Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Flytter for å få hjelp

I VG papir i dag leste jeg (tar det etter hukommelsen) om en dame på 81 som ikke fant noen annen løsning enn å flytte ut av sitt eget hjem.  Det er fordi hun har en pleietrengende ektemann med Parkinson og demens som hun ikke er i stand til å ta vare på.  Mannen må ha hjelp til alt, 24 timer i døgnet, og det er den gamle damen ikke lenger i stand til å gjøre selv.

Mannen hadde vært på sykehjem noen uker, og i mellomtiden hadde hans kone sørget for å få tak i alle nøklene til leiligheten i Fyllingsdalen.  Han ble utskrevet fra sykehjemmet, og den dagen han skulle komme hjem tok damen med seg alle nøklene og forlot leiligheten, i den tro at de da ville ta mannen med igjen.  Hun var så sikker på at hun ikke kom til å orke og pleie ham.  Vi snakker om en dame på 81 her.

Men låst dør og ingen hjemme stoppet ikke kommunen.  Langt derifra.  De tok bare kontakt med låsesmed de, på eget initiativ.  Byttet lås på døren og etterlot den pleietrengende mannen der.  De tok så kontakt med hans kone, og tilbudte henne nye nøkler.  Men dem vil hun ikke ta imot, for det tenker hun vil tolkes som aksept av pleieansvaret for mannen.  Det har hun nok helt rett i.

Kommunens kommentar var at “Jammen, han vil hjem”. Hans kones innspill om at “Jeg klarer ikke ta meg av ham lenger” ble samtidig overhørt.

Det er ille når en gammel dame ser seg nødt til å flytte ut av sitt eget hjem for å få de som samfunnet har sagt at skal hjelpe til å høre.  Det er ille når samfunnets hjelpere tror de løser problemet med å skifte lås på leiligheten hennes.  Det er ille at de føler at de har en rett til å skifte lås, helt uten videre.  Med hvilken rett gjør de det?

Jeg håper noe ordner seg for damen og mannen hennes.  Sannsynligvis har hun prøvd på alle tenkelige vis å få hjelp.  Det eneste hun så kan gjøre er å gå til streik ved å flytte ut av sitt eget hjem.  Og det skulle det være unødvendig for en eldre dame på 81 å måtte gjøre.  Men det er det altså ikke.

Print Friendly, PDF & Email

34 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Spectatia says:

  Ille. Veldig ille. Og dette har jeg dessverre også sett eksempel på på veldig nært hold. Ja, selve grunnproblemet da altså, det at en pleietrengende blir sendt hjem til en som ikke har forutsetninger for å klare å gi den pleien. Tenker på alle i den generasjonen som ikke har verken mot eller krefter nok til å sette så mye i mot som denne damen gjorde.

 2. Iskwew says:

  Ja, det er jo en ganske så graverende sak. I en alder av 81 år er hun selvsagt preget av alderen selv også, og vi snakker her om en mann som trenger pleie 24/7.

  Hvordan gikk det med de du kjenner til da?

 3. Tiqui says:

  Dette er fryktelig vanskelig, fordi man som gift forventes å ta seg av den andre, enten det er økonomisk forsørging eller pleie. Og så lenge pasienten vil hjem, er det godt nok for kommunen til å spare den sykehjemsplassen til noen andre. Det er tross alt kamp om sykehjemsplasser blant dem som trenger det.

  Et ektepar jeg kjente hadde en tilsvarende situasjon. Konen, som virket frisk tross sin høye alder, stod på døgnet rundt for sin pleietrengende mann i åresvis. Da han endelig fikk et avlastningsopphold på sykehjem i tre uker, skulle hun unne seg å slappe av og kanskje ta litt ferie for første gang på mange år.

  Men før de tre ukene var omme kollapset hun og døde. Ingen hadde noensinne tatt hensyn til henne i denne situasjonen, stadig bare lesset mer og mer over på henne, og når hun endelig kunne slappe av og puste, satte kroppen en stopper. En definitiv stopper. Det er en grunn til at man pensjoneres når man når høy alder, og da er det rett og slett urimelig å pålegge gamle mennesker en av de tøffeste fysiske og psykiske jobbene som finnes og som ikke har verken arbeidstid eller andre grenser for hva som kreves.

 4. Spectatia says:

  Damen, som bare var et par år yngre enn damen du skriver om og ikke noen kruttkjerring akkurat, klarte ikke å sette nok i mot, så mannen ble sendt hjem. Og han hadde ikke engang uttrykt noe ønske om å komme hjem selv, for han innså jo hvor umulig situasjonen skulle bli. Deretter ble det flere akuttransporter til sykehus ettersom han var veldig dårlig. Hele situasjonen tok jo også veldig mye på damen, så det var veldig nære at hun selv ble pleietrengende av påkjenningene.

