Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Strategi for kommunevalget

Jeg vet hva jeg skal se etter når jeg skal finne noen å stemme på i kommunevalget. Jeg skal gre gjennom samferdselspolitikken til alle partiene i Bærum, og stemme på det partiet som har og har vist vett og forstand når det gjelder kollektivtransport. Og politikerne her i Bærum kan skylde som mye de vil på Akershus Fylkeskommune, Oslo Kommune, Oslo Sporveier, Staten eller hvem de nå kommer til å skylde på. Det gir jeg blanke FAEN i.

Jeg betaler skattepenger til Bærum kommune for at de skal sørge for at det er levelige vilkår i Bærum. Og det betyr at enhver prokrastinerende, ansvarsfraskrivende og handlingslammet politiker kommer til å få avskjed på grått papir.

Bane til Fornebu blir det ikke noe av (ja, det er sikkert Fylkeskommunen og Oslo kommunes feil).

Kolsås-banen kommer sikkert ikke på skinner igjen før i 2011-12-13-14-…. alt ettersom hvor mye de klarer å trenere saken (det er sikkert Oslo Sporveiers feil).

Bussene går en gang i timen etter klokka 4, og til deler av bygda går den ikke etter klokka 20:00 (det er sikkert trafikantenes feil som ikke tar bussen. Vent. Det går knapt nok busser).

Ikke noe er Bærum kommunes feil, visstnok.

Hvordan i hule heite himmelens navn tror de at de skal få folk til å slutte å kjøre bil, en og en, mens de stamper i kø på vei inn til byen? Dette er ikke rocket science, snarere tvert imot, det er såre enkelt. Folk slutter å kjøre bil når de har et fungerende alternativ om ikke koster skjorta og buksa. Om Tigerungen og jeg skal til byen en ukedag, koster det oss på billigste vis 45 kroner hver vei. Så mye koster det ikke å kjøre bil. Jeg gir FAEN i flotte kulturhus og sådant (to flotte kulturhus er bygget til flere hundre millioner hver i nabokommunene Asker og Bærum), eller flere idrettshaller, kunstgressbaner eller whatever. Jeg vil ha en levelig hverdag. Og jeg er heldig, mye heldigere enn de som bor på Kolsås, Bærums Verk og Rykkinn. Du må ha bil, og du må stå i kø. Tar du bussen står du i den samme køen.

En gang hvert fjerde år har jeg noe å si. Og denne gangen skal jeg konsentrere meg litt, slik at jeg putter rett seddel i urnen. Nå vet jeg hva kriteriet er.

Jeg innser at folk i Bærum generelt har så god råd at de har minst 2 biler og kanskje ikke kommer til å bruke kollektivt likevel. Men gi dem for pokker et alternativ! Slik det er nå har de jo ikke det en gang.

Ny baneoptimisme står det om i Budstikka. Kanskje åpnes Kolsås-banen til Bekkestua i 2009 og kanskje til Kolsås i 2010. Jeg tror det ikke før jeg ser det. Og den burde gå til Rykkinn. Der bor det jo 25.000 mennesker eller så.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

28 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Undre says:

  Gjett hvem jeg tenker burde sittet i det kommunestyret!

  Når politikerne ikke greier å gjøre kollektivtransporten til et reelt alternativ i et såpass geografisk begrenset og tett befolket område som det Oslo med omegn er, hvordan i huleste skal de greie det i resten av landet?

 2. Iskwew says:

  Vaffal ikke meg!

  Jeg skjønner heller ikke hvordan de skal få det til i mindre befolkede strøk, når de ikke klarer det til Kolsås eller Fornebu :o/

 3. Undre says:

  Hæhæ. Vel, bortsett fra at jeg ikke vil deg så vondt, Isk, kunne nok du utrettet veldig mye fint i et kommunestyre.

 4. Håkon says:

  Bedre kollektivtilbud er et særdeles effektivt miljøtiltak, og om klare røster fra folkedypet kan lokke politikerne fra alle partier til å overby hverandre med valgløfter på dette området så ville det vært et tegn på at demokratiet virker.

