Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Juleavstemning

19.12.06 in Diverse
{democracy:2}

Takk for hjelpen, Iversen – det hjalp å lese bruksanvisningen, selv om det er et nederlag :o) Og formatet får fikses opp i morgen.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

51 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Iskwew says:

  Pinnekjøtt med mandelpoteter og kålrabistappe (med en potet og litt rømme i).

 2. Iversen says:

  Vi er usikre, men jeg stemte på ribbe. Mulig det blir kalkun. Åååh! Også blir det forhåpentligvis et veggisalternativ, ellers regner jeg med at husfreden er tapt. Bra jeg skal jobbe i jula. :p

 3. Milton Marx says:

  Ete gress til jul??? Det høres stusselig ut, Iversen.

  Tror det blir kalkun og skinke på meg

 4. Goodwill says:

  Blir nesten hakk i plata Iskwew – jeg sier det samme som deg – her også! Pinnekjøtt, mandelpotet og kålrabistappe. Har man vestlandsinfisert blod i årene er det ingen vei utenom, heldigvis!

  Nam-nam!!

 5. Morten says:

  Avstemningen er ufullstendig.
  Vi har, i år, både ribbe og pinnekjøtt. Marthe, min kjære niese, er ikke så glad i Pinnekjøtt. Min stesønn Thomas er heller ikke så glad i pinnekjøtt. Så vi har begge deler. Fråtseri? Nei, bare enda mere deilige rester til romjula.

  M8-/rten – “blogger som oppdateres ytterst ytterst ytterst ytterst sjeldent….” er det en æreslink eller fornærmelse? hmmm. dobbelhmmmm, trippelhmmmm. Hmmmopphøydi1000

 6. Iskwew says:

  Jeg er så glad jeg slipper den ribba, Iversen :o) Jeg fikk noia et år da jeg lagde den selv, og sto i matosen. Så her blir det pinnekjøtt.

  Milton, noen spiser gress til jul 😀 I Brasil spiste vi kalkun. Hva slags skinke snakker vi da?

  Goodwill, hos oss kom pinnekjøttet først inn etter at min mor fikk samboer fra pinnekjøttland. Og DET er jeg glad for altså! Det er sååå godt. Jeg lengtet aldri til ribbemiddag, men gleder meg stooort til pinnekjøtt.

  Morten, du for stemme for det DU skal spise da, det det er mest av :o) Og slutt med den derre hmmmfffingen – det er selvsagt en æreslink. Den ligger der fordi jeg håååååper du skal begynne å skrive igjen.

 7. Goodwill says:

  Det er faktisk slik for meg at bare duften av pinnekjøttet som står til damping på kjøkkenet om formiddagen setter meg i julestemning. Om så alt annet skulle svikte så virker i hvertfall den!

 8. Iskwew says:

  Ja, det er jeg helt enig i, Goodwill – og så er det ikke like tung mat som svineribbe. Jeg lurer på hvem som kom på at til svineribbe skal det serveres både medisterpølse og medisterkaker. Snakker om overload!

 9. —> erik ® says:

  For 20 år siden var jeg fullmoden for å skifte ut barndommens ribbe, lei av det dvaske, fete, svampaktige kjøttet – slik du ennå får det i dagens delikatessebutikker og på restauranter. Da lærte jeg hvordan man lager velsmakende juleribbe, og etter den dagen har jeg ikke sett meg tilbake. Min ribbe slår pinnekjøtt og kalkun med bred margin. Og ville gitt ribs gourmets fra Louisiana vann i munnen, 🙂

  Jeg ser med vantro, og medynk. på folk som spiser den slags ribbe som man får på på julebord etc. De arme menneskene vet ikke hvordan de skal behandle kjøttet, og aner ikke hva de går glipp av.

  Hemmeligheten er enkel – og høres rar ut, det syntes jeg også. Men du verden! Man legger ribbestykket i (relativt sterk) saltlake et døgn. Såpass salt at et egg flyter, såvidt jeg husker (- jeg har det notert et sted). Deretter koker man ribben (i en time, vil jeg minnes).

