Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nei, ikke her!

Selvsagt må vi ha asylmottak – bare ikke på Tanum.

Tanum er man redd alt fra tuberkulose til gjenger som vandrer formålsløst langs veien. Det lar seg ikke lenger gjøre for kvinner å jogge der, da det står asylsøkere og glor på dem. Selv om politiet på fire år har hatt 7 ordensoppdrag på Tanum, og selv om Folkehelsekontoret i Bærum avviser at tuberkulose er noe problem, så er beboerne vettskremte. Barn går omveier til skolen. Kvinner jogger på Midtstuen eller noe. Og mennene planlegger flytting til med ordnede strøk.Et ganske kvasst brev fra FAU Tanum skole ble etterhvert trukket. Det var noen av foreldrene som synes det var for drøy kost å tas til inntekt for.

Selvsagt må vi ha sikkerhetsanstalter for psykiatriske pasienter – bare ikke på Blakstad.

Ullevål sykehus planlegger å flytte Regional Sikkerhetsavdeling, som huser farlige personer i tvungen psykiatrisk omsorg, fra Dikemark til Blakstad. Og det synes de ikke er greit på Blakstad, selvsagt. Det står om protestene i Budstikka i dag (ikke på nett).

“Hvis dette bygges, så flytter vi.”
Nabo

For, som han sier, “det er rett og slett ubehagelig å sitte på terassen og ha disse pasientene på den andre siden av gjerdet”. Dessuten er dette et ettertraktet turområde og en badestrand som er mye brukt om sommeren. I tillegg er det mindre forhold på Blakstad og “en sikkerhetsavdeling, med sine fysiske stengsler, vil bli mer synlig i nabolaget på Blakstad. Ingen vil vel ha Ullersmo fengsel til nærmeste nabo”.

Jeg trodde i hvert fall naboene ville anse det som en fordel at de farlige pasientene blir perret inne bak solide fysiske stengsler, men det er visst bare om det ser pent ut.

Jeg vet ikke om folk i Asker og Bærum er særere og mindre rause enn folk andre steder. Det er vi kanskje ikke. Det har jo vært diverse historier om naboaksjoner når det kommer behandlingsinstitusjoner for narkomane i nabolaget. Det er historier om pedofile og voldsforbrytere som outes på nærbutikken og oppslag på lyktestolper.

Ingen vil ha noe ukjent og skremmende rundt hushjørnene. Spesielt om vi har barn blir vi utrolig lett skremte og defensive.

Det er bare det at et sted må vi ha asylmottak, tvangsinnlagte psykiatriske pasienter, narkomane og et sted må folk som har sonet ferdig bo. Om alle sier “Nei, ikke her!” så blir alt dette umulig. Alternativet er å gjerde inn øde områder og plassere dem der. Men det gir en hel masse mennesker et liv et moderne samfunn ikke kan være bekjent av. Når argumentasjonen går på at man ikke vil sitte på sin terasse og se på bevis for at alle ikke er perfekte og veltilpassede samfunnsborgere, så handler det om mangel på raushet. Og om frykt. Det kan kjennes lite ok å ha Norges farligste psykiatriske pasienter rett utenfor stuedøra, selv om de gjerne er så sikret at de ikke får rømt noe sted, og dermed utsatt naboene for fare.

Erik Vigander skrev om Tanum i bloggen sin i november. Han sier at vi må forstå at dette er problemer folk føler, og ta dem på alvor. Det bør vi kanskje, men vi bør også tenke som han oppsummerer:

For det er enkelt å være politisk korrekt hvis man slipper å leve med konsekvensene av det. Asylmottak er viktig, men hvorfor akkurat her? De funksjonshemmede må få jobb – men det passer ikke i min bedrift. De narkomane må få botrening ute i samfunnet – men nei takk til et bokollektiv i nabohuset. Vi jubler over at kommunen vil bygge flere barnehager, men danner protestaksjoner for å hindre at gata vår får mer trafikk og barneskrik.

På mange måter kan man altså forstå Tanum-folkets innvendinger. Det er de som føler på usikkerheten og utryggheten.

Den vil de helst slippe. Eller gi til et nabolag eller foreldreutvalg et annet sted.

