Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

En helt vanlig Sydentur

14.05.07 in Brasil!

Nordmenn holder seg for seg selv. De drar rett på stranden, drikker, bråker i leiligheter og turer med lokale damer. De lærer seg ikke språket og er ikke interessert i kulturen.Eiendomsutvikler Geir Pettersborg

Denne gangen er det ikke i Spania, men i Natal i Brasil.  Nordmenns anseelse i Natal er visstnok frynsete i utgangspunktet og blir ikke bedre etter forrige ukes arrestesjoner og opprulling av hvitvasking av penger.

Siden jeg tildels har Brasil i hjertet for alltid, så må jeg bare si at jeg ikke fatter hvorfor folk kjøper seg leiligheter i Brasil og så ikke gjør noe for å få en brasiliansk opplevelse.  Nordmenn bare flytter kroppen til varmere strøk, og så forblir de mentalt hjemme i Norge.  Det har jo vært kjent at det er slik i FrP-bastionen den spanske solkysten, men jeg hadde trodd at folk som kjøper leiligheter så langt borte som i Brasil hadde vært litt mer interessert i en totalopplevelse.

Brasil er ikke Syden, billig drikke og strender.  Brasil er en mulighet til å få en ekstraordinær opplevelse, med minimum av innsats.  Interesse for kulturen og basiskunnskaper i portugisisk er i grunnen det som trengs. Brasilianerne er gjestmilde og imøtekommende, og vil omfavne enhver som er interessert i hvem de er og som forsøker å snakke deres språk.

Men nordmannen, han reiser bare for solen og spriten – og kanskje de pene brasilianske kvinnene.  Som på en helt vanlig Sydentur.  Selv om han har investert penger i leilighet.  Og at noen tør det, uten et minimum av forståelse for brasiliansk kultur og hvordan ting fungerer i Brasil, er en gåte for meg.  Det kan ikke skyldes annet enn arroganse.  Og det kan bli en kostbar arroganse – men det er i så fall til pass for dem.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

29 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hold T. Forfall says:

  -Vi er nordmenn. Hvem vil samarbeide med oss nå?, sier samme Pettersborg til dn.no. Han gir opp forretningen.

  Hjertesukket burde muligens sette hjernevindingene i sving hos lavmålerne som har sett en pakkis i avisen og derfor med stor autoritet kan fortelle dere hvordan de er alle sammen.

  Hvis det hadde vært noen hjernevindinger å svinge, da.

 2. Iskwew says:

  Du mener det ikke er slik at nordmenn på ferie enten det er her eller der bare har forflyttet seg fysisk og ikke mentalt? Eller hva er det du mener/kommenterer/kritiserer?

 3. Hold T. Forfall says:

  Jeg mener at FrP-segmentet burde ta dette som et hint om at man ikke skal dømme folk etter hvilke mafioso de deler statsborgerskap med.

  Men den gjengen kommer vel til å sukke over at de jævla degosene der nede ikke ser forskjell på sotrør med norsk pass og oss “ordentlige” nordmenn.

  (Og hvorfor kan ikke betjeningen i nærbutikken lære seg norsk, da ville Costa del Rullatore bli et mye bedre sted.)

 4. Iskwew says:

  Ahh. Da er jeg med.

  Det er nok en betydelig mengde “vanlige” nordmenn som har handlet leiligheter i Brasil, har jeg forstått. Det er ikke bare B-gjengen som har problemer med generell forståelse av brasiliansk kultur – f.eks. har de visst ikke fått med seg at det å være møkk full sitter veldig dårlig i Brasil.

  Selvsagt bør ALLE lære seg verdensspråket norsk, men jeg har fått forståelse av at de (få) brasilianerne som lærer seg et fremmedspråk prioriterer engelsk før norsk :o)

 5. Goodwill says:

  Det jeg liker best med å komme til Hellas er nettopp det at jeg forflytter meg mentalt, 100%. Jeg vil tro at jeg hadde gjort det samme i Brasil. Men jeg har en mistanke om at evnen, eller viljen, til å forflytte seg mentalt avtar proporsjonalt med antall kroner investert i bosted og reise?

 6. Iskwew says:

  Ja, for meg handler det i hvert fall om å være til stede mentalt der jeg er, det er jo der opplevelsene ligger.