  Og da kan man sette den inn i komfyren, etter avkjøling. Plages du av os da, så tøyser du fælt, antagelig med svoren. 🙂

  Den mest appetittlige, velsmakende julemiddag, servert med poteter. surkål/rødkål, svisker/epleskiver – og håndlagede kvalitetsmedisterkaker som en ekstra spiss. Og så drikker man Aalborg Jubilæum og øl til.

  Jeg gleder meg! Også til pinnekjøtt på 2.dagen elns.

 10. Iskwew says:

  Folk som deler av seg, med generøsitet, av slike tips, dem kan jeg like, Erik *klem*

  Og det blir ikke veldig salt??

 11. Cirkelin says:

  Jeg stemte kalkun, men er veldig i tvil. Egentlig kunne jeg tenkt meg å avlyst hele jula fordi jeg hater all “ååå sååå hyggelig vi har det nå” og annet hykleri som hører julen til. Ligger an til å måtte invitere noe nærgående slekt. Ikke fordi lysten til det er stor, men samvittigheten ved å la være er tellende faktor.

  Undres på om ikke reinsdyrstek med baconsurret rosenkål og mandelpoteter kunne være et greit alternativ til gobblefuglen. Liker dessuten det symbolske i å spise opp Rudolf.

  Når det gjelder svin, har jeg funnet andre bruksområder enn å steke han sprø, men skal man ha ribbe er det veldig viktig å gni den inn med salt og pepper og legge den kaldt i tre døgn før steking. En tre fire appelsiner i skiver rundt ribba gjør seg også godt.

 12. Morten says:

  Jeg må få påpeke at jeg ikke hmmF’et. Jeg hmmm’et. Nyanser vil noen si, men ikke jeg.
  Jeg stemte forøvrig på pinnekjøtt for det er det jeg nok spiser MEST av.
  Og ja, jeg tar det som en æreslink. (Kanskje noe er på gang også?)

  M:)rten

 13. —> erik ® says:

  Iskwew: Salt -? Nei. du koker det jo, og fjerner salt og fett. Perfekt, blir det. Parfait. Vollkommen. Perfetto. Perfeito. Cовершенно. 完善

 14. Iskwew says:

  Jeg er egentlig hjertens enig i det, Cirkelin, og synes absolutt det symbolske alternativet med å spise Rudolf er bra, dog uten rosenkål.

  Vi SKAL kose oss i julen, vettu – sånn er det bare!

  Morten, du kan trygt ta det som en “venter i spenning på mer”-æreslink. Æres den som æres bør, sier nå jeg :o) Pinnekjøtt er digg :o)

 15. Goodwill says:

  Liten kommentar til Erik her, om julebordsmat. Til dags dato har jeg knapt opplevd å få julemat på julebord som har svart til forventningene. Senest i år, hvor jeg finn pinnekjøtt som ikke var dampet lenge nok. Seigt og hardt og sliktsomt å spise. Lang nok tid er stikkordet her, og tid er vel ikke det de har mest av i den bransjen i desember.

  Julaften er det heldigvis min far og jeg som ruler kjøkkenet :-))

  Forøvrig et artig poeng her at ribba til Erik skal saltes, mens pinnekjøttet skal avsaltes – meget viktig!!

 16. Iskwew says:

  Ikke det vi spiser, Goodwill, for det pinnekjøttet er røkt og ikke saltet. Knallgodt, forøvrig.

  Det er bare å styre unna mat på julebord altså – med mindre du er på et eminent hotell med høy standard på koldtbordet.

  Jeg tipper du og din far lager bedre pinnekjøtt :o)

 17. Cirkelin says:

  Isk, kose seg er sånt man gjør om det skjer frivillig. Jul er ikke frivillig og jeg er i trassalderen. Vil ha joggedressjul!

