Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Om å lære språk godt

18.05.06 in Språk

I Aftenposten i dag står det at nordmenn generelt er for dårlige i engelsk. Det gjør at mange bedrifter taper kontrakter. En kontraktsforhandling er jo så mye mer enn bare avtaletekst og kroner og øre. Det er en totalopplevelse kunden kjøper. Og med nordmenns turistengelsk går det ikke alltid bra. Det skjærer seg både når det gjelder fagspråk og når det gjelder dagligtale.

Jeg tror det enkleste er å lære seg fagspråk. Mye av det er internasjonalt i utgangspunktet, og kan pugges inn. Dessuten foregår mer og mer av undervisningen i mange fag med utgangspunkt i engelskspråklige lærebøker.

Det som er verre, er å lære seg dagligtale. Og det er jo det du trenger for å snakke med kunden om alt annet enn kroner/øre og innhold i avtaler. Det er helt nødvendig for å etablere en relasjon til kunden, som gjøre at han får tillit til deg som selger og til selskapet. Det er ofte der nordmenn faller igjennom.

Og hvordan bøte på det? Jeg har brukt engelsk i jobbsammenheng i mange år. Men det som virkelig har gitt meg dagligtale på relativt avansert nivå, er det faktum at jeg fra 1998-2003 stort sett chattet på IRC i internasjonale kanaler, med egelskspråklige innfødte. Det har utviklet dagligtalen min. For om du ikke har muligheten til å bo ute, så er de veldig vanskelig å lære det, dette samtalespråket med alle sine idiomatiske uttrykk. Men gjennom chattingen lærte jeg det. I tillegg lærte jeg selvsagt å skrive uendelig mye bedre enn jeg ellers ville gjort. Så til de som vil lære dagligtaleengelsk, eller et hvilket som helst annet språk, men ikke kan reise ut: Bruk noe tid på nett til å chatte internasjonalt. Det gjør virkelig susen.

Og det kan jo gå riktig galt, også, om man ikke helt har kontroll på fremmedspråket. Disse eksemplene er fra en bok skrevet av en rådgiver på NTNU som heter Stewart Clark:

– Utveklingsstudenten som dro til USA var neppe kurset av Stewart før han dro. Hans kommentar til sin amerikanske vertinne i det husets katt kommer forbi: “May I play with your pussy?”

– En norsk flypassasjer blir spurt av flyvertinnen om kona hans føler seg bedre: “Yes, she is feeling pig again”.

“Excuse me, where is the handle gate?”. Trønder på shopping i London.

“I come back tomorrow and screw some hookers up the wall”. Norsk vaktmester til engelsk leietaker som vil ha knagger i gangen.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.

Top