Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Det var blåøyd!

26.10.06 i Absolutt Iskwew

I følge Dagbladet er det gjort en undersøkelse som viser at blåøyde menn foretrekker blåøyde kvinner. Det mener noen kommer av at menn da vil være sikrere på at avkommet er deres. Blåøyde kvinner eller menn og kvinner med andre øyenfarger er ikke på samme måte opptatt av øyefargen til sin partner.

Visstnok er brun øyenfarge er dominant (dette er ikke kunnskap jeg husker fra videregående, altså, så korriger i vei om det blir feil). Altså, er det slik at avkommet har brune øyne, så kan en blåøyd far være helt sikker på at han ikke er pappaen til barnet. Det er dessuten visstnok slik at to med blå øyne alltid vil få barn med blå øyne.

Men, kjære blåøyde menn; om det er slik at fruen er utro, vil det jo sannsynligvis være med en annen blåøyd mann. Det er rett og slett mange flere blåøyde enn brunøyde og grønnøyde her til lands i hvert fall. Så du er altså akkurat like langt (nesten i hvert fall) om du for å sikre at du kjenner igjen ditt eget avkom, velger etter øyenfargen.

Kanskje det er blåøyde menns valg av partner for å sikre genenes videreførelse, som er årsaken til at blåøyd er synonymt med naiv?

Og jeg bør vel snarest rømme landet, ettersom jeg har grønne øyne. Det er sikkert derfor det aldri blir noe på meg! Det står i artikkelen at brunøyde menn ikke viser noen tilsvarende preferanse for øyenfarge. Så jeg bør vel som et minimum komme meg sørover i Europa.

Ha det!

En alternativ forklaring er kanskje at blåøyde menn (les nordmenn) er ganske opptatt av at ting skal være kjent, forutsigbart og trygt. Dermed velger de en partner som er mest mulig gjenkjennelig, og det er da en blåøyd kvinne. Det er i så fall en kulturell forklaring. Som er minst like god som den biologiske, tror jeg.

Forøvrig kom jeg over en annen analyse som viser at det ikke er bra å være blåøyd. Det er funnet en sammenheng mellom blå øyne og flatfyll.

«Det finnes biologiske forklaringer på hvorfor man har denne sammenhengen mellom blå øyne og skyhet. Det som er viktig i denne sammenhengen er imidlertid at den klassiske strategien for sky individer i sosiale situasjoner er å bruke alkohol til å kontrollere skyheten. Dette er et kjent fenomen fra en rekke ulike kulturer, forklarer Eric Nævdal»

Her tror jeg det er noen som overleser statistikken og finner en forklaringsvariabel som ikke funker helt. For skyheten har vel med kultur og ikke øyenfarge å gjøre vel? Og dermed har også fylla kulturelle (eller ukulturelle!) årsaker, og lite å gjøre med øyefargen.

Vel er vi dyr, vel er vi tildels styrt av genetiske faktorer, men det får da være måte på. Jeg tror jo vi først og fremst er kulturelle og sosialt tilpassede vesener. Og jeg synes ofte at disse biologiske forklaringsmodellene som regel ikke leder til noe annet enn ansvarsfraskrivelse. Menn kan ikke styre seg når de ser kvinner i korte skjørt. Det er naturlig for kvinner å like husarbeide. Kvinner velger høye menn med penger, fordi de trenger noen til å forsørge avkommet. Om det ikke blir noe på deg, er det fordi du ikke utsondrer de rette hormonene, og så videre.

Jeg må nok melde at jeg fortsatt ikke helt kjøper de forklaringsmodellene. Og at jeg synes at det er mye mer interessant å se på den kulturen som former oss.

Men så er altså jeg grønnøyd. Det kan jo forklare det meste.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

28 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Iskwews hjørne på www » Blog Archive » Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill | 15.12.06
 1. Goodwill sier:

  Grønnøy her også! 🙂

  Det som slår meg når jeg leser denne artikkelen er for det første at dette er nok et eksempel på Dagbladets glitrende oppsøkende journalistikk, dvs at de surfer på nettet og leter opp de mest absurde historier de kan finne – og legger dem ut som nyheter.

  Dernest så forundrer det meg virkelig hva man kan finne på å forske på – og enda verre – hva man kan få PENGER til å forske på…

 2. Iskwew sier:

  Jepp, grønnøyd her også :o)

  Når det gjelder snåle undersøkelser er det jo slik at den som leter, finner. Og Dagbladet leter nok en god del. Og da finner de selvsagt alltids noe.

  Jeg er mer betenkt over at det finnes slike snåliteter på forskning.no Og håper, virkelig, at den undersøkelsen om blå øyne og flatfyll ikke har kostet veldig mye ressurser. Som garantert kunne vært brukt til noe bedre.