  Pinnekjøtt har jeg ikke noe særlig forhold til. Har fått det servert en gang og det var definitivt ingen höjdare, noe som meget mulig kan komme av at hun som tilbredte det var av den typen som dreper kjøttet grundig. Pinnekjøtt er foreløpig noe jeg minnes som feite, salte slintrer som jeg ikke fatter at noen omtaler under kapittelet “hygge seg med god mat”. Om noen vil overbevise meg om at jeg tar feil så møter jeg med åpent sinn, tom mage og matpakke i veska for sikkerhets skyld 😉

  For øvrig noterer jeg at ingen har nevnt noe om lutefisk ennå og kommer med følgende påstand: Den bør avskaffes! Inntil så skjer gjelder det å drikke for å glemme. Jeg er vanligvis ikke kresen, men slik stinkende geléaktig materie klarer jeg rett og slett ikke å få ned for å være høflig engang.

 18. Iskwew says:

  Det er jeg enig i Cirkelin – men i år blir det en ganske avslappet jul. Dere kan jo rømme en tur til oss :o)

  Pinnekjøtt kan drepes, ødelegges og mishandles. Jeg skal imidlertid overbevise deg en gang, skal bare få sendt inn noe pinnekjøtt fra Sauda :o)

  Lutefisk… bare tanken får meg til å gulpe. Det er noe jeg ALDRI kommer til å like.

 19. —> erik ® says:

  Nå må dere ta dere sammen, jenter! Bli voksne, overkom infantile fordommer. Liver må romme mer enn Cola og fiskepinner, skjønner dere. Fy!!

  “Lukter ikke godt!” “Ser rart ut!” … Vet dere hva! Dere minner om gamle landsens bestemødre, som pratet om sånt som ikke liknet på lapskaus eller kjøttkaker. Eller unger, som må ha servert pølser når de voksne spiser voksenmat.

  Snegler er en delikatesse, frosk er en delikatesse, oksetunge, hummerrogn – lutefisk er herremåltid. Knapt noe som slår det som samlingspunkt rundt et bord.

  *mumle: Hva man skal høre …! Skulle ikke undre meg om de “ikke liker” brunt brennevin, og fortrekker noe med rød parasoll i … *

 20. Iskwew says:

  Skjerp deg, Erik! Bare fordi vi ikke liker mat som er behandlet med kaustisk soda og dermed ser ut som en glassmanet og lukter som sjøldau fisk i fjæra en varm sommerdag, er vi da ikke bestemødre! Hørt sånt tøv.

  *mumle* *knurre* kalle Cirkelin og meg for landsens (!!) bestemødre *hrmmmmmmfff*

  Om jeg drikker brennevin, drikker jeg Cognac, for tenk, selv om jeg liker vin bedre og det dessuten kler meg bedre.

 21. —> erik ® says:

  Verste jeg har sett! Jeg må ha vært dårlig: “Skulle ikke undre meg …”
  Jeg løper straks fjorten ganger rundt huset, som straff.

 22. —> erik ® says:

  Skjerp deg selv, du! Dampet glassmanet, med sodastuing, er da førsteklasses føde. Makan!

  Der røk det vakre forholdet, altså. Jeg stoler ikke på kvinner som fnyser av lutefisk. Æsj! De kan finne på å mislike torskelever også.

 23. Iskwew says:

  Hah! Tomme trusler, tomme trusler! Dette har jeg da hørt før. Bare julen er over er du like smørblid. Det er den grufryktelige lutefisken som gjøre deg mannevond – eh kvinnevond – Erik.

 24. Cirkelin says:

  *hytter med kjevla i retning Erik, mens jeg tviholder på portvinsflaska og løstenna og samtidig forsøker å holde gåstolen på rett kjøl*

  Jeg vil vel tro at det er større sjanse for å finne landsens bestemødre som liker (eller er oppdratt til å tvinge i seg) mat som ser ut som datostemplingen er overskredet med mange og en halv!

  Dessuten dømmer jeg mat etter hvordan den smaker og ikke hvordan den ser ut. Med noen unntak da. Lungemos har jeg f.eks ikke tenkt å finne ut om jeg liker.

  Har smakt både snegler, frosk og oksetunge og ingen av de nevnte gjorde såpass inntrykk at jeg vil betale mye for å få akkurat det når det finnes mye annet godt å dytte i seg.

