Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Anonymitet på nett er en illusjon

I dag står det i diverse aviser om en lærer som har lagt ut fortrolige opplysninger om en elev på et av «Norges mest populære nettsteder». Sikkert i den tro at han var anonym. Noe det viste seg at han ikke var særlig lenge. Det ble oppdaget av noen elever, og nå er mannen tatt ut av undervisningen mens man finner ut av saken.

Jeg skal ikke mene noe om sannhetsgehalten i saken, det vet jeg ikke noe om. Og om vi nå antar at den medfører riktighet, så skal jeg ikke bruke tid på å si «huffameg» heller, for de aller fleste er vel enige om at en lærer ikke skal legge ut fortrolige opplysninger om en elev på internett. Eller at noen andre skal legge ut fortrolige opplysninger om andre på nett (selv om det skjer hele tiden). For eksempel fortalte Rockette i bloggen sin at grunnen til at hun har moderering på alle kommentarer, er at noen har forsøkt å oute henne, altså hennes virkelige identitet, i bloggens kommentarfelt. Det har heldigvis jeg sluppet.

Selv om en litt kreativ sjel selvsagt kan finne meg. Og det er noen man skal tenke over, når man legger ut så mye på nett som f.eks. jeg gjør. Du kan finnes, og noe der ute synes det er gøy å la det gå litt sport i å gjøre det. Og som Rockette sier, om hun ikke ønsket å blogge anonymt, så hadde hun blogget under fullt navn. Men likevel, det er alltid noen som kan legge frem 2+2 fortere enn andre, og få 4.

Og derfor er jeg bevisst på hva jeg legger ut. Jeg legger ut bilder av kattene, men ikke Tigerungen, for eksempel. For å legge ut bilder av andre, skal de gi tillatelse, og det må da være noen som er i stand til å gi den tillatelsen i visshet om at det betyr at de nå ligger ute på nett, til evig tid.

De aller fleste bloggere overvåker hvem som er innom bloggen sin. Ikonene nederst i sidebar viser to av de systemene jeg bruker for å skaffe statistikk over det. Og der får man ut mye informasjon, noen ganger såpass at man faktisk vet en del om de som er innom. En som er god til å legge puslespill, finner fort nok brikker til å ta sjansen på den siste, og dermed kan folk outes.

Og da mener jeg selvsagt ikke at man skal slutte å blogge personlig. Men jeg mener at man skal ha i bakhodet hvor mye informasjon man legger igjen på nett, og noenlunde forholde seg slik at man står for det man skriver, også om to uker. Man skal være personlig, men ikke privat (i hvert fall er ikke jeg det), og man skal stort sett være personlig i forhold til seg selv, og ikke om andre. Og vet du, eller finner du ut hvem noen virkelig er, så er det informasjon du ikke sprer videre. Grunnen til at jeg blogger som Iskwew og ikke Mitt Egentlige Navn, er selvsagt at jeg ikke ønsker at alle skal vite hvem jeg er. Det synes jeg, som Rockette, at det er greit at folk respekterer.

Men særlig privat kommer jeg aldri til å bli. For jeg blogger ikke for å vrenge mitt indre til verden, for at det skal ligge der til evig tid, jeg blogger fordi jeg elsker å skrive. Fordi jeg elsker å få del i andres tanker gjennom kommentarfeltet, og i andre kommentarfelt. Ikke fordi jeg ønsker at alle de som leser skal kjenne mine innerste indre tanker, uten at det betyr at det ikke ligger spor av dem overalt. Det gjør det selvsagt, siden jeg ikke er god til å lyve eller har valgt å lage meg EN rolle. Jeg skriver samme typen blogg som jeg liker å lese, nemlig en «dette, hint og alt mellom himmel og jord»- blogg.

Og om noen kommer på tanken om å «oute» meg, så kommer vi ikke til å være bestevenner, snarere hadde jeg vel blitt potte sur. Jeg krever respekt for at jeg i Blogglandia er Iskwew, utenom for noen få.

Det var dagens metabloggelering. Mer av det er det forøvrig over hos Frida, på Forfatterbloggen, og det er selvsagt ikke overraskende at hun klarer å lage litt liv og røre i den bydelen i Blogglandia. Det kommer kanskje mer meta her også, for snart har jeg blogget i et år, og da er det nok på tide med en årskavalkade :o)

Et lite PS: Før denne læreren forhåndsdømmes nord og ned, så kan dette være noen som har kødda skikkelig. Det er mulig på nett. Å gi seg ut for noen andre enn den man er, og dermed sørge for at den man ønsker å ramme kommer i skikkelig trøbbel. Så først får vi la etterforskningen av den saken gå sin gang. Slikt kan selvsagt spores om man heter «Onkel Politi».