 3. Undre sier:

  Mine blå øyne har ikke hjulpet meg stort på mannemarkedet (men jeg er noget sky, så det er mulig jeg må ty til flatfylla for at de skal ha noe utslag?)

 4. Goodwill sier:

  Det håper jeg også. Og så håper jeg det ikke stemmer…med 14 år gammel datter som er både blond og blåøyd er det skremmende utsikter for ungdomstiden. Spørs om ikke det blir stramme tøyler!

  Undre: Ettersom korrellasjonen mellom blå øyne, skyhet og flatfyll nå er dokumentert kan jeg ikke se at du har noe valg?

 5. din venn Ole sier:

  Mine øyne kommer også i kategorien grønne, så jeg tar hva det skal være av jenter, jeg. 🙂

 6. Sexy Sadie sier:

  Ja, ja….
  Hvordan forklarer man da mennesker med blåøyne som får barn med grønne eller brune øyne og det er ingen tvil om hvem som er pappa da?

  Jeg må le.

 7. Rockette sier:

  Jasså gitt. Ja, det kan jo forklare køen av blåøyde menn uten for døren her i hytt og pine. Æh…*kremt*

  Jeg blir litt forvirret av slike teorier. Men det kan godt være fordi jeg er blond:-D

 8. Undre sier:

  SS: Genetisk er det ikke mulig for et par som begge har blå øyne å få barn med annet enn blå øyne; dette er fordi genet for blå øyne er ressesivt (noe som betyr at man må ha to like gener for at egenskapen skal vises).

  Derimot kan en person som har brune øyne være bærer av blå øyne-genet. Men fordi genet for brune øyne dominerer genet for blå øyne, vil personen ha brune øyne.

  Det er genetisk umulig for et par der begge har blå øyne å få et barn med brune øyne sammen.

  Mørkt dominerer alltid lyst hos oss mennesker.

  Goodwill: Ja, du har nok rett … 😉 *schkål*

 9. Iskwew sier:

  Undre, skjønte du noe vesentlig nå? Jeg tror du bare skal gi blaffen i flatfyllas noe negative virkninger, og tråkke til!

  Goodwill, jeg tror stramme tøyler overfor 14 år gamle blonde og blåøyde frøkener er veien å gå altså. Alle mennene, og de kommer i svært ulik kvalitet, bare for å ha nevnt det, kommer til å sirkle seg inn på henne.

  Ole, det gjør du jammen rett i! Å styre unna alt som ikke har blå øyne høres dumt ut, synes jeg.

  Rockette, jeg er verken blond eller blåøyd, og jeg er minst like forvirret over slike teorier :o))

  Sexy, jeg har altså ikke greie på dette egentlig, men heldigvis kan det se ut som Undre har det. Hun tråkker alltid til og hjelper meg når jeg er på tynn is. Noe som skjer stadig vekk. Takk, Undre!

 10. Undres genetiske forklaring over her stemmer helt med det jeg alltid har hørt! Jeg har brune/grønne øyne, to av barna mine har brune og en blå, barnas pappa har blå, og min egen far har blå. Jeg er altså bærer av både brun og blå øyenfarge (Bb).
  Ellers har jeg alltid fått pene ord om øynene mine fra kjærester som alle har vært blåøyd, så den dagbla-teorien har jeg ikkeno tro på!!
  Musikktips: Brown-eyed girl med Van Morrison 😉

 11. Iskwew sier:

  Jeg har grønne. Tigerungen har blå, det har pappaen hans også. Min far har blå, og min mor har grønne.

  Er det noen som har oversikt over hvor vanlig blå øye er i forhold til andre farger, forresten?

 12. Undre sier:

  Iskwew: Jeg har nok min genetiske teori på det tørre her, ja. OG det skulle bare mangle at jeg ikke øste av min kunnskap når det skulle være behov for det. Og nå som jeg har skjønt at mitt noe låghalte kjærlighetsliv skyldes min overdrevne edruelighet, må jeg jo passe på å få mine kunnskaper dokumentert før jeg begir meg i kast med flatfylla og tar knekken på de stakkars hjernecellene mine (jeg trenger jo ikke intelligens etter at jeg i flatfylla endelig har oppnådd lykken og inngått en varig relasjon med en mann, må vite). 😉

 13. Nålen sier:

  Det genetiske prinsippet som er beskrevet over her inneholder fler parametere enn bare enten/eller. Et eksempel på dette finner vi hos folk som har ett brunt og ett blått øye: På tross av tilstedeværelsen av det dominante genet som gir brun øyenfarge, er et øye blitt blått. Det KAN også skje at to brunøyde foreldre får et blåøyd barn sammen, men sannsynligheten for at det skal skje er ikke stor. Skriver de lærde. Poenget mitt er at verden ikke er sort/hvit, og øyet er ikke enten brunt eller blått. Det vet du jo, du grønne. 😉

  Til avisartikkelen: For at det skal være en mening i at blåøyde menn velger blåøyde kvinner, i den hensikt å ha best mulig kontroll ift ovenstående, er det vel en forutsetning at man(n) kjenner til (det nesten vanntette) prinsippet med den dominante øyenfargen? Eller snakker vi om instinkt og urføleri her?

