Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hvordan lese boligannonser

19.10.06 i HumoristISK

I Aftenposten i dag er det et intervju med en eiendomsmegler, Christian Dreyer, som mener at hele bransjen må skjerpe seg, og slutte å overselge eiendom. Han mener at meglere med overdreven adjektivbruk (og de er tildels blomstrende så det holder) kan risikere å få misfornøyde kjøpere på visningen, og i sin ytterste konsekvens mener han det påføre selger ansvar for mangler han ikke var klar over. Om du sier at badet er totalrenovert, bør det helst ha membran og ikke bare være nymalt.

En kjapp gjennomgang av dagens annonser ga blant annet følgende eiendombeskrivelser:

Veletablert boligområde (er det noen områder i Oslo sentrum som ikke er det?)
Fin funkis (og hva sier det, annet enn at det er et fancy ord?)
Sjarmerende, lekker, meget pen, strøken (går igjen i mange annonser)
Strålende beliggenhet (Du verden, strålende på Majorstua??)
Solrik (står i mange annonser – hva betyr det? Mer enn et vindu?)
Oppussingsobjekt (går igjen i mange annonser. Visstnok er det salgsfremmende, ettersom nordmenn liker å pusse opp. Forstå det den som kan)

Om jeg skulle selge min leilighet (noe jeg ikke skal) så ville det garantert ha stått noe om havutsikt. Om jeg virkelig strekker halsen ser jeg bittelitt av Oslo-fjorden.

Det ikke lett å finne ut hva som er hva i dette markedet, folk kan rett og slett bli lurt. Derfor skal jeg være behjelpelig med å legge ut en ordliste, som gjør det lettere. Takk til Egil Sandvik og Humor911 for den.

Sjarmerende enebolig
Gammelt utslitt råttent hus. Må pusses opp for det samme som boligen koster.

Trendy leilighet
All innredning kjøpt på IKEA. Steril og kald minimalistisk stil. Mangler atmosfære.

Sjarmerende med sjel
Samme som sjarmerende enebolig. Det er også sannsynlig at ikke alle som «bor» der har flyttet ut.

Med god takhøyde
Ikke standard takhøyde. Innbo som passer blir dermed vanskelig å finne.

Stor leilighet
Sett i forhold til andre i det samme området. Definert av selger.

Flott utsikt
Derfor den stive prisen. Leder oppmerksomheten vekk fra alle små mangler. Har terasse og store vinduer.

Lukket garasjeanlegg
Boligen ligger i et kriminelt belastet område.

Lys og fin
Store vinduer som gir masse innsyn. Hele leiligheten er hvitmalt.

Modernisert bolig
Innredning kjøpt på IKEA. Rør og elektrisk anlegg tuklet med av ufaglærte.

Prosjektert bolig
Halvfabrikat som blir mye dyrere enn først antatt. Usikker innflyttningsdag.

Innflyttningsklar
I så dårlig stand at de som bodde der har flyttet allerede.

Sentralt
Personlig definert av selger.

Gangavstand til sentrum
Det er faktisk mulig å gå, men igjen er det personlig definert av selger.

Innholdsrik
Inneholder masse gammel dritt som eier ikke vil ha lengre. Mer enn ett soverom.

Romslig
Stor stue. Alle andre rom er bittesmå. Åpen stue/kjøkken løsning.

Lettstelt
Lite. Tilrettelagt for bruk av microfiber mopp.

Attraktivt område
«Alle» vil bo her derfor den stive prisen.

Barnevenlig område
Masse bråk og støy. Påregn skader på bil og eiendom fra barn. Utagerende festing tolereres ikke av naboene.

Renovert bolig
Kjøpt som sjarmerende bolig. Lagt ned masse tid og penger i boligen. Rør og elektrisk anlegg tuklet med av ufaglærte. IKEA-innredning. Selger for å tjene penger.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

8 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Tiqui sier:

  Ja, det er noen snedige grep disse meglerne/selgerne kan finne på lire av seg for å lokke folk til visning. Selv har jeg stusset over to boligannonser som har dumpet ned i postkassen min. Den første gjaldt leiligheten tre etasjer over min. Den er helt lik min i størrelse, men jammen hadde den ikke fått 5 ekstra kvadratmeter i boareal. Kanskje jeg burde måle opp min på nytt?

  Den andre dumpet ned i postkassen i går og gjelder leiligheten kun en etasje opp. Den er også helt lik min i størrelse, men denne gangen er den blitt 10 kvadratmeter større! Jeg kan skjønne at man kan måle feil en meter eller to, men 10 kvadratmeter er jo et helt ekstra rom!