 5. Iskwew says:

  Undre, jeg tror ikke jeg hadde hatt tålmodighet.

  Håkon, jeg er jo særdeles skeptisk til valgløfter. De holder gjerne ikke så lenge. Men jeg skal finlese programmer og finne ut av hvem som mener hva, og gjerne krangle litt også :o)

 6. Håkon says:

  Hva skal vi med tålmodige politikere, Isk?

  Jeg deler din skepsis til valgløfter, men jeg tror det ville være et lite framskritt om det var velgere som satte dagsorden for valgkampen i stedet for at partienes strateger skal presentere et knippe saker som er nøye satt sammen for å appellere til så mange velgere som mulig uten å love for mye.

 7. Iskwew says:

  Vi trenger i hvert fall noen litt mindre tålmodige i Bærum.

  Politikere er nok best når de ikke får lov til å suse rundt med alle verdens ledende spørsmål :o)

 8. Goodwill says:

  Jeg tror svaret på spørsmålet ditt er ganske enkelt å finne, jeg tror du må stemme nokså rødt.

  Om det hjelper er jeg tvilende til. Jeg tror som du sier at Bærumsboere flest med opptil flere digre SUV’er i garasjen er så glade i å bruke dem at de gladelig sitter i kø i dem hver dag…

 9. Goodwill says:

  SV eller V…

 10. Iskwew says:

  V er jo sånn midtimellom…

  Jeg har heller ikke all verdens tro på at det hjelper – men slik det er nå hjelper det i hvert fall ikke. Nå er det virkelig ikke noen fungerende alternativer for veldig mange.

 11. Milton Marx says:

  Ikke for å erte, men jeg skal krysse Amerika i morgen. Jeg skal til Panama city. Vet du hva jeg betaler for å krysse et kontinent? USD 2,50.

  Jeg han få det til USD 1,25, tror jeg, men da er det ikke med airconditioning, bussen er edre og de kjører en litt lengre rute med stopp på alle tenkelige steder. (det er ve ca. 80 km).

 12. Iskwew says:

  :o) Du får ha god tur – i tillegg til billig.

 13. Elle says:

  Får vel se litt på barnehagetilbud i valgkampen jeg da :). Forhåpentligvis er den bedre i 2008, når det lille nurket mitt skal begynne i barnehage, enn i 2007.

  Bare 8 arbeidsdager igjen til jeg går ut i permisjon- Hurra! Jeg er ikke verdens beste arbeidstaker for tiden- Begynner å føle meg tung og sliten.

 14. Iskwew says:

  Ja, nå tenker jeg det blir godt å komme seg ut i permisjon, så du får hvilt skikkelig før den store påkjenningen – for det er det.

 15. Elle says:

  Ja, jeg har skjønt det. Vil ikke tenke så mye på selve fødselen. Er innstilt på at det er vondt og langdrøyelig- og skal prate med både lege og jordmor litt rett før, i forhold til hva som skjer, ulike bedøvelser m.m.

  Ser ikke frem til fødsel, men ser veldig frem til å hilse på det lille nurket (hvis kjønn fortsatt er ukjent, men hvor tipsene fra folk rundt meg er mange :)).

 16. Iskwew says:

  Det er ingen vits i å tenke på det, for du vet ikke hvordan det blir eller går, uansett. Det er bare å ha et fatalistisk forhold til det – barnet skal ut, og det som skjer det skjer, når det skjer :o)

 17. Lothiane says:

  Jeg har aldri forstått det når de maser om at folk må bli mer miljøbevisste samtidig som de ikke legger opp til gode alternativer. Her i Oslo fungerer det jo stort sett greit kollektivmessig, men jeg husker fra min tid som avhengig av banen at det ikke alltid fungerte som det burde. Dessuten er det dyrt og altfor mye folk på en gang. Hyppigere avganger og halve prisen hadde vært noe. Da hadde jeg tatt det som et signal om at politikerne virkelig VIL gjøre det lettere å ikke bruke bil.