  Selv prøvde jeg, over telefon, å kjempe for at han skulle få sykehjemsplass, men møtte veldig mye negativ innstilling og til og med trusler om juridiske skritt, ettersom de mente at det jeg gjorde stred mot hans integritet. Selv om jeg visste at det var dette han ønsket selv, for han innså jo at å bli sendt hjem ikke ville være noen løsning. Etter mye om og men fikk han til slutt sykehjemsplass for de siste ukene av sitt liv.

 5. Spectatia says:

  Tiqui: Veldig bra poeng det at det faktisk finnes en grunn til at man pensjoneres ved en viss alder!!

 6. Iskwew says:

  Uff, for en trist historie, Tiqui.

  Det er godt at denne damen går til streik før det går så langt at hun ikke orker mer. Og det er skremmende at hun må gå til det skrittet, før hun får den hjelpen hun trenger. Men kanskje flere skulle gjort det?

 7. Iskwew says:

  Spectatia, det burde jo gås til sak etter noe slikt. Men det skjer jo aldri, og dermed bare fortsetter det.

 8. Spectatia says:

  Ja, jeg foreslo å ta det opp videre med…? har glemt hva den instansen heter i Norge. Men damen hadde selvgfølgelig ikke mot og krefter til at noe sånt skulle bli dratt i gang heller. Derfor kan sånt få fortsette.

  Støtteaksjon for damen som flyttet, kanskje – så fler tør å si fra?!

 9. Håkon says:

  Tøff dame som stikker kjepper i hjulene for kommunal ansvarsfraskrivelse på denne måten, men det er hjerterått av en saksbehandler å bruke mannen hennes som pressmiddel og kasteball.

 10. Iskwew says:

  Ja, det er en god ide. Hun er jo tøff, og har sikkert slitt med masse dårlig samvittighet fordi hun ikke klarer å ta seg av mannen sin, som hun “burde”.

 11. Iskwew says:

  Javisst er det, Håkon. Og jeg tror de vel har vært på tynn juridisk is når de byttet lås på døren også.

 12. Spectatia says:

  Nettopp, Iskwew. Det er lett å utnytte den generasjonen, og aller mest da kvinner, fordi de er oppdratt til å stille store krav på seg selv, men stiller få krav på “samfunnet”.

 13. Iskwew says:

  Ja, det tror virkelig jeg også, Spectatia. At denne damen setter ned foten er veldig bra – og jeg håper det hjelper, slik at hun får igjen hjemmet sitt.

 14. Goodwill says:

  Sjokkerende, skjønner ikke at dette kan være lov?

  Som du vet kjenner jeg begge disse sykdommene på nært hold og har sett hva de gjør med betydelig yngre og sprekere pårørende. Bare tanken på at en 81 år gammel kvinne skal kunne ta seg av en dement og Parkinsonsyk ektemann er jo bare helt horribel.

 15. Iskwew says:

  Nei, og det tror jeg ikke det er heller, Goodwill, men det er vel ikke ofte det protesteres nok på slikt. Jeg tror det er på tide at noen går til streik jeg.

  Hun hadde jo fort endt opp som den damen Tiqui skrev om lenger oppe.

 16. Tiqui says:

  Trackbacken dreier seg ikke om samme tema, men posten inspirerte til en annen historie 😉

 17. Undre says:

  Også ringe låsesmed for å skifte lås!!!

  Det er pill råttent!

  :-O

 18. Iskwew says:

  Ja, og jeg tror ikke det er lovlig en gang, Undre. Det er jo grov inngripen i privatlivets fred.

 19. Undre says:

  Om mannen selv har sagt ja til det og han ikke er umyndiggjort er det antakelig ikke ulovlig, men fy F*!

 20. Iskwew says:

  Det er mulig det, men det er jo helt på bærtur uansett. Om han har forventet at hans 81 år gamle kone skal greie å ta seg av ham uansett, så mangler han jo såpass med selvinnsikt at han ikke bør få ta slike avgjørelser alene.

 21. Lothiane says:

  For en trist sak… og det er sikkert en haug med lignende saker vi aldri hører om. Det virker som det er mangel på det meste når det gjelder omsorg i dette landet. Sykehuskøer, sykehjemskøer, barnehagekøer…

  Og å komme til spesialist tar jo uker/måneder/år det også. Horribelt…

 22. Iskwew says:

  Ja, og bare i denne tråden har jo Tiqui og Spectatia fortalt om to saker til.

  Når du er 81 begynner du jo å bli rimelig skrøpelig :o/

 23. Writer'n says:

  Bare middelklassen blir feitere, og kommunene får bygge nok idrettshaller og kunstgressbaner til bortskjemte unger som bruker en drøy hundretusen av pappas penger på å grise seg til som russ, etter å ha brukt tilsvarende på å bli konfirmert tre-fire år i forveien synes nordmannen fornøyd. Da er arverekkefølgen sikret, og alderdommen usikret.

