Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nordmenn betaler dyrt for leiligheter i Brasil

Det tror jeg jammen, etter å ha fått referert prisnivå i en artikkel på Næringsliv 24. Her tror jeg det er noen som tjener gode penger imellom. Vi snakker om et land med et prisnivå som er en brøkdel av det norske, og likevel betales det altså omtrent 10.000 kroner per kvadratmeter for leiligheter. Jeg vedder på at det er dyrt, basert på erfaring. Vel kan det være dyrere i Fortaleza enn sør i Brasil, men det står vitterlig også i artikkelen at det er kjøpers marked. Prisene bærer vel neppe preg av det.

I artikkelen står det noen gode råd. Men der er det et par som mangler, synes jeg.

* Ikke stol på noen du ikke kjenner svært godt. Gå ut ifra at folk du ikke kjenner godt vil forsøke å lure deg. For sånn er det. Folk du ikke ville trodd ville forsøke å lure deg, kommer til å forsøke.

* Den prisen du får av selger, er aldri den prisen han forventer å få. I Brasil pruter og forhandler man om prisen på det meste.

* Skaff deg gode brasilianske venner som du vet du kan stole på. Det er bare slike gode venner som kan gjøre noe for at du ikke skal bli lurt. Jeg hadde aldri handlet for store summer i eiendom på egenhånd i Brasil. No way.

* La de samme brasilianerne som du kjenner godt, passe på leiligheten når du ikke er der.

Jeg kunne godt tenke meg hus i Brasil på et eller annet tidspunkt. Og når jeg eventuelt skal realisere det prosjektet, så er det ved hjelp av brasilianske venner, som jeg vet jeg kan stole på. De prisene som er referert i artikkelen virker på meg svært høye. Vi snakker om en landsby utenfor Fortaleza her, ikke på Copacabanas strandpromenade.

Men selvsagt kan de som har kjøpt være lykkelige med kjøpene sine likevel, det ser jeg ikke bort fra. Jeg synes imidlertid man heller kan gi noen penger til veldedige formål i Brasil, enn å stappe dem i lommene på noen eiendomsbaroner som vet å sko seg.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , ,

12 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Den første reaksjonen på linken er at dette er HOREJOURNALISTIKK. Særlig mindre opplysende om risikofaktorene kunne artikkelen ikke vært. Her har du en annen link: Kriminelt eiendomsparadis.

  Det kunne kanskje vært på sin plass å fortelle litt mer om hva et rimelig prisnivå ville være. Hva ville en steinrik Brasilianer kunne finne på å betale for et tilsvarende hus?

  I panama kjenner jeg en liten landsby på stranda hvor svigermor trådte sine barnesko. En elv som renner ut i havet. Lange hvite sandstrender. Bølger. Palmer. Hva ville det koste meg å få en liten tomt inne i landsbyen, 100 meter fra stranda – akkurat som de andre husene – og sette opp et lite murhus med de nødvendige bekvemmelighetene, men uten noen luksus? Mellom 20-30.000 kroner (tomt, betongarbeid, tak, vegger, pussing, maling, dusj, toalett, senger, gasskomfyr. Kort og godt en standard som overgår det norske hyttegjennomsnittet).

  Når noen meglere går spesielt etter utlendinger, er det ikke bare fordi det ikke er penger i Brasil. Det er også fordi det er langt lettere å lure en utlending trill rundt.

  Det er ikke bare én gang jeg har spurt meg selv: “Hvorfor er nordmenn sånn?”. Jeg kommer vel etter hvert frem til at svaret er at nordmenn, enten de har lang fartstid i UD eller ikke, er skremmende lite verdensvante. Du har en del shippingmennesker som faktisk vet litt om verden, men ellers ser det skralt ut med nordmenns virkelighetssans.

  En verdensvant nordmann er en som har lest i dagbladet: “Så mye tipser du!” (og som derfor er klar den store verden – med alle dens fasetter!)

 2. Iskwew says:

  Jeg vet ikke hva nivået er i Ceara, men at det skal koste så mye i en landsby en time (var det vel) utenfor Fortaleza, det kan jeg ikke skjønne. En 100+ kvm. leilighet i sør, på stranden, med 3 soverom og 2 bad, helt ny, kostet omtrent 150.000 da jeg var der. Jeg synes de prisene som er nevnt her er omtrent dobbelt så høye, minst, som de burde være. Jeg tittet litt på noen brasilianske sider, og så noen flotte nye hus i Ceara på stranden med utropspris på omtrent 50.000 USD på internett. Det vil jo si at de ikke forventer å få det. Jeg vil tro du har forhandlingsmonn ned til i hvert fall 35.000 om ikke mer.

  Selvsagt er det lettere å lure utlendinger. Og nordmenn de tenker jo bare at dette var billig. Og så handler de på utropsprisen. De blir garantert skrudd til høyre og venstre. og bare det å fjerneadministrere eiendom i Brasil fra Norge er jo et gigantisk risikoprosjekt. Jeg hadde aldri i verden tenkt tanken hadde jeg ikke hatt noenj brasilianere jeg stolte på til å ta seg av det, og til å forhandle dealen.

  Det tok med en uke i Brasil å skjønne at jeg kom til å bli systematisk lurt om jeg ikke passet på – og i sør er de mer skikkelige enn hva jeg har forstått at de er fra Rio og nordover. Og det er ikke noe å hisse seg opp over en gang. Det er bare sånn det er. Og da er det snakk om å lære seg spillereglene.

