Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Visitt i et annet Oslo

17.01.07 in Liv og levned

I går var vi på besøk hos storesøster/Tigerunge-tante. Hun har flyttet til Grønland. Og å komme til Grønland det er som å komme til et helt annet Oslo.

Det er selv på en tirsdag ettermiddag et ganske yrende folkeliv. Det er kafeer, grønnsakshandlere, butikker og liv. Selv på en mørk vinterettermiddag. Helt annerledes enn hva det er der jeg bor, vestenfor byen.

Før jeg flyttet dit jeg bor nå bodde jeg ved Carl Berners plass. Og Grünerløkka med alt sitt folkeliv var bare en liten spasertur unna. Det var lyder, lukter, liv og røre utenfor vinduene mine. Jeg husker den første morgenen da jeg våknet i mitt nye hjem. Jeg tenkte at her er det eneste jeg kan høre snøen som faller (det var i mars). Og jeg trivdes ikke i det hele tatt. Ikke før grunnen til at jeg flyttet ble født i juni.

For det var selvsagt på grunn av Tigerungen jeg flyttet. Selv om det sikkert er mange som bor utmerket med barn i sentrum, så tenkte jeg frisk luft, utemuligheter, trygghet på skolevei og så videre. Som alle vordende mødre var jeg en redebygger, og redet ville jeg ikke ha i sentrum. Og det har jeg ikke angret på.

Men jeg lengter tilbake til det yrende bylivet. Da jeg bodde midt i den brasilianske storbyen trivdes jeg som plommen i egget. Alt var tilgjengelig rett utenfor døren. Det var folk, butikker, restauranter, parker, sosial kontakt hvor du enn beveget deg, og en helt annen stemning enn på “landet” der jeg bor. Det som gjorde at jeg valgte det stedet jeg gjorde, var at det er på landet, men jeg kan se byen, og komme meg dit veldig raskt.

Men jeg savner å bo i byen, og det kommer jeg sikkert til å gjøre igjen, når Tigerungen blir større. For det virker som de lever et helt annet liv, de som bor på Grønland. Der jeg bor ser vi jo knapt nok folk. Etter klokka 6 er det meste helt stille. Tenk å kunne gå ut av sin egen dør og velge enten det første, den andre eller den tredje, eller hvorfor ikke den femte kafeen for å ta seg en kaffe og titte på mennesker på vei hjem. Lese avisen. Se på livet. Der jeg bor er slikt et prosjekt, og når det er det, blir det sjelden.

Når våren kommer, tenker jeg Tigerunge-tanten får oftere besøk av oss en helt vanlig tirsdag ettermiddag.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

16 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Test Track | 17.01.07
 2. Test Track | 17.01.07
 1. Goodwill says:

  Det er jo i den delen av Oslo man har klart å ta vare på den menneskelige biten av byplanleggingen, tatt vare på den menneskelige skalaen, latt strøkene utvikle seg på menneskers premisser i stedet for biler, kjøpesentre, arbeidsplasser osv. Småbypreget er bevart. I tillegg tror jeg at det er en fin miks av ulike kulturer der, og at de lever godt side om side. Skjønner veldig godt at man kan trives i den delen av Oslo.

  Jeg tror jeg også kunne bodd slik. Bodd med gangavstand til det meste, slippe å måtte ut i bil bare man trenger et ekstra brød og en liter melk. Slippe å tenke på hvordan man skal komme hjem etter å ha vært ute på noe, det går alltid buss eller bane, eller man kan gå – trenger ikke bil da heller. Jeg ville naturligvis fortsatt ha behov for å bruke både marka og fjorden, men det er ikke langt dit fra sentrum heller.

  Men med små barn…eller tenåringsbarn, for den saks skyld…så er jeg glad for at jeg bor utenfor byen. Jeg tror det er et hardere oppvekstklima for barn i by enn utenfor. Flere farer, større risiko for å havne i feil miljø. Eller hva?

  ——

  Avsporing: Nå har jeg fulgt bruksanvisningen for trackback til punkt og prikke. Fra testbloggen til WP går det fint med trackback til meg selv, og til Undre, men ikke til deg. Og fra min egen blogg går det ikke trackback i det hele tatt. Underlig, og irriterende. Fryktelig irriterende…

  Men som sagt – dette var en avsporing.

