Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Supersize me

14.01.07 i Film

Jeg er av de som ikke har sett den filmen før på tv i kveld, og har noen meldinger i den anledning:

1. Aldri mer MacDonalds

2. Om 1. brytes, ta likevel burger, ettersom salaten har mer fett i seg enn en BigMac

3. Det er utrolig hvor fort en lever kan ødelegges, selv uten å røre store mengder alkohol

4. Jeg er glad jeg ikke bor i USA, at Tigerungen ikke har amerikansk kantinemat på skolen, og er egentlig ganske glad for den forhatte matpakken likevel

5. Når det gjelder amerikansk lobbyvirksomhet, minte det meg om hva man i Norge gjør for å få oss til å drikke melk og innta melkeprodukter

Ellers…..

HJÆÆÆÆÆLP!

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

40 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Iversen sier:

  Må innrømme at Supersize me ikke gjorde stort inntrykk da jeg så den. Jeg ble underholdt, men ikke skremt. At det var ekstremt usunt å spise hvert eneste måltid på mcDondalds visste man da utmerket godt fra før av? Om noe overrasket meg var det vel heller at fyren overlevde.

 2. Iskwew sier:

  Han holdt bare på i 30 dager, og merket godt endringer etter halve tiden. Legen anbefalte ham å slutte etter 18 dager, da begynte leveren å klage skikkelig.

  Det som var sjokkerende var at det gikk så fort.

  Vi skal sikkert innom Maccern igjen, men dit skal vi ikke ofte.

 3. Undre sier:

  Scary business!

  … men det var vel dressingen salaten som var fy-fy og ikke salaten. Så om du dropper dressingen går det bra å spise selv McDonalds-salat (med mindre de har Super-Siza salaten, da!).

 4. Iversen sier:

  Men ble du virkelig overrasket over at å stappe i seg mcdonalds’ ekstra store menyer til frokost, middag og kvelds ville gjøre et menneske skikkelig dårlig etter to uker?

 5. Iskwew sier:

  Undre, det var dressingen og også den kyllingen som var i den tror jeg.

  Iversen, ja jeg ble faktisk overrasket over det, gitt. Hadde ikke trodd det var så skadelig så fort.

 6. E.R. II sier:

  Disse kommentarene overrasker meg en smule. En ting er at dette ikke er sunt. Det er ikke så vanskelig å forstå at mye sukker og fett ikke er ekstremt gunstig for kroppen. Men det er jo proteiner og tross alt et lite innslag av grønt også.

  Men at helsa di virkelig skulle være truet på grunn av et slikt McAttack! Blodårene dine blir tapetsert med kladdete fett, og du blir naturligvis feit av kostholdet, men akutt trusel mot helsa overrasker virkelig.

  Filmen er virkelig bra på den måten han fletter diverse relevant info og forskjellige intervjuer inn i storyen. Litt som M. Moore, men ikke så tendensiøst. Dette er reell ny informasjon som er ukjent for de fleste.

  En sak som overrasket meg i USA er hvordan penger er likestilt med ytringsfrihet. Det betyr at hvis noe er viktig for deg (eller din bedrift) kan du bruke ubegrensede penger til å promovere ditt syn. Jeg fikk en fornemmelse av at den karen [i filmen] som var ærlig nok til å si at næringsmiddelindustrien er en del av problemet vil ha problemer med å få tilsvarende jobb. Ærlighet varer ikke alltid lengst. På samme måte som Exxon har brukt fantasilliarder på å tåkelegge klimadebatten, og big tobacco bruker mye midler på å finansiere tvilsom forskning. Når det gjelder even playing field står det slett ikke uavgjort mellom konsument og industrien. Man trenger ikke være kommunist for å hevde det.

