Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Menneskeskapt lov om tingenes iboende jævelskap

Nå stunder det mot helg, etter en uke med strålende vakkert vårvær. Det betyr selvsagt at det pøsregner, er kaldt og generelt rimelig guffent. Og det er altså ikke bare noe vi innbiller oss, det er et faktum. Det ER dårligere vær i helgene enn det er på ukedager, som nevnt oppe i avsporingstråden her i sted.

Noen forskere i Tyskland har nemlig analysert vær, og funnet ut at det i helgene er mer skyer og mer nedbør. De bekrefter derved at det ikke er noen myte at det er dårligere vær i helgene. Mandag er den tørreste ukedagen, lørdag den våteste. Solen skinner mest på tirsdager. Været varierer beviselig signifikant med ukedagene.

Så da kunne vi bare flytte helgen, tenker du kanskje? Men nei, det kan vi ikke, for det som skaper variasjonene er ikke tilfeldig, men mest sannsynlig de jævla bilistene sin skyld. For her er teorien til de tyske forskerne:

 • Vi (les: dere andre) kjører mer bil på hverdager og samtidig forbruker vi mer ressurser og produserer mer energi enn i helgen.
 • Avgass og finstøv som produseres skaper svevepartikler (aerosoler) i atmosfæren.
 • Disse småpartiklene binder vann fra lufta (vannkondensering) og fører til unaturlig skydannelse.
 • Nettopp til helgen er skydannelsen avsluttet, og vi får virkningen først når man skal ut på tur – eller på fotballkampen.

Det er ikke bare slik at de jævla bilene kommer til å gjøre så Maldivene er en saga blott om noen år, at isbjørnen dør ut, at ørkenen sprer seg, og at Goodwill bør satse på å få gått Birken neste år, siden ingen vet hvor lenge vi kommer til å ha snø her i landet. Bilistene forårsaker også kortsiktige værsvingninger som gjør at helgeværet systematisk suger i forhold til mandagsværet.

Siden jeg er en ikke-bilist, vet jeg nå at det er de andre sin skyld, og ikke min, og skal brumme litt ekstra til alle bilister. Det er DERE som må gjøre noe. Enten spre kjøringen mer på også i helgene, med vedvarande global oppvarming som resultat, eller kjøre mindre i uken. Eller, om dere er på størrelse med Petter Stordalen, kjøpe dere en e-bil. Jeg vet de er små, men helvete heller, jeg vil ha fint vær i helgene!

Forøvrig er det jo ofte mye drittvær i fellesferien også. Det er vel av samme grunn, det. All eksosen og alt svevestøvet ligger bare å venter i atmosfæren til bilistene drar på ferie, og så faller den ned på oss andre i form av svovelregn i juli.

Fremtidens tilpasninger kommer til å koste dere mer enn meg, det er min eneste trøst. Om noen år kommer det garantert til å være svinaktig dyrt å kjøre bil. Alle biler kommer til å få trådløs CO2-måler, med direkte kobling til Miljøverndepartementet med overføring til Finansdepartementet. Miljø måler, Finans avgiftsbelegger. Det eneste spørsmålet som vil stilles ved rushtidsavgifter, er hvorfor de ikke er høyere. Bensin kommer til å koste 30 kroner literen i 2007-kroner.

Men dere, før dere blir helt panikkslagne av fremtidsutsiktene: det kommer til å være bedre vær i helgene.

God helg i gråværet!

Oppdatering:

Da har jeg gjort et ørlite dykk ned i databasen eKlima som finnes på sidene til Metereologisk Institutt, og har følgende for Oslo, Blindern. Ikke like godt bevis for at bilister er fra helvete, men likevel :o)

blindern-temp.jpg

Temperatur:

Onsdag er i gjennomsnitt den kaldeste dagen på Blindern. Tirsdag er den varmeste, og så synker det utover. Og kurven ser jevn og fin ut, var det ikke for onsdag. Hva er det som gjør onsdager så kalde på Blindern?

Og hadde det ikke vært for onsdag, ville lørdag og søndag vært de kaldeste dagene. Noe skjer på tirsdag, som gjør at det blir veldig kaldt på onsdag.

