Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Narvestad bor i Fauske

07.11.06 i Diverse

og det er ikke light-versjonen vi snakker om her. Snarere en Narvestad som etter å ha vært misforstått og hundset av utakknemlige beboere i for lang tid, har tiltet fullstendig.

Avisa Nordland kan fortelle at i et borettslag i Fauske har beboerne til enhver tid slagvåpen i umiddelbar nærhet, og mobilen med seg i sengen med Politiet på hurtigtast. For formannen i borettslagen, den lokale Narvestad, truer med både korporlige angrep og at låste dører slett ikke er noen hindring i så fall. Beboerne får beskjed om at de skal invalidiseres og det som verre er. Av andre ting denne Narvestad har gjort er å tømme lastebillass med fyllmasse på plenene til folk.

Dette høres ut som en Narvestad som snarest bør fratas verv, lastebilløyve, samt eventuelle bormaskiner og annet han måtte ha tilgjengelig til å komme seg gjennom de skrekkslagne naboenes låste dører. Og så bør han nok få Politimester Bastian på besøk, for dette er jo godt på utsiden av regelen om å «ikke plage andre». Dette høres mer enn plagsomt nok ut på meg.

Dette er jo en variant av nabokrangel, der en part har fått et verv som gjør at han har makt bak galskapen. Og slike finnes i alle borettslag og sameier, selv om Narvestad i Fauske overgår det jeg har opplevd. Men folk bruker generelt uhorvelige mengder med tid på å krangle, kjefte, hakke og bruke seg på naboenes gjøren og laden, dersom den ikke faller i smak. Og vi gjør selvsagt alle noe som noen ikke liker. Da jeg for en del år siden satt i et borettslagsstyre, fikk jeg til fulle merke det. Du verden så mange klager det kom inn.

«Fru X bruker feil vaskemiddel»
«Herr Y vasker ikke skikkelig under dørmatta»
«Det lukter vondt i oppgangen, og det skyldes hvitløken i maten til Familie Z»
«Det er fryktelig med disse kattene/hundene/ungene/menneskene i oppgangen!»

Av morsomheter i sameiet der jeg bor nå var forslag om at det ikke skulle være lov til å bruke vaskemaskin inne i sin egen leilighet på søndager. Dette var oppe på årsmøtet, ettersom en del (eldre) beboere syntes det støyet så fryktelig i søndagsstillheten når sentrifugen gikk i 5 minutter. Svaret mitt til forslaget var at det måtte de selvsagt vedta, men jeg kom ikke til å følge det, og de fikk i så fall saksøke meg. For om jeg ikke kan vaske møkkete Tigerunge-klær etter søndagsturen, så har noens ønske om absolutt søndagsstillhet ført til at mitt liv brått blir veldig vrient, rent praktisk. Møkkete Tigerunge-klær kan med fordel vaskes med en gang.

Ifølge IF er vår og sommer høysesong for andre typer nabokrangler, i villa-områder. Da gjelder det busker og trær som naboer gjerne vil ha fjernet. Når ikke naboen frem, kommer han noen ganger frem med motorsagen i ly av mørket. Sånt blir det bråk av. Ifølge IF haler denne typen nabokrangel innpå kjøp av bolig på klagetoppen.

Og Bergens kanskje verste nabokrangel er oppe for retten i disse dager. Denne krangelen har sitt utspring i uenighet om tomtegrensen. Saken har ikke vært mulig å løse ved mekling – og er dermed nå oppe for retten. En mann er bl.a. anklaget for å ha lest opp en straffedom mot familiens sønn med ropert, slik at hele nabolaget kunne høre hva han ble dømt for, samt overvåket familien ulovlig med kameraer

Det er hva jeg kaller en skikkelig nabo fra helvete, og muligens har han og Narvestad i Fauske gått på samme nabo-kurs. Dere vet, kurset for de som ikke har noe annet å gjøre enn å plage naboene. Selvsagt trenger disse menneskene noe mer meningsfullt å holde på med, men hva med å sende kranglefantene på origami-, kalligrafi- eller nuperelle-kurs i stedet? Eller gi dem en diger kasse med Lego og be dem bygge noe? Leie dem med seg til biblioteket? Gi dem et område i mer grisgrendte strøk der de kan dumpe lassene med fyllmasse? Kjøpe sov-i-ro til de som plages av vasking av en parkdress på søndag? Eller hva med å kjøpe neseklype til de som synes maten til Familie Z lukter for mye hvitløk?

Det må da være utrolig mange aktiviteter som er mye bedre.

Folk i vest krangler mest. Om du planlegger å bygge hus i Asker og Bærum, bør du regne med å komme i krangel med naboene. Mens 127 byggeklager fra oslofolk havnet hos Fylkesmannen i 2004, kom det ikke mindre enn 149 fra folk i Asker og Bærum. Og det er vitterlig over tre ganger så mange i Oslo, som i Asker og Bærum. Grunnen er vel at folk har bedre råd i vest, og dermed råd til å sette advokater på saken. Men det er sjelden det fører frem. Hos Fylkesmannen avvises 90% av klagene. Likevel; noe skal jo tross alt advokater leve av! Godt noen sørger for at de har til salt i maten.

Noen kjappe brødtekster fra artikler om andre nabokrangler:

De to naboene levde tett og gikk hverandre på nervene. Det hele endte med at den ene banket opp den andre etter en uenighet om oppussing av et fellesrom.

81-åringen var sint og frustrert etter å ha fått en allergisk reaksjon på grunn av naboens hund.

