette er typisk, bestemte jeg meg for å sjekke. Meteorologisk institutt har værdatabaser liggende på nett fra langt tilbake i tid. For Oslo Blindern fra 1937. Dermed bar det bare å hente ut dataene, og plotte. Slik har det faktisk vært:

sankthansvaer.jpg

Altså slett ikke så ille som vår selektive og ekstrem-fokuserte hjerne forteller oss. Faktisk har vært null nedbør på Blindern over halvparten av gangene den 23.juni siden 1937, altså i 70 år. Bare 6 ganger har det vært over 10 mm nedbør. Men i morgen kan det bli Sankthans-rekord i nedbør. Meteorologisk Institutt forventer 30 mm nedbør i morgen, og høyeste målte nedbør siden 1937 er 18,5 mm. Det var i 1997.

forventet-santhansvaer.jpg

Muligens er det også en hukommelseseffekt at vi husker bedre det som er nærmest oss i tid også, for det har vært unormalt mye regn 23.juni de siste 10 årene. Eller som er effekten at vi husker bardommens Sankthans bedre – i mitt tilfelle husker jeg rett, i såfall, for det regnet mye på Sankthans på 60-tallet.

Uansett – sommer er det! Den skal nytes, selv om det kommer til å pøsregne Sankthans-aften i 2007.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

12 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tonita says:

  Denne gangen tror jeg det blir super-St.Hans, – det er i skrivende stund 25 grader ute, og selv om det er kulingvarsel, blir det rimelig bra på stranden i morgen kveld ….

 2. Iskwew says:

  Her er det neppe mer enn 12 grader :o/ Hvor er du da?

  Frankrike?

 3. Helge says:

  Husker egentlig ikke mange dårlige Sankthanser – er litt priviligerte her jeg bor i Strand kanskje. Husker imidlertid en avslutningstur på en fjellhytte for barnehagens fem-åringer et år…Det regnet så mye at vi måtte bruke en halv flaske tennvæske for å få fyr på grillkullet. Barna SKULLE grille pølser.

  Så der stod vi i regnklær og grillet i det verste regnet på manns minne. Et provisorisk “tak” av bølgeblikk satt opp over grillen i siste øyeblikk reddet dagen.

  Det ble helt vellykket :O)

  Snakker om ekstreme hendelser…det regnet faktisk endel en Sankthansaften jeg var på Vaulen badeplass i Stavanger. Bålet – et stort et – slukket før det kom skikkelig igang. Og “fyringsmesteren” gikk opp på bålet og tømte ut diesel…Ingen god idè. Plutselig tok det fyr.

  DET gikk også bra. Men på hengende håret.

 4. Iskwew says:

  Ja, det er du kanskje?

  Selvsagt skulle barna grille pølser :o) Barn er jo gjerne ikke pysete når det gjelder vær, de koser seg jo uansett.

  Å tømme diesel på bål er ikke lurt! *ugh* Bare se her:
  http://www.youtube.com/watch?v=XFoDeuUh430
  eller her:
  http://www.youtube.com/watch?v=w3AQntwK1JQ

 5. Marina says:

  Jeg husker faktisk bare to sankthansfeiringer i det hele tatt, og begge var hos slektningene i Trøndelag. Et år var det perfekt vær, og vi hadde bål på stranden og grillet pølser som noen hadde husket å tine ut først og var ute til etter soloppgang.
  En annen gang var det høljregn og iskaldt, og vi fikk ikke engang fyr på vedovnen så det ble til at vi stekte pølser i stekepannen og satt inne og fortalte spøkelseshistorier.

 6. Iskwew says:

  Da høres det ut til at du har bevart gode minner :o)

  Jeg husker for det meste mye regn jeg da. Men jeg er ikke oppvokst ved kysten og da er jo Sankthans ikke en så viktig tradisjon.

 7. Marina says:

  Jeg vil ikke si de var gode minner; slekta var jo involvert!
  Men til tider var jo været riktig bra!

 8. Iskwew says:

  Det er et godt poeng, Marina! Godt at været til tider var bra i hvert fall.

 9. Håkon says:

  Det er mulig jeg er har en viss risikoaversjon på enkelte felter, men jeg har for vane å ta værforbehold når jeg planlegger sånne utegreier. Jeg kan huske en del kalde sankthanskvelder, men ikke mange som har druknet i regn.

  Dette året skal jeg ikke klage. En god prosjon regn og haggel på ettermiddagen, og strålende sol hele kvelden. 🙂

 10. Iskwew says:

  Det er veldig lurt å ta værforbehold, Håkon!

  Hos oss var det ikke mye strålende sol, gitt. På et tidspunkt tittet jeg ut på verandaen, og der lå trelemmene og fløt. Sluket var tett, og det var i grunnen greit at vi var hjemme, ellers hadde det fort blitt vann både her og der.

 11. Goodwill says:

  *urk*

  Jeg var på Hovden i Setesdalen, og der skinte sola både lørdag og søndag!

  Godt planlagt! :-)))

 12. Iskwew says:

  37,7 mm nedbør på Blindern :o) Vi snakker Sankthans-rekord så det holder.

  Godt planlagt fra din side, ja!

Top