Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

På tide med studentopprør?

I dag ble det inngått pensjonsforlik, og det bør få alle Norges studenter opp på barrikadene. For der inngår visstnok enighet om at studenter ikke får pensjonspoeng i studietiden. Når man da samtidig har tatt bort besteårsregelen, så er det særdeles lite gunstig for de som tar lang utdannelse. Besteårsregelen gikk som kjent ut på at det var de 20 årene man tjener best som teller når pensjon beregnes. Nå skal alle år telle. Og det vil si at studenter mister mange år med pensjonsoppbygging. Pensjonspoeng under studier skulle bøte på dette, men det har man altså forliket seg bort fra.

Vi får satse på at Cristl Kvam og Akademikerne er på ballen i hvert fall.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

32 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. tiqui | 22.03.07
 1. Goodwill says:

  Hvordan blir dette for oss “godt voksne”? Vi som har jobbet en stund tjente vel ikke opp noen pensjonspoeng da vi studerte?

  Jeg klarer ikke helt å få taket på dette her, men jeg har skjønt at det er viktig at vi jobber lenger og mer for at pensjonen i det hele tatt skal kunne finansieres i framtiden. Det blir jo udiskutabelt veldig mange fler pensjonister i framtiden, og færre yrkesaktive.

  Skulle ikke oljefondet inn og redde oss?

  Du som er økonom?

 2. Iskwew says:

  Jeg har hatt en lengre pensjonutgytelse på gang en stund, Goodwill, men pensjon er så dørgende kjedelig at jeg ikke har funnet noen vinklinger som passer.

  Jeg tror det er slik at besteårsregelen fjernes med tilbakevirkende kraft. Altså dermed er det livsløps-opptjening som gjelder for deg også. Ergo er du skrudd med tilbakevirkende kraft, Goodwill.

  Oljefondet redder oss til dels – vi hadde hatt det verre uten – men ikke helt. Det kommer av at man hele tiden har tatt folketrygden som løpende utgifter, og ikke fondert opp forpliktelsene. Så ser man at det bærer feil av sted ettersom befolkningen blir eldre og eldre. Og da må det reform til.

 3. Goodwill says:

  Jeg – skrudd? Med tilbakevirkende kraft? *knurr…..*

  Men bar det ikke snakk om overgangsordning for noen aldersgrupper? Jeg lurer på om ikke jeg delvis kommer inn der.

  Pensjon er pr def kjedelig, den skal bare dette ned i postkassa og være stor nok når den tid kommer. Og jeg er ikke bekymret for meg selv, for med mitt forbruk skal det ikke mye til. Jeg bruker jo stort sett bare penger på mat og skismøring 😉

  Likevel hadde det vær interessant med en post om dette. Jeg tror du ville beskrive temaet tydeligere enn noen annen.

 4. Iskwew says:

  Jo det er mulig det er det. Jeg skal se mer på det pensjonsforliket når det kommer.

  Greia er at den IKKE kommer til å dette ned i postkassen og være stor nok, nå den tid kommer for mange. Folk tror systematisk at de kommer til å få mer enn de faktisk gjør, viser det seg.

  Spesielt er jeg sjokket over å ha snakket med en del folk som er selvstendige eller jobber i frie yrker. Der sitter det den del som ikke bare vil bli minstepensjonister når de bli pensjonister, men som ville blitt minstepensjonister om de blir uføre i ung alder. Ettersom de ikke har uføreforsikring.

  Jeg skal se om jeg kan fnne en vinkling på det en gang. For dette er viktig altså. Alderdommen kan ikke sikres fra du er 50. Du må i hvert fall begynne når du er 35. og da må du jo vite hva du kommer til å få fra Folketrygden i hvert fall.

 5. Goodwill says:

  Nå har jo jeg Statens Pensjonskasse, og innbiller meg at den er noe bedre enn folketrygden, men jeg er jammen ikke helt sikker på det heller…

 6. Iskwew says:

  Det skal lønne seg å jobbe
  Hill-Marta Solberg (Ap) legger vekt på at det skal lønne seg å jobbe i Norge. Blant annet derfor vil studenter ikke få mulighet til å tjene seg opp pensjon i studietiden.

  – Ja, det vil fortsatt være viktig i Norge å jobbe. En vil kunne få pensjonspoeng for blant annet sommerjobb. Det er det ikke i dagens system, sier Solberg.

  – Er det ikke paradoksalt at studentene ikke vil få pensjonspoeng samtidig som myndighetene sier at utdanning er nødvendig?

  – Det er to regjeringer som har lagt fram pensjonsforslag. Ingen av dem har anbefalt pensjonspoeng under utdanning, heller ikke den forrige regjeringen.

  Om studentene ikke opparbeider pensjonspoeng fordi det skal lønne seg å jobbe, hvorfor skal man da opparbeide pensjon ved å være hjemme med barn? Dette er ikke logisk.