Gårdbruker Leif Normann Solhaug måtte ha politivakt da han skulle spre husdyrmøkk på gården sin i Lofoten onsdag. Årsaken er en heftig nabokrangel.

En 53 år gammel mann ble pågrepet av politiet under en væpnet aksjon på Tuft i Sande tirsdag kveld etter at han skjøt med hagle under en nabokrangel.

Jadda. Naboskap er ikke lett. Kardemommeloven er tydeligvis ikke nok. Jeg tror som et minimum kranglete naboer bør sendes på origamikurs, så de får noe annet å gjøre. Eventuelt låses inne til blodtrykket er normal og hvilepulsen tilbake. Noe kunne muligens vært avhjulpet med å telle til 10 også. Kanskje.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

11 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. sonitus.org » Blog Archive » Narvestad bor i Fauske | 07.11.06
 1. Nabokrangler og nettavisdebattanter – man kan saktens begynne å tvile på sine medmennesker når man leser om slike ting!

 2. Iskwew sier:

  Jeg satt akkurat og tenkte på om det er de samme, Skorpionkvinnen… altså at de som krangler mest med naboene, er de som er nettavis-troll også. Det høres ikke usannsynlig ut!

 3. Arne Brendmo sier:

  Det passer ikke for alle å bo tett innpå naboene. Og noen behersker ikke det å ta hensyn til andre i det hele tatt. Når slike mennesker samtidig har et sterkt behov for kontroll, har omgivelsene et problem. «Psykopat» er kanskje ikke pent å si, men det passer på noen slike. En sånn person som nabo kan bli riktig utrivelig, og enda verre blir det når sånne, pga. sitt behov for å bestemme, søker seg til posisjoner med litt makt.

  En bekjent av meg bodde i et borettslag hvor formannen var av Narvestad-typen. Han slo hardt ned på alle avvik fra det han hadde bestemt, og de som motsa ham ble lagt for hat. De andre fikk ubedt besøk til alle tider, og han ble sittende så lenge det passet ham.

  Jeg tror Robert Stoltenberg har gjort god research.

 4. Iskwew sier:

  Ja, det tror jeg han har gjort også. Og du har helt rett, noen har mer eller mindre anti-sosiale trekk.

  Og de søker seg til posisjoner med makt. Men det er noe som også gir dem den makten. Kanskje det er med disse Narvestad’ene som med andre psykopater; de er sjarmerende nok til de er i den posisjonen den ønsker å være, og så smeller det. Dessuten er det jo slik at ingen vil ha slike verv, så om en melder seg frivillig, puster alle lettet ut. Til det går opp for dem hva det er de har valgt til leder i borettslaget. Da er det ikke morsomt lenger. Folk selger og flytter for å komme seg unna.

 5. Erlend sier:

  Det uheldige er jo at folk gjerne drar frem det tunge artilleriet først, i stedet for å snakke med hverandre – noe som kunne løst opp i temmelig mange konflikter før de ble, ja, nettopp, konflikter.

  Som kasserer og primus motor i vårt lille sameie (10 seksjoner, stort sett Kardemomme by) har jeg ganske mye nytte av ledererfaring fra næringslivet når det gjelder å drive virksomheten på en fornuftig måte,. Blant annet fordi jeg tror jeg er mer oppmerksom på fordelene ved å snakke sammen, ta med andre på råd og informere først og skyte etterpå…

 6. Cirkelin sier:

  Jeg leste at forsvaret skal selge unna sine fjellbunkerser da de er utdaterte og koster mye å holde i stand. Tror jammen det finnes mange potensielle kjøpere rundt omkring. Bare så synd naboene fra helvete sjelden er klar over at det er DE og ikke oss andre det er noe galt med.

  Når det er sagt, så vil jeg sende en hilsen til de 7 andre familiene i oppgangen jeg bor. Jeg har nok vært ekstremt heldig i trekningen om naboer, for jeg har ikke noe galt å si om noen av dem. Riktignok lukter det litt rart når den ene naboen lager mat, men det er sikkert fordi hun har andre oppskrifter enn meg. Kanskje jeg skal tørre å ringe på og spørre om hun har noe å lære bort?

 7. Goodwill sier:

  Kan nesten lure på om Narvestad, nettdebattanten og vottemonsteret er en og samme skapelse – i ulik forkledning. Ett karaktertrekk synes i hvertfall å være felles, nemlig å finne glede i å irritere andre…

  Synes Cirkelin treffer spikeren på hodet jeg – hvorfor ikke prøve å lære litt av hverandre istedet?

 8. Iskwew sier:

  Erlend: Det har du veldig rett i, problemet ligger gjerne i at man i utgangspunktet ikke snakker sammen, og ser konflikter overalt. Dermed toppes alle situasjoner veldig fort. I tillegg handler kanskje noe om at dette er hjemmene våre, og det er jo som kjent våre slott. Dermed blir småting utrolig viktig.

  Cirkelin: En bunkers full av Narvestader.. det hadde vært noe :o) Jeg synes du skal ringe på, så skal du se du kan få lære noe nytt. Kanskje smake også?

  Goodwill: Jeg tror du er på sporet av noe som kan reformere mange menneskers liv her, Goodwill. Nå er det bare om å gjøre at Ole får funnet løsningen på vottemonsteret, så forsvinner de andre samtidig.

 9. Goodwill sier:

  Ole er bare et lite kvantesprang unna løsningen :-))

  God morgen!!

 10. Iskwew sier:

  God morgen :o) Han er det ja. Og i dette tilfellet må det nok til med kvantesprang også!

Top