Vi kan faktisk ikke forstå så til de grader at alle asylmottak havner på Hardangervidda, de psykotiske pasientene på Sognefjellet, kriminelle som er ferdige med soning på Hopen og narkomane på Bjørnøya. Vi lever i et samfunn, og da må vi også ha rom for de som faller utenfor. Asylsøkere trenger menneskelig kontakt. Psykiatriske pasienter trenger å se at det er liv i samfunnet utenfor vinduene. Narkomane trenger å lære å leve som samfunnsborgere. Det gjør de ikke på Bjørnøya.

Vi må tåle at utskuddene og asylantene holder til så vi ser dem, uten å sette ettermiddagskaffen i vrangstrupen på terassen.

Noen må faktisk ha Ullersmo fengsel som nabo. Eller Ila landsfensel. Eller Tanum Asylmottak. Eller Regional sikkerhetsavdeling. Narkomane som forsøker å skape seg et liv. Barnehagebarn som leker og bråker. Desverre, synes noen, er det en del av det å leve i et samfunn. For dette har et eget uttrykk på engelsk. NIMBY. Not in my back yard.

Tradisjonelt var det vanlig at institusjoner for stigmatiserte grupper (alkoholikere, sinnssyke og tuberkuløse) ble plassert ute på landet, angivelig fordi disse gruppene hadde godt av frisk luft og landlige omgivelser. I alle land kommer naboprotester når en skal plassere institusjoner for rusklienter. På engelsk kalles fenomenet NIMBY – “Not In My BackYard”.
Særlig gatenarkomane har selvsagt gjort mye galt, men erfaringen viser at de nesten aldri gjør det nær institusjonene. Av de nesten 50 rusinstitusjonene Oslo bruker, er det bare 2 som ikke har et utmerket forhold til sine naboer.

Fra Blåkors, 1998

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

39 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. radiohode says:

  Morsomt tema, Iskwew. Men det passer ikke her, ok?

 2. Iskwew says:

  Det passer ikke her?

 3. Iversen says:

  Jo, det gjør det vel.

 4. Iskwew says:

  Ja, jeg skulle mene det.

 5. Goredom says:

  Som en som jobber i systemet (rus og psykiatri) på deltid: Naboer er ignoranter som skjeler mest til det fremtidige verditapet på boligen sin. Budrundene går tregere om nabohuset er et bofellesskap for kronisk schizofrene, må skjønne.

  Det er som regel de “peneste” og mest ressurssterke som er skeptiske. De kunne jo komme til å se hvordan noen av ungene deres kommer til å ha det i fremtiden! I tillegg til verditapet på huset, selvsagt. De fleste jeg jobber med kom opprinnelig fra “ressurssterke” og “pene” hjem. De skandaliserte i sin tid sine familier på det aller verste.

  Noen ganger må storsamfunnet bare si “dette har vi bestemt og sånn blir det”, enten det gjelder nye vei eller plassering av mennesker med problemer i livet sitt!

 6. Iskwew says:

  Ja, det var noe slikt jeg tenkte da han klaget over utsikten fra terassen, Goredom. Det er rett og slett helt håpløs argumentasjon.

  Og ja, samfunnet må bare inn å fortelle hvor skapet skal stå. For disse menneskene er og skal være en del av samfunnet.

 7. Iskwew says:

  Greia er at jeg blir helt oppgitt både over fordommene og over mangelen på raushet. Å argumentere med at utskten ikke blir så fin med tvangsinnlagte bak et gjerde, gjør at det skriker litt inne i meg.

 8. Rambukk says:

  Jeg mener å huske at RV-eren Egil Drillo-Olsen, for noen år siden protesterte mot flyktningeboliger på Nordberg, i hans backyard. Jeg kan forstå motviljen, men de fleste argumenter faller rett inn i kategorien egoisme og trangsynthet.

 9. Goredom says:

  Rambukk: Dette går sjeldent på politiske skillelinjer. Selv om “lillakledde sosionomer” ikke liker å få jobben sin parkert i sin backyard så har de en tendens til litt større forståelse, og protesterer som regel ikke veldig.

