Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Different drummers (David Keirsey, 1998)

19.07.06 i Mennesker

If I do not want what you want, please try not to tell me that my want is wrong.Or if I believe other than you, at least pause before you correct my view.

Or if my emotion is less than yours, or more, given the same circumstances, try not to ask me to feel more strongly or weakly.

Or yet if I act, or fail to act, in the manner of your design for action, let me be.

I do not, for the moment at least, ask you to understand me. That will come only when you are willing to give up changing me into a copy of you.

I may be your spouse, your parent, your offsping, your friend, or your colleague. If you will allow me any of my own wants, or emotions, or beliefs, or actions, then you open yourself, so that some day these ways of mine might not seem so wrong, and might finally appear to you as right — for me. To put up with me is the first step to understanding me. Not that you embrace my ways as right for you, but that you are no longer irritated or disappointed with me for my seeming waywardness. And in understanding me you might come to prize my differences from you, and, far from seeking to change me, preserve and even nurture those differences.

Oversatt til norsk av yours truly:

Om jeg ikke ønsker det du ønsker, vær så snill å ikke fortell meg at det jeg ønsker er feil.

Eller om jeg tror forskjellig fra deg, ta i det minste en pause for du korrigerer mitt syn.

Eller om mine følelser er mindre enn dine, eller større, gitt de samme omstendigheter, forsøk å ikke be meg om å føle mer eller mindre.

Eller om jeg handler, eller ikke handler, på den måten du synes jeg skal, la meg være.

For øyeblikket, i hvert fall, ber jeg deg ikke om å forstå meg. Det vil bare skje dersom du oppgir å forsøke å forandre meg til en kopi av deg selv.

Jeg kan være din ektefelle, din forelder, ditt barn, din venn eller din kollega. Om du vil la meg få noen av mine ønsker, eller følelser, eller det jeg tror på, eller mine handlinger; åpne deg selv opp, slik at noen dager virker ikke min væremåte så feil, og kanskje til og med riktige – for meg. Ikke at du omfavner min være måte som den rett for deg, men du er ikke lenger irritert eller skuffet over meg på grunn av min egensindighet. Og ved å forstå meg kan du komme til å verdsette at jeg er ulik deg, og i stedet for å forsøke å forandre meg, vil du bevare og til og med dyrke de forskjellene.

Da jeg lette etter noe annet blant gamle filer, fant jeg igjen denne. Og den synes jeg sier uendelig mye om respekt og forståelse for andre mennesker. Jeg tror mannen er psykolog, og utdraget er fra en bok som heter Please Understand Me.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

6 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Underlig at ingen har kommentert denne…?

  Minner veldig om et kjent postulat fra Paulo Coelho, om å ikke måtte bevise av andres vei er feil. Tenk om flere kunne ha slike leveregler!

 2. Iskwew sier:

  Det blir ofte lite kommentering på slike poster. Det er kanskje ikke så mye å tilføye? Men heldigvis stikker du innom :o)

  Jeg har jeg bært disse ordene med meg siden 1998, da jeg leste dem første gang. Og håper jeg har dem inne i meg, på et vis. Jeg forsøker i hvert fall.

  Respekt for annerledeshet og nysgjerringhet på hvordan andre tenker, selv om det er totalt annerledes enn hva man selv tenkter, det er nøkkelen til å utvikle tanker.

 3. Kåre Kristen sier:

  Det er selvfølgelig mye sant her, men hvis man tar denne holdningen for langt tror jeg en ender opp med å aldri kunne si hva en mener. En skal selvfølgelig ha respekt for andre sin person, og at dem kanksje ikke er så sterke som en selv, men det er da ikke noen støtte å bare holde deg i hånden.

  Så hvis du hopper må jeg slippe, for jeg er på etterskudd og jeg vil ikke bli dratt med.

  Den er ikke voksen som tar seg nær av det andre sier.

 4. Iskwew sier:

  Da mener jeg du ikke har fått med deg poenget. Det handler ikke om å aldri kunne si det en mener, det handler om respekt for andres valg. Og jo vanskeligere situasjon de er i, jo mindre synes jeg det er behov for å si hva jeg selv mener. Noen ganger er det eneste som trengs å holde i hånden.

  I tillegg handler det om å si noe, om det er nødvendig, når folk er i stand til å ta imot det du sier.

 5. Øystein sier:

  Helt enig med Iskwew!
  Dette dreier seg jo om EQ, er det ikke det «different drummer» handler om? Vi er alle god nok, bare på hver vår foskjellige måte, og hva jeg mener er rett er ikke alltid rett for den andre. Det handler mer om å forstå enn å si sin mening. Alt til sin tid.:)

 6. Iskwew sier:

  Enig med du, Øystein. Dessuten er det jo svært få objektive sannheter.

  Det handler om EQ og respekt for andre, synes jeg.

Top