Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Når tortur blir tv-underholdning

26.08.06 i Mennesker

Det var Marie Simonsen i Magasinet som satte meg på sporet, i kommentaren sin i dagens Magasinet.

Jeg følger veldig dårlig med i det som til enhver tid foregår i reality-universet. Jeg så litt av Big Brother når serien var ny, og siden ser jeg ikke noe av det, for det er så ubegripelig mye sprøtt i de seriene. Og dessuten er det jo dørgende kjedelig når det har mistet nyhetens interesse.

Og det er det både TV2 og TV3 har skjønt. De har skjønt at konseptene kjeder oss, så derfor tar de den et skritt videre.

TV2 skal ha en reality-serie på TV2 Zebra, «Distraction», som går ut på at deltakerne skal svare på idiotiske og umulige spørsmål, mens de distraheres på bisarre, smertefulle og ydmykende måter, skriver Dagsavisen:

De må blant annet gi seg selv og konkurrentene elektriske støt. De skites ned av fugler og påføres kuldesjokk. De må drikke sin egen urin, spise dyretestikler, løpe sekkeløp sammenbundet med nakne pensjonister og stikke hendene i musefeller og kaktuser med bind for øynene, alt for å vinne en bil eller penger.

Ifølge TV2 «gjelder (det) å ikke ufarliggjøre et sånt program. Det skal bli noe folk kan snakke om. Showet har fått en trofast seerskare. Jeg tror det kan appellere godt til yngre målgrupper.»

Hallo og stopp en forbannet halv!! Tortur er nå underholdning? Det selger man tv og reklametid på? Dette forventes det at folk skal benke seg foran fjernsynet med cola og potetgull for å se på?

Som Marie Simonsen skrev det, dette er stort sett metoder som ikke er lov i henhold til Geneve-konvensjonen.

Jeg har i mange år jobbet i Amnesty for frigivelse av samvittighetsfanger, som er fengslet uten grunn og torturert på det mest grusomme. Og så lager tv2 programmer der de samme slags umenneskelige, ydmykende og grusomme typene metoder brukes som UNDERHOLDNING?

Hva gjør det med folk? Selvsagt er det en utrolig stor fare for at det gjør at vi ikke lenger tar virkelig tortur alvorlig. For det er jo underholdning på tv, ikke sant? Det kan da ikke være så farlig vel? Få noen negler revet ut? Pytt sann. Elektriske støt? Det er vel ikke så ille vel. Ydmykelse og nedvergigelse? Det har jeg da sett på tv, og uken etter var de som ble utsatt for det i Se&Hør mens de drakk champagne og spiste kanapeer. Vi snakker tross alt bare om «Distraction» her. Ikke noe alvorlig i det hele tatt.

TV3 skal sperre folk inne i en bunker for å lage serien «Enstemmig». Et konsept fra USA som går ut på at ni personer sperres inne i en «halvmørk, klaustrofobisk bunker på ubestemt tid. De ni innestengte må seg imellom bli enige om hvem som skal vinne premien, som i USA-versjonen var på ti millioner. En hake er at pengepremien blir mindre, jo lengre de krangler. Vinneren fikk til sist 2,4 millioner.»

Og selvsagt spiller man da på de meste negative og laverestående egenskaper iboende i mennesket, ved å sette dem under press, frarøve dem lys, mat og hvile for at de skal krangle mest mulig. Gode gamle torturmetoder som er i bruk over hele verden. For det blir jo ikke TV-underholdning av at de blir enige med en gang, ikke sant?

Og dette blir folk med på for å vinne penger. Og dette er det noen som spar ut reklamekroner på. En ting er helt sikkert, jeg skal på en eller annen måte, uten å se programmene, finne ut hvilke produkter det reklameres for. Så skal jeg boikotte absolutt alle de produktene til evig tid. For dette er med på å skape et avstumpet samfunn jeg ikke vil ha, rett og slett. Og det eneste jeg da kan gjøre er å ikke kjøpe varer fra de som kjøper reklametid i forbindelse med disse programmene.

Dette er et så totalt fravær av etikk at jeg ikke helt har ord for det. Å lage underholdning med plastikkversjonen av TORTUR-metoder, er så usmakelig at jeg nesten hopper i stolen av sinne.

I sin iver etter å ikke «ufarliggjøre programmet» (sic!) så får TV2 ta ansvar for at de ufarliggjør tortur, og de grusomme metodene som brukes mot annerledes tenkende. For når sånt er underholdning, så er det ikke langt igjen til vi sier at tortur i seg selv ikke er så farlig. Det berører oss ikke lenger. Vi trekker på skuldrene av lidelse, og skrur på fjernsynet for å underholdes av ondskap og faenskap. Slik blir det en raffinert versjon av Per og Ulven, der ingen kommer til å se de grosomhetene som begår mot mennesker overalt i verden.