  Og det er jo merkelig at evnen og viljen avtar meg kostnad… du skulle jo tro du ville til Brasil om du kjøpte leilighet der. Eller til Spania, om du kjøper der.

  Merkelig!

 7. Goodwill says:

  Økt pengebruk vitner for meg om statusjag, sannsynligvis er de mest opptatt av å fortelle alle der hjemme hvor fint og flott og dyrt de har feriert når de kommer hjem. Uten å egentlig ha opplevd noe som helst.

  Jeg kjenner mange som ikke har beveget seg en meter utenfor hotellets område når de har vært på ferie. Da skjønner jeg ikke vitsen med å reise – annet enn for statusen sin del.

 8. Iskwew says:

  Det handler rett og slett bare om å forflytte seg til et mer behagelig fysisk klima, og så er hodet fortsatt hjemme. Det er vel et poeng, i tillegg til at status kanskje har noe og si.

  Nordmannen reiser mer og mer, og lenger og lenger på ferie. Men opplever han noe som helst?

 9. Goodwill says:

  Det er begge deler selvsagt, og det er heller ingen regel uten unntak. Men jeg tror det er de som reiser og lever enkelt som opplever mest!

 10. Iskwew says:

  Nja, det er ikke alltid tilfelle det heller – ryggsekkturister for eksempel, de reiser til de samme stedene, alle som en.

  Det er jo en unik mulighet til å virkelig oppleve om du kjøper deg leilighet et sted, for da hører du på en måte til. Om du bare har vett på å lære språket og observere de kulturelle kodene, så vil du jo kunne oppleve det verket charter-turister eller ryggsekk-turister opplever, nemlig å være en del av samfunnet der du er.

 11. Milton Marx says:

  Jeg har erfaring med å dra med danskebåten så det holder, og gudene skal vite at jeg har irritert meg over de østlandske lavpannene som reiser til Frederikshavn og Aalborg for å oppføre seg som dasser. Når man møter en dritfull og vulgær type i rumpefrakk og flosshatt med brystet full av korpsmedaljer i Jomfru Ane Gade i Aalborg, så vet du han er norsk.

  Det morsomme med saken, er at det ikke er en FRPer – for de er jo i Strømstad og kjøper kjøtt! (Dessuten går de i grilldress).

  Det litt mer tragiske – seriøst – er at man til stadighet møter nordmenn som skjemmes på nasjonens vegne, men som til sin død – om nødvendig – vil trekke kølapp for å få en sjanse til å forsvare enhver institusjon og enhver regel som har gjort nordmannen til en en slik vulgær slask. Vi er enige i at nordmenn i gruppe i utlandet ikke er noe pent syn, men alt har sine årsaker!

 12. Håkon says:

  Det er interessant nok å reise til våre naboland for å lære litt om kulturforskjeller, men det krever at du er deltager og ikke bare tilskuer. Land som ligger lenger unna kan ha flere synlige forskjeller, men det er fremdeles begrenset hva man får med seg som tilskuer (eller som flokkmenneske som flytter inn i et “norsk” nabolag).

  Det er en svært lærerik opplevelse å bo i et annet land og oppleve både inkluderende åpenhet, og at noen av ens landsmenn presterer å gi oss alle et dårlig rykte. (Og da er det ikke nødvendigvis slik at det er “fremmedkulturelle” med norsk pass som ødelegger for “ordentlige” nordmenn.) Dessverre er det ikke alle som reflekterer over slike opplevelser, enten man er turist eller har flyttet.

  Også min erfaring er at genuin interesse for kulturen og basiskunnskap i det lokale språket ofte er det eneste som skal til for å bli ønsket hjertelig velkommen. Er man i tillegg oppmerksom på de kulturelle kodene der man er så kan gjestfriheten vedvare. Å bli presentert som “han er ikke en sånn nordmann” er derimot et kompliment som gjør meg ganske ille til mote.

 13. Iskwew says:

  Milton, selvsagt har det sine årsaker – men det er jo verdt en helt egen lang post en gang. Hovedårsaken er vel at vi er navlebeskuende nasjonalister omgitt av veldig dyr sprit.

  Ja, det er helt klart noe annet å bo ute, Håkon. Og da skal det ikke mye til før du tas imot med åpne armer. Språk og interesse er hovedingrediensene. Samt gode ører og respekt.