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

48 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Undre sier:

  Anonymiteten på internett er bare en illusjon, ja.

  … og sjøl kjenner jeg at jeg har lagt igjen så mange spor rundt om kring på internett som Undre nå at jeg faktisk begynner å sensurere meg sjøl. Det som en gang var et nick å gjemme seg bak har blitt en egen identitet, som jeg er i ferd med å få behov for å beskytte.

  Pussig.

 2. Iskwew sier:

  Hmmmm. Er Undre og Undrepåordentlig så forskjellige da? Er det din egentlige identitet du beskytter?

  Du var forøvrig mye mer anonym og forsiktig i begynnelsen :o) Og der minte du meg på at du ga meg et oppdrag, som jeg ikke har utført. Enda. Jeg skulle skrive noe om internett og identitet. Men det finner jeg ikke igjen i gamle-hjørnet.

 3. Undre sier:

  Undre er vel en filtrert utgave av Undrepåordentlig. Undre = Undrepåordentligutenaltdillet m.a.o.

  😉

  Hmm… Jeg har vel blitt mindre anonym, men det føles også veldig skummelt.

  … og oppgaven lød vel noe sånn som «internett, identitet og informasjon»?

 4. Iskwew sier:

  Noe sånt var det den oppgaven lød ja. Og som du skjønner har jeg den i bakhodet om ikke annet. One of these days…

  Iskwew er også en filtrert utgave av Iskwewpåordentlig. Og det er sånn det skal være, synes nå jeg.

 5. Undre sier:

  Hihi. Nå fikk jeg [nesten] dårlig samvittighet. Håper den «oppgaven» ikke har tatt for mye av plassen i bakhodet ditt! *mumle* Jeg hadde nemlig glemt den selv. *mumle*

  En filtrert utgave av Undre er nok det beste, ja, for hele folket hadde dere ikke tålt! 😀

  *mwhahaha*

  … eller noe sånt.

 6. Iskwew sier:

  Nei, det er plass til en del i det bakhodet. Kanskje det er derfor det som bør komme frem derfra, ikke gjør det? Det er nok en del køsniking der, det er jeg ganske sikker på. og så ligger noe der og gnager og vil frem, uten å klare det.

  Jeg er ganske sikker på at jeg hadde tålt Undre uten filter :o) Det ville nok vært ganske gjenkjennelig :o)

 7. Avil sier:

  Opplysins-Avil: «nord og ned» betyr til Hel.

 8. Avil sier:

  Opplysings skulle det vere.

  Ellers har eg ikkje navnet mitt i bloggen fordi eg ikkje vil at kundane eller sjefen skal google meg. Men mor mi les bloggen min.

 9. Bluebird sier:

  og hvis man virkelig ønsker å være anonym på internett så kan man f.eks bruke denne : http://tor.eff.org/

 10. Iskwew sier:

  Det gjør det kanskje ja, Avil.

  Det er mange som leser bloggen min også, som kjenner meg. Og det er helt ok. Det betyr ikke at jeg ønsker at absolutt alle skal kunne gjøre det, uten at de i hvert fall må anstrenge seg litt.

  Bluebird, om man ønsker å være helt anonym, bør man vel strengt tatt ikke være på nett. Trur eg. Men jeg har sett på den der før :o)

 11. Undre sier:

  Ahh… Det var snilt sagt. Jeg er nok skummelt lik meg selv, ja. *host* Til tross for at jeg prøver å gjøre Undre til en kulere og bedre utgave av meg selv *end host*

  Bakhodet er vel litt som et rotekott. Man legger ting der fordi de må ryddes unna og man tenker at det der skal være lett å finne dem igjen, men så blir det gjerne borte vekk til det kanskje en dag mirakuløst velter fram igjen?

 12. blues4u sier:

  Vil bare si at jeg synes det er helt greit at dere, bloggerne, skriver bak «masker»! Pass på deres privat-liv! Får jo selvfølelig ett visst inntrykk av mennesket bak pennen, men tross alt er det deres tanker, funderinger, og synspunkter på/om mer og mindre viktige saker, som trekker meg inn som leser. 🙂

  Stå på Isk! 🙂

 13. —> erik ® sier:

  Det er da enkelt å finne ut hvem du er. Anagrammet av «Iskwew» er «swewski». Hah!
  Og en sånn jålete benevnelse på hoppski, kan bare gjøres av folk som f.eks. døper ungene sine Maud Gloriane Isabella, elns.
  Elementært, kjære Watson.