  Hvorfor er lobbyen i DC? For å spre informasjon (i dette tilfellet om mat) til kunden? Ånei. Den ene grunnen er å promovere positiv lovgivning. Den andre er å hindre negativ lovgivning. Du la kanskje merke til at det senere er vedtatt lov som ikke tillater å saksøke McDonalds (og de der) for feilernæring som referert i filmen? Det er ikke noen tydlig grense mellom metodene brukt av lobby og mafiaen. En bestikkelse er å kjøpe innflytelse. Støtte til valgkamp av en sånn størrelse at det avgjør valgresultatet er ikke så mye annerledes. Lojalitet kan kjøpes.

  Personlig elsker jeg mat. Så mye at jeg heller vil trene for å slippe å spise mindre av det jeg liker godt. Jeg har nå vært på McDonalds en del ganger, spesielt disse med lekeplass for unger. Det er populært. Men hvis jeg er en tur i byen spiser jeg nå på Burger King. Big Mac er varmebehandlet deig. Whopper er i det minste grillet kjøtt!

 7. Cathrine sier:

  Aldri mer McDonalds. Gulrøtter, gulrøtter, gulrøtter. Jeg fikk meg faktisk et aldri så lite sjokk jeg altså, når jeg så hvor ille det er – at maten kan ødelegge levra på så kort tid… huff og huff.

  Heretter er det vann og kyllingfilet for alle penga.

 8. Iversen sier:

  E.R. II: Jeg er vel den eneste som har sagt at jeg ikke er verken sjokkert eller overrasket, så det er sannsynligvis mine kommentarer du nevner i starten. 🙂 Med de reglene Spurlock satt for seg selv kan jeg ikke begripe at det ikke er innlysende at det vil være skadelig, også i et kort tidsperspektiv. Enorme mengder brus og alt mulig rask rett i magen, fyren åt jo en supersized porsjon til fastsatte tider selv om han ikke var sulten der og da. Det i seg selv er jo å gi kroppen en på tygga. Alle som har spist på mcDonalds har vel også lagt merke til at maten ligger som en murstein i magen, samtidig som man blir sulten igjen ganske raskt. Kanskje dere bare ikke er erfarne junkfoodconnoiseurer? :p

 9. Iskwew sier:

  .R. II, jeg var også rimelig sjokkert. Selv om jeg jo skjønner at det ikke er sunt å spise på Mac Donalds 3 ganger om dagen, så var jeg sjokkert over hvor fort det gikk. At leveren hadde fått store problemer allerede etter 18 dager, ville jeg ikke ha trodd. Og at han bare fikk halvparten av nødvendige vitaminer…

  Mannen fra Lobbyisten jobbet ikke der lenger, sa de. Ikke så rart. Og at det er sjokkerende hva lobbyister kan få til i USA det er helt sikkert. Sukkerindustrien for eksempel, den har stor makt. og med det formidabe helseproblemet man har i USA og tildels i resten av verden, så må det til med noen politikere som setter ned foten for dette.

  Noterer tips om Burger King heller enn Mac Donalds!

  Cathrine, jeg er enig, det var sjokkerende. Det gikk fort! *grøss*

  Iversen, jeg var sjokkert over hvor fort det gikk. Fortsatt :o)

 10. Elle sier:

  En skal ikke ha levd et »sunnere liv» lenge før en merker det både på kroppen og humøret. Jeg har greid meg uten godt frem til om lørdagen (da jeg tok en halv popcornpose og et par glass pepsimax) uten å overdrive. Jeg tror det hjelper på mørketidshumøret mitt og- Blir litt mer kraftløs jeg og på denne tiden (jf Iskwews egen artikkel om dette).

 11. Iskwew sier:

  Jeg har hatt problemer med å sove om natten en god stund. Og drikker masse Cola Light. Forrige uke kuttet jeg ut Cola Light, begrenset med til en om dagen, på formiddagen (jeg er en addict). Jeg har ikke gjort noe med kaffeforbruket, men jeg drikker stort sett ikke kaffe på kveldstid.