Mental note to self: Fundere på hva som kjennetegner onsdager, og hva som eventuelt kan gjøre at de er negativt påvirket.

blindern-ned.jpg

Nedbør:

Når det gjelder nedbør er ganske riktig søndag “vinneren”. Det kommer mer nedbør på søndag enn på andre dager. Men til gjengjeld er lørdag den dagen med minst nedbør. Typisk nok, siden man da må løpe rundt og handle og ordne og ikke akkurat kan være ute og nyte været.

Tirsdag og torsdag regner det også en del, men da er vi jo på jobben likevel, så who cares.

Konklusjonen er klar: Den dagen i uken da vi har mest tid til å nyte været, søndag, regner det mest og er kaldest. TypISK!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

23 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Hvis det er noen trøst så faller helge- og ferieregnet i hodet på oss bilister også. Enda en trøst: Jeg har nå tatt grep og skiftet fra en gammel CO2-slem bensinbil til en helt ny CO2-snill dieselbil, og skal umiddelbart sette igang med å gjøre mitt til å redusere klimautslippene, ved å kjøre en lang CO2-snill biltur til Sørlandet i ettermiddag.

  Forøvrig så er det idag det regner. I morgen skal det visst ikke regne, og på søndag skal det bli sol og varmt. Og hvis jeg ikke husker helt feil så var det litt sol og varme i fellesferien i fjor?

 2. Iskwew says:

  Joa, men statistisk er det slik at det er drittvær i helgen, fellesferien og finvær når vi jobber. Makan til urettferdig! At det ett år og en helt ikke er det blir da mot normalt :o/

  Men uansett får du ha god tur sørover! Du får nyte det før bensinprisen er tredoblet :o)

 3. Britt M. says:

  Jøss, jeg har alltid trodd det der bare var fantasispinn fra min litt overopphetede sommerjobbhjerne, men så er det forsket på til og med! Så nå stemmer jeg i ditt ‘hylekor’. Hadde færre grisket seg til å ta lappen, hadde det kanskje vært sol i dag også!

 4. Iskwew says:

  Ja, nettopp. Britt! Vi kan med all mulig grunn glo litt ekstra på alle bilistene.

 5. Undre says:

  Ånei, ikke dieselbil, Goodwill! Den dieselbilsatsinga til de rødgrønne er et skikkelig feilskjær!

  Iskwew: Jeg har en skikkelig drittbil, men den drittbilen kjører så få km i året at andre bileiere gliser av meg, og jeg bruker den bilen bevisst veldig lite og sykler helst.

  DESSUTEN hvor mye CO2 blir vel ikke sluppet ut i atmosfæren for å produsere en ny bil og attpå til skal den bilen kanskje fraktes fra Japan eller Korea! Da skal den bilen ha kjørt v.e.l.d.i.g. mange km før den lønner seg for miljøet å ha byttet ut den gamle med en ny.

  Det eneste som hjelper er å kjøre mindre bil. Regjeringa får strykkarakter hos meg for å øke salget av partikkelforurensende dieselbiler. De skulle heller ha brukt de penga og masse mer på kollektivtrafikk. Jeg mener faktisk at kollektivtransport burde vært så godt som gratis, fordi samfunnet som helhet ville ha tjent på å redusere biltrafikken, og vi som et gravplyndrerland (det er jo døde dinosaurer vi pumper opp, selger og forpester verden med) burde ta oss råd til det.

  Dessuten slipper vi vel ut nær 100000 tonn med CO2 bare ved å drikke så forbanna mye brus, mineralvann og annet leskedrikke med CO2 i her i landet.

  *hmph*

 6. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Loven om ”alle tings iboende jævelskap” ble bekreftet for første gang på 70-tallet, ved at det ble utviklet en smørbrød kastemaskin – som kastet høye smørbrød med reker. Det viste seg da at et signifikant flertall havnet med smørsiden ned – Quod erat demonstrandum

 7. Iskwew says:

  Undre, jeg sier bare: Cars are evil!

  Selvsagt burde kollektivtransport være noe så nært gratis, i hvert fall betydelig billigere og mer frekvent. Jeg bor jo i Bærum, rimelig sentralt, men bussene går en gang i time. Det er jo knapt nok noe tilbus.

  Megler Smekk, jeg håper det lå en hund eler tre under kastemaskinen og plukket opp rekesmørbrødene!

