Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Overfallet på Kadra er Karitas feil

I hvert fall hevder visstnok Ali Kahn, KrF-politiker, leder i Kashmir-rådet for Skandinavia og Kashmir-foreningen. Han sier til NTB, gjengitt av ABCnyheter:

Jeg vil gå så langt som å si at Kadra aldri ville blitt banket opp om ikke en statsråd hadde gitt saken tyngde i media på denne måten. Hadde Bekkemellem sjekket opplysningene i saken først, ville hun sett at Gulam Sarwar ikke er pressetalsmann for moskeen han angivelig representerte. I stedet kritiserte hun et helt trossamfunn for noe han mente, og dermed satte hun sinnene i kok.

Det kan godt være at Karita burde sjekket bedre, men det ble altså skrevet i VG at han var talsmann og hun svarte i forhold til det. Men det er ikke poenget.

Poenget er selvsagt at det ikke er Karita som var ute i Oslo, sammen med 5-10 andre personer og banket opp Kadra. Å hevde det Ali Kahn gjør er jo frata eierne av knyttnevene som slår ansvaret for slagene. Uansett hva Karita sa, fratar det ikke dem ansvaret. Om man mener hun tar feil, så si det. Ikke bruk det som en forklaring og unnskyldning for det som skjedde. Det er voldsutøveren som har ansvaret for at han eller hun bruker vold.

Enhver som uttaler seg uten å ha trippelsjekket alle fakta er selvsagt ikke ansvarlig for at noen går rundt i Oslos gater og banker opp mennesker de er uenige med. Dette er et skikkelig stråmannsargument. Denne typen argumentasjon adresserer ikke det faktiske problemet i det hele tatt – problemet er at noen enten ikke tåler kritikk og søkelys, eller benytter kritikk som unnskyldning for å bruke vold mot andre.

Standpunkt tar opp problemkomplekset i kveld. Det skal bli interessant å høre om det kommer noe konstruktivt. Og det er ikke at det er Karita Bekkemellem eller Kadra Yussufs feil.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

20 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Avil says:

  Det der har jo vore favorittargumentet bak all vald og terror i verda generelt, og den arabiske verda spesielt, så lenge eg kan hugse.
  – Det er ikkje vår skuld at ungane våre kastar brostein på israelske soldatar heilt til soldatane forsvarer seg! Det er Israel si skuld! Dei driv oss til det!
  – Det er ikkje vår skuld at me brenn flagg og ambassader, teikneserieteiknarar dreiv oss til det!

  Eller:
  – Det er ikkje mi skuld at eg banka kona mi! ho dreiv meg til det!
  – Det er ikkje mi skuld at eg valdtok den jenta, ho provoserte meg med kort skjørt!

 2. Iskwew says:

  Ja, det er en svært gjenkjennelig argumentasjon. Det virker som om de fleste som bruker vold bruker den argumentasjonen.

  Det personlige ansvar står ikke spesielt høyt i kurs.

 3. Sauegjeteren says:

  Det var min skyld, for jeg var ikke på det aktulle stedet til rett tid for å hindre det….

  Herregud!

 4. Iskwew says:

  Ahhh det var DEG *hyttende finger*

 5. Britt M. says:

  Åh, har Bekkemellem skylda for dette også? Jeg trodde generelt dette var myndighetenes feil jeg! Det er ihvertfall det “de” sier…

  (“de” er alle forståsegpåerne som jeg overhører på trikken mellom bislett og stortorget, den gamle damen på venterommet på legesenteret, mannen i kassa på kiosken og han drosjesjåføren som kjører en Renault Laguna 2003-modell)

 6. Håkon says:

  Akk, du bruker feil trikk, Britt. Min største trikkeopplevelse i fjor var en ganske høyrøstet mann som på strekningen mellom Majorstuen og Stortorget ringte først til en av våre riksdekkende aviser for å diskutere noen idéer han hadde med redaktøren, og da han ikke fikk snakke med denne redaktøren ringte han i stedet til statsministerens kontor. Heller ikke her fikk han snakke med noen, og da forsøkte han seg enda litt høyere opp i den norske maktstrukturen og ringte kontoret til Jan Bøler. Mellom hver samtale diskuterte han med sin kone som av en eller annen grunn hadde satt seg noen plasser unna sin ivrige ektefelle. Resten av dagen lurte jeg veldig på hvem han forsøkte å ringe etter at jeg hadde gått av trikken. Jeg er sikker på at de som ble sittende på denne trikken fikk rede på hvem som faktisk har ansvaret for det meste i dette landet.