  Min navle er størt for meg, uansett om jeg stemmer FRP eller RV. 🙂

 10. Cirkelin says:

  Kanskje alle Hr. Fiisefihn og Fr. Fjoth-Fjong som nekter å ha alle typer institusjoner i sin backyard skulle tenke litt på at en dag rammer kanskje ulykken noen i deres nære familie. Kanskje får ikke slektningen en sårt tiltrengt institusjonsplass fordi det er fullt på de etablerte stedene og nybygg ikke lar seg sette opp fordi alle potensielle naboer nekter.

  Alternativt kan de ønske seg nye skylapper til jul, for slikt blir vel fort slitt i de kretser.

  Joda sann, jeg er slett ikke fordomsfri. Jeg får allergisk utslett av de som mener at de er mer verdt enn alle andre. Særlig om de kommer fra Oslos vestkant i tillegg.

 11. Sexy Sadie says:

  Jeg har bodd med narkomane i nabolaget i alle år og det er faktisk ikke det største problemet. Man må regne med at de får seg noen fauker og at ting kan forsvinne, men heller en narkoman enn en idiot som banker kjerrringa og ungene for å si det sånn.

 12. Iskwew says:

  Rambukk, da FAU på Tanum protesterte, begynte de protestbrevet med en lengere utgreiing om landskapsvern. As if det er det de er opptatt av. Vikarierende argumentasjon så det holder.

  Goredom, jeg tror alle, meg inklusive, ikke nødvendigvis vil like det, men det handler om å skjønne at vi er en del av et samfunn. Og dermed må vi lage plass til de som ikke passer inn i malen.

  Cirkelin, jeg satt og tenkte i går på om det er verre på Vestkanten enn andre steder. Jeg vet ikke det. Et lite søk viste at protester er det overalt. Men det blir jo litt ekstra kvalmende når argumentasjonen går på at det er ubehagelig å se gjerdet fra terassen…

  Sadie, som jeg forsto det på noe av det jeg fant på et hurtig søk på nett i går, så er det sjelden at narkomane på institusjoner lager faen i lokalmiljøet. Sånn sett er det heller tryggere å ha dem i nabohuset enn et par kommuner unna. Og til alsymottaket på Tanum har det jo knapt nok vært rykket ut fra politiet.

 13. Hold T. Forfall says:

  La meg først reservere meg litt mot min egen konklusjon, for jeg har ingen problemer med å se begge sider. Altså, hvis folk flest har slik og sånn frykt for [x], og [x] havner i min bakgård, så kan jeg faktisk tape flere hundre tusen i redusert verdi på kåken når jeg selger. Det er faktisk legitimt å spørre hvorfor “akkurat jeg” skal ta denne økonomiske belastningen.

  Men jeg syns sånne aksjoner jevnt over preges av en manglende forståelse for at en rettferdig og jevn fordeling av byrder også medfører at “akkurat du” må ta din støyt. Når du flytter til et sted der det er en åpen fin ubebygd tomt foran deg, så må du regne med at noen vil prøve å bygge der. Hvis du flytter inn i en blokkleilighet, så må du skjønne at du får naboer, og at det kan medføre ungebæljing, hvitløkslukt, lyden av Oddvar Stenstrøm fra TV-en eller “Når sjelen hentes til helvete” på stereoanlegget. Vil du bo skjermet, så må du flytte til Gokk. Det er faktisk en luksus her i landet at slikt er mulig.

  (Men Isk: tenk én gang til om hva radiohode kan ha ment 😉 )

 14. radiohode says:

  Du skriver om ting som folk synes “ikke passer her”. Hva er vel mer naturlig enn å prøve å være morsom rundt det? Ingen ting, viser det seg. 🙂

 15. radiohode says:

  Nå ser jeg at Hold T. Forfall er en klok kommentator som nok tok poenget…

 16. Hold T. Forfall says:

  Forresten er det IMHO viktig for samfunnet at nettopp de bemidlede med makt får problemene i akkurat sin bakgård. Hvis ikke, vil de ikke forholde seg til det. Jeg tror at samfunnsproblemene bør porsjoneres pent ut slik at folk faktisk kan se dem. For stor avstand til virkeligheten fører til — nettopp — virkelighetsfjernhet.