  Og de siste to nettene har jeg for første gang på måneder sovet hele natten. I tillegg gjorde jeg også det en natt tidligere i uken.

  Jeg tror jeg er på sporet av noe.

 12. Iversen sier:

  Det er hardt å være cocacoliker.

 13. Iskwew sier:

  Jepp – det er det. Jeg er uansett spent på om jeg kommer til å sove hele natten fremover – og i så fall blir det mindre Cola Zero på meg fremover.

 14. Iversen sier:

  Nå har jeg såpass ødelagt døgnrytme at den delen ikke er så skummel. Verre med tenna og vekta.

 15. Iskwew sier:

  Jeg drikker ikke Cola men Cola Light. Kan du ikke bytte til det da?

 16. Goodwill sier:

  Bedre å være bloggjunkie enn burgerjunkie, i hvertfall…

  Jeg ble også lettere rystet over hvor for det gikk utforbakke med denne karen. Selv om jeg som Iversen visste utmerket godt at maten ikke er sunn hadde jeg ikke trodd at det kunne gå så fort.

  Minst like alvorlig synes jeg temaet om lobbying er, som E.R.II peker på. Det er kanskje et av de aller grelleste uttrykkene for hva pengemakt egentlig betyr i USA. Det sammen med det Tiqui skriver om i sin post om Signing Statements:

  http://tiqui.blogg.no/150806210151_erosion_of_democracy__hykleren_b.html

  om at presidenten har bestemt at han ikke trenger å bry seg om lover som kongressen har vedtatt, dersom de strider mot hans egen tolkning av konstitusjonen.

  USA et demokrati? Well-well…hvis man med demokrati mener folkestyre – neppe.

  Man trenger imidlertid ikke dra på Mc’ern for å finne usunn mat. Jeg skulle ha fløtegratinerte poteter til middag i helgen, og dro avgårde til butikken, plukket fram en pakke med halvfabrikat – og begynte å lese innholdsdeklarasjonen… Gudbedre for en mengde med tilsetningsstoffer av alle slag! Så jeg kjøpte bare poteter og en liten fløte istedet, dro hjem, googlet «fløtegratinerte poteter» og fikk opp en mengde oppskrifter.

  Og det var så enkelt: Skrelle potetene, skjære dem i skiver, løk i skiver, blandes i en ildfast form og krydre med salt og pepper, helle fløten over, steikeovnen i en time, gratinere med ost etter 45 min. Helt uten tilsetningsstoffer, og minst like godt.

  Vi gjør det bedre selv enn McDonalds, det er helt sikkert. Og mye sunnere.

 17. Iversen sier:

  Isk: Nei, Cola Light smaker jo sølevann. Jeg kunne kaaanskje klart å bytte til Zero, men om jeg skal forandre noe blir det heller en full stopp, eller i det minste (mest sannsynlige) en lengre pause fra alt bruslignende. Dessverre smaker vannet vårt klor fremdeles.

 18. Goodwill sier:

  Farris, Iversen. Grønn Farris!

 19. Iskwew sier:

  Det er helt sikkert, Goodwill. Å være burgerjunkie er ikke noe å trakte etter – da heller bloggejunkie!

  Lobbying er både skremmende og interessant, ja. Og det er jo ingen tvil om at «When money talks, bullshit walks». Visstnok er det regelendringer på gang rundt dette i den nye kongressen.

  Men vi trenger ikke se helt over dammen for å se problemet. Jeg mener jo bestemt at det man i Norge gjør i forhold til melk og melkeprodukter er noe av det samme. Det er sterke særinteresser som gjør seg gjeldende og har ørene til både den ene og den andre i regjeringen og forvaltningen.

  Det er som det ble oppsummert i filmen. MacDonalds (og andre) vil bare endre seg dersom forbrukerne viser med handling at de ikke er med på dette lenger. Jeg tror vi som forbrukere er de eneste som kan endre dette, ved å bruke pengemakten vår. Og dermed opptrådde du forbilledlig med innkjøp av råvarer snarere enn ferdigvarer. Dete r jo det vi bør gjøre.