  Når det gjelder brennevin, så drikker jeg både whisky og cognac (neida, ikke blandet!), men foretrekker calvados.

  Benytter igjen anledningen til å minne Erik på at kjevle kan brukes til mer enn pepperkakebaking. Mine infantile fordommer er definitivt bedre enn dine! Behold fiskepinnene til du treffer en ekte landsens bestemor og send over litt av den hummerrognen er du grei for det har jeg aldri smakt.

  Har du prøvd crossover, lutefisk tandoori f.eks? 😉

 25. —> erik ® says:

  Mjooo -. Jeg blir lett opphisset av lutefisk (ja, ikke sånn, altså, men …. nok om det.) Da kan vi vel kline litt igjen, da, like gjerne. *klem* – *liten smask*

  Det er en feil her, ett eller annet sted. Du oppfører deg som en lutefiskelsker, snakker som en lutefiskelsker …
  Ikke sånn kjedelig som man snakker over røkt svinekam, eller biff, medium rare.

  Merkelig -. Er du sikker på at du har fått ordentlig lutefisk, med ordentlig tilbehør, i riktige omgivelser?

 26. E.R. II says:

  Tradisjoner, ja.
  En venn av familien spurte kvinner som kunne tenkes å bli livsledsager: -Hva spiser du til jul?
  Han hadde altså klare meninger om hva julemiddagen skulle bestå i.

  Vi har i likhet med mummihuset noen forfedre som “sitter i veggene”. En bestefar som hadde kjøttmat som sitt yrke i en mannsalder og vel så det. Han tok en fåreribbe og la i sterk saltlake et døgn i september, og siden fikk kjøttet henge til tørk på loftet til det nærmet deg jul og han satte seg på toget for å besøke min familie på østlandet. Han syns at det skulle være litt fett på det. “Smaken sitter i fettet”, pleide han å si. Vi tåler litt fett, men det har jo gått av moten etterhvert.

  Kokte poteter til, og kålrabistappe. Dessuten har vi Vossakorv. Har vi hatt så lenge jeg kan huske. Medisterpølse eat your heart out.

  Kålrabistappe laget av nettopp det men også poteter. Og pepper og litt fløte. Den er så god at potetene blir stående uspist, de fleste. Mm.

  Og så akevitt, naturligvis. Vi gleder oss til jul!

 27. Iskwew says:

  Det du sa, Cirkelin! Jeg har heller ikke tenkt å bruke mye tid på å finne ut av lungemos, forøvrig.

  Erik, jeg har da spist rar brasiliansk mat i et helt år. Grillede kylling-hjerter for eksempel, i store mengder.

  Forøvrig godt at du understreket at det ikke var sånn opphisset. Det hadde vel tatt seg ut en førjuls-tirsdag!

 28. Iskwew says:

  Vossakorv er godt, E.R. II! Mye bedre enn medisterhvasomhelst. Og poteter gpr det an å spise resten av året :o)

  Akevitt hører med, selv om det strengt tatt mer hører med enn det er godt. Men du blir varm og god av den. Og den hjelper helt sikkert på fordøyelsen.

 29. Goodwill says:

  Vossakorven glemte jeg – den skal naturligvis være med! *noterer bak øret* Vårt pinnekjøtt er også røkt, men det må uansett vannes ut over natten, ellers får ølet bein å gå på, og vel så det!

  Lutefisk, ja…jeg skjønner virkelig ikke at det går an å like det? Altså – all smaken er fjernet, drept med kaustisk soda, den ser ut som en glassmanet og det er tilbehøret som smaker – hva er da vitsen? Nei, takk!!

 30. Iskwew says:

  hmmm kanskje jeg rett og slett liker at ølen får litt bein og gå på?

  Du mener man strengt tatt kan lage bare tilbehøret du også, Goodwill? Og sløyfe hele lutefisken? Jeg tror i hvert fall det er like greit.

 31. Goodwill says:

  Tilbehøret reddet i hvertfall meg fra å gå sulten hjem fra lutefisklaget. Og det er ikke ofte jeg går sulten hjem etter en festmiddag!!

