Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

«Den lykkelige hore»

28.06.06 i Mennesker

Den siste tiden har det rast diverse debatter på Blink som omhandler prostitusjon. I hovedsak raser debatten om hvorvidt prostitusjon er greit, og om det med fordel kunne organiseres mer lovlig. For, som noen hevder, noen velger seg prostitusjon som yrke. Spesielt er det menn som hevder dette, i hvert fall i de debattene jeg har fulgt. Og det tror jeg tildels må ha sin forklaring i «Hore og Madonna»-komplekset, som flere menn enn jeg trodde har i seg, og baler med. Og som vi kvinner også med nødvendighet baler med.

Jeg har møtt på det i norske menn, og jeg har møtt på det i brasilianske menn. Mange vil hevde at denne «tilstanden» gjør seg mye mer gjeldende i latinske land enn i Skandinavia, but trust me, det finnes her også. Det er jo grunnen til at Regelen sier at kvinner skal gjøre seg kostbare, for i det øyeblikket man har hatt sex, endrer mannen sitt syn på kvinnen seg. Da er hun plassert i kategorien Hore, og ergo ingen han ønsker et forhold til. Så da fordufter ham. Det gjelder å spille spillet riktig, kjenne og respektere spillereglene, for all del, HOLD IGJEN så lenge som mulig. Mannen liker å jakte, må vite.

«Hore og Madonna»-myten sier at en kvinne enten bare er et kjødelig vesen (Hore) eller hun er bare en åndelig vesen (Madonna). Både det kjødelige og det åndelige kan ikke forenes i en kvinne, og derfor kategoriseres kvinner i to grupper. Gruppen horer, som menn attrår, og har sex med, og gruppen madonnaer, som menn gifter seg med, eller elsker.

Fra wikipedia: «Popularly, the term is used to describe an unsatisfiable desire by a man to have his wife or other female partner exhibit both of these mutually exclusive traits. This introduces a dilemma where men may feel unable to love any women that can satisfy them sexually and are unable to be sexually satisfied by any women that they can love. Alternatively, the term is to describe or attempt to justify the behavior of men who pursue multiple women as a way of fulfilling each of these needs.»

Altså to viktige ting i relasjon til prostitusjonsdebatten:

 • Et skille mellom de man elsker, og de man elsker med.
 • Det finnes ikke en kvinne som dekker alle behov, ergo rettferdiggjør det utroskap, eller prostitusjon, om du vil.

Så til myten om den lykkelige Hore. Det er en del menn som i debatter jeg leser, gang etter gang, argumenterer for at det ikke er så ille å være prostituert, det er et fritt valg, og ikke et valg man trenger å ta skade av. Altså: Prostituerte er kun kjødelige og ikke åndelige vesener, og dermed er det helt greit å selge kroppen sin. Og det hevdes også at den prostituerte har glede av det, blir tent og får orgasmer.

Så derfor er det slik at de fleste prostituerte spiller opphissede, de spiller at dette har de glede av, og de faker orgasme. Selv ikke menn som går til prostituerte ønsker en umælende potetsekk. De ønsker at den prostituerte også skal ha glede av det. Dette er jo samme sak – den prostituerte er bare et kjødelig vesen, og har dermed glede av å ha sex med hvem som helst, også en som kjøper seg adgang til hennes kropp. Så menn som bruker prostituerte trenger å få bekreftet mytene on «Den lykkelige hore».

Men jeg tror ikke NOE på det. For jeg tror det er slik:

Å løsrive seksualiteten fra sinnet er skadelig, fordi det fremmedgjør deg fra deg selv, du må løsrive kropp fra sjel, kjønn fra sinn. Da vil du forbruke deg selv, og noe av det sarteste i et menneskes liv, som er seksualiteten.

Forøvrig er det nettopp det mange prostituerte sier at de gjør, de lukker av sinnet, og forholder seg til sin egen kropp som noe som ikke er deres.

Og hvordan du ser på dette er avhengig av din livsfilosofi, hvordan du ser mennesket og menneskets seksualitet. Ser du det som en del du kan løsrive fra helheten, så kan du mene at det ikke er så farlig å prostituere seg. Ser du seksualiteten som en del av den menneskelige helheten du er, så tror jeg du ser det annerledes. Da ser du ikke det å selge kroppen sin som noe du vil komme helt helskinnet fra.