 18. Iskwew says:

  Du skal ikke langt ut i Bærum, en kommune med over 100.000 innbyggere, før det begynner å bli ganske krøkkete. Legger du til høye priser, så er det slett ikke rart at folk foretrekker å kjøre bil.

  Tilgjengelighet og pris er nøkkelen til suksess.

 19. nessie says:

  Du hadde gjort deg i et kommunestyre, Iskwew. Fikk nettopp bekreftet teorien om at de som ikke vil bli politikere er nettopp de som burde blitt det 😉

 20. Marina says:

  Ja, dere i Oslo kan syte og klage om kollektivtransporten…
  *mumle*
  Joda, ille er det, med busser og trikker og t-bane og båter og ferjer og tog og jeg vet ikke hva!
  Her borte tror jeg ikke de engang har ord for denslags. Og slett ingen trikk. Bare busser som går en gang om timen, er forsinket hele tiden, bare går dit ingen egentlig vil dra, slutter å gå klokka seks om ettermiddagen, og ikke går på søndag.
  Ubehagelige seter har de også.

 21. Iskwew says:

  I know, I know! Jeg har vært i USA noen ganger, og der kunne jeg ikke bodd, sertifikatløs som jeg er. Det finnes jo ike kollektivtransport. Det er jo bedre kollektivtransport i Russland enn i USA.

 22. Marina says:

  Ja, i Russland er det bra! Og i Korea, og i Japan og Tyskland og Frankrike og Tunisia. Og diverse andre land.
  Men i USA greier de ikke noe mere enn noenlunde brukbare t-baner i bykjernen i de største byene. Og så lurer de på hva de skal gjøre emd alle trafikkproblemene…
  For noen amatører!

 23. Iskwew says:

  De har jo trikker i San Francisco! :o)

  Hva de bør gjøre med trafikkproblemene er ikke rocket science. Og når du tenker på hva klimatilpasninger vil koste, så blir det jo dyrere der enn alle andre steder. De har jo ikkeno i utgangspunktet :o/

 24. Goodwill says:

  Det er jo nettopp da de har potensiale for forbedring!

  Kanskje et norsk u-hjelpsprosjekt? Bygge tognett i New York? Etter Berlin-modell, f.eks? U- og S-bahnsystemet der opplevde jeg som utrolig bra!

 25. Iskwew says:

  Goodwill – alltid med en positiv vinkling! Selvsagt er det et voldsomt potensial for forbedring :o))

 26. Marina says:

  New York har en brukbar t-bane. Men likevel altfor mange biler som står i stample over hele byen. Jeg hørte om en kvinne i New York som fødte i bilen, og det ble til at ungen kom for sent på skolen for trafikken var spesielt ille akkurat der…
  Men hvorfor finnes det ingen ekspresstog her ute i flatlandet? Terrenget er jo som skapt for det, ekspertisen finnes, mer eller mindre, og det er tilogmed en god del jernbanelinje.
  Men neida, da ville nemlig de sleske bilselgerne og oljeselskapene tape profitt, da, så det går ikke an!
  Og når jeg vil dra til Chicago, har jeg valget mellom å fly og kjøre bil. Begge tar timesvis og er utrolig kjedelige. Et skikkelig tog kunne gjort unna turen på etpar timer.

 27. Iskwew says:

  Ja, det er jammen rart – landskapet er jo laget for det. Men olje- og bil-lobbyen har jo hatt rimelig sterk påvirkning der borte. De får gehør, og slik fortsetter det.

  Men nå er vel amerikansk bilindustri litt i krise. Gore viste jo bilder over salget til japanske produsenter av små drivstoffeffektive biler og amerikanske produsenter av store biler bensinslukende biler. Bildet talte for seg. Og eksportmarkedene for amerikanske biler er jo omtrent borte.

 28. Håkon says:

  Du glemmer Greyhound, Marina

  :o)

Top