Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nok en snubletråd når det gjelder pensjon

Pensjon er virkelig et område folk vet for lite om, der de har undersøkt for lite, og systematisk tror de får mer enn de faktisk gjør. Det viser undersøkelser som er foretatt. Min varmeste anbefaling er å sjekke forhold knyttet til fremtidig pensjon slik at du VET hva som faktisk blir din inntekt, enten når du går av med pensjon, eller om noe skulle skje før den tid.

Dagens snubletråd er det ikke folketrygden som står for, det er Statens Pensjonskasse. I dagens papirutgave av Dagbladet, står det om Odd Sivertsen. Han har mistet sin samboer gjennom 30 år i en ulykke like før jul i fjor. Som om ikke det er nok, viser det seg at Statens Pensjonskasse forskjellsbehandler gifte og samboende. Er du ikke gift, får du ikke etterlatte-pensjon fra Statens Pensjonskasse. Det hjelper ikke at den avdøde har innbetalt penger til Statens Pensjonskasse gjennom et helt liv. For følgende gjelder:

Samboere har ikke rett til etterlattepensjon etter lov om Statens Pensjonskasse.

Statens pensjonskasse er Norges største pensjonsordning med over en million medlemmer, og forvalter opptjente rettigheter på 270 milliarder kroner. Medlemmene er statsansatte og store deler av forsknings- og undervisningssektoren. I tillegg kommer ansatte i noen virksomheter med offentlig tilknytning. Mange mennesker har innbetalt sine 2% i årevis, og tror de er dekket. Men det er de altså ikke alltid.

Etter å ha fått saken forelagt, sier Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys at hun vil se på regelverket. Det synes jeg hun skal. For samboerskap er vitterlig minst like vanlig som ekteskap i Norge anno 2007. Den private ordningen jeg har i Storebrand har samme dekning for samboere som ektefeller. Her er det Statens Pensjonskasse som henger solid etter.

Til regelen endres, er det bare å anbefale ekteskap til alle medlemmer av Stantens Pensjonskasse. Og absolutt alle oppfordres herved til å sjekke hvilke ordninger man selv har. Død, ulykker og alderspensjon er kanskje ikke festlige temaer, men de er jo aspekter ved livet, vi ikke kommer utenom. Og det er definitivt for sent å sikre seg og sine når død eller ulykke allerede har inntruffet.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

10 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Iskwew sier:

  Det er riktig, radiohode, uten at jeg synes det er grunn til å sukke så tungt, da. Med mindre du føler et behov for å sukke, og her fant muligheten. For ordningen det gjelder er Statens pensjonskasse. En regel man i andre pensjonsordninger har klart å endre for en stund siden. Nå vet ikke jeg om pensjonskassen har fremmet forslag om dette overfor ministeren, men det burde de ha gjort.

 2. Iskwew sier:

  Ja, men det går vel ikke først og fremst på pensjon?

 3. Iskwew sier:

  Okay, For når det gjelder pensjon er vel samordning av opparbeidede individuelle rettigheter for ektefeller mer et problem.

 4. radiohode sier:

  Nå sukker jeg litt, Iskwew. Hvorfor? Fordi det er en vesentlig feil med utsagnene dine: «Dagens snubletråd er det ikke folketrygden som står for, det er Statens Pensjonskasse. » Det er ikke SPK som legger ut tråden. Hvem er det som legger den ut? «Etter å ha fått saken forelagt, sier Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys at hun vil se på regelverket.» Og hva gjør Heidi G. så snart hun har sett på regelverket? Hun ber Stortinget endre loven.

  Se gjerne på avsnittet her: http://radiohode.weblogg.no/1175011639_politisk_pine.html – der hvor ordet «forvaltningen» er skrevet med fet skrift.

  Innholdsmessig er jeg dog enig med deg.

 5. radiohode sier:

  Ja, jeg skulle kanskje tatt med et lite smil, for jeg sukker ikke tungt. 🙂

  For øvrig er det de ensliges/singles kår som står mitt hjerte nærmest. *sukk*

 6. radiohode sier:

  La oss kalle det en helhetsbetraktning. Det blir greiest sånn.

 7. Helge sier:

  Nok en gang ser vi at staten med sine ordninger lager snubletråder i menneskers hverdag. Helt riktig Iskwew, her må en passe på – som en smed.

  Det morsomme er jo at statens representanter sjelden har oversikten selv, så hvordan forventer en at folk flest følger med. Hvor mange ganger har vi ikke hørt – dette skal vi se på.

  Her er det nok et «staten ordner alt» syndrom. Folk flest bruker de ordninger som finnes (og som ofte er påtvunget), og tror, feilaktig, at alt er tenkt på i regelverket, og at rettferdighet er innbakt i systemet.

  Ikke så.

  Hvordan en kan kreve betaling for et produkt som ikke leveres er en gåte. Og selvsagt gjelder dette kun statsmonopoliserte produkter. Nok et argument for å privatisere hele spekteret av trygdeordninger og pensjoner. Da vet en hva en må ha, og hva en får.

  En forutsetning for økonomiske transaksjoner.

 8. Iskwew sier:

  Helge, dette gjaldt for andre ordninger også, for en stund siden. Men det ble jo endret i takt med samfunnsutviklingen. Her er det Staten og Statens pensjonskasse som henger etter.

  Pensjon er noe folk flest har liten kunnskap om, før det smeller. Det hadde sikkert vært tilfelle med meg også, var det ikke for at jeg har jobbet med det i mange år.

 9. Håkon sier:

  Nå er vel en del statsansatte vel fornøyd med at staten selv er så konservativ at denne gruppens pensjonsordning ikke ble reformert nylig. Likevel, det er sikkert på sin plass med en og annen modernisering.

  Når det gjelder barnløse single kan det hende at regnestykket med pensjonsforsikring ikke vekker for stor begeistring. Tegner arbeidsgiver en slik forsikring får alle ansatte samme vilkår, og premien eller forsikringsbeløpet blir ikke justert dersom du inngår partnerskap, gifter deg eller får barn. Dyr forsikring for den som har tenkt å forbli barnløs og singel, men forsikringsselskapet får svi dersom du gifter deg med din pur unge sykepleier (eller noe i den retning) like før du kreperer. :o)

 10. Iskwew sier:

  De statsansatte kommer bedre ut enn mange, ja. Ordningen ble jo ikke rørt.

  Å være barnløs single er ikke lønnsomt i et samfunn som setter aller mest pris på små, søte kjernefamilier, Håkon. So ist es.

Top