Jeg synes TV2, TV3, Rubicon og resten av de forskrudde tv-selskapene selv skal utsettes for disse metodene. Jeg synes Kåre Valebrokk og hans kollega i TV3 skal sprerres inne, nektes å sove i to døgn og få elektrosjokk, mens de leser Oriana Fallacis «En mann» høyt for tv-seerne til de stuper. Den boken er det sterkeste jeg har lest om hva mennesker kan få seg til å gjøre mot et annet menneske, og hva tortur virkelig vil si. Hva det gjør med den som utsettes for det. Det kan Valebrokk og TV3-sjefen umulig ha tatt inn over seg.

Jeg er i harnISK. Og det eneste jeg kan gjøre, er selvsagt å ikke se programmene, og ikke kjøpe et eneste produkt det reklameres for med en times slingringsmonn før og etter disse programmene.

Er det noen som har tips til hvor jeg kan finne sendeplanen for reklame i forbindelse med disse programmene? For jeg skal IKKE se dem. Men jeg vil som sagt vite hvem som har tenkt å reklamere i forbindelse med dem.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

12 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. sonitus.org » Blog Archive » Når tortur blir tv-underholdning | 28.08.06
 1. Goodwill sier:

  Skummelt…er det rart vi har sett Guantanamo og Abu Graib? Dette skal boikottes også i Goodwills hjem.

  Hva som kan gjøres? Sende denne posten til Tv2 og lese dem teksten. Og true med at du og jeg kommer og gir dem juling…sin egen medisin.

 2. Iskwew sier:

  Ja, dette tror jeg er skummelt, for det gjør jo at vi ikke SER hva som skjer rundt oss, fordi vi har sett det i en setting som gjør at det er ufarlig, og rett og slett bare litt underholdning.

  Jeg skal jammen sende denne posten til dem. Siden det er det eneste jeg kan gjøre.

 3. Cirkelin sier:

  Det er mer man kan gjøre. Bruke http://www.opprop.no/ for å lage underskriftslister mot dette og sende link til saken til hver eneste annonsør og reklamebyrå.

  Men snille deg, ikke send TV-gjengen i en bunker for å smake sin egen medisin! Jeg er helt sikker på at det er en del av dem jeg vil ta dypt skade på min sjel av å se fulle og nakne i en badestamp når jeg zapper forbi midt i beste sendetid.

  Book dem heller inn på Hotel Cæsar så de kan bli skutt rett etter barnetv. Det er tross alt tryggere for de små å se sånt på tv i sin egen stue slik at de har en viss formening om at slikt er helt normalt før de opplever det på nært hold neste gang A, B eller C gjengen har skytetrening utendørs.

 4. Iskwew sier:

  Det var en god ide – den opprops-greia skal jeg kikke på!

  Vi får egentlig se det som et gode ja; barn og andre usyldige blir tross alt bedre forberedt på møter med A-, B- og restenavalfabetet-gjengen på Aker Brygge eller der de bor. Og jeg er heeelt enig i at Valebrokk full, naken og i en badestamp ville være mer enn mitt relativt robuste hjerte- og karsystem ville tåle.

 5. Undre sier:

  Jeg gir meg ende over.

  Litt kosetortur til kveldsmaten, liksom?

  Brillefint…

  Hotel «Halvporno-helvold» Cæsar skulle aldri i livet vært lov å sendes rundt barneTV.

 6. Iskwew sier:

  Ja, noe sånt er det vel de planlegger. Så de ikke «ufarliggjør» programmet, liksom.

  Cæsar skulle virkelig ikke gått i det hele tatt, men om det nå skal gå, burde det gå etter 10 om kvelden.

 7. Elisabeth sier:

  Jeg er selv med i Amnesty Iskwew, og synes dette er skrekkelig! Men det forbauser meg ikke at slike tv- programmer kommer desverre.

 8. Iskwew sier:

  Nei, det forbauser ikke meg heller, dessverre. Og det er farlig, fordi det gjør noe med vår evne til å forholde oss til virkelige problemer.

 9. delirium~ sier:

  Vel skrevet, vel skrevet! Jeg kunne ikke vært mer enig i hvor forkastelig det er.

 10. alliene sier:

  Du spør – helt betimelig – «Hva gjør dette med folk?»

  Jeg tenker: «Hva ER det med folk?» Som gjør slikt, som vil dette? Som produserer det og nører opp under et konstruert behov for mer og mer grensesprengende «underholdning»? Hva ER det med dem som ser dette?

  Det er ETT eneste virkemiddel som kan snu trenden: FULL BOIKOTT.

 11. Iskwew sier:

  Ja, det tenker jo jeg også. For kommersielle kanaler hadde jo aldri produsert det, om det ikke var noe de trodde folk ville se på. Og riktig; ett eneste virkemiddel har vi. BOIKOTT. Skru av. Straff annonsører. Og si at du gjør det.

Top