  Er det ikke uansett mulig at det, tvert imot artikkelens vinkling, er blåøyde kvinner som velger blåøyde menn, for lettere å kunne gi dem trygghetsfølelse i forhold til det eventuelle avkommets sannsynlige opphav? Lik mannens påståtte hensikt, så har også denne vinklingen en egoistisk urside: På den måten bidrar hun til å sikre seg at mannen blir hos henne, og forsørger, beskytter og bedekker henne like inn i solnedgangen. Jepp – jeg tror definitivt det er slik det hele henger sammen!

 14. Undre sier:

  .. men heisan! Den engelske versjonen av Wikipeda har en interessant artikkel om øyefarge:

  Eye Color

  Der står det faktisk om brunøyde barn av blåøyde foreldre.

  Den offisielle øyefargeteorien som jeg lærte for noen år siden, ga ikke rom for dette (og dette har vært presentert på et høgskolestudie).

  Den gamle teorien har altså måttet vike.

 15. Iskwew sier:

  Nålen, jeg tror du kan bruke disse funnene til mange vinklinger. For eksempel kan du hevde at det gjør det lettere for kvinnen å ha seg med andre, ettersom risikoen for å avsløres er mindre, i og med at avkommet (stort sett, i hvert fall) vil få blå øyne om du holder deg til den fargen. Selvsagt glemmer du da betydningen av andre trekk, som rare ører, store neser, mellomrom mellom tennene og så videre. Urkvinnen forutsetter da at mannen er blåøyd nok til å se utelukkende på øyenfarge. Det kan være en god grunn for henne til å velge slik. Men hun skjuler det i så fall godt, ettersom kvinner visstnok ikke hadde preferanser når det gjaldt øyenfarge.

  Jeg tror vel for så vidt disse forskerne i stor grad snakker om instinkt og urforståelse for sammenhenger her :o)

  Undre, jeg tenker du har lært hovedregelen, og så finnes det som vanlig en masse iforklarlige unntak.

 16. Milton Marx sier:

  Da Milton skulle ha barn i Panama, slo det han hvor ukjente arvelovene var. Mange var overbeviste om at mine blå øyne ville gå i arv. Nabokjerringa veddet til og med en kasse øl på det! (At hun aldri betaler tapte veddemål, er en annen sak. Milton venter fortsatt på ølkassen). Jeg var faktisk så sikker at jeg sa til min kone at dersom barnet får blå øyne, vet du at du ikke har den faren som du tror. Barnet fikk selvfølgelig brune øyne.

  Det som kanskje kan gå en nordmann hus forbi, er at brune øyne ikke bare er brune øyne. Det finnes mange som har nesten sorte øyne. Du ser ikke overgangen mellom iris og pupill. Andre har en brungrumset farge, andre en klarere brun, mens noen går over mot det mer gyldne. Det er flott!

  Øyenfargen ER noe langt mer enn bare øyenfarge i Latin-Amerika. Øyenfargen er en substitutt for det attraktive. Rike mennesker har lys hud. På sikt utvikler dette seg til en ubevisst holdning om at lys hud er bra. Det samme skjer med øyenfarge. Mens grønne øyne er bedre enn brune, er de blå kongen på haugen.

  Overraskelsen er imidlertid at det finnes negrer med både blå og grønne øyne. Øynene blir så uvanlige at de suker til seg andres blikk. Blikket til denne afghanske jenta avbildet i National Geographic er så intenst at man lette etter henne i stor stil for å finne ut av skjebnen til jenta med det fantastiske blikket. Hun har sin egen oppføring i Wikipedia.

  Noe av det vakreste som finnes med hensyn til øyne, er blå eller grønne øyne hos noen som intuitivt ikke burde ha det.

 17. Milton Marx sier:

  Isk: Jeg hadde faktisk lagt inn bildet av den afghanske jenta i teksten, og bildet var der i preview, men så forsvant det da jeg trykte på «Si det!» Vet du hvordan syntaksen er for å sette inn bilder i en kommentar?