 32. Iskwew says:

  Ja, man blir jo mett av poteter og ertestuing også!

 33. —> erik ® says:

  Cirkelin: Hallo! “Dømmer mat etter hvordan den smaker og ikke hvordan den ser ut”, du liksom. Hah! Da snakker man ikke om “slik stinkende geléaktig materie” – uten å nevne noe om smaken. Hah! Haaah!

  Men du tilgis på grunn av tapre forsøk med delikatessene. Svak smaksans kan du jo ikke for, kjære vene. (Men det må være skrekkelig plagsomt.)

  Og så Calvados, da! Det er 30 poeng, bare det. Fordi du minnet meg på studiesomrene, da min venn la veien om fra Frankrike, med kofferten full av sitt studiedistrikts beste Calvados. Mørkeblå lumre kvelder, med Paul Desmond og gresshoppesang, som min far ikke kunne høre, til ungdommens forlystelse. Og sjømat og hvitvin -.
  Pass deg, ellers begynner jeg å smaske på deg også.

 34. Iskwew says:

  Det vil du for all del unngå, Cirkelin, det blir fort litt for klissete på en tabloid måte. Dette til orientering.

 35. Morsomt å lese alle kommentarene her, det er virkelig et følelsesladet tema, dette her! Jeg har stemt på pinnekjøtt, vokste opp med det på sør-vestlandet. Og nettopp, mandelpoteter og kålrabistappe, samt kraften fra dampkokingen som saus…mmmmm. Og lukten når pinnekjøttet står og damper på kjøkkenet på julaften, det er få andre ting som setter meg i like god julestemning…
  Jeg vil helst ha urøkt, da. Før han ble for gammel laget faren min pinnekjøttet selv, og sendte det i posten til meg som bodde på østlandet. Da var det lurt å være rimelig kjapp med å hente pakken på postkontoret!

 36. Iskwew says:

  Skorpionkvinnen, dette er ikke noe du kødder med, nei! Ramme alvor er det.

  Det var nok lurt å komme seg raskt til postkontoret ja – det syntes vel sikkert de på postkontoret også 😀

 37. —> erik ® says:

  Iskwew: Hæh -?? Kobler jeg Cirkelin-kommentaren din rett, eller -? Næææ …

 38. Iskwew says:

  Ikke godt å si det, Erik. Hvordan tolker du den, kjære?

 39. —> erik ® says:

  Iskwew: Lerkefuglen min, den tolker jeg umiddelbart slik: At min smasking “det vil du for all del unngå, Cirkelin, det blir fort litt for klissete på en tabloid måte. Dette til orientering”.
  Næææ …
  På den annen side: Folk som ikke engang verdsetter akevitt -.
  *slå ut med hendene på elegant vis*

 40. Iskwew says:

  *smiler blidt, blåndt og forståelsesfullt*

  Akevitt er medisin og verdsettes som det. Forøvrig har jeg tømt akevitt i en del brasilianere, og de syntes det smakte ganske spesielt, men varmet godt.

 41. E.R. II says:

  I en tid da ingen ting betyr noe er julemat en av pælene som står igjen etter at flommen har vasket bort resten. Kanskje du likevel skulle legge inn “preferanse for julemat” som et av de første spørsmålene dersom du fortsatt funderer på ny livsledsager?

  Jeg har en niåring som pirker i maten, liker nesten ingen ting(av julemat, vel å merke). Jeg har lovet henne at hun skal få akkurat hva hun vil ha. For det er jo litt trist å bare spise en potet på julaften da alle andre snakker om mat og hvor godt det er. Kanskje jeg skulle lage macaroni cheese, som er livretten til millioner av kresne små amerikanere.

  Jeg ser at grisene har tatt opp jakten på sauene, og er i ferd med å lage dem ut i utmarka på din statistikk. Vårt salte pinnekjøtt må ligge i vann omtrent et døgn, da blir det passe mengde salt igjen. Våre “aner” har adresse Bergen, der er det salt pinnekjøtt som gjelder. I innlandet, der Voss er et utmerket eksempel, har røyking vært den tradisjonelle måten å konservere kjøtt. Det var kanskje ikke så lett tilgang til salt steder som var lenger fra havet.