  Så du lurer ikke meg, Märtha Louise. Hah! Men å kalle Ari for «Tigerungen», vettuhva -!

 14. Iskwew sier:

  Hehe – du er vel neppe alene om å gjøre filteret til en bedre utgave av deg selv, Undre *kremt*

  Bakhodet er et skikkelig rotekott, og det er utrolig hva som ligger lagret der, og strå i kør for å få komme ut en eller annen gang. En gang når du minst venter det :o)

  Blues4u, det er viktig å passe på privatlivet, ja. Men du verden, det er en del å fundere over likevel :o)

 15. Iskwew sier:

  Nååååååå blir jeg potte sur altså, Errrrrrrrik! Makan. Å oute meg på den måten er dårlig gjort.

  *mumler noe om at verden bør være fornøyd med at Ar… ehhh…. Pondus er kastrert*

  Og du, Kjell Kristian RIKE (ja nettopp, anagram-Erik) bør snarest få bakenden i gir og komme deg ut og kommentere noe skiskyting med Carlsen. Limerickene hans er ikke det samme uten deg.

 16. Goodwill sier:

  Jeg opplevde noe interessant: En jeg kjenner godt fra et annet sted på nettet og som jeg tipset om bloggen min kunne melde tilbake for det første at hun likte det hun leste, og dernest at det var «meg» smurt utover hele skjermen.

  En vekker. Vi kan anonymisere oss så mye vi vil, men så lenge vi skriver om ting som engasjerer oss er vi oss selv, og de som kjenner oss vil kjenne oss igjen.

  …nåja, det hjelper jo godt med bilde også 😉

  *nattaklemmer*

 17. Iskwew sier:

  Bilde hjelper! *ler*

  Jeg tror jo det er viktig å være seg selv, for vi blir gjerne dårlige kopier av alle andre, uansett. Og skinner det ikke litt personlighet gjennom, så blir det ganske kjedelig. Og personligheten din skinner nok gjennom, ja :o)

  *nattaklem*

 18. Tiqui sier:

  Jeg har et nick, men blogger med navn som fremkommer både på foto-cred og epost, så jeg er nok lett å finne, men så har jeg ikke planer om å bruke bloggen til noe jeg ikke kan stå for.

  Disse smarte googlerne forundrer meg likevel. En mann jeg hadde vært i nett-kontakt med hadde lagt sammen fornavnet og studiet mitt og via flere nettsteder sammenlagt dedusert seg til mitt fulle navn, søkt meg opp i all slags registre og sendte en epost med alt han hadde funnet ut.

  Hadde han spurt meg, ville han fått svar, men denne fremgangsmåten var nok til at jeg fikk total-noia og blokkerte mannen tvert. Ikke fordi jeg har noe å skjule, men fordi å velge snoking fremfor å spørre ikke vitner om særlig gode relasjonelle evner…

 19. Veldig enig med Tiqui over her. Prøver folk som gjør sånt å bevise at de er smarte eller noe? Det er i hvert fall total mangel på sosial intelligens, etter min mening. Jeg opplevde for en del år tilbake at en fyr jeg hadde hatt litt kontakt med via et nett-date sted koblet noen opplysninger jeg hadde gitt og fant frem til mitt tlf nr. Han ringte meg fornøyd opp, midt mens jeg satt og spiste middag med ungene. Fortalte meg gledsstrålende hvor flink han hadde vært, som fant meg. Jeg var IKKE imponert, heller ikke spesielt begeistret. Han hørte aldri mer fra meg, den fyren der!

 20. Iversen sier:

  Jeg håper ingen outer meg med det første.

 21. Iskwew sier:

  Tiqui, jeg hadde også fått noia av det, garantert. De som har gjort noe lignende har ikke fått inntrykk av at jeg er spesielt imponert over evnene deres til å finne ut av slikt.

  Skorpionkvinnen, de gjør nok det. Og for å gjøre seg interessante, kanskje? Å plutselig ringe uinvitert er ikke tegn på noe annet en fravær av respekt for andres privatliv.

  Iversen, Espen, jeg lover å ikke oute deg!

 22. Frida K sier:

  Lenge siden jeg ga opp å være anonym på nettet. Det er også gjennomtenkt at jeg ikke er det.

