Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Drømmerselgere og illusjonister

I Aftenposten i dag står det at Forbrukerrådet kommer med kritikk av Dagbladets spåkone-annonser. Dette er annonser for de virkelig store illusjonistene som har funnet ut at de kan tjene mange penger på folks kriser, drømmer og illusjoner. Disse annonsene koster . De spår i alt fra kaffegrut til tarot-kort for mellom 20 og 30 kroner per minutt. Og selvsagt tjener de masse, masse penger på det. Og de som bruker tjenestene kommer med all sannsynlighet blakke ut i den andre enden.

Jeg vet om et tilfelle der en kvinne, med vanlig jobb, og kjærlighetssorg, på en liten sommermåned hadde brukt 100.000 kroner på slike tjenester. Det eneste resultatet var selvsagt at hun fikk gjeld. Og en haug med ulne svar som selvsagt ikke løste noen ting.

Jeg er av de som tror det er mer mellom himmel og jord, enn de fleste andre steder, men dette er så til de grader humbug at jeg får grøsninger.

Dagbladet argumenterer med fritt ord, og at det “ligger i avisens liberale natur at betalte ytringer av også dette slaget får slippe til hos oss. Vi ønsker å verne om denne typen ytringer – i mye større grad enn andre store aviser.”

Ytringer er ikke hovedpoenget her, vil jeg mene. Hovedpoenget er å tjene masse penger. Både for de som annonserer og for Dagbladet. Ved å selge noen lettvinte – om ikke billige – løsninger, som ikke løser en ting. Dette har vel ikke all verden med ytringsfrihet å gjøre.

Men Dagbladet har et relevant poeng, og det er følgende: “det glir fort over i moralisering. Da må vi vurdere lottoannonsen også. Det er klart noen spiller mer lotto enn de kanskje har godt av.” Selvsagt er det samme saken, og strengt tatt verre, for Lotto-illusjonene selges i statlig regi.

Og mens jeg nå er i gang, disse dating-portalene er samme greia det også. Der selges drømmen om å finne kjærligheten bare du logger inn på Match, Hei!, q500, sukker eller hvor det måtte være. Bare du betaler en til dels ublu sum, så blir fremtiden roserød og du vill finne den evige, sanne kjærligheten. Og jeg vedder den hatten jeg ikke har på at antallet mennesker som kommer ut av det med brustne illusjoner, er mye større enn det antallet som kommer ut av det med den store Kjærligheten.

Om vi stikker fingeren i jorda, er det bare å innse at på fremtiden, finansene og kjærligheten er det bare to ting som gjelder, og det er enten usannsynlig flaks eller hardt arbeide. Og folk glemmer farlig fort at vi lever livet her og nå; drømmene om fremtiden, hvis bare det eller det skjer, er en så stor del av livet at det ikke blir noen som helst tid til å ligge i gresset og spise markjordbær.

Og det er livet og en av livets mest frydefulle opplevelser, og det koster ikke en krone. Mer av det, og mindre kjøp av dyre og urealistiske drømmer, er en helt gratis oppskrift på å trives bedre med livet. Livet her og nå.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

7 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. sonitus.org » Blog Archive » Drømmerselgere og illusjonister | 28.07.06
 1. Undre says:

  Nærsynt spådame gjetter din fremtid for 30 kr/min.

  Ring meg!

  (Skulle kunne finansiere ny bil, mastergrad og en liten leilighet det?)

 2. Iskwew says:

  Det hadde du nok klart. For verden vil så absolutt bedras :o) Bare å reklamere litt spooky i Dagbladet, i ytringsfrihetens navn.

 3. Undre says:

  Det verste er at du har rett, Iskwew.

  Det meste går, det gjelder bare å være frekk nok. 😉

 4. Iskwew says:

  Det er jeg helt sikker på, Undre. Er du frekk nok og har gode nok talegaver, så kan du få til det meste. Dessverre. Men, at de har samvittighet til det…

 5. Undre says:

  Shit, samvittighet og samvittighet. Bare jeg blir sulten nok blir dette en veldig god idé. 😀

  *le seg skakk gjennom sommernatta*

 6. Iskwew says:

  Ja, det handler bare om å være sulten nok, eventuelt grisk nok, tror jeg.

  Samvittighet er oppskrytt!

Top