  Interessant er det at man har en klassisk peis i stuen når borettslaget har sentralvarme og ingen pipe…

  Dessuten står det i annonsen at bakgården har fellesgrill og lekeapparater. Er det noe mann skriver fordi man ikke regner med at kjøperne våger seg ut i høstluften og ser om det stemmer? Jeg bor her og har aldri sett snurten av verken lekeapparater eller fellesgrill… *snufs*

  Vel, uansett. Den første hadde prisantydning 350 000 mer enn jeg betalte for min og gikk for 630 000 mer enn jeg betalte for 2 år siden. Den andre har nå prisantydning 480 000 over min, så jeg er meeeeget spent på hva den går for – sannferdig beskrivelse eller ei…

 2. Iskwew sier:

  HAHA! Det er ikke verken fellesgrill eller lekeapparater der?

  Dette med måling er interessant. En skulle jo tro at det var mulig å gjøre relativt objektivt, ja. Og 10 kvadratmeter er et helt stort rom.

  Alle leiligheter der jeg bor har havutsikt. Og alle som bor der får nakkeskader av å strekke hals for å se på den.

 3. Tiqui sier:

  Det er jo verdt å merke seg at min og disse to leilighetene oppå hverandre har blitt solgt via tre forskjellige meglere. Garanti Eiendomsmegling er det som altså tar hardest i i dette tilfellet. Aktiv tok seg av den forrige og fikk en pen salgssum på toppen av prisantydningen. Min kjøpte jeg av Postbanken eiendom hvor kontoret nå har blitt Ring. Tror jammen jeg skal følge litt med på tendenser hos de forskjellige meglerne..

  Det er en hyggelig bakgård med plener, felles hagemøbler, trær osv, men noen fellesgrill har ikke dukket opp i mitt skue, heller ingen lekeapparater – det må være at meglerene tenker at man kan ta med engangsgrill og grille ved de felles hagemøblene og drive turn i de gamle klesstativene fra midten av 1930-tallet.. *ler*

 4. Iskwew sier:

  Det er det nok de tenker på ja. Eventuelt kan trær karakteriseres som lekeapparater, tror jeg. Engangsgrill kan man bruke sammen så klart, selv om jeg med begrepet fellesgrill ser for meg noe litt større.

  Det er ikke første gangen jeg har hørt om svært forskjellige vurderinger av samme leilighet. Det sies at man bør ta inn flere meglere for å forsikre seg om at man får den beste vurderinge.

 5. Goodwill sier:

  Felles engangsgrill er da fint, ikke sant? I hvertfall sosialt, hvis da ikke en eller annen har okkupert hele engangsgrillen med en diger T-bonesteak…

  Spøk til side – eiendomsmeglerbransjen er ikke noen barnehage. At de er mer enn kreative i beskrivelsen av eiendommene er en ting, at man driver med fiktive bud for å presse opp priser noe annet og mer alvorlig. Hele den bransjen har mistet mye troverdighet, og det er ikke bra. Det er jo tross alt de største investeringene folk flest gjør, og det kan få store konsekvenser dersom man trår feil.

  Forøvrig er vel ikke ‘megler’ noen god betegnelse på det de gjør. Med megler tenker jeg på en som skal være der for både selger og kjøper, men slik det er idag framstår de som rene selgere med ett eneste mål: Oppnå høyest mulig pris, og derved størst fortjeneste for selger – og megler.

 6. Iskwew sier:

  Ja, megler er helt misvisende som begrep. De skal jo i.h.t. loven ivareta både kjøper og selger, men det gjelder visst bare praktiske ting. Når det gjelder selve salget, er det om å gjøre å få så høy pris som mulig. De har jo begynt å avdekke en del grums i den bransjen, og det bør de fortsette med. Og det er så mye penger å tjene der, at det stadig kommer nye og enda mer useriøse aktører.

  Nordmenn har omtrent hele formuen gravet ned i eiendomsmarkedet. En skulle da tror at de var flinkere til å stille krav, men den gang ei.

 7. Sexy Sadie sier:

  En venninne av meg kjøpte leilighet i Trondheim forleden, hvitt, sterilt og tydelig preg av at arkitekten har vært en mann. Løsningene på kjøkkenet og baderommet var virkelig tungvindte for å si det mildt.

 8. Iskwew sier:

  Minimalistisk tenker jeg det sto i den annonsen :o) Og kjøkken/bad er de viktigste rommene i huset, spør du meg.

Top