 3. Milton Marx says:

  Et annet spørsmål er hvordan området ser ut om bare 10 år. Hvor mye kokain er i omløp, og i hvilken grad kommer utbyggeren til å vedlikeholde eventuelle fellesarealer? Er du uheldig sitter du igjen med et feriehus hvor intet av fellesinstallasjoner vedlikeholdes, og hvor mange av de som har kjøpt leiligheter også kjøper kokain.

  Da sitter du med en feriebolig i et nedslitt område hvor man kan møte til dels grov kriminalitet.

 4. Iskwew says:

  Ja, det er helt sikkert at du kan risikere. Og jeg tipper at det kommer noen historier om det etterhvert.

 5. Elisabeth says:

  – gode råd du gir i artikkelen din Iskwew. Noen bekjente av meg kjøpte hus i Brasil. De gjorde via gode venner. Det var en positiv opplevelse, selv om det var veldig uvant med all kriminaliteten der.

  Ellers tror jeg at nordmenn har lett for å være naive, desverre. En russer som jeg traff i England en gang sammenlignet Norge med himmelen. Hun trodde det var like flott der som i Norge. Jeg ble veldig overrasket da hun sa dette, og jeg spurte hvorfor. Da svarte hun at vi hadde så lite problemer i Norge.

 6. Iskwew says:

  Jeg tror også det kan være en positiv opplevelse, men jeg tror nøkkelen til at det blir det er nettopp at du har noen lokalt som kan hjelpe deg og sørge for at huset ditt passes på også når du ikke er der.

  Jeg fikk samme reaksjon da jeg hadde besøk fra Brasil. De syntes alt var så rent, organisert og trygt. Og det er det jo helt klart, sammenlignet med hvor som helst i Brasil.

 7. Goodwill says:

  Selvfølgelig blir vi lurt om vi handler eiendom på den andre siden av jorden! Vi har jo mer enn nok med å trø rett ved eiendomskjøp her hjemme, så hvordan skal vi da kunne klare det i en helt annen kultur? Det er blåøyd, sikkert og visst.

  Noe helt annet er om det er lønnsomt å kjøpe fritidsbolig utenlands i det hele tatt, gitt at man betaler riktig pris – og lånefinansiering. Da skal man vite hvor mye man kommer til å bruke den i løpet av et år, med renter, faste avgifter og driftsutgifter kan det fort bli dyre uker – dyrere enn å leie? Men akkurat den siden av det er kanskje mer aktuell her hjemme, hvor fritidsboliger har et prisnivå helt hinsides all fornuft.

 8. Iskwew says:

  Å kjøpe i Brasil må være for å planlegge pensjonen, spør du meg. Det er alt for langt å reise. Det er jo svært begrenset hvor mye du får brukt stedet selv om du bruker all ferie i alle år fremover. Jeg vil vel tro at regnestykket er kraftig i favør av å leie seg inn når man reiser dit, to uker i året. Eventuelt er det fordi det er en god investering, men du skal som sagt ha noen til å passe på stedet. og rammebetingelser i land som Brasil er svært uforutsigbare.

 9. Frode says:

  As the most stable country in Latin America, the time has come for serious thought about investment in Brazil´s fast growing economy.

  Brazil is a bit like the US a 100 years ago only without available finance at sustainable lending rates. Consequently Brazil has lagged behind in business expertise not having gained experience from failure and success. Starting a new business anywhere else in the Western world you are hard put to find a vacant slot where no one has been before or one with few operators. In Brazil there are innumerable possibilities, PROVIDED you have some business know-how and available capital at sustainable interest rates

  Brazil still is and will be a safe bet for investors no matter what party is in power. Brazil has been stable for a long time now. We still have some dishonest politicians sticking their hand in the cookie jar now and then but they are inevitably found out and brought to justice. We also have too many people in jail with great overcrowding but it does not affect business.

  One does not have to take my word for it, read the news articles about Brazil. They will be self sufficient soon as they are discovering locations with oil off their coasts, and have the expertise and technical advancements in the process of extracting such oil from beneath the sea. It is no secret to the world that they have been using alternative fuels long before other countries. So much in fact, that other countries are now looking towards Brazil for help in these areas.

  Brazil has and will continue to grow and move in a positive direction. It is a friendly country which harbors no enemies or poses any threat to another land. It is the healthiest and largest economy in South America and has moved recently into the number nine slot of the world’s largest economies. This has attracted many businesses and governments to Brazil and many who once did not look favorably at Brazil are starting to take another look at her, a serious look.

 10. arild says:

  bli kjent med en brasilianer,eller gå selv inn i et område der du ser..tomt til salg.

  pris som er rimelig…..

  jeg har vært der nede, men men opp til deg å bo der

 11. Iskwew says:

  Jeg har bodd der, så jeg kjenner noen brasilianere jeg stoler på.

  Om det noen gang blir noe vinterflukt til Brasil så er det om ganske lenge.

 12. Kristian says:

  Nå er noen av disse kommentarene gamle, men maken til negative holdninger. Jeg har vært mye i Brasil, er blitt glad i folk og land, har kjøpt leilighet, til god pris uten å bli lurt.
  Kriminalitet finnes overalt, men det er lov å bruke hue og ha positiv innstilling, så kommer en langt. Tenker noen på å investere i eiendom, leilighet, hus, tomter, eller bare få gode råd, kan jeg absolutt anbefale de jeg har brukt, som er norske og som har eget kontor i Fortaleza: http://www.brasillandinvest.com
  De har vært å stole på, alt fungerte og de følger opp leiligheten min når jeg ikke er der.

Top