Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Iskwew

23.06.06 in Om meg

Jeg har et merkelig cybernavn, synes mange. Jeg har brukt det i mange år. Og det har en spesiell betydning, altså er ikke en rekke tilfeldig valgte bokstaver. Eller en forvanskning av Icequeen, siden det allerede var brukt.

Iskwew er cree-indiansk, og betyr kvinne. I 1998 ble jeg kjent med ei cree-jente på irc. Hun var et spennende og fornøyelig bekjentskap. Hun “ga” meg nicket og sa at de skulle være mitt cree-navn. Og siden har jeg båret det navnet. Og er glad i det og stolt av det.

Mange som har sett cowboy/indianer-filmer tror at en indiansk kvinne er en squaw. Men, ifølge min cree-venninne Bonnie, er det meget nedsettende å kalle en kvinne for squaw. Omtrent på linje med å kalle en afroamerikaner nigger. Kvinnene bruker squaw seg imellom, på samme måte som nigger brukes i noen afroamerikanske miljøer. Men, om en utenforstående bruker det, er det svært nedsettende.

Jeg fant et dikt om Iskwew, skrevet av Lisa Gariepy. Det er slik:

Iskwew,
Woman, honour,
guiding, gentle, protector,
Wind,
Rock,
Earth,
Fire,
When did they turn you into a
squaw with their
Taunting,
Sneering,
Laughing..
After all we know it
It’s such a
Difficult word to pronounce..
Is kway you ..

Så lenge jeg bruker det, skal ingen få gjøre meg til en squaw. Ergo; jeg kommer alltid til å bruke det 🙂

Print Friendly, PDF & Email

6 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bastet says:

  Hei! Takk for julehilsen. Jeg tror ikke jeg vet hvem du er, men nå har jeg lest litt om deg. For et flott navn du bærer!! Jeg skal lese mer i bloggen din senere. Ha en fortsatt god jul, og godrt nyttår!

 2. Iskwew says:

  Da er det en annen Bastet jeg kjenner. Men det er jo hyggelig å bli kjent med nye mennesker og blogger :o)

  Fortsatt god jul og godt nytt år til deg også!

 3. Lothiane says:

  Så nydelig opphav til nicket ditt, Isk!

  Håper du for alltid vil bære det med deg med stolthet. 🙂

 4. Iskwew says:

  Ja, er det ikke flott? Det synes jeg også. Og bærer det med meg, med stolthet, det er sikkert.

Top