  Jeg mener, hvorfor skal direktør Preben bry seg om den bedritne eldreomsorgen i Oslo hvis bare hans mor har det bra — hans mor og og mødrene til alle andre Preben-ene i Midtstuen valgkrets? Uff, jeg tror jeg så en narkoman med hettegenser, dette fordrer mer politi for at jage de over til østkanten.

 17. Iskwew says:

  radiohode, jeg tok poenget etter at jeg hadde kommentert – men da var jeg på vei inn i et møte :o)

  HTF, jeg ser jo at det av mange kan oppleves som urrettferdig å måtte ta støyten, jeg ville sikker synes det jeg også. Det er bare det at vi lever i dette samfunnet og dermed må ta noen av byrdene og ikke bare fordelene ved dem.

  Da barnehagen Tigerungen gikk i skulle utvide ueområdet, ble det bråk i pensjonistborettslaget ved siden av. Barn bråker jo så fryktelig. Spiller ingen rolle at det er noe de gjøre midt på dagen.

 18. Elle says:

  Radiohode: Jeg tok poenget, men når jeg hadde lest resten av kommentarene, var det allerede oppklart. Søren og at ikke jeg fikk være den smarte 🙁

 19. Hold T. Forfall says:

  Det skyldes at du ikke bruker arbeidsdagen på å sitte og trykke Reload på denne bloggen, det :-p

 20. Iskwew says:

  Hva?? Bruker ikke alle dagen til å sitte her og reloade bloggen? For en frekkhet!

 21. Hold T. Forfall says:

  Jeg, derimot …

 22. Hold T. Forfall says:

 23. Hold T. Forfall says:

  </smiske>, skulle det ha stått.

 24. Iskwew says:

  Du er en fornuftig mann, HTF, det er det jeg alltid har sagt 😀

 25. Goredom says:

  Satte på autoreload mens jeg sov en dupp etter nattevakten her jeg.

  Bare sånn for å vise at jeg ikke er frekk altså.

  Radiohode: Vær forsiktig med ironi og sarkasmer før kl 1000 evt den første kaffekoppen – whatever comes last. 🙂

 26. Iskwew says:

  Akkurat, Goredom, du er jo av de lettskremte :o))

  I dag tidlig var jeg hos tannlegen, kunne ikke drikke kaffe grunnet bedøvelse, og så møte klokka ti. Da er det ikke lett å få med seg subtile ting i kommentarfeltet.

 27. Goodwill says:

  Russerne har jo greie løsninger for sånt, de sender dem bare ut på landsbygda der det ikke bor folk, eventuelt til Sibir, og så er problemet løst.

  Men her i landet gjør vi det ikke slik, heldigvis. Asylsøkere, rusmisbrukere og fengselsfugler er mennesker de også, og må få en sjanse til å få gode liv, så langt det er mulig, og da nytter det ikke med slik holdning som at “ja, vi må ha det – men ikke her”.

  Kanskje er det her lokaldemokratiet har sine begrensninger? Og heldigvis fins det prosedyrer for løfting av sånne saker til høyere instanser når de lokale har vært for navlebeskuende, da går de til departementene for avgjøresle.

  Men det er ikke alltid det hjelper, for da da kommer lobbyistene…

 28. Iskwew says:

  Ja, russerne er et eksempel til etterfølgelse :o)

  Lokaldemokratiet har definitivt sine begrensninger, i hvert fall må det være korrektiver. Jeg leste gjennom høringsuttalelser på Tanum-saken i går, og der lå det mildt sagt mange rare synspunkter.

  De som er flinkest til å snakke og har mest penger til å hyre advokater og sånt, er de som kan oppnå mest.

 29. radiohode says:

  Goredom: Takk for tipset. Jeg skjønner nå at døgnrytmene er avgjørende for persepsjonen. 🙂

 30. radiohode says:

  Glemte å tilføye at ironi er veldig 1994 og at jeg ikke forstår sarkasme, så jeg er egentlig på bærtur.

 31. Iskwew says:

  Jøss, da må du i så fall misforstå 75% av det som skrives her inne, radiohode.

 32. radiohode says:

  Lurte deg igjen, Iskwew! To ganger på én dag? Ny rekord!

