Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Mens vi leser statsbudsjettet

Vi er jeg og to katter. Jeg har ikke fått rojale tendenser.

Jeg er altså i ferd med å gre gjennom statsbudsjettet, og midt mellom lovfesting av rett til barnehageplass og økte skatter sto følgende:

“Regjeringen foreslår å øke satsen for arbeidsgiveravgift med 1 prosentpoeng for sysselsatte over 62 år.

Det kommer fram i regjeringens forslag til statsbudsjett. Endringen skal gjøres gjeldende fra neste år. Beløpet skal brukes til å styrke ulike tiltak knyttet opp mot avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).”

Og da spør jeg meg selv om de har skjønt noe i det hele tatt. Altså: I Norge vil man anspore til at arbeidstakerne står lenger i arbeide. For å oppnå dette er det nødvendig at arbeidsgiverne legger forholdene til rette for det. Og virkemiddelet er å straffe arbeidsgiverne med høyere arbeidsgiveravgift (gjøre det dyrere) å ha akkurat den gruppen mennesker ansatt?

Det er jo like logisk som å skyve regningen for økt sykefravær i offentlig sektor over på privar næringsliv. En ordning, som om den blir gjennomført, vil føre til at næringslivet vil kvie seg for å ansett noen som har større sannsynlighet for sykefravær.

Ingen av disse ordningene vil gjøre noe positivt når det gjelder inkluderende arbeidsliv. Snarere det motsatte.

Makan!

(Mer kommer)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. iapetus says:

  Hvor mange løfter er brutt fra Soria Moria? DET vil jeg at noen opplyser meg om. Men jeg lot meg ikke lure sist og kommer ikke til å la meg lure ved neste korsvei heller.At regjeringspartiene for n’te gang driver med valgjug styrker ikke akkurat skattemoralen i dette landet.

 2. Iskwew says:

  Ja, det kan du lure på. Jeg vet ikke. Men noen vil sikkert finne ut av det i dagene som kommer. Men forslag som dette er så på trynet at jeg vet ikke helt hva jeg skal si.

  Det er så dumt et forslag at jeg følte jeg måtte sjekke med kilden, så det ikke var Dagbladet som feilsiterte. Det var det dessverre ikke.

 3. iapetus says:

  Ertekrok ;-))

 4. Iskwew says:

  Hmmm?`*lost in space*

 5. sabatier says:

  Må finlese budsjettet… en del ting der som interesserer. Somat bevilgninger til høyere utdanning og forskning er redusert.. Er det ikke det vi skal leve av i fremtiden, da? Kompetanse?

  Andre deler av budsjettet interesser meg også; det er mer min hverdag. Så – det blir “spennende” lesning!

 6. Iskwew says:

  Ja, jeg skal også lese det nøyere.

  Forskning og høyere utdanning burde vi øke, snarere enn redusere. Men jeg har ikke helt oversikt over hva det er de har gjort.

  Jeg jobber jo med finans, og vi er jo alltid interessert i budsjettet.

 7. sabatier says:

  Jeg jobber i staten… i et område som egentlig har relativt god økonomi. Men relativt er et ord som er ganske relativt… Blir spennende å se hvilken vei haren hopper; det er ikke alltid oppgaver og bevilgninger går samme vei… Et annet problem er at investeringer er hipt og kult; å drifte det man har investert i etterpå er definitivt ukult – så offentlige investeringer har en tendens tilå råtne på rot.

 8. din venn Ole says:

  Hva er det du sier, farer politikere med løgn og løftebrudd? Hvem kan vi stole på i denne kalde og onde verden, om ikke folkets valgte representanter? Personlig har jeg begynt å sette min lit til Regia Ekspresskakao, der er det ingen skuffelser eller løftebrudd.

 9. Iskwew says:

  Sabatier: Det tror jeg du har rett i, men det hender det jo de gjør i privat næringsliv også. Det jeg i hvert fall husker godt fra min til i offentlig sektor (lenge siden) var at vi alltid kjøpte nye PC’er før jul, siden de budsjettpengene vi ikke brukte opp, ble borte. Så da er det jo bedre å bruke dem?

  Dette er jo det første skikkelige budsjettet fra de rød-grønne, så det skal bli spennende å se hvor veien går ja.

  Ole: Neida, de juger ikke. Ehh. Det trodde jeg ikke på selv en gang. Regia kan du stole på, men Mattilsynet og Gilde/Prior er jeg mer i tvil om. De har jo problemer med å finne ut av noe som helst.

 10. Jeg stoler på Posten!

 11. Iskwew says:

  Det har jo vist seg å være riktig. De finner da vitterlig frem til rett mottaker av brev til “Per Olsen, Oslo”, selv om det noen ganger kan ta litt tid.

 12. Goodwill says:

  Tilbake fra nabolandet, prøver å komme meg etter en travel helg med å finlese statsbudsjettet – og fant denne språklige godbiten:

  “Referanseporteføljen benyttes som et risikostyringsverktøy ved at det
  er definert en ramme for hva som aksepteres av avvik mellom de faktiske
  investeringene og referanseporteføljen (differanseporteføljen). Avviket
  måles ved standardavviket til avkastningen av differanseporteføljen, som
  omtales som relativ volatilitet.”

  Puuuuh!! Ikke rart at det er mange ansatte i regjeringskvartalet!

  Men for deg var dette kanskje såre enkelt? :o))

 13. Iskwew says:

  Ja, Goodwill, det der skjønte jeg :o) Det der er jo helt elementært finansspråk 😀

  I FD har de skjønt at stammespråk er KULT!

 14. Goodwill says:

  Den store fordelen (?) med det er at ingen andre skjønner det, så de kan egentlig si akkurat hva de vil :-/

 15. Iskwew says:

  Ja :o) Men dere har da helt sikkert slikt språk innenfor ditt felt også?

 16. Goodwill says:

  Hehe – vær du sikker!!!

 17. Iskwew says:

  Jeg har ikke jobbet sammen med ingeniører i eviheter uten å vite det :o))

Top