 7. Iskwew says:

  Britt, de har klart å peile seg inn på en av myndighetene, i hvert fall.

  Håkon, det er slike trikkeopplevelser som sitter :o) Etter at du hadde gått av trikken var det vel kanskje Kongen som fikk en telefon?

 8. Fjordfitte says:

  Det har blitt sagt så utrolig mye merkelig i denne saken. Bra at du gidder å skrive om det på en seriøs måte. Det Ali Khan sier minner meg om en FN-rapport fra 2001/2002 der det sies at en av årsakene til den høye graden av analfabetisme i Midt-Østen er staten Israel. Det er liksom aldri ens egen feil hvis det er noe galt.

 9. Iskwew says:

  Det minner meg om Brasil også, Fjordfitte. Der er alt enten Portugal, IMF, USA eller den Katolske Kirkens feil.

  Ali Kahns uttalelser er noe av det rareste som har kommet i denne saken, synes jeg. Han er jo helt på bærtur.

 10. Shoaib says:

  Forsåvidt ikke uenig i det som sies her, men Avil viser en utrolig grad av historieløshet. Israel Palestina konflikten er ikke så enkel, og alle sider kan beskyldes for det ene eller det andre, men en slik forenklet skyldfordeling som Avil opererer med blir bare for dum.

 11. Iskwew says:

  Ikke noe er vel noen gang så enkel, Shoaib. Men det jeg tror hun forsøker å belyse er det personlige ansvaret.

  Ingen brasilianere synes de selv har ansvaret for at det brasilianske samfunnet har så skjev fordeling av godene heller. Det er de andre sin skyld. USA, IMF, Portugal eller en elelr annen annen,. Ikke dem i hvert fall.

 12. Håkon says:

  Tja, det er vel et lite logikkbrudd når Avil skriver om å ta skylden for noe ens barn har gjort. Selv om foreldre har et ansvar for barna så er det vel grenser for dette ansvaret. De varierer sikkert litt ettersom man diskuterer det juridiske eller moralske ansvaret, men i praksis finner barn på mye rart helt av seg selv også.

 13. Iskwew says:

  Jeg tror jeg skal overlate til Avil å utdype hva hun mener, men det virker jo som om det her er gitt tillatelse. Forøvrig har man jo et visst ansvar for barns handlinger som foreldre. Om Tigerungen knuser stuevinduet ditt, vil jeg tro du kom rett til meg for å få oppgjør.

 14. Håkon says:

  Juridisk har du nok et ansvar for en slik hendelse, men det moralske ansvaret stopper kanskje ved at du har lært ham at det er galt å knuse ruter.

  (Hva jeg ville gjøre blir et hypotetisk spørsmål ettersom Tigerungen sannsynligvis har god oppdragelse, for ikke å snakke om at mitt gamle stuevindu er i sjette etasje og trenger egentlig å skiftes uansett.)

 15. Iskwew says:

  Ja, nettopp – der er du inne på det, Håkon :o) Jeg lærer ham at det er galt å knuse ruter :o)

 16. Milton Marx says:

  Jeg skal ikke si hva Avil mener, men vil si at jeg bare blir satt ut når jeg ser palestinske mødre som er stole over at barna deres er ute og kaster stein mot israelerne – og oppdrar barna sine til å gjøre det.

 17. Iskwew says:

  Nå er jeg av de sterkt Israel-kritiske. Det har jeg vært i 30 år snart. Men steinkasting på israelske soldater i tanks er jo rett og slett ikke virkningsfullt. Det er bare farlig for de som kaster steinen.

 18. Sexy Sadie says:

  Jeg synes Shoaib kan forklare hvordan det er Israles feil at så mange mennesker fra Midt Østen er analfabeter.

 19. Shoaib says:

  Sexy Sadie, har jeg hevdet det? Det er selvsasgt ikke Israels feil at det er så mange analfabeter i Midtøsten. Endel regimer i området bruker nok helt klart Israel som unnskyldning for det ene eller andre og for å slippe å gjøre noe med de reelle problemene. DET er selvsagt deres egen skyld ene og alene. Men derifra til å mene at all israel kritikk er feil er jo et langt sprang.

 20. Iskwew says:

  Alltid- og aldri-resonnementer fungerer sjelden, Shoaib. Og Midt-Østen er så kompleks en materie at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Uansett hva man sier blir det fort feil.

  Israel har helt klart et ansvar for mye av misæren.

Top