  Dette røkte kjøttet, det er jo tørket det også? Og må det også ligge i vann omtrent et døgn for å bli spiselig? Tror vi har hatt det en gang eller så, men tradisjoner er vanskelige å rokke!

 42. Iskwew says:

  Det vi spiser, som kommer fra Sauda, er ikke tørket, det er ferskt. Så ingen utvanning i det hele tatt.

  Det er altså 10-10 mellom svin og sau. Jeg får kanskje la den ligge ute en stund til, slik at saken avgjøres. Sauen ledet lenge, men svinet har hentet inn forspranget.

  Jeg tror ikke julemat er høyt på listen over “krav” til en livsledsager :o) Om så er, får det lages flere retter.

  Jeg synes forresten det kunne vært godt med juletorsk – den har ikke fått mange stemmer.

  Jeg synes du skal lge noe den unge damen liker, jeg :o) Om det så er Mac’n’cheese. Det ER stusselig med bare en potet når alle andre oier seg over maten.

 43. E.R. II says:

  Lærer så menge man lever. Ferskt pinnekjøtt? Visste ikke at det fantes. Men nysgjerrigheten ble vekket. Kanskje en dag…

 44. Iskwew says:

  Det er knallgodt :o) Kanskje en dag, ja :o)

 45. Goodwill says:

  Hvis du bare er sånn måtelig begeistret for akevitt vil jeg anbefale Høkersnaps fra Aalborg. Det er definitivt akevitt, men den er bittelitt svakere, den er mildere på smaken, men den river perfekt i nesa for det. Deilig!!

 46. Iskwew says:

  Takk for tips, Goodwill! Det er notert og kjøpes inn – må ha litt akevitt til jul :o)

 47. Goodwill says:

  …men det er mulig du må til Danmark for å få tak i den, vet ikke om den selges på Vinmonopolet :-/

 48. Iskwew says:

  Oh. Da blir det Løiten, tipper jeg. For jeg skal ikke på Danmarkstur med det første :o)

 49. E.R. II says:

  De påstår at vekter har vanskelig for å bestemme seg. Jeg er ikke noe videre på disse stjernetegnene, men når jeg skal på tur og må velge mellom å pakke skjorte a og b blir det ofte a+b. Nuvel. Jeg er ikke av de hyppigste kundene på polet, men når jeg først er innom får nysgjerrigheten meg til å kjøpe både det ene og det andre. Og heldigvis er jeg ikke sånn at jeg må drikke bare fordi det står alkohol i skapet. Og alkoholen mugner ikke av å bli stående en stund heller. 🙂
  Det blir mye familie i år på julaften og første dag. Jeg slipper relativt heldig unna med maten, men lovet å stille opp med drikke. Alltid når de selger spesialakevitt med håndnummererte eksemplarer må jeg ha med meg noen. Denne gang for å feire hundre år siden kroningen av Norges kongepar. Jaja, verken ihuga monarkist eller republikaner, så da ble det et par av dem. Så blir det jo ikke bare ribbe, men litt lutefisk i mellom, og da ble det en lutefiskakevitt også. Men det er nå pinnekjøttet som er rosinen i pølsa, så å si, og til den blir det en Smaladram, den mest smakssterke av alle tre. Seks av sju fra mild til kraftig. Det blir sikkert bra.
  Dansk akevitt er sikkert grei dram, men det er altfor snille greier.

  God Jul!

  PS: Har forresten en annen historie om da jeg hadde med pinnekjøtt til utvanning i ei bøtte på Bergensbanen. Men det er som sagt en annen historie.

 50. Iskwew says:

  Det høres ut som en typisk vekt ja, E.R. II – på den ene siden og på den andre siden. Men du løser det jo greit, med å kjøpe litt av alt :o)

  Ta gjerne historien om utvanning av pinnekjøtt i bøtte på Bergensbanen i løpet av julen. Den blir vel ikke helt det samme i mai :o)

  God jul!

Top