 8. Goodwill says:

  Undre, jeg gjør bare som regjeringa har bedt oss om, dum som jeg er! Dessuten reiser vi nærmest kollektivt, med fire personer i bilen. Og etter påske skal guttungen begynne å sykle til skolen, og da skal jeg sykle til jobben 🙂

 9. Iskwew says:

  Jepp, myndighetene har lagt opp klare incentiver for kjøp av Diesel-biler, og du gjør som de ber deg, Goodwill.

  Men når jeg ser alle bilene på vei fra Bærum til Oslo hver morgen, men sjåføren og ingen flere, så blir jeg helt oppgitt altså.

 10. Britt M. says:

  Det regjeringen faktisk burde fokusere seriøst på er jo å bygge ut tognettet til europeisk standard, slik at både vi, trailervarene, veinettet og miljøet kan nyte godt av investeringene. Og selvsagt må kollektivtransportpoenget ditt støttes, Iskwew!

 11. Goodwill says:

  Britt, du har helt rett. Problemet er at det er dyrere å bygge ut tognettet her enn i Europa, pluss at vi er for få mennesker til å bruke og betale for bruken av det, derfor er vi avhengige av større offentlige tilskudd til drift enn det som gis idag. Og hvor skal de pengene tas fra?

 12. Iskwew says:

  Men altså, samfunnsøkonomisk er det lønnsomt, selv om det kanskje ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt. Og vil vi, finner vi da pengene til det.

 13. bluebird says:

  Um…. Iskwew, jeg håper du har en meget god flaske rødvin liggende hjemme til fortæring denne helgen (evt. andre ting til pur nytelse hvis ikke du drikker rødvin).

  Etter å ha lest denne posten er jeg overbevist om at avslapning og et par varianter av hedonistiske nytelser er det som skal til for å få deg gjennom helgen. Spesielt ettersom det blir dårlig vær 😉

 14. Iskwew says:

  Jeg har i hvert fall et par fancy øl liggende, Bluebird :o)) Dessuten er det uansett vær faktisk HELG :o)

 15. blues4u says:

  HEYYY , har DU kjøpt deg øl?? HÆÆ? 😀

  Godt med en dag med dårlig vær, syns nå jeg, så får jeg vasket og ordnet her hjemme. Har vært ute med “bike´n” hver dag nå, så da blir hjemmet nedprioritert. Satser på langtur på søndag jeg, i solen.. 😀

  God helg Isk, og kos deg med øllet! 😉
  ps. blues på Årnes i morgen igjen.
  ds.

 16. Iskwew says:

  Jøsses – trodde du ikke jeg kjøpte øl??

  Dårlig vær kan det være når jeg er på jobb, altså – ikke når jeg har fri!

  God helg – og i morgen skal jeg for en gangs skyld ut – for å spise sushi. Yiihaa!

 17. Iversen says:

  Jeg må bare beklage, men i det sekundet jeg så plansjene fra Blindern gikk jeg over i Leif Juster-modus. Madammen hater deg nå.

 18. Iskwew says:

  Hæhæhæhæ! Du trenger ikke beklage det altså. Jeg har lett etter den “Mot normalt” sketchen overalt, uten å finne den. Utrolig morsom!

 19. Milton Marx says:

  Iskwew. Dette fikser du da lett! Det er bare å kutte jobben og flytte til Brasil. Du aner ikke hvor godt det er å stort sett ikke gå med klokke, og svært ofte ikke ha begrep om hvilken ukedag det er.

 20. Milton Marx says:

  Iskwew: Skal du spise sushi, sier du…. du skulle ikke tilfeldigvis være i slekt med Gollum?

 21. blues4u says:

  Overdrev antagelig en smule, mente bare å huske en kommentar om dine sjeldne øl, da jeg dynka tastaturet mitt. 🙂

  Nyt ølen, og den råe fisken (jækk), så tar jeg meg av bluesen…mmmm
  😀

 22. Iskwew says:

  Joa – men noe må jeg jo leve av i Brasil også, Milton. Og jeg aner omtrent hvordan det er :o)

  Forøvrig har jeg i en tidligere post beskrevet at det er noe feil med genene mine, så kanskje det er noen japanske i tillegg til syd-Europeiske gener i meg? Gollum-gener hadde jeg ikke tenkt på at det kunne være!

 23. Iskwew says:

  Å ja, ølen som går ut på dato i kjøleskapet :o) Rå fisk er godt, blues4u!

Top