  Poenget er at besteårsregelen rettet opp dette før, men nå tas den bort.

 7. Iskwew says:

  Jo da den er det, Goodwill. Jeg tipper du kommer ok ut, jeg. Dette gjelder jo først og fremst de som ikke har ordninger ved siden av.

 8. Goodwill says:

  Det Hill-Marta nokså direkte sier her er at studenter bør jobbe i studietiden slik at de kan opptjene studiepoeng. Det blir i hvertfall konsekvensen, og det syns jeg er en dårlig måte å stimulere til høyere utdanning på!

 9. Iskwew says:

  Jepp, det synes jeg også, Goodwill.

 10. Elle says:

  Hvordan kan dere sitte å snakke om pensjoner når jeg er så trøtt fra før av?

 11. Iskwew says:

  HAHA. Det er jo det jeg sier. Pensjon er dørgende kjedelig!

 12. Goodwill says:

  Elle, du skjønner da at det er for at du skal sove enda bedre! 😀

 13. Iskwew says:

  Ja, det er jo nærest som vuggesang å regne, å snakke om pensjon :o)

 14. Britt M. says:

  Haha, studentopprør ja… Jeg tror jeg var med på noe sånt en gang. Lånekassen hadde innført nye regler og vi skulle protestere ved å vrenge lommene våre. En stakkar talskvinne for aksjonen stod på en bruskasse og brølte “en to tre – vreng lommene!” Ingen reaksjon å spore blant de få studentene som tilfeldigvis hadde forvillet seg inn i “demonstrasjonen”. Jeg hadde ikke lommer, men jeg forsøkte å liksomvrenge i sympati med damen og hennes flotte rimekamprop…

 15. Elle says:

  Goodwill: Da synes jeg dere bør legge slike diskusjoner utenom arbeidstida! 🙂

 16. Iskwew says:

  Uffda, Britt, det var ikke mye til kraftfullt oppgjør :o))

 17. Goodwill says:

  Langt i fra, Elle! 😀

 18. ellingzine says:

  Hadde folk med høy utdanning i det minste fått kompensert med høy lønn, kunne jeg levd med at man ikke fikk pensjonspoeng under utdanning. Men akademikere er blitt lønnstapere, noe som gjør at det økonomisk ikke lønner seg å ta en lang utdannelse. Livslønnen for en høyt utdanna står ikke i forhold til tiden brukt på utdannelse. Det lønner seg hellet å bli håndtverker eller servicepersonale i Nordsjøen. Jeg kjenner jeg er litt sur og snurt på at det ikke ble pensjonspoeng på de av oss som har utdannelse (men det hadde vel uansett ikke hatt tilbakevirkende kraft, så det gjelder å avslutte karrieren i en godt betalt statlig jobb).

 19. Håkon says:

  For å ta studentlivet først: Om du studerte og jobbet ved siden av slik at du fikk en årslønn på 1G eller mer så var dette studieåret tellende for pensjonen. Besteårsregelen sørget for at det ikke skulle ramme pensjonen for hardt om du tjente dårlig noen år, uansett om det var studier, sabbatsår, barn eller gamle og skrøpelige foreldre som var motivasjonen/årsaken.

  Studenter som jobber i det nye pensjonsregimet får bare pensjon etter et de faktisk tjener. Det beste er å finne en arbeidsgiver som vil betale deg full lønn under studiene. Alternativt kan du satse alt på en karrière som stortingspolitiker eller statsråd. De pensjonsordningene tror jeg de har glemt å endre.

  En lang overgangsordning tror jeg var noe som ble nevnt i forrige runde politikerne diskuterte dette, jeg redd for at den nye ordningen skal gjelde alle som er født etter 1950.

  Ikke nok med at jeg er akademiker, jeg har også vært selvstendig næringsdrivende og gründer med meget varierende inntekter. Min pensjon har vært sikret med individuell pensjonsordning som med den nye ordningen beskattes dobbelt fra og med i år. I praksis er det nok lurest å si den opp. Nå skal jeg nok klare meg brukbart uansett, men det er en underlig følelse når spillereglene for opptjening av pensjon plutselig endres mange år etter at man tok ett og annet viktig valg.

 20. Iskwew says:

  Ja, dette er ganske alvorlig, Håkon. Og at de klarer og få til et bredt forlik for å fjerne besteårsregelen, uten å gjøre noe for de som kommer veldig skjevt ut, det er ganske overraskende. Nå sa jo Erna Solberg at det hadde sittet langt inne, men det hjelper jo ikke, når hun likevel inngikk forliket. KrF er jo bare opptatt av omsorgspoeng, og AP og SV er opptatt av… jeg vet ikke hva. Av at alle skal jobbe sammenhengende i 40 år, med mindre de tar pause for å passe barn, det eneste som visstnok er et verdig valg. Merkelig at SV gikk med på fjerning av besteårsregelen, så mange Akademikere som stemmer på SV.

