Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Menn er mer intelligente enn kvinner

har noen forskere (igjen) funnet ut. Funnene er beskrevet i en artikkel i Dagbladet. Det skal jeg ikke mene så mye om, til jeg har lest underlaget, for det er en god stund siden jeg sluttet å se på Dagbladet som en troverdig kilde når det gjelder analyse av forskningsresultater.

Det jeg imidlertid fant interessant, var hvordan Dagbladet illustrerte artikkelen. På forsiden brukte de dette bildet:

Uintelligent som jeg som kvinne er, ble jeg sittende å lure på hva de tenkte i Dagbladet da de fant frem bildet. Altså et bilde av en ca. 10 cm høyhælet rød lakksko foran en mann, som titter på vinkelen på skoen, eller hva det nå er han titter på.

I selve artikkelen bruker de dette bildet:

Et eller annet sted er det forbudt å bruke høye hæler, av en eller annen grunn. Teksten til bildet lyder som følger: “Mens enkelte forskere sverger til de fysiologiske forklaringene på den påståtte intelligensforskjellen mellom kvinner og menn, mener andre dette skyldes åpenbare sosiale faktorer. Kvinner og høye hæler har det generelt tøffere i mannsdominerte forskermiljøer og mangler kvinnelige rollemodeller.”

Tror Dagbladet at man blir mindre intelligent av å gå med høye hæler, eller hva er poenget med disse bildene? Ligger det noe der som forskerne rett og slett har oversett fullstendig? Er det så enkelt som at om vi bare begynner å gå med flate sko, så blir vi fort mye mer intelligente?

Eller mener Dagbladets journalist at siden vi er mindre intelligente, så må vi spille på det vi kan, nemlig utseendet? Ta på oss de høyhælede røde lakkskoene om vi skal komme noen vei?

Eller handler det om selve skoene?

På hvilken måte har de høye hælene det tøffere i de mannsdominerte forskermiljøene? Kan det om mulig være fordi sko rett og slett er DUMME, uansett om de har høye hæler eller ikke? Personlig har jeg aldri hørt en sko si noe jeg har bitt meg merke i i hvert fall, ei heller hørt om en sko som har bedrevet banebrytende og skjellsettende forskning. Har forskerne forresten kjørt IQ-test på selve skoene? Det hadde vært veldig spennende å høre om høyhælede damesko er mer eller mindre intelligente enn herresandaler, for eksempel. Personlig tror jeg herresandaler er de minst intelligente skoene. Snakker om sko som ser dum ut! Da har jeg heller tro på intelligensen til de røde som ble brukt i illustrasjonen på forsiden av Dagbladet.no.

Jeg håper Dagbladet har svar på disse eksistensielle spørsmålene til i morgen, når jeg skal finne frem sko. Om det er så at de høye er mindre intelligente enn de lave, skal jeg vurdere å ikke bruke de høye i morgen. Jeg må nemlig gjøre en del tankearbeide for arbeidsgiver, og vil helst ikke ødelegge mulighetene verken for arbeidsgiver eller meg med feil skovalg.

Selv om jeg liker de høye brune fra Brasil aller aller best *hulker*

Forøvrig bet jeg meg merke i en kommentar til artikkelen, fra en som heter Arne:

Spørsmålet ble jo besvart i opprinnelsesartikkelen..

Skrevet av: ARNE , 13.09.2006 kl. 17:00

Årsaken (som journalisten utelot av en eller annen grunn) var at det var færre menn som tok SAT-testen, altså er det naturlig å anta at de menn som ville scoret lavest unngår å ta testen, hvilket medfører at menn ender med høyere IQ.”

Takk, Arne. Der er det mulig du sparte meg for mye lesning av kjedelige forskningsartikler. Godt det, siden jeg og de høye, brune brasilianerne må gjøre en dugelig intelligent innsats for arbeidsgiver i morgen.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

23 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tiqui says:

  Hjorten har også kommentert denne “undersøkelsen” i sin blogg og nyansert bildet noe.

  http://hjorthen.org/?p=1369

  Det kan jo hende at journalisten føler han har litt å ta igjen, og i mangel på håndgripelige bevis gir desperasjonen seg utslag i slikt lavmål – både når det gjelder selve undersøkelsen, påliteligheten, konklusjonen og billedbruken.

  Som forventet er den totalt meningsløs og kun egnet til å selge aviser, intet annet.

 2. Iskwew says:

  Journalisten er en kvinne :o) Diana Badi :o)

  Jeg gadd ikke helt analysere eller lese hele artikkelen, men bet meg merke i bildebruken. Som jo blir helt søkt.

 3. Tiqui says:

  Avslørt!

  Mitt fordomsfulle sinn har ikke lest artikkelen selv og gikk ut fra som selvsagt at det var en mann som skrev dette. Men egentlig stemmer jo undersøkelsen bedre nå. Hvis en mannlig journalist hadde lett frem dette som bevis på mannlig fortreffelighet ville det jo tildels være utspekulert og spissfindig, mens når det viser seg at det er en kvinne, ja, så faller hun vel egentlig i sin egen kategori… huff..

  På tide å legge seg – dette ble for rørete

 4. Tiqui says:

  PS: Er forskeren(e) også (en) kvinne(r)?

 5. iapetus says:

  Fant du artikkelen på nett eller i papir?

 6. Iskwew says:

  tiqui: jeg tror forskerene som er referert er menn. Og ja.. hun vakler nok rundt på de høye hælene sine :o) Det jeg ikke vet er om det er journalisten som velger bilder og lager tekst til bildene.

  iapetus: Jeg fant den på nett.