 18. Undre sier:

  Milton Marx: National Geographic-jenta tilhører en folkegruppe, pashtunere, som er kjent for at mange av dem har blå øyne.

  «South Asians may also have blue eyes, but this is uncommon, except amongst Pathans in Afghanistan, Pakistan, and India.»

  Men når du snakker om «negrer» tenker du da på mennesker i Sør-Amerika med afrikansk opprinnelse? I såfall er det nok ikke så merkelig at de kan ha blå eller grønn øyenfarge. Jeg vil tro at svaret er at de på begge sider av familien har forfedre av europeisk opprinnelse.

 19. Iskwew sier:

  Det skal være helt vanlig img xsrc=»http://dittbilde.jpg» mce_src=»http://dittbilde.jpg» /> Sett inn < foran. og fjern x'en foran scr - den vil ikke bort. Forøvrig var det dårlig gjort at du ikke fikk den ølkassen du hadde vunnet i veddemål, synes jeg. Blå øyne har også mange nyanser, fra helt lyse til ganske så mørke.

 20. Milton Marx sier:

  Undre: Jepps. Med negrer mener jeg mennesker med afrikansk opprinnelse, negroide trekk og hele pakka. Klart det er europeiske gener med i spillet, men det som kan undre er at det tilsynelatende forekommer at genene for blå øyne ligger og lurer i generasjon etter generasjon.

  Panama er jo sånn sett veldig spennende, fordi en finner så mye raseblanding: Indianere, negrer fra ulike delser av Afrika, kinesere. arabere, indere, hvite (USA var 75 år i kanalsonen). En periode var franskmennen inne, slik at det var ei rosse med fransk innflytelse, før amerikanerne kom inn.

  I Panama finner du negrer med smale spisse neser (indisk og afrikansk krysning), og negresser med langt kølsvart slett hår. Og som sagt finner du øyenfarger som ikke later til å harmonere med de arvelovene som jeg har lært. Men arv er morsomme greier. Ire (forestiller jeg meg at det er) blandet med neger kan resultere i barn med rødt afro-hår.

 21. Milton Marx sier:

  Isk: slukte bildet med den syntaksen også – men jeg har sett noen sette inn skjermbilder i bloggen din…

 22. Iskwew sier:

  Nå kom jeg på en ting. I en liten landsby på Rhodos har omtrent alle blå øyne. Ellers på øya er det jo vanlig med brune, men ikke i den landsbyen.

 23. Iskwew sier:

  Merkelig… jeg tror det er en oppskrift inne hos mihoe, under kommentarfeltet hennes. Den syntaksen fungerer sikkert her også.

 24. Undre sier:

  Prøv å skrive inn anførselstegnene på nytt, Milton, om du kopierte fra kommentaren. Om du ser etter er anførselstegnene i oppskrifta til Iskwew skrå og ikke rette – slike småting lager i alle fall mye krøll i Undreverset når jeg har kladdet noe i Word og limer det inn i Blogger.

  Det er ikke det minste rart at disse genene dukker opp igjen mange generasjoner senere, Milton. 😉 Vi bærer med oss gener for mye som ikke vises, og siden en del egenskaper ligger i ressesive gener, må det til et ressesivt gen fra mor og et fra far for samme egenskap for at egenskapen til den ressesive gentypen skal komme til syne, derfor blir sjansen for at de skal dukke opp ofte svært små, men dukke opp kan de like fullt.

 25. Iskwew sier:

  Så vidt jeg kan se, er det riktig kode. Håper Undre sitt tips virker.

 26. Eric Nævdal sier:

  Til Iskew.

  Hei. Det er jeg som har skrevet det arbeidet som det er snakk om på denne siden. Du lurer på om det kan være kulturelle forskjeller som forklarer forskjellene. Vil bare bemerke 2 ting. 1) Jeg er ikke helt teit, så dette med kultur har jeg faktisk tenkt på. Om vi kontrollerer for kultur, e.g. ser bare på etniske nordmenn så er det fremdeles en signifikant forskjell mellom blåøyde of brunøyde. 2) Det som blir skrevet her om at det umulig for brunøyde å få blåøyde barn stemmer ikke. De genetiske modellene som gav disse resultatene ikke helt korrekte.

 27. Iskwew sier:

  Hei Eric,

  jeg har selvsagt bare lest det som er referet av avisen, og det er jo en stund siden dessuten.

  Jeg er generelt skeptisk til rene biologiske forklaringsmodeller. Mest fordi jeg ikke skjønner hva de forteller oss. Og fordi jeg ikke tror øyenfargen determinerer atferd.

Top