  En ting som er et problem i de fleste ferdigvarer er alt saltet. Og jeg ble sittende å tenke på det i går. Til kattene kjøper jeg spesialfor ettersom det er for mye salt og fandenskap i butikkforet. Og så kjøper jeg ferdigmat til husholdningens mennesker, ettersom jeg ikke har tid til annet i hverdagen.

  *ugh*

  Cola Zero er bedre, Iversen. Men den har jo ting i seg som ikke er bra. Jeg er spent på om trenden med søvn kommer til å holde seg. Gjør den det, tror jeg at jeg har funnet synderen.

 20. Iskwew sier:

  Farris…. da er vann bedre!

 21. Iversen sier:

  Farris er fælt, vann er herlig. Men ikke klorvann, og jeg betaler ikke for noe jeg burde fått i springen hjemme. Da er jeg heller dum og drikker cola. Når jeg spiser ute pleier jeg å drikke vann til maten, men sjelden hjemme. Det er så tåpelig at det nesten svir litt.

  Goodwill: Hjemmelagde fløtepoteter er herlig, takk for påminnelsen! Tror jaggu jeg skal lage det i kveld.

 22. Iskwew sier:

  Har Oslo spesielle problemer for tiden? Hos meg er vannet fint.

 23. Goodwill sier:

  Farris er godt! Springvannet mitt er også godt – men så kommer jo det fra Glomma 😉

 24. Iversen sier:

  Nja, Isk, hos oss holder man visst på å legge om rørene totalt. Kanskje det rett og slett er klorsmak av nye rør? Det rare er at nå og da smaker det helt ok, om enn litt dødt…

 25. Iskwew sier:

  Hmmm Iversen, det høres litt rart ut. Men kanskje vannkvaliteten i Oslo er variabel, slik at det noen ganger trengs mer klor?

 26. Iversen sier:

  Ikke veit jeg. Jeg veit bare at det smaker basseng, og det er ugodt. Kanskje jeg skulle ta en telefon til vaktmesteren.

 27. Iskwew sier:

  Klorsmaken kan jo ikke ha noe med deres gård å gjøre? Det tilsettes jo på renseanlegget.

 28. Iversen sier:

  Å. Det ante jeg ikke. Jeg har bare gått utifra at det måtte ha med utskiftningen av rørene å gjøre siden det var ca når de begynte å skifte ut rør vi fikk klorsmak.

 29. Iskwew sier:

  Klor tilsettes jo for å drepe bakterier, og selv om jeg egentlig ikke har snøring, høres det rart ut at det skal ha med rørene å gjøre. med mindre de må renses ekstra… merkelig. Dette bør du undersøke!

 30. blues4u sier:

  God dag !sk! 🙂

  Vil først si at vannet i springen her i Nes er upåklagelig! Er ikke veldig kresen da, fyller vannflaska mi overalt, gjerne også i Oslo. Kan ikke si jeg synes klorfaktoren er sjenerende, hverken her eller andre steder!

  Ellers er maten og drikke engasjerende tema! Innholdet (og mengden) av lite heldige ingredienser i ferdigmat er ikke særlig fristende, i tillegg til at smak og konsistens heller ikke imponerer spesiellt. Ingenting slår en god hjemmelaget rett (som for meg oftest er norsk tradisjonsmat), basert på råvarer, og laget fra bunn av.
  Salt må vi ha, men jeg vil gjerne bestemme mengden selv. Og sukker! Så en filmsnutt på nettet (youtube?), hvor en TV-kokk viste mengden sukker i en vanlig cola, og DEN var skremmende. Jeg visste det var mye av det, men å SE mengden, målt opp, var tankevekkende! Tror ikke mange ville vært fristet av den drikken, om væsken og sukkeret ble satt frem (og utblandet) foran den tørste.