Forøvrig fikk jeg som kommentar (fra en mann) til disse tankene at «denne debatten hadde vært bedre og mer seriøs om man diskuterte hva som er og hva som ikke er riktig, fremfor å bruke følelser og synsing.»

Til det er det bare å si at her gikk han nok rett i Hore/madonna fellen. For dette handler om følelser, det handler om hvordan man ser mennesket, og om det er synsing og føleri fra min side; so be it. Det lever jeg helt godt med. Det som er sikkert er at her er det ikke mulig å finne en objektiv sannhet, eller tall og statistikk som beviser det ene eller det andre.

Den handler om menneskesyn.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

14 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. O! sier:

  Huh.. det ble mye på en ferie dag… Fatter ikke at folk gidder å kaste bort penger på slik. Det er jo ikke videre vanskelig å få det man ønsker gratis og da fra noen som faktisk liker en. Personlig orker jeg ikke tanken på sex med noen som ikke har følelser for meg.

  Men men, smak og behag.. eller som en kompis sitt utrykk er. «kjøpt er best…», men det er nå hans greie..

 2. iskwew sier:

  Jeg tror også det er noe som definitivt er best hjemmelaget. Og det tror jeg de fleste menn synes også :o) Ikke noe er som å vite at den du er sammen med er der fordi hun eller han virkelig vil være der. Synes nå jeg.

 3. Bibbi sier:

  Her fikk du frem den ene tankevekkeren etter den andre iskwew. Men det forbauser meg dessverre ikke om enkelte ikke tar poengene dine.

  Enig med deg. Det handler om menneskesyn.

 4. Goodwill sier:

  Skjønner ikke at det går an å skille mellom det å elske og det å elske med. Jeg mener – den man elsker elsker man med. Elsker man ikke kan man vanskelig elske med heller, eller hva? Å elske med…det er jo noe av det fineste som er melom to som elsker hverandre?

  Hmmmm…..

 5. iskwew sier:

  Nei, det skjønner ikke jeg heller, Goodwill. Paulo Coelho sier et sted at seksualiteten handler om å manifestere kjærlighet i fysisk form. Og det er en tanke som klinger godt i mitt hode, i hvert fall.

 6. iskwew sier:

  Takk, Bibbi. Og det forbauser ikke meg heller om noen ikke tar poengene, men det kan jeg faktisk leve med. Leve godt med :o)

 7. Goodwill sier:

  Paulo Coelho treffer godt her også. Enda flere burde lese bøkene hans, så hadde vi kanskje sluppet noen dumme diskusjoner. Men – vi trenger jo ikke bry oss om dem?

  For å ha tro på sin egen vei trenger man ikke bevise at andres vei er feil. Evig sant…

 8. iskwew sier:

  Ja, og jeg skulle jo ha nevnt «Elleve minutter» i selve tråden, for den omhandler jo dette temaet på en utmerket måte. Hans beste bok synes jeg.

 9. Elisabeth sier:

  For leden dag leste jeg på TV2 eller NRK sitt tekst tv at det var en som hadde forsket på hvorfor afrikanske kvinner i Norge er prostituert. Det de prostituerte hovedsaklig svarte var at de hadde gjeld (de skyldte bakmenn, som hadde tatt de ulovlig med til Norge, store pengesummer) og at familien deres i Afrika var avhengig av de pengene som de sendte. Det stod ikke et ord om at de var prostituert fordi de likte det.

 10. Elisabeth sier:

  Her står det litt om det jeg nevnte i den forrige kommentaren.
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.650819

 11. iskwew sier:

  Den skal jeg titte på etterpå, Elisabeth. Jeg tror neppe de prostituerer seg fordi de liker det, men fordi det er en måte å overleve på. Som kvinner jo har brukt til alle tider.

 12. devo sier:

  Et velformulert innlegg og meget godt skrevet!

  Jeg er for en? gangs skyld fullstendig enig!

  Takk for at du deler dine tanker med verden!

  -devo-

 13. Iskwew sier:

  Takk devo – tror jeg i hvert fall :o)

 14. Iskwew sier:

  Til trollet i bloggen: Jeg kommer ikke til å slippe gjennom noen av amøbe-kommentarene dine, så du kan like greit gi deg.

  Forøvrig er det slik at jeg nå har IP’en din, og den viser hvor du er akkurat nå. Storebror ser deg. Jeg vet i tillegg at du bruker IE 6.0, operativsystem Microsoft Windows Server 2003, norsk tastatur og 1024×768 oppløsning på skjermen din, samt at du kjører Java versjon 1.3.

Top