 7. Goodwill says:

  Jeg skal gi deg ett argument til for å bruke de høye brasilianske: Nyere forskning (muligens av samme kaliber som den det refereres til i artikkelen) tyder på at høye personer er mer intelligente enn lave. Det kan jo bare komme av at intelligens som sådan trives bedre i de høyere sfærer enn nær bakke nivå, så bare sett igang du! På med de høyhælte, og kom deg opp til oss her oppe i høyden!! *smiler*

 8. Iskwew says:

  Goodwill, du er en perrrrle! Selvsagt har jeg på de høye brasilianske, og nå vet jeg jo at det er med god grunn. Muligens skal jeg be om en høyere stol også, så kommer jeg helt sikkert til å tenke enda klarere og mer intelligent 😀

 9. Goodwill says:

  Smiler…dine analyser er alltid skarpskodde så det holder. Det er jo derfor jeg leser dem!

 10. Iskwew says:

  Takk for tilliten, Goodwill :o) Jeg tenker det har med skoene å gjøre. De er som regel ikke flate i hvert fall.

 11. iapetus says:

  Bildebruken er nok noe søkt her. Men det er det som skiller nett fra papir. Bilder legges ut på kort varsel og får en “kortere vurderingstid”. I papir er prosessen mer langdryg så terskelen for dårlig bildebruk er høyere.

  PS Lurer på når retroplattåsko blir inn?

 12. Iskwew says:

  Ikke bare er bildebruken søkt, men det dras jo med i teksten også. Under bildet, for eksempel. Nå kjøper jeg bare Dasgbladet på papir i helgene, så om det er mindre slikt tøv i papirutgaven, vet jeg ikke. Men det er kanskje sannsynlig at terskjelen er høyere der.

  Retroplattåsko har delvis vært tilbake allerede. Jeg har noen sånne på loftet hjemme hos mor i tilfelle :o)

 13. Goodwill says:

  Retroplatåsko tilhørte 70-tallet, og er ikke lenger retro-in. Nå er det – tro det eller ei – åtti-tallet som gjelder. Min 14-år gamle datter går rundt i flate, hvite indianermokkasiner med lærfryser og broderier, eller hvite joggesko og hvite tennissokker trukket utenpå den istykkerslitte dongeribuksa.

  Ikke lovende med tanke på intelligensen!

  PS: JEG lurer på når de lekre åttitalls leggvarmerne blir in!

 14. Iskwew says:

  Jeg har notert meg at både mokassiner og ballerina-sko er in. At tennissokker fortsatt ikke er forbudt ved lov, har jeg problemer med å skjønne. Du bør nok vise henne bloggen min, så hun skjønner at det må høye sko til for å være smart!

  PS: om de leggvarmerne blir moderne igjen, kommer jeg til å la være og følge moten. Heldigvis er jeg gammel nok til å si det!

 15. ponin says:

  Det er godt å være gammel nok til å ikke henge seg på ethvert moteinfall. Jeg er fryktelig glad jeg er 44 og ikke 14 nå for tiden for det er heldigvis ingen som forventer jeg skal ta på meg klær som viser hele magen og halve ræven. Ikke bare hadde det vært fryktelig uestetisk å se på jeg hadde jo fordømra meg frosset halvt ihjel også jeg som fryser selv i 10-15 varmegrader.

  Når det gjelder den røde skoen så var den utrolig stilig, men synes ikke det så spesielt intelligent ut å ligge på kne å betrakte den.

  Tror ikke journalistene velger ut bilder selv, kjenner en journalis og da jeg en gang sa jeg syntes det var et underlig illustrasjonfoto han hadde valgt til en artikkel så skjønte han ikke hva jeg snakket om for han hadde ikke sett artikkelen på nett.

 16. Undre says:

  Kanskje illustrasjonsfotoet er valgt av en kvinne som hater høye hæler like mye som meg???

  Undreverset om høyhælte sko

 17. Iskwew says:

  Ponin: Det er jeg veldig enig i. I tillegg tror jeg vi kan konstatere at de som skaper motetrender ikke bor i Norge.

  Hva han ligger flat og titter på skoen for kan man bare lure på. Jeg synes heller ikke det ser spesielt smart ut.

  Og kanskje sitter det noen snålinger i nettredaksjonen og leker seg med illustrasjonsfoto :o))

  Undre: Du skal se at det er det som har skjedd! I tillegg er det vel da slik at du ikke har det fullt så slitsomt i forskningsmiljøer, siden du gå i lave sko :o)

 18. Undre says:

  Det skal ikke stå på skoa her, nei.

  😉

 19. Iskwew says:

  Nei. Å la seg stoppe av feil sko, er uintelligent, rett og slett.

  *gapskratter*

 20. Undre says:

  Tror du egentlig at mannfolka rundt omkring på norske arbeidsplasser hadde vært særlig produktive om de skulle svinse rundt i høye hæler???

  I rest my case …

 21. Iskwew says:

  Hihi – de blir jo fort lite produktive bare av å se på slike sko og de som har de på føttene, Undre. Så om de skulle bruke dem selv… hadde det nok gått den veien høna sparker med IQ’en.

 22. Christian says:

  Undre sier: “Tror du egentlig at mannfolka rundt omkring på norske arbeidsplasser hadde vært særlig produktive om de skulle svinse rundt i høye hæler???”

  Vel, der er du vel inne på noe vesentlig. Vi menn ville aldri funnet på å tråkke rundt i høyhelte sko. Så dumme er vi ikke.

  Har dere tenkt på det at når det kommer til menns sko så er det slik at jo dyrere de er, jo mer komfortable og praktiske er dem. I kvinners tilfelle er det stikk motsatt. Og det verste er jo at dere kjøper mange av dem! Og det ødelegger jo føttene deres.

  Ska’kke si hvem som er smarte og ikke jeg. 😉

  (Generalisering er gøy!)

Top