  (Neida, jeg skjønner at jeg ikke lurte deg.)

 33. Iskwew says:

  Og sånn går no dagan :o)

 34. Ana says:

  Så rart! Blakstad har da vært asyl/psykiatrisk sykehus i uendelig mange år. Jeg har jobbet på Blakstad, det er snart 10 år siden, men da levde vi i fred med naboene og det var også snakk om sikkerhetsavdeling da. Er det fordi Røkke skal flytte til nabolaget ting har endret seg? Jeg har da stått sammen med pasienter og skuet ned på naboene gjennom gitteret på verandaen, og alt var bare fredelig. Pasienter og naboene badet til og med sammen på stranden. Hva er nytt? Er det Røkke?

 35. Iskwew says:

  Nei, det tror jeg ikke, Ana. De skal flytte Regional sikkerhetsavdeling, som er avdelingen for de aller farligste psykiatriske fangene fra Dikemark til Blakstad. Da er det visst brått veldig ubehagelig, selv om disse pasientene kommer til å være sikret så godt som det er mulig. I et nytt bygg.

  Det du bekriver høres forbilledlig ut :o)

 36. Ana says:

  Det som er litt komisk oppe i det hele er jo at pasientene like ofte er redd naboene. Er man psykotisk og paranoid nok er naboene noe man skvetter unna om man skulle streife borti de. Det opplevde jeg ofte da vi var på tur med pasientet iallefall. 😉

 37. Iskwew says:

  Ja, sånn er det selvsagt! Du skal ikke se bort fra at pasientene er reddere for naboene enn omvendt. Så ergo kan naboene bare sitte der på terrassen sin med ettermiddagskaffen uten å være redde for å bli overfalt.

 38. Milton Marx says:

  Med hensyn til asylmottak vil jeg si følgende: Jeg har faktisk også jobbet mad asylsøkere i Norge – litt norskundervisning. I ei lita bygd ble det tredd et asymmottak ned over ørene på folk, i tillegg til at det var mottak andre steder i regionen også.

  Mine erfaringer er at UFATTELIG MYE avhenger av de folkene som skal administrere det. Der jeg var gikk det veldig bra, egentlig. Noen mil unna var det langt større problemer – med blant annet regulære tjuveraid i de nærmeste byene. I hjembygda mi fortsatte folk å la dørene være ulåst, selv om det var mange fremmede der. Folk låste ikke bilene sine heller.

  Faktisk tror jeg det er en fordel at asylmottak legger litt utenfor allfarvei, og gjerne på mindre steder. Hvis man skal gjøre det best mulig for disse menneskene, synes jeg vi skal gjøre et par ting:

  Drit i skattevesnet & drit i faglige rettigheter.

  La asylantene dra ut å klippe plen og måke snø. La dem hjelpe folk å blande betong, som uansett aldri ville blitt kjøpt fra noen betongstasjon, slik at den som bygger i stedet kan konsentrere seg om andre ting. Det er ikke noe galt å ha en asylsøker som jobber for 15 kroner timen, for uansett hva han tjener, så sender han pengene til hjemlandet! (det gjør han forresten med kostpengene også. Han spiser elendig i Norge, og sender penger til familien i hjemlandet).

  Hvorfor? fordi det gjør dagene mer meningsfylte, samtidig med at asylsentrene blir aktiver for de lokalsamfunnene hvor de kommer. Men det er samtidig klokkeklart at det å drive asylsenter ikke er noe for “snillister”.

 39. Iskwew says:

  Dette er jeg enig i Milton. At de kommer seg ut i samfunnet og bidrar er bra for dem og bra for det samfunnet de lever i. Selvsagt gjør det dagene mer meningsfylte for asylsøkerne, og det at de bidrar i samfunnet, gjør at samfunnets toleranse stiger.

  Og du har garantert rett i at det avhenger mye av de som driver mottakene, og der er det sikkert varierende kvalitet.

  Men på Tanum (på landet i Bærum) må de ha klart det bra, til tross for motstand fra lokalsamfunnet. Politiet har jo omtrent ikke hatt noe å gjøre i forhold til mottaket.

Top