  Redningen er å jobbe i staten, for statspensjonene er ikke synderlig endret.

  Du er vel av de som kommer skikkelig dårlig ut, Håkon. Skal du først ta lang utdannelse, må du i hvert fall komme deg inn i staten.

  Det var vel så at 15.000 i individuell pensjonssparing skulle gi skattefradrag. Men det hjelper ikke så mye. Og det verste er at det kommer jo ikke til å bli debatt om dette heller. Ingen forstår seg på pensjon og få bryr seg. Før de står der og mottar en betydelig dårligere pensjon enn de trodde.

 21. Håkon says:

  De 15 tusen gjelder visst først fra neste år, og det er som du påpeker et lite beløp. Og, betaler du inn mer enn denne kvoten blir det som overstiger beløpet for skattefradrag inntektsbeskattet også når du får pensjonen utbetalt. Med andre ord dobbelt beskatning. Det frister ikke så veldig om du spør meg.

  Om du tror du er trygg med jobb i staten kan du tro om igjen. Nå og da blir statlige virksomheter privatisert, og da blir du plutselig utmeldt av statens pensjonskasse. :o)

  Når det kommer til stykket har jeg aldri likt tanken på å bli pensjonist, så kanskje det er godt for noe dette forliket.

 22. Tiqui says:

  Hvordan henger denne pensjons-tankegangen sammen med det årelange målet om å gjenreise heltids-studenten? Det kan jo ikke finnes grunner igjen til å studere på heltid og ikke jobbe i tillegg nå?

 23. Iskwew says:

  Håkon, opplegget suger, ingen tvil om det.

  Tiqui, det henger vel ikke i hop, rett og slett. Den eneste grunnen måtte være å komme gjennom så fort som mulig så man kan komme seg i heltidsjobb.

  Dessuten bør man gjøre som meg, nemlig ta en kort utdannelse, som du vet betaler seg godt, og jobbe ved siden av. Vi kommer til å ende opp med omtrent bare finansspesialister. Forøvrig var jeg dum som studerte på BI da, siden jeg måtte betale omtrent alt jeg fikk i studielån til skolen.

 24. Tiqui says:

  Ja, slik bør man gjøre det om man primært utdanner seg for inntekten. Men jeg synes det er trist om man ikke også skal kunne utdanne seg for kunnskapers egenverdi også. Man har jo bare et liv, og det er synd om det skal dreie seg utelukkende om penger, og ikke gi rom for å øke verdens kunnskap og forståelse for både det materielle, det menneskelige, det sosiale og mye annet.

 25. Iskwew says:

  Javisst er det det, og jeg tenkte jo ikke penger da jeg valgte utdannelse. Man skal jo leve et helt liv med det valget, og dermed må man velge det man tror man vil trives med.

  Muligens er det det de satser på. Folk vil uansett velge den utdannelsen de ønsker, og de vil velge utdannelse. Selv om insentivene tas bort.

  Dessuten er det selvsagt slik at folk ikke tenker på pensjon før det er for sent uansett, og dessuten er det så komplisert at folk gjerne faller av lasset.

 26. Sexy Sadie says:

  Først kjolepenger og så det her…

 27. Håkon says:

  Iskwew, dersom jeg hadde hatt et intenst ønske om en ryddig pensjonisttilværelse med ordnet økonomi, eller familiære forpliktelser med ditto forhåpninger, så ville jeg nok vært ordentlig opprørt. Nå er jeg bare litt irritert over enkelte politikeres valg og prioriteringer, og det pleier å gå over.

  Jeg er så heldig at jeg kan legge mine egne planer, si opp jobben og seile min egen sjø en stund. Har gjort det før og jeg gjør det sikkert flere ganger. 😉 Litt dårligere forsikret kanskje, men antagelig like fornøyd med livet.

 28. bluebird says:

  Iskwew : “Spesielt er jeg sjokket over å ha snakket med en del folk som er selvstendige eller jobber i frie yrker. Der sitter det den del som ikke bare vil bli minstepensjonister når de bli pensjonister men som ville bli minstepensjonister om de blir uføre i ung alder”

  Traff en fra USA som var freelancer en gang og samtalen kom inn på pensjonsordninger. Hvordan er din ? spurte jeg. “Have a massive heart attack and die at sixty” var svaret.

  Det er vel fare for at noen av oss som ikke er omfattet av Statens velvillige hånd i pensjonssammenheng må velge samme løsningen.

 29. Iskwew says:

  Håkon, det viktigste er selvsagt å være fornøyd med livet, ikke å spare til alderdommen. Men, jeg mener at det er litt grunn til å være sur når rammebetingelser endres fundamentalt.

  Bluebird, jeg får håpe det ikke blir nødvendig å velge den løsningen!

 30. Avil says:

  Eg kjenner berre at eg vert Baktus-sint.

 31. Iskwew says:

  Det skjønner jeg, Avil. Hopp opp og bit Jens i nesa!

Top