Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød trÃ¥d eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Datamaskiner er djevelens verk?

16.08.06 in Cyberspace

Kanskje det er det noen foreldre i Vennesla som mener, eller i hvert fall mener de at det er forbudt i Det gamle Testamente. Derfor har de bedt barna sine fritatt for all undervisning som har med datamaskiner å gjøre. I tillegg ber de om at barna skjermes for alt som har med film, tv og video å gjøre.

Opprinnelig sto det i 2.bud at “Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, ut av trellehuset. Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede pÃ¥ jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke dyrke dem!

Kanskje er det der problemet ligger, for disse foreldrene?

Siden søknadene om fritak er untatt offentligheten, vet jeg ikke helt hva de begrunner søknad om fritak med. Det hadde vært interessant å vite, for det virker noe uforståelig på meg. Datamaskiner sto neppe omtalt i Det gamle Testamentet, så noe direkte forbud kan det ikke være. Det må være i overført betydning. Nå er det jo mye snusk og rusk på internett, som det er fint å skjerme barn for, det er hevet over enhver tvil. Men at selve datamaskinen med alle dens muligheter er noe å skjerme barn for, det virker litt meningsløst.

I følge Dagbladet er en av foreldrene advokat. På spørsmål til rektor ved skolen om det er et yrke det er mulig å utføre uten bruk av datamaskin, er svaret:

Det skal visst ikke være noe problem. Han har en assistent som tar seg av den delen etter hva jeg er blitt fortalt.

Da ser moralen ut til å være at det er greit å bruke datamaskin ved stedfortreder. Altså: det er greit å bidra til at andre besudles, bare man selv ikke besudles.

Jeg har aldri forstått meg på dogmatiske religioner. Jeg er for pragmatisk. Og jeg har respekt for folks tro, men jeg blir skeptisk når den brukes til å frata barn valgmuligheter og basale kunnskaper som vil kunne være avgjørende for dem i fremtiden. På noen skoler i bibelbeltet i USA, f.eks. kan det ikke undervises i evolusjonslære. Og jeg vil tro at forplantningslære er fullstendig utelukket.

Det er forståelig å være skeptisk til digitale medier, og det er en skepsis skolen med fordel kan være med på å bygge opp under. Men å frata barn muligheter, mens man selv bruker dem, bare via proxy (en assistent), det virker litt meningsløst. Og som forelder skjønner jeg ikke at det går an å ha en overbevisning som gjør at du fratar barn muligheten til å lære basale ting som vil være en del av livet deres for alltid. For datamaskiner er selvsagt kommet for å bli, det er bare å innse.

Det hele minner om Taliban, som hadde forbud mot bruk av bilder. Med svært mye mer brutale konsekvenser enn her, det er klart.

Heldigvis får de ikke innvilget søknaden om fritak, så vidt jeg forstår.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

2 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tiqui says:

  Som du sier, noe direkte forbud kan det ikke finnes i religionen, ettersom datamaskiner ikke eksisterte den gangen religionen ble til. Så da står man bare igjen med tåpelighet, mangelfull tilpasningsvilje og arroganse hos de menneskene som har ansvar for disse barna. Det er jo disse menneskenes anvendelse av religionen som unnskyldning som er problemet, ikke religionen eller troen som sådan, men hvordan de troende velger å la egne prinsipper sette hindringer for dem selv.

  For dette ligner med på et selvbegrensende prinsipp enn på dogmatisk religionsutøvelse.

  Godt de ikke får innvilget søknaden.

 2. Iskwew says:

  Det virker jo litt skrudd på meg, dette her. Og voksne mennesker skal få være så skrudde de vil, så lenge de ikke skader andre. Men når de begynner å gjør såpass ekstreme valg for barn, blir saken en helt annet. For barn bør få den basiskunnskap som er nødvendig for å gjøre egne valg senere i livet.

  Men problemet er jo at voksne som har sett veien, sannheten og lyset, tror at det er den eneste rette vei også for sine barn. Selv om man da altså benytter seg av kunnskapene selv, bare via stedfortreder.

Top