  Og jammen klarte jeg å få litt fart i den andre bloggbydelen. *knis*

  Og det går visst ikke an å sende trackbacks der…

 23. Iskwew sier:

  Det er ingen bombe akkurat, at du fikk litt fart i dem :o))

 24. Frida K sier:

  Hmmm, nei 😉 Kanskje ikke.. *S*

 25. Iskwew sier:

  Jeg var vaffal ikke nevneverdig sjokka over det 😀 Og jeg tenker de hadde godt av det, jeg.

 26. Rockette sier:

  haha, jeg lurer på om Tiqui og jeg har snakket med samme nettmann.
  Han visste halve fornavnet mitt, hva jeg jobber med – og så hadde han googlet seg gjennom ørten sider før han fant meg.
  Det skulle vise seg senere at mannen var helt harmløs, men jeg må si at jeg ble litt skeptisk…

 27. Iskwew sier:

  Ups, Rockette – kanskje dere skal «compare notes»?

  Jeg har også vært borti noen som har latt det gått litt sport i det. Og det eneste som har vært resultatet er en relativt kjølig skulder fra min side.

 28. Helge sier:

  Jeg skrev endel leserinnlegg i lokalaviser tidligere, før jeg begynte å blogge. Det endte med at jeg fikk utallige (vel, mer enn fem) forespørsler på telefon om å delta i politiske partier. Ble til og med ringt opp av en dengang meget kjent rikspolitiker.

  Bare for å illustrere at slikt ikke er et nytt fenomen. Idag er det nok lettere å snoke, og snokerne er nok i gjennomsnittet litt mer enn så som så….

  Uansett. Besøker du bloggen min, kan jeg finne ut hvem du er. Eller ihvertfall adressen hvor du fysisk er. Kjenner folk som (lovlig) gjør slikt i sitt arbeid. Teknisk sett kunne jeg spore en besøker opp og ha hacket maskinen innen femten minutter i de fleste tilfeller. Selvsagt har jeg ingen interesse av det! Men at slikt går an er faktisk årsaken til at jeg ikke offentligjør besøkslistene, slik andre gjør. Just in case. Selv bruker jeg dem aldri til annet enn statistikk.

  Mitt poeng er at elektroniske spor forteller mer enn vi vanligvis tenker over, og det er ikke bare det å faktisk legge igjen kommentarer eller det å ha egen nettside/blogg som teller. Alle bevegelser på nettet blir registrerte.

 29. Iskwew sier:

  Jeg har heller ikke åpen statistikk. De som er her skal ikke behøve å lure på om noen misbruker de elektroniske sporene de legger igjen. Og det var forøvrig et punkt jeg godt kunne nevnt i tråden – jeg liker nemlig ikke åpne besøkslister. Det holder at den som eier bloggen ser meg i bloggen, resten av verden trenger ikke se det.

  Jeg tror det skal mye til at noe skummelt kan skje, men bevisst på det skal man være.

 30. Helge sier:

  Enig. Åpne besøkslister er som å skrive oppslag i avisen hver gang noen er på besøk hjemme. Litt ufyselig.

 31. Iskwew sier:

  Ja, det er det. Og du trenger ikke å være mye til detektiv for å gå fra et kommenteringstidspunkt til en IP.

 32. Helge sier:

  Nettopp! Så lett at hvem som helst kan gjøre det. Å få tilgang til servere osv er svært mye vanskeligere for de fleste, men gjør en det blir det til gjengjeld faktisk registrert (som ulovlig). Å se i en åpen besøksliste er lovlig, og det betyr at terskelen for eventuellt misbruk er nærmest ikke eksisterende.

 33. –> erik ® sier:

  Nå tøyses det mye her om «sårbarhet» hvis man etterlater sin IP i en statlogg (og sågar om fare for hacking). Vetderehva

 34. –> erik ® sier:

  IP-adresse, skulle det være.

 35. Iskwew sier:

  Jeg er ikke i stand til å hacke noen, men jeg kjenner da de som er. Og jeg finner ut mye ved å leke detektiv i statistikken om jeg vil. Uten at det er farlig. De fleste bloggere er snille og greie :o)

 36. Helge sier:

  Erik, poenget med potensiale for hacking var ikke at det er sannsynlig, bare at det er mulig. Og det er også fullt mulig å spore opp ekte identiteter med forsåvidt enkle midler når en først vet IP adressen. Igjen, sikkert ikke mange som har slike lyster, men de finnes garantert.