 2. Iskwew says:

  Ja, det er slik jeg tenker også… det er bedre for barn å bo litt utenfor bykjernen. Så vi blir nok boende. Ellers er jeg jo veldig glad for å slippe å bo bak murer, slik vi gjorde i brasil. Den friheten både store og små har her, i sammenligning, skal ikke undervurderes.

  Og her renner det inn trackbacks, ser jeg. Fra denne testgreia. Kan det ha noe å gjøre med templaten? Det fungerte nemlig med den første du hadde. I hvert fall til deg.

 3. Iversen says:

  Jøss, vi kunne jo nesten vært naboer!

 4. Iskwew says:

  Ja, der kan du se, Iversen! Men jeg har altså flyttet på landet :o/

 5. Iversen says:

  Dårlige greier.

 6. Iskwew says:

  Bare vent til du får småtass(er) selv, Iversen. Prioriteringen gjør en 180 graders vending inne i skallen :o)

 7. Tamen says:

  Angående risikoen for barn/unge å havne i dårlige miljøer så er jeg ikke helt overbevist om at det faktisk er slik at den er størst i storbyer. Utvalget (om man kan si det slik) av miljøer er gjerne større på større steder. Dermed vil jeg tro at det er større mulighet for den enkelte å velge et “bra” miljø som passer den enkeltes interesser og behøv. På småsteder er det gjerne mindre utvalg av miljøer (der jeg kommer fra var det fotballspillere, kristne, småkriminelle eller “loners”).

  For endel år siden var det statistikk som viste at prosentandelen av ungdom som hadde prøvd hasj/cannabis var høyere for ungdom i storbyer enn for ungdom på mindre steder. Dette tror jeg nå er jevnet ut (om enn ikke helt enda). Stedet der jeg kommer fra har nå et marked for hasj og annet narkotika – men mens jeg vokste opp der for ca 15-20 år siden måtte man reise 3-7 mil til en av de større nabobyene for å få tilgang til dette markedet. Små steder er ikke lengre uskyldige, uberørte og sikre slik de _kanskje_ en gang var.

 8. Iskwew says:

  Det har du rett i, Tamen. Større steder gir flere muligheter til å finne noe som passer. Og din beskrivelse av aktivitetsutvalg ligner på det jeg hadde der jeg vokste opp.

  Mest er det nok roen og mindre forurensning, som fikk meg til å flytte til Bærum.

 9. Milton Marx says:

  Personlig er jeg helt enig med Iskwew i hennes prioriteringer. Man kan kort og godt ikke la et sart barnesinn vokse opp så tett på både Stortinget og slottet (det får være nok at man gir dem bind for øynene når man passerer de rojale kapitalitsvinas eiendommer ute i vest.

  Tenk på om Tigerungen skulle møte Djupedal på gata, sånn helt uforberedt!

 10. Iskwew says:

  Og det skulle tilis a vi bør holde oss unna besøk hos tanten på Grønland. Der kan du jo treffe både Gerd-Liv og Martin Kollberg før du vet ordet av det!

 11. Rockette says:

  Jeg skjønner veldig godt hva du mener, Iskwew.
  Selvom jeg trodde dere hadde det veldig gøy på landet. Det har jeg nemlig hørt;-)

 12. Iskwew says:

  Vi har det mest gøy når vi drar på bytur, Rockette :o)

 13. Tiqui says:

  Litt skumlesning innimellom papirene her… Når bare mars melder sin ankomst og fremover så er du og Tigerungen hjertelig velkommen til dine gamle trakter også! Før den tid er jeg der knapt selv…

  Men det finnes flere kafeer å velge mellom på blindern også, hvis dere har lyst å innvilge meg en pause fra skjermen en ettermiddag. Adoptivdatteren din er jo også tilbake i de strøk etter juleferien 🙂

 14. Iskwew says:

  Ja det hadde vært hyggelig, men en tur på gamle tomter :o) Adoptivdatteren er jo tilbake på Blindern nå ja. Og når det blir bare litt lysere, tenker jeg vi kommer både hit og dit :o)

Top