 14. Milton Marx says:

  En liten sidebemerkning: Hvor er risikoen høyest – Natal eller Snarøya?

  Inntil videre kan man nok se den politiske risikoen ved eiendomskjøp i dyrere områder i Norge som beheftet med en betydelig politisk risiko i form av truende eiendomsskatter – i tillegg til at alle eiendomsinvestorene i Norge stort sett har eksponering mot den samme økonomien.

  I Natal er det annerledes, med en del colombianske narkopenger som skal settes i sving, i tillegg til at en del mennesker fra Venezuela, Ecuador og Bolivia nå jakter nye steder å investere sine penger, ettersom deres eget land har fått vestentlig verre politiske forhold. Videre finnes det utlendiger fra hele Europa og Nord-Amerika som strømmer til for å investere – og også midler som ikke like enkelt ville kunne investeres i deres eget hjemland.

  Endelig er nok tilstrømningen til Natal og andre strandrelaterte eiendomsprosjekter større enn tilstrømningen til f.eks. Oslo-området. Alt annet like burde dette borge for en bedre prisutvikling i Natal.

  Sett kaldt og analytisk er nok Ola-dunken som investerer i Natal en “skarpere” investor enn den kulturelle elitepersonen som kjøper i norske prestisjeområder.

 15. Iskwew says:

  Nå har vel Brasil verdens mest uoversiktlige, komplekse og foranderlige skattesystem, Milton, så jeg tror ikke skatt er noe som bør gjøre deg mer redd Norge enn Brasil. Skatt er faktisk usikkerhet nr. 1 i Brasil.

  Men selvsagt er det mulig å tjene masse penger på å investere i eiendom i Natal og andre steder. Du skal bare helst ha lokale kontakter, snakke språket, sørge for at alt er formelt i orden, etc. En del av investorene i Natal hadde ikke en gang fått skjøte, og da er du i grunn schrewed.

 16. Iskwew says:

  Blant annet har de skatt på banktransaksjoner i Brasil. Hver gang du tar penger ut av en konto, betaler du 0,38% av beløpet i skatt. Det er ganske unikt :o)

  Dette ble innført som en midlertidig skatt… den skulle vært borte i 2002. Det er den selvsagt ikke.

 17. Milton Marx says:

  Jeg leser egentlig Pettersborg dit at etter denne medieomtalen, vil tilstrømningen til av nordmenn som pga. uvitenhet ELLER ANDRE GRUNNER er villige til å betale overpris, forsvinne. Hvis man ikke kan få inn 20.000 per kvadratmeter, så gir man opp. At mannen skulle være avskåret fra å selge på mer markedslignende vilkår virker litt søkt. Skulle problemet være at han ønsker en mindre norsk profil, vil ikke dét være vanskelig å fikse. Det er bare å gi beng i å markedsføre seg som norsk!

  (Du kan forresten trolig få en ganske bra leilighet med adgang til pool, pistolero i porten, parkering etc. i f.eks. Panama til tredelen av kvadratmeterprisen)

  Det finnes mange snodige skatter og avgifter rundt i verden. Mulighetene for økt eiendomsskatt henger nå likevel over det norske eiendomsmarkedet som en giljotineøks i et råttent tau. Men den som legger seg til rette i venteposisjon der, henges likevel ikke ut som en tufs.

  Poenget mitt er vel egentlig at det blir litt underlig å “henge ut” folk som lite lure investorer hvis de betaler en overpris på la oss si 300.000 norske kroner i Brasil, samtidig med at den jevne norske boligkjøper har langt større summer investert i uhåndgripelige verdier i det norske boligmarkedet.

  Jeg synes kort og godt at lyden av glass som knuses er sjenerende høy – ikke minst i kommentarfeltet. Det å linke FRP til alle nordmenns dårligdommer i enhver sammenheng er bare dumt.

  Mulig jeg er litt følsom, men jeg begynner etter hvert å bli litt fed up av å få kulturell skolering fra folk som ikke har forutsetninger for å gi slik undervisning. Det å ha kjøpt pølser av en pakkis på løkka gjør deg altså ikke til noen stor internasjonalist!

  Jeg synes kort og godt at folk skal bestemme seg: Er FRPerne på handletur i Sverige, er de i campingvogna, er de på Solkysten eller er de i Natal? Litt konsekvens i hetsen må man da kunne forvente.

 18. Iskwew says:

  Jeg har da skrevet om boligmarkedet i Brasil før, og om at jeg tror folk betaler overpris der, og at jeg mener man skal vite hva man gjør og med hvem man handler før man kaster seg ut i et marked man ikke kjenner. Prisene jeg har sett referert høres veldig høye ut.

  Når det gjelder det norske markedet så har vi vitterlig ikke noe valg om vi vil bo her. Prisene er det de er. Så kan det selvsagt diskuteres hvorfor det er slik og hva man kan gjøre, men det er som det er.

  Og å si at skatt er skumlere og mindre forutsigbart i Norge enn i Brasil er rett og slett feil.

  Litt hets får man tåle, altså, om man reiser til Brasil og ter seg som en tulling. Uten at jeg aner om det er FrP’ere som i hovedsak er i Natal og ter seg som fulle nordmenn på Sydentur.

 19. Hold T. Forfall says:

  Nei Milton, men å linke fenomenet fordommer mot [fyll inn passende gruppe, i dette tilfellet de norske] ut fra at noen av dem er banditter, til FrP-velgere — det burde de nå klare å gjøre selv, hvis de hadde et speil å se i.

  For øvrig interessant insinuasjon om at nå får ikke denne eiendomsutvikleren solgt noe, siden alle (de norske) kundene hans har fått inndratt penga sine ;>

 20. Milton Marx says:

  HTF: Det er da massevis av Høyre-folk som har spydd og rølpet all sin dag! Det som kjennetegner de politiske skiftene i Norge, er vel mer forskyvningene internt i blokkene enn endringene i styrkeforholdet dem i mellom? FRP er fullt av gamle Høyre-folk som gikk lei av å ha Bondevik som partiformann!

  I en slik situasjon tror jeg at det er relativt lite virkningsfullt å bruke all sin ammunisjon på å sverte FRP-velgeren. Det er litt i samme stilen som om man blir forlatt av kona. Det å sverte henne offentlig er neppe noen god strategi for å få henne tilbake. Litt underholdende, faktisk. Raddissene presset Høyre til å bli en politisk korrekt logrebikkje – og så ender de opp med et kjempestort FRP – uten at styrken blokkene i mellom er endret vesentlig.

  Iskwew: Enig med du. Man skal bo ett eller annet sted – men det kunne jo like gjerne være på Hønefoss. Det å betale mer enn man trenger, er rent økonomisk sett irrasjonelt – uansett geografi.

  PS: Nå har det seg slik at jeg egentlig har rølpet all min dag: Tror dere at jeg ville kunne søke om å få lov til å stemme Høyre og kanskje til og med bli medlem en gang i fremtiden – eller er dette forbeholdt dem som betaler et par millioner over takst for et “restaureringsobjekt” og snakker om kunst og bøker og sånt?

  PPS: jeg har ikke campingvogn, og har ikke vært på Svinesund siden 1998 – og da kjøpte jeg ingenting!

 21. Iskwew says:

  Jeg kunne neppe bodd på Hønefoss, om jeg ville hatt en jobb jeg er kvalifisert for. De finnes stort sett ikke i grisgrendte strøk.

  Ellers så timet jeg innflyttingen til Bærum til den gangen da man kunne handle leiligheter under takst :o)

 22. Hold T. Forfall says:

  Ah, men jeg vil ikke ha noen eks tilbake. Og i hvert fall ikke hvis hun lot seg skjenke (og alt som hører med) av Terje Hakeløs fra Os.

  (Ja, jeg leser poenget ditt.)

 23. Iskwew says:

  Milton, jeg har ikke tall for det, men jeg tror vitterlig at FrP er fullt av gamle AP-folk, ikke Høyre-folk?

 24. Håkon says:

  Jeg har en stygg mistanke om at det i hovedsak er FrP’ere i FrP, uansett hva de har ment før. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg var innom Hønefoss da en fersk formann Hagen besøkte byen for å verve medlemmer med ambisjoner om å bli politikere, men av en eller annen grunn takket jeg nei. Ikke kjøpte jeg eiendom i denne byen heller :o)

  Nå vel, når det gjelder eiendomsinvesteringer, som er noe jeg har gjort et par ganger, så er det nokså vesentlig med hensyn til muligheten for å vurdere risiko at man har lokalkunnskap om politikk, kultur og markedet. Noen klarer seg fint dersom de klarer å grave fram tilstrekkelig mange kunder med mindre lokalkunnskap og større betalingsiver (ikke nødvendigvis betalingsevne) enn seg selv, men det er vel en annen bransje. Sånn sett tenker jeg mitt når jeg leser sitatet Iskwew startet denne tråden med, men jeg er ikke sikker på om det er arroganse eller ganske enkelt noe som på en veldig høflig måte kan sies å være en litt uheldig kombinasjon av personlige egenskaper.

 25. Iskwew says:

  Ja, jeg tror lokalkunnskap er utrolig viktig. Og de som har handlet eiendom av Pettersborg har nok tenkt at det har han, og derfor bruker vi han.

  At de så går på fylla, ikke lærer verken språk eller kultur og blir generelt uglesett, det får de ta på egen kappe, tenker jeg.

 26. Milton Marx says:

  Vel, at markedet har forsvunnet etter bare to oppslag, sier vel ett eller annet om at de norske meglerne neppe selger til så mange andre enn nordmenn… How come?

  I stedet for å fremstilles som offer, skulle mannen kanskje heller fremstilles som ulv?

  Gad vite om det ikke blir lettere for nordmenn å gjøre gode kjøp i Natal nå, hvor de ikke forventer at det skal sitte en “barmhjertig samarithan” som hjelper folk fordi de er nordmenn? Dersom Pettersborg gir nordmenn like gode priser som brasilianske meglere, så skulle mannen gå temmelig skadesløs ut av denne mediestormen.

  Hvem er kundene hans, egentlig?

 27. Iskwew says:

  Jeg var strengt tatt ikke så opptatt av ham i det hele tatt jeg, mer av den gjenkjennelige beskrivelsen av nordmannen på tur i utlandet. Men han er neppe noe offer.

  Jeg vet ikke hvem kundene hans er, bortsett fra at noen er arrestert.

 28. pixelduck says:

  Vet du hva Iskwew? Nå+ synes jeg du går vel langt i å generalisere. Debatten om nordmenn til syden er forsåvidt interessant men å sammenligne nordmenn på solkysten og Brasil, ja differensiere disse på en slik måte er å skyte langt over mål.Jeg siterer:

  ” Brasil er ikke Syden, billig drikke og strender. Brasil er en mulighet til å få en ekstraordinær opplevelse, med minimum av innsats. Interesse for kulturen og basiskunnskaper i portugisisk er i grunnen det som trengs. Brasilianerne er gjestmilde og imøtekommende, og vil omfavne enhver som er interessert i hvem de er og som forsøker å snakke deres språk.”

  Slik er ikke Spania eller dens turister mener du? Videre trekker du sammenligning mot å “tørre å kjøpe leilighet”, “uten forståelse for brasiliansk kultur” osv og jeg linker det hele mot din artikkel om denne b-gjengen og dennes eskapader i Brasil.

  Vel, jeg skal være enig med deg i en sak. Har selv over 10 års erfaring med bosted i Spania da min familie var blant de aller første med å flytte dit de fleste idag valfarter, ja Spania. De fleste nærmest koketerer over ikke å kunne spansk. Det ergerer meg og det viser alt annet enn respekt for sine nye omgivelser. I tillegg sitter de på kirkekafeen eller Bar Edvard Grieg eller lign, gumlende på vafler og beklager seg over at muslimer få¨r bygge moskeer og slikt der hjemme i “gamlelandet” støttende seg på krykker, rullatorer og gud vet hvilke trygdeordninger de ellers har. Det liker jeg ikke!

  Blant de innvidde kalles disse for OBOS-turister. Arrogant jeg nå? Definitivt ikke!

 29. Iskwew says:

  Neida, jeg har skrevet om det før jeg, Pixel. At man skal være forsiktig med å handle eiendom i Brasil uten et minimum av forståelse, kontakter og kunnskap. Det skrev jeg om lenge før B-gjengen.

  Det jeg kommenterte her, er den typiske nordmannen i utlandet. Som forflytter seg fysisk, men ikke mentalt.

Top