 37. Helge sier:

  Bare en liten anekdote. Jeg TRODDE jeg hadde større enn vanlig sikkerhet på maskinen min, men en venn (han er proff på en lovlig måte) var heller skeptisk til sikkerheten. Det ble jo et veddemål av det, og han fikk adgang til min maskin (med mitt samtykke) nesten raskere enn jeg selv booter opp, og fikk den til å slå seg på mens den stod av (men tilplugget strømnettet) på et gitt tidspunkt.

  EKTE sikkerhet koster noen hundretusen forsikret han meg om. Og det tror jeg gjerne.

 38. Iskwew sier:

  Vi trenger jo ikke bli helt paranoide – selv om noen faktisk kan følge etter oss. Noe de kan om de er skrudde nok.

  Så med litt uekte sikkerhet, tenker jeg det går bra :o)

 39. –> erik ® sier:

  Iskwew: Du kjenner ikke noen som kan hacke meg, altså, bare så det er nevnt. 🙂
  (Helges historie tar jeg med en klype salt. Han kan ikke ha hatt god kontroll over portene sine. )

  Trusselbildet dere grøsser av, synes meg pussig. Visst kan du leke detektiv i all verdens statlogger, og dem er det mange av. Men hva i all verden får du ut av det, egentlig? Annet enn viten om folks systemoppsett, surfevaner o.l. – og egne websiders popularitet.

  For å få identiteten bak en IP-adresse, må du tvinge hans ISP med en rettskjennelse (eller ha en tyster hos ISP)

  Identiteten røpes enklere (og vanligere) gjennom viten om domeneeierskap, epostadresse, telefonnummer etc.
  For ikke å snakke om folks ignorans når de forholder seg til roboten sin (computeren). Som må instrueres om ALT, også at de f.eks. ikke skal notere «eiers» navn i egenskapsopplysningene for filer som man sender ut på nett.

  Dette med at folk har dårlig sikkerhet på systemoppsettet sitt, er ellers en annet sak enn den jeg kommenterte.

 40. Iskwew sier:

  Jepp, Erik, jeg gjør det. Best du er grei ;o) Forøvrig har jeg skrevet en hel tråd som avblåser det meste av paranoiaen. Uten at det betyr at jeg liker åpen statistikk.

 41. Helge sier:

  Erik, vel så god kontroll som du på dine, det er jeg sikker på ;O)

 42. Hold T. Forfall sier:

  Anonymitet? Herregud, det tar jo folk som kjenner meg ti sekunder å nagle meg ut fra meninger og måten å fremføre dem på (les: de olme sarkasmene).

  Den eneste måten jeg kan være anonym på, er ved å skrive intetsigende dilldall, og det er det ikke verd.

  På den andre siden, hvis jeg skal skrive intetsigende dilldall, så er det helt greit at ingen fersker meg i det.

  – HTF
  (som kun skriver intetsigende dilldall på tannlegens venteværelse. Helt sant.)

 43. Iskwew sier:

  Du skriver på tannlegens venteværelse? Jøss. Da leser jeg Se&Hør.

 44. Hold T. Forfall sier:

  Eller Mefistos blogg – også kjent som Se & Hor?

 45. Iskwew sier:

  HTF, der er du inne på noe :o)

 46. Rune sier:

  Så ikke denne posten før nå. Hva skal jeg si. PS….

  Noen ganger lurer jeg på om det burde være «aldersgrense» for å være på nett. Ikke at jeg ønsker å stenge noen ute. Tvert i mot synes jeg mange unge er fabelaktige med dette mediet, men det er noe med å tenke over hvilke spor som legges igjen – for alltid….

  Forøvrig vil den røde bilen alltid lure på om den må ta til høyre eller venstre for å komme frem til der bollene bakes og kattene skal hentes fra treet 🙂

 47. Iskwew sier:

  Faktisk tror jeg ofte godt voksne folk uten like mye digital kompetanse som yngre er vel så uforsiktige. Det ser du bare på disse mammabloggerne, som sprer om seg med informasjon og bilder av seg selv og avkommet. Gjerne ispedd navn, barnehage og skole også.

  Men unge folk vet jo ikke hvor de ender opp med å være i fremtiden og dermed ikke hvor viktig det vil være det de synes er greit eller ikke bryr seg om i dag.

  For å finne frem til der boller bakes og katter skal hentes fra trær, så må du ta til venstre ved toppen av den siste bakken 😉

 48. Rune sier:

  Ja, mammbloggene har uroet meg faktisk, at mammamer kan være så uvørne og tankeløse uten særlig refleksjon over eventuelle konsekvenser. Ikke bra.

  …når du hører det tute over bakketoppen er det bare å sette over kaffen. gjerne en kruttsterk dobbel espresso 😀

Top