  Må komme tilbake senere, blir opptatt en stund, og rekker ikke skrive mer nå! *løper avgårde*

 31. Iskwew sier:

  Vannet i Bærum er det heller ingen grunn til å klage på. Men jeg har bodd i «Vann på flaske»-land. Vannet var ikke farlig å drikke i Brasil, men det smakte pyyyton p.g.a. mye klor.

  Jeg så også den snutten om sukker i Cola, og om du tenker deg at du skulle ha spist den mengden sukker… så ville de fleste ha betakket seg.

 32. Elle sier:

  Mens når det gjelder kalorier, er faktisk like mye juice hakket verre enn cola, men akk så mye sunnere dog (drikker en del juice nå til måltider).

 33. Iskwew sier:

  Ja, det er selvsagt mye sunnere! Men jeg drikker stort sett vann.

 34. Elle sier:

  Vann er stort sett det det går i hos meg og (og te), men etter at jeg ble gravid har jeg og begynt å drikke litt appelsinjuice til måltider- Det er mulig det er noe som forteller kroppen min at den skal ha lyst på det nå, fordi det er sunt for ungen/ungene. Eller så er det jeg som skylder på ungen/ungene fordi jeg selv har lyst på det- Ikke godt å si 🙂

 35. Iskwew sier:

  Jeg hadde lyst på sorte oliven da jeg var gravid, og blåmuggost, til jeg fikk høre at det kunne være farlig. Jeg tror at der er kroppen som sier at den trenger noe, ja.

 36. blues4u sier:

  For å komme tilbake til det du begynte «posten» med, Isk, så har jeg ikke sett filmen. Høres i overkant motbydelig ut! Klart ting er satt ytterst på spissen her, men at levra sliter etter bare drøyt 2 uker er ganske rått, selv med ett så ensidig kosthold. Har spist noen få ganger på Maccern sjøl, men alltid sitti igjen med en litt «flau smak i munnen». En ting er mangel på kvalitet, en annen ting frustrasjonen over å dytte i meg «søppelet». At så mange dytter i seg så mye av det de selger, er ganske uforståelig. Burgeren er tam, og pommes friten vassen og ekkel! Salaten har jeg ikke prøvd, men ettersom jeg skjønner har jeg ikke gått glipp av stort. Men mat-kjeden er jo enorm, så det virker jo som om det er dette folk vil ha.

 37. Iskwew sier:

  Ja, b4u, dette vil folk ha over hele verden. Den eneste maten jeg smakte som er helt lik i Norge og Brasil det er MacDonalds.

  Det må handle om lett tilgjengelig, hurtig og at det ikke er priset særlig høyt – selv i Norge, selv om det er mye dyrere enn andre steder. Dessuten har de markedsføring overfor småtasser som gjør at det er omtrent den første merkevaren de husker. Og de er lojale kunder! De vil gjerne ikke ha maten, men leken.

  Akk. Jeg blir sur.

 38. blues4u sier:

  Hehe, ja den markedsføringa der har de hatt suksess med gitt! Er lenge siden jeg hadde små unger, så den synsvikelen var fraværende, men du har selvfølgelig rett i at den siden av saken er veldig viktig! For dem, men også for foreldre som antagelig kan ha en stri jobb med å holde igjen.

 39. Iskwew sier:

  Å ja, det er helt sikkert. Det er ikke lett å styre unna, men det er jo det vi må forsøke på.

  De er smarte, veldig smarte.

 40. Hold T. Forfall sier:

  McDonald’s serverer slett ikke usunn mat. For de sier nemlig selv at de ikke serverer usunn mat, og hva fremholder de som grunnlag for denne påstanden? Jo, at maten deres er merket.

  I motsetning til for eksempel salathodet du får kjøpt i butikken.

Top