  Hvis dere virkelig vil ha flotte hsitorier fra Norge, verdens beste land å bo i, skal dere lese forskning fra IFIM om den kommunale hjemmehjelpstjenesten. Der er det mange godbiter.

 24. Avil says:

  Kommunane er ofte temmeleg ekle. Dei har ansvar for meir enn dei har råd til. Einaste løysinga er at folk betalar meir i kommuneskatt.

 25. Iskwew says:

  Nå har kommunene fått rimelig pen økning i overføringene de siste årene. Jeg tror det blir for enkelt å si at alt handler om mer penger, og at penger løser alt.

 26. Milton Marx says:

  Visst er det et menneskelig perspektiv i denne saken – og dette er ingen kritikk av dere som ser nettopp menneskene – men det handler også om politisk ståsted, økonomiske teori og samfunnsøkonomi.

  Personlig tror jeg at denne saken ikke dreier seg om manglende ressurser, men om så dårlig forvaltning at det egentlig ikke spiller noen rolle hvor mange penger man tilfører. (det vil alltid være for lite).

  SSB gjorde en undersøkelse om hvordan kommunene rent faktisk bruker sine frie midler. Det er nedslående lesning som forteller som forteller om en offentlig administrasjon som bruker kommunal elendighet som en brekkstang i det offentlige rom, for så å prioritere sine egne interesser når pengene kommer. Jeg skrev en post om dette.

  Jeg har også en annen post som også handler litt om eldreomsorgen. I min hjemkommune er det, som så mange andre steder, satset betydelig på omsorgsboliger i stedet for pleieplasser. Problemet er blant annet at det ikke eksisterer noe aktivt boligmarked, slik at de eldre har valget mellom å bo i sin gratis nedbetalte bolig eller å leie seg inn i en omsorgsbolig til flere tusen per måned. Konsekvensen er at de eldre først kommer når de er langt mer pleietrengende enn forutsatt. Hvorfor det ble slik? Offentlige tilskudd. Feilslagen ideologi som brukes til å presse de kommunale prioriteringene i feil retning – og prisen? Den betaler brukerne av de kommunale tjenestene.

  Det må være utrolig bittert å bli utsatt for slik behandling når man kommer opp i så høy alder. Man må tro at de pågjeldende rent faktisk har betalt temmelig mye opp gjennom årene nettopp for å få en bra alderdom.

 27. Iskwew says:

  Ja, det er jeg enig i, Milton. Jeg tror ikke det handler om at alt er løst med å kaste mer penger etter kommunene – først bør man se på hvordan de forvalter de pengene de har.

 28. ellingzine says:

  Det er så mange slike historier. Så kan man argumentere med at man kan få hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Men de fleste vet at belastningen fortsatt er stor på den friskeste av de to. For hvor stor hjelp er det at hjemmehjelpen kommer en time annen hver uke? Og hjemmesykepleien kommer kanskje tre ganger til dagen for å få den syke ut av sengen om morgenen, administrere medisiner og få personen til sengs om kvelden. Men resten av dagen er det partneren som har ansvaret.
  Det er ikke bare å nekte en person å flytte hjem, men mitt inntrykk er at det ofte er behagelig for det offentlige å ikke bistå den utslitte som ikke orker mer, men heller sende den syke hjem. For det er jo ikke nok sykehjemsplasser eller velferdsboliger.

 29. Iskwew says:

  Ja, det kan virke slik, Ellingzine. Forøvrig er det en merkelig ting at mange sykepleiere som ønsker å jobbe mer enn de gjør, ikke får større stillingsbrøker.

  Jeg tror denne damen nok har prøvd i det lengste (hun har pleiet ham i 10 år) men så har hun skjønt at det ikke går lenger. Og endt opp med å gjøre noe desperat.

 30. En fæl historie. Jeg kjenner til et liknende tilfelle. Mann med samme diagnose. Kona pleiet ham i mange år. Endelig fikk hun ham på avlastning et par uker. Da de ville sende ham hjem sa hun at hun ikke orket mer (79 år), han hadde forandret personlighet og blitt aggressiv og voldelig. Dama hadde svære blåmerker på kroppen. Ho sa ho ikke kom til å være hjemme hvis de sendte ham hjem. Det funka. De bytta ikke lås på døra deres.

  Hva som er den rette politiske løsningen er jeg usikker på, men eldrebølgen har visst bare såvidt begynt, så gode råd er dyre. Frekkhet og lessing av byrder over på folk som ikke klarer det , er iallfall ikke løsningen.

 31. Iskwew says:

  Ja, jeg tror det er flere slike historier enn det er behagelig å tenke på. Det har jo kommet tre i denne tråden allerede. Det er nok mange som lar det gå alt for langt, de synes de bør klare det, og det er jo strengt tatt den responsen de får fra hjelpeapparatet også.

 32. Avil says:

  Ok, eg modererer meg. Det handlar om pengar